Nefer 09.03.2012 00:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2012 (edytowane) Parafie płaca podatek od ilości osób zameldowanych w parafii (niezależnie od wyznania) a nie wpisanych do ksiąg parafialnych. Ja nie chcę by ktoś posiadał moje dane osobowe. Nie chcę by ktoś mógł sprawdzić czy byłam chrzczona czy nie. I co teraz? I teraz możesz zrobić awanturę rodzicom :) Kościół nie mam obowiązku usunąć Twoich danych osobowych. Tu analiza tego problemu : http://www.racjonalista.pl/kk.php/s,5070 Tu inne źródło (żeby nie było tendencyjnie) http://ekai.pl/wydarzenia/x22530/powstala-instrukcja-o-ochronie-danych-osobowych-w-kosciele-katolickim/ Edytowane 9 Marca 2012 przez Nefer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 09.03.2012 00:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2012 Tu stawki zryczałtowanego podatku płaconego przez parafię. Warto zobaczyć te wielkości.http://www.infor.pl/wskazniki/podatki/853,Stawki-ryczaltu-od-przychodow-duchownych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 09.03.2012 00:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2012 Albo zwrot nieruchomości przez Komisję Majątkową - czasem po dwa razy za tę samą, bo członkowie komisji dzielili się zyskami (ze sprzedaży przekazanych nieruchomości na wolnym rynku) z KK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 09.03.2012 00:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2012 I teraz możesz zrobić awanturę rodzicom To było pytanie retoryczne. Chodziło o wątpliwości wykrota. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bluenet 09.03.2012 07:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2012 Elfir - jeżeli chodzi o wykreślanie z ksiąg parafialnych jestem pewien. Możesz sobie założyć nowy kościół a Twoje dane tam będą do końca świata i jeden dzień dłużej. Problem pieniędzy kościoła pojawił się niedawno w opublikowanym przez KAI raporcie o stanie finansów kościoła. Średnio rozgarnięty rachmistrz dostrzeże tam wiele nieścisłości i absurdów (np. wykazano, że z pomocą Caritasu KK pomaga potrzebującym a nie uwzględniono, że Caritas jest dofinansowywany z budżetu Państwa).Kolejny problem to nierówne traktowanie obywateli przez Państwo. Mam na myśli względy jakimi jest obdarzany kler w Polsce. Ostatnia sprawa Dyrektora Rydzyka (gdzie nałożono na niego płatność, której pobór komornik musiał zaniechać z powodu niewypłacalności podsądnego) jest najbardziej jaskrawym tego przykładem...Patologie można mnożyć... Miną pokolenia zanim społeczeństwo dostrzeże jak daleko KK oddalił się od człowieka i od Boga... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jola_krzysiek 09.03.2012 07:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2012 Miną pokolenia zanim społeczeństwo dostrzeże jak daleko KK oddalił się od człowieka i od Boga...Ja myślę, że społeczeństwo doskonale się orientuje. Wielu żarliwych katolików krytykuje (poza protokołem) swoich proboszczy, żaden jednak nie podejmie (no, może niewielu jednak podejmuje) kroków w celu zmiany takiej sytuacji. Księża mają swoisty immunitet i nie chodzi mi o nierówność wobec prawa, czy niesprawiedliwe prawo. Chodzi mi o "immunitet", który wierni sami w swoich głowach tworzą. I zanim zaczną konkretnie działać, miną pokolenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bluenet 09.03.2012 07:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2012 Ja myślę, że społeczeństwo doskonale się orientuje. Wielu żarliwych katolików krytykuje (poza protokołem) swoich proboszczy, żaden jednak nie podejmie (no, może niewielu jednak podejmuje) kroków w celu zmiany takiej sytuacji. Księża mają swoisty immunitet i nie chodzi mi o nierówność wobec prawa, czy niesprawiedliwe prawo. Chodzi mi o "immunitet", który wierni sami w swoich głowach tworzą. I zanim zaczną konkretnie działać, miną pokolenia. Zgodzę się. Miałem na myśli dojrzałość do świadomego, otwartego krytykowania KK jako instytucji mającej na celu dobro własne a nie ludzi tworzących wspólnotę skupioną wokół KK. Spójrzmy na sprawę pedofilii w KK. Czy po ujawnieniu skandalicznych informacji na ten temat rozpoczęło się masowe odchodzenie od KK? