Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

witam

znalazłam prawie idealny dla mnie projekt domu Junak z pracowni Domowe Klimaty http://www.domoweklimaty.pl/index.ph...roject_id=2931 niestety jest on dopiero w przygotowaniu i dostałam informację że może być wykonany do końca roku tylko jako indywidualny projekt. Tu moje pytanie- czy widziałyście może coś podobnego do niego- chodzi mi przede wszystkim o rozkład dołu oraz o to aby dach był dwuspadowy. Ewentualnie czy znacie jakieś biuro architektoniczne które podjęło by się jego wykonania za niewygórowaną cenę?

• 5 years później...
Bardzo małe pokoiki, z powodzeniem znajdziesz podobne projekty z większą powierzchnią (moim zdaniem 10m2 to min z min jeśli w domu jest też garderoba). Na plus - duży salon, fajne rozwiązanie ze spiżarnią.

Pokoiki to nie problem, można pokombinować ze ścianami, tym bardziej, że na górze potrzebuję 3, nie 4.

Dół domu jest idealny, salon duży, oddzielony od kuchni i jadalni. Niby wszystko razem, ale jednak osobno ;)

Spiżarkę planuję pod schodami, bo przy kuchni tak zorientowanej w stosunku do salonu, aż grzech nie pokusić się o bar.

Dużą zaletą jest też szerokość domu (1330). Spokojnie można poszerzyć garaż, nie robiąc z domu "jamnika". Na górze zyskam dodatkowo wrotkarnię :) -córki uwielbiają wrotki.

Pokoiki to nie problem, można pokombinować ze ścianami, tym bardziej, że na górze potrzebuję 3, nie 4.

Dół domu jest idealny, salon duży, oddzielony od kuchni i jadalni. Niby wszystko razem, ale jednak osobno ;)

Spiżarkę planuję pod schodami, bo przy kuchni tak zorientowanej w stosunku do salonu, aż grzech nie pokusić się o bar.

Dużą zaletą jest też szerokość domu (1330). Spokojnie można poszerzyć garaż, nie robiąc z domu "jamnika". Na górze zyskam dodatkowo wrotkarnię :) -córki uwielbiają wrotki.

Skoro tyle zmian planujesz - to lepiej poszukać projektu bardziej dopasowanego. Będzie taniej przy adaptacji, która w tym wypadku i tak nie obejdzie się bez kompromisów (konstrukcję dachu nie zawsze się da bezproblemowo dopasować do potrzeb poddasza - np słupy).

Szukam od kilku miesięcy. Salony są malutkie , jadalnie ogromne, no chyba, że zrezygnujesz z dodatkowego pokoju na dole (u mnie wykluczone). Podobne są : wschód słońca ( za długi), dom w groszku, dom w majeranku (jamniki) - nie ma idealnego. Junak jest zgrabny. Minusem są oczywiście małe pokoje, ale wg mnie można to zmienić, a słupy...jeśli nie da się ich ukryć- przesunąć, mogą stanowić wartość dodaną.

Jak to mówią: "Jak się nie ma co się lubi - to się lubi, co się ma".

Dla mnie najważniejsze jest serce domu - czyli dół, bo tam się toczy większość życia.

Koszty zmian też nie są porażające, w końcu nie będziemy ingerować w bryłę budynku. (juz się dowiadywałam)

ups...-prócz garażu oczywiście

Edytowane przez Evita-r

Znam temat - też szukaliśmy z pół roku, kilka było tych "ostatecznych wersji", ale było warto - nasza Z-ka jest w 98% nam odpowiadająca :), bez większych zmian (zerknij - może akurat Ci podejdzie, z tego co widziałem jest też wersja z garażem?).

Natomiast słupy oczywiście można odkryć - gorzej, jak wyjdą w środku komunikacji (korytarz, drzwi itp), nie zawsze da się tanio przesunąć.