Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Bierzmowanie.

amalfi

Recommended Posts

• Odpowiedzi 417
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Wybory powszechne ... do Sejmu, Senatu, prezydenckie, samorządowe ... itd, itp :)

;) przecież doskonale wiesz że miną pokolenia zanim społeczeństwo jasno postawi się KK....

BTW. pamiętasz pewnie słynną większość parlamentarną antyklerykałów z SLD (nie chce mi się zaglądać do statystyk 44-45%) i co?

wiele o tym .... bardzo wiele...czy jest jednak sens o tym gadać skoro nie ma woli politycznej?

a choć w skrócie możesz ? bo mam wrażenie, że gdyby nawet wola polityczna była, wcale to nie byłoby proste.

Myslę, że państwo watykańskie dobrze się zabezpieczyło, na taką ewentualność.

a choć w skrócie możesz ? bo mam wrażenie, że gdyby nawet wola polityczna była, wcale to nie byłoby proste.

Myslę, że państwo watykańskie dobrze się zabezpieczyło, na taką ewentualność.

mam na myśli, że na sztandarach mieli zmiany związane z KK (finansowanie, religia, itp.) a skończyłosię na tym że poczynili najwięcej ustępstw wobec KK w ostatnim 20-leciu tłumacząc szantażem (chodziło o akces UE)...

tę bajkę już znam, liczyłam na jakieś akty prawne,ale ok,poszukam w wolnej chwili, bo jakoś nie chce mi się wierzyć, że sama wola wystarczy by powiedzieć dość i by to było prawnie wiążące.

Niestety się zdarza.

Przykłady własne , mój wówczas pięciolatek został nazwany głupim i złym dzieckiem z tytułu jedzenia drobiu w środę popielcową - tak zakończyła się edukacja religijna w przedszkolu.

Pięciolatki mają takie powiedzenie: Kto się przezywa, sam się tak nazywa. Pasuje.

Obecnie dziewieciolatek został odesłany do świetlicy gdy zapytał jak ma się teoria boskiego stworzenia świata, do teorii wielkiego wybuchu i teorii "strun".

Starając się doszukiwać dobra, a nie zła w człowieku, zapytam: Nauczyciel religii potraktował pytanie jako złośliwość dzieciaka czy jako rządzę wiedzy? Ale zachowanie głupie (nauczyciela, aby nie było wątpliwości).

Widzisz, Sienkiewicza nie tłumaczono tysiące razy, na przełomie wielu wieków, mamy go "z pierwszej ręki", a opisy bez podtekstów, przenośni i metafor, przez co jego sa dla mnie bardziej wiarygodne, bo jednoznaczne. Choć już z taka łatwością (pozostając na lekcji j. polskiego), nie można mówić o analizach wierszy, tu pojawia się odwieczne pytanie "co autor miał na myśli" i często jedynie słuszna interpretacja nauczyciela.

Nikt nie powiedział, że poloniści są bez wad. Tylko na ogół katecheci, jako nauczyciele, mają ich więcej. Ja akurat polonistki wspominam dobrze i bardzo dobrze.

Oczywiście,ze nie udowadnia, argument jest jeden, "tak było", na pytanie "a dlaczego" pada odpowiedź "bo tak".

Bez podstaw filozofii nie sposób wyjaśnić, że są pytania "a dlaczego" bez odpowiedzi.

Założenie jest takie, ze skoro przedmiot jest obowiązkowy, to obecność na nim również, więc nie można oczekiwać, że wszyscy uczniowie są wierzący.

Dlatego religia nie powinna być obowiązkowa, a aby nie kusiło, nie powinno być jej w szkole.

Jestem z pokolenia "przykościelnych lekcji religii" i nie przypominam sobie, by prowadziły je osoby świeckie.

Ja miałem do czynienia tylko z duchownymi. A dziś duchowni już ni pracują w szkołach?

Nie bedę polemizować z panią bibliotekarką;) wierzę,że są osoby, które rezygnują z pracy, ale moim zdaniem to dobrze, znaczy,że a) - nie maja odpowiedniej wiedzy, b)- nie posiadają odpowiednich umiejętności, c) a+b.

Z faktami się nie polemizuje :D A interpretacja zapewne słuszna, dodałbym jeszcze punkt d) - nie radzą sobie z trudami tej pracy, mając wystarczające przygotowanie merytoryczne (teologiczne, a nie pedagogiczne)

Patrząc od strony wiernego, albo nie na KK, to już wiele zostało powiedziane w tym wątku. Mnie jednak zastanawia punkt widzenia KK. Wiadomo, że KK zależy na przyciągnięciu jak największej liczby owieczek, a tymczasem wszystko, co robi zniechęca ludzi do uczestnictwa we wspólnocie jaką jest KK. Począwszy od wymogów do bierzmowania, poprzez wydłużenie czasu przygotowania do ślubu aż po żądanie dodatkowej kasy w sytuacji, gdy trąbi sie o kryzysie. Czy biskupi nie myślą? Gadają o kryzysie wiary, a równocześnie robią wszystko, aby ludzi zniechęcić. Dziś słyszałam w radiu, że wreszcie zaczeli mówić o możliwości wywalania ze stanu kapłańskiego pedofilów, którym udowodni się winę. Zobaczymy, czy tak będzie.

Niby coś zauważają, ale dalej swoje:

http://fakty.interia.pl/religia/news/abp-budzik-kosciol-gotowy-do-rozmow,1771676

Bez podstaw filozofii nie sposób wyjaśnić, że są pytania "a dlaczego" bez odpowiedzi.

Jeżeli pewnego zjawiska nie potrafi się wytłumaczyć, a jest się do niego bardzo przywiązanym - ustala się jako dogmat. Takich prawd objawionych jest wiele we wszystkich wyznaniach i w większości szkół filozoficznych.

To nie wyklucza zadawania pytań (szczególnie przez dzieciaki) i nie zobowiązuje do kretyńskich odpowiedzi (bo tak!)

K.

Chefie, wyrywasz z kontekstu :D
... proszę zatem podpowiedz ... co "wyrwałem" ? ... "nauczanie o dogmatach" ? ... czy może Dzieci i Nauczyciele są z tym jakoś ściśle powiązani ?

... a może jest jeszcze jakieś inne wyjaśnienie "kontekstu" ?

Patrząc od strony wiernego, albo nie na KK, to już wiele zostało powiedziane w tym wątku. Mnie jednak zastanawia punkt widzenia KK. Wiadomo, że KK zależy na przyciągnięciu jak największej liczby owieczek, a tymczasem wszystko, co robi zniechęca ludzi do uczestnictwa we wspólnocie jaką jest KK. Począwszy od wymogów do bierzmowania, poprzez wydłużenie czasu przygotowania do ślubu aż po żądanie dodatkowej kasy w sytuacji, gdy trąbi sie o kryzysie. Czy biskupi nie myślą? Gadają o kryzysie wiary, a równocześnie robią wszystko, aby ludzi zniechęcić. Dziś słyszałam w radiu, że wreszcie zaczeli mówić o możliwości wywalania ze stanu kapłańskiego pedofilów, którym udowodni się winę. Zobaczymy, czy tak będzie.

Niby coś zauważają, ale dalej swoje:

http://fakty.interia.pl/religia/news/abp-budzik-kosciol-gotowy-do-rozmow,1771676

Powinni zatrudnić spryciarzy od PR, i zacząć traktować KK jak

nowoczesne przedsiębiorstwo. W rzeczywistości robią tak od

dawna, ale ograniczając się do kasy. Gdyby zaczęli owieczki

też traktować tak poważnie jak swoje dobra, mogli by więcej

zwojować...

... proszę zatem podpowiedz ... co "wyrwałem" ? ... "nauczanie o dogmatach" ? ... czy może Dzieci i Nauczyciele są z tym jakoś ściśle powiązani ?

... a może jest jeszcze jakieś inne wyjaśnienie "kontekstu" ?

Żeby przyjąć istnienie dogmatów, trzeba mieć pewien poziom. ...

Nie oczekuję od ośmiolatka, dwunastolatka itd rozumienia pojęcia dogmat. Najpierw (to pewnie jeszcze dotyczy tych ośmiolatków, choć już z tego wyrastają) jest "tak, jak mamusia powie", a potem zaczyna się potwornie logiczny etap, bez zrozumienia, że świat jest bardziej skomplikowany, niż opisuje to szkoła. I to jest powód, że dzieciaki zadają złośliwe pytania w stylu: czy Bóg może stworzyć kamień tak ciężki, że nie da rady go podnieść. Przy okazji sprawia im frajdę zadanie pytania, na które nauczyciel nie zna odpowiedzi i cieszą się, jak nauczyciela wyprowadzą z równowagi. Z czasem, w miarę rozwoju, wyrastają z tego.

Powinni zatrudnić spryciarzy od PR, i zacząć traktować KK jak

nowoczesne przedsiębiorstwo. W rzeczywistości robią tak od

dawna, ale ograniczając się do kasy. Gdyby zaczęli owieczki

też traktować tak poważnie jak swoje dobra, mogli by więcej

zwojować...

Nie żartuj. Już oni dadzą komu zarobić.....;)