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 09.03.2012 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2012 a co pedofilia ma wspólnego z wiarą lub niewiarą człowieka w boga w danym obrządku? Pedofilię należy piętnować, ale dlaczego ma to być podstawą zmiany systemu wierzeń? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bluenet 09.03.2012 12:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2012 a co pedofilia ma wspólnego z wiarą lub niewiarą człowieka w boga w danym obrządku? Pedofilię należy piętnować, ale dlaczego ma to być podstawą zmiany systemu wierzeń? czy ja gdzieś napisałem na temat wiary? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 09.03.2012 13:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2012 Odnosiłam się do tego stwierdzenia: " Czy po ujawnieniu skandalicznych informacji na ten temat rozpoczęło się masowe odchodzenie od KK?" Dlaczego mieliby odchodzić? Jak protestant popełni przestępstwo to inni protestanci też mają masowo odchodzić od swoich kościołów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bluenet 09.03.2012 13:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2012 Odnosiłam się do tego stwierdzenia: " Czy po ujawnieniu skandalicznych informacji na ten temat rozpoczęło się masowe odchodzenie od KK?" Dlaczego mieliby odchodzić? Jak protestant popełni przestępstwo to inni protestanci też mają masowo odchodzić od swoich kościołów? masz na myśli owieczkę czy pasterza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 09.03.2012 15:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2012 a jakie to znaczenie ma? I to i to jest człowiek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
william.bonawentura 09.03.2012 15:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2012 aha, czyli wyroków sądów KK tez nie respektuje, a GIODO nadal trzęsie dupą. Jak stary rabin wytłumaczę ci to na przykładzie. Wyobraź sobie taką sytuację. 1) Kupujesz towar w sklepie na fakturę wystawioną na osobę fizyczną 2) Zwracasz towar zgodnie z umową, sprzedawca wystawia ci fakturę korygującą 3) Krzyczysz na cały świat, że jesteś dyskryminowany, prześladowany i łamane są przepisy o ochronie danych osobowych, ponieważ ty się rozmyśliłeś i nie chcesz aby sprzedawca miał twoje dane na kopiach faktur. Co więcej chcesz, aby na pytanie "czy ten pan kupił coś kiedyś w pana sklepie" sprzedawca odpowiadał "nie". Chcesz zaklinać rzeczywistość. Kościół udzielił ci kiedyś (na prośbę twoją bądź rodziców) chrztu co odnotował w rejestrze. I tyle. Teraz ma drugi wpis, że nie chcesz już z łaski tego chrztu korzystać. Ale nie zmienia to rzeczywistości - ochrzczony kiedyś zostałeś. Gdy dostaniesz kiedyś z parafii kartkę na święta to będzie to niezgodne z przepisami przetwarzanie twoich danych. Ale opisywanie rzeczywistości nie podlega pod ustawę o ODO. P.S. Czy zażądałeś również wykreślenia cię z dziennika w podstawówce, skoro już ją ukończyłeś ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
william.bonawentura 09.03.2012 15:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2012 według Ciebie bycie ochrzczonym nie oznacza bycia katolikiem? Bycie ochrzczonym oznacza zostanie chrześcijaninem. W szczególnym przypadku można również później przynależeć do parafii katolickiej a czasem nawet wyznawać wiarę z zachowaniem jej obrządku. Jak stary rabin wytłumaczę ci to na przykładzie. Otrzymanie prawa jazdy nie sprawia, że zostajesz kierowcą w MPK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malka 09.03.2012 16:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2012 Chcesz zaklinać rzeczywistość. Kościół udzielił ci kiedyś (na prośbę twoją bądź rodziców) chrztu co odnotował w rejestrze. I tyle. Teraz ma drugi wpis, że nie chcesz już z łaski tego chrztu korzystać. Ale nie zmienia to rzeczywistości - ochrzczony kiedyś zostałeś. Gdy dostaniesz kiedyś z parafii kartkę na święta to będzie to niezgodne z przepisami przetwarzanie twoich danych. Ale opisywanie rzeczywistości nie podlega pod ustawę o ODO. P.S. Czy zażądałeś również wykreślenia cię z dziennika w podstawówce, skoro już ją ukończyłeś ? jak to było......aaaa "Jak stary rabin wytłumaczę ci to na przykładzie"....dzienniki szkolne są archiwizowane przez 10 lat od ukończenia edukacji przez ucznia, następnie są niszczone,mało tego szkoła jako instytucja publiczna (lub na prawach takiej) ma prawo operować moimi danymi osobowymi bez mojej zgody. Co do "przygody"z fakturą, ów osoba fizyczna wystawiająca takową ma obowiązek skarbowy przechowywać dokumenty przez okres 5 lat, po tym czasie mam prawo zażądać usunięcia moich danych osobowych z wszelkich rejestrów firmy, a jej właściciel ma obowiązek moje prawo uszanować. Żaden z tych przykładów nie dotyczy KK, nawet historyjka z kartką na święta z parafii moze się zdarzyć, bez konsekwencji dla KK, gdyż on w ogóle nie jest objęty ustawa o ochronie danych osobowych, ma dokładnie takie przywileje jak agencje rządowe :ABW, CBA, policja i urząd skarbowy. Mało tego nikt nie ma prawa wglądu w dane, które zbiera KK, nie ma możliwości ich weryfikacji i nikt nawet prawomocne wyroki sądów nie są w stanie zmienić tej sytuacji, a KK nadal może sobie handlować danymi wrażliwymi.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 09.03.2012 16:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2012 J Gdy dostaniesz kiedyś z parafii kartkę na święta to będzie to niezgodne z przepisami przetwarzanie twoich danych. Ale opisywanie rzeczywistości nie podlega pod ustawę o ODO. P.S. Czy zażądałeś również wykreślenia cię z dziennika w podstawówce, skoro już ją ukończyłeś ? Tylko sklepom i hurtowniom rachunek potrzebny jest bodajże 5 lat na potrzeby skarbówki (a więc organu państwowego). Natomiast KK moje dane nie będą już do niczego potrzebne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wykrot 09.03.2012 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2012 Tylko sklepom i hurtowniom rachunek potrzebny jest bodajże 5 lat na potrzeby skarbówki (a więc organu państwowego). Natomiast KK moje dane nie będą już do niczego potrzebne. Boisz się, że archeolodzy dokopią się do nich za 1000 lat? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 09.03.2012 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2012 Nie, raczej tego, ze pomimo adnotacji o apostazji będę wliczana do grona owieczek i w "moim imieniu" KK będzie robił naciski na rząd, jako przedstawiciel katolickiej większości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
william.bonawentura 10.03.2012 13:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2012 Kościołowi do jego działalności potrzebny jest zarówno zapis o chrzcie jak i o opuszczeniu parafii (w skutek śmierci, zmiany miejsca zamieszkania czy też apostazji). Inaczej ciągle płaciłby za ciebie podatek. Na statystyki ochrzczonych apostazja nie ma natomiast żadnego specjalnego wpływu, gdyż jest to liczone w uproszczony sposób jako stosunek liczby chrztów w roku do urodzeń. A co do dzienników, to w mojej miejscowości jest historyk, który nie raz w swoich książkach powołuje się na zapisy z dzienników szkolnych z przed 200 lat. Teoria o ich niezwłocznym paleniu po 5 latach jest więc niezgodna z praktyką. Skoro przykład z fakturą wam nie pasuje bo nie odpowiada skali czasu to podam wam inny. Czy waszych świeckich rozwodach żądacie od USC zniszczenia dokumentów o fakcie zawarcia małżeństwa ? Po zmianie pracy oczekujecie od poprzedniej kadrowej spalenia teczki ? A może po zakupie działki w aktach księgi wieczystej (nie mylić z księgą właściwą) dokonano "czystki" i zniszczono wnioski i dokumenty poprzedniego właściciela ? Zapewniam was, że nie. Wymazywanie z ksiąg opisujących wydarzenia historyczne danych jest absurdem. A takim wydarzeniem jest wasze przyjęcie sakramentów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bluenet 10.03.2012 14:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2012 a jakie to znaczenie ma? I to i to jest człowiek. skoro dla Ciebie nie ma znaczenia rola jaką w KK odgrywa kapłan a jaką wierny to jaki sen mają dalsze dyskusje na temat zmian w KK? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts