Baba_Budowniczy 17.11.2011 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2011 (edytowane) Dla górnolotnie mówiąc cywilizacji "zdrowsi" są ludzie elastyczni, ze skłonnością do kompromisów i nie próbujący narzucać swojej wizji świata innym. Poza tym respektujący wartości ogólne, jak niekrzywdzenie innych, respektowanie własności, prawa jednostki do samostanowienia... A ultrasi wszelkiej maści mają powyższe w nosie, mają często zupełnie inne priorytety, zwłaszcza wolność osobista nie jest dobrem najwyższym. Do tego większość wiernych ma za zadanie krzewienie swojej wiary, na zasadzie - jak nie chcą słuchać, to nie trzeba ich słuchać . Trzeba zaprowadzić ten Wymarzony porządek, cena bez znaczenia. A skoro ktoś łamie nasze podstawowe podwaliny dobrego samopoczucia - czujemy się zagrożeni, męczy nas, nie lubimy. Normalne, dotyczy każdego ultrasa, nie tylko religijnego. Polityczni też są uciążliwi, ekologiczni, dobrożywieniowi... Tylko - jest jeszcze jeden aspekt "wkurzenia" - na tle ultrasów własny pragmatyczny, wygodny i "normalny" światopogląd może się wydawać miałki, często jednak tacy "nawiedzeni" porywają za sobą znudzonych "normalnych". Bo bycie ultrasem daje niezłego kopa... Druga sprawa - trywialne, ale jednak. Jak coś się zaczyna pierniczyć, sporo osób przestaje być intelektualistami, a zaczyna być ludźmi religijnymi, nie ze strachu czy podobnych pobudek - wtedy trochę inaczej się życie zaczyna przedstawiać. Nie piszę, czy to dobrze, czy to źle - opisuję mechanizm i "czynniki wyzwalające" pewne zachowania. Jak jest dobrze mamy poczucie, ze o my rozdajemy karty i mamy moc sprawczą. Ale jak się p..., tracimy to miłe uczucie i zaczynamy szukać przyczyn, sensu i siły żeby się pozbierać. Nie tylko wspólnoty szukamy w religiach. Poczucie tego, ze jest jeszcze "coś" poza światem materialnym ma większość ludzi. Mi np nie było dane przeżyć "kontaktu", ale znam wiarygodne i niehisteryczne osoby, które miały takie doświadczenia.. Mówiąc o religii częso sie zostaje przy fasadzie instytucjonalno-obyczajowej, mieszaniu się do polityki i niekonsekwencjach w wyborach. A rzecz jest dużo bardziej złożona. Nie tylko muzułmanie mają ultrareligijne państwa. Izrael jest postrzegany jako państwo nowoczesne, ale jak głębiej zajrzeć - to jest państwo militarno-wyznaniowe. Np nie ma kogoś takiego jak Izraelita wyznania nie-mojżeszowego. Niedawno facet wywalczył w sądzie możliwość wpisania sobie "bezwyznaniowy" do dokumentów... Ultrasów spędzających życie na studiowaniu Tory dotuje państwo. Pracują - ich żony, jeśli mogą . I parę jeszcze innych kwiatków. Generalnie jak już ktoś napisał - Bliski Wschód to wylęgarnia największych ultrasów i najbardziej ekspansywnych religii. Np buddystów jest dużo, ale nie mają takich skłonności do "sprzedawania" swoich wizji innych. Chociaż też wbrew pozorom to nie są łagodne baranki Edytowane 17 Listopada 2011 przez Baba_Budowniczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Baba_Budowniczy 17.11.2011 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2011 Amisze mogliby się u nas po sąsiedzku osiedlić i produkować ekożarcie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 17.11.2011 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2011 (edytowane) a w ogóle to podziwiam Elfir i innych za poziom tej dyskusji, bo zazwyczaj te tematy powoduja natychmiastowy rozlew krwi.... a tak naprawdę od tysięcy lat nikt tego nie rozstrzygnął, i zawsze będziemy błądzic po omacku a tu mozna sie wielu ciekawych rzeczy dowiedzieć eniu, co byś nie myslał o ŚJ, to oni są, nawet w mojej zapadłej dziurze do której ledwo listonosz trafia minimum dwa razy w roku dzwonią do furtki, więc nie mogę udawać że ich nie ma i nic nie znaczą. Do takiej dyskusji, emocje trzeba zostawić przed drzwiami. Tak jak buty przed meczetem .Generalnie jest ok. jeśli Savage, się nie pogniewał , a ja nie zacznę być złośliwy ( uwielbiam ). ŚJ wydają się "lepsi" , bo nie mają takich możliwości kombinacji jak KK. Jakby te możliwości zdobyli (władza ? , dominacja ?), pewnie co nieco by się zmieniło. Poza tym dla mnie są jednak trochę nachalni a do tego niekonsekwentni. Wolę Amiszów...(tym bardziej ,ze w Polsce są prokatedra ) m.k.k. Napisałeś ,że bycie ŚJ wymaga pewnego wysiłku .Zgadzam się, są to w większości wysiłki KK Edytowane 17 Listopada 2011 przez eniu literki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 17.11.2011 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2011 Amisze mogliby się u nas po sąsiedzku osiedlić i produkować ekożarcie Sorki , za zamianę kolejności postów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m.k.k 17.11.2011 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2011 No nie wiem. W krajach muzułmańskich o charakterze wyznaniowym nie są elastyczni. Wręcz przeciwnie. A liczba wiernych dominującego wyznania to prawie 100 %. Dobry przykład. Nie odpowiem, bo niewiele wiem o muzułmanach, jedyne muzułmańskie w jakich byłem to post-radzieckie, tam byli elastyczni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m.k.k 17.11.2011 12:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2011 m.k.k. Napisałeś ,że bycie ŚJ wymaga pewnego wysiłku .Zgadzam się, są to w większości wysiłki KK Upraszczasz, (i jesteś złośliwa, ale mniejsza z tym). aczy w tym przypadku masz rację. Bycie mniejszością wymaga wysiłku. Wysiłki większości mogą powodować, że bycie mniejszością jest jeszcze trudniejsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SAVAGE7 17.11.2011 17:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2011 Generalnie jest ok. jeśli Savage, się nie pogniewał sie nie pogniewał tylko już napisał co o tym wszystkim myśli i na razie nie ma nic do dodania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 17.11.2011 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2011 rządy kleru katolickiego byłyby najwygodniejsze Na domeny internetu! Gdzie ja pisałam o rządach kleru? Czy wam się wydaje, że jedynymi katolikami (obłudnymi w dodatku) w tym kraju jest kler? Czy serio wyobrażacie sobie, że sztywni dogmatycy (typu ŚJ) mogliby być religią dominującą? . Rozważaliśmy - podkreśliłam to KILKUKROTNIE - sytuację teoretyczną. Chodziło o to, czy należy podziwiać u innych wyznań chrześcijańskich sztywne trzymanie się "oryginalnych" zasad biblijnych. Czy czasem elastyczne podejście i twórcza interpretacja nie jest dla społeczeństwa bezpieczniejsza? Bo Sauvage zaatakował katolicyzm za odejście od dogmatyki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 17.11.2011 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2011 Upraszczasz, (i jesteś złośliwa, ale mniejsza z tym). aczy w tym przypadku masz rację. Bycie mniejszością wymaga wysiłku. Wysiłki większości mogą powodować, że bycie mniejszością jest jeszcze trudniejsze. Dla mnie bycie mniejszością to stan ducha. Poczucie własnej wartości daje mi pewność siebie , nie obnoszenie się z tym - spokój. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 17.11.2011 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2011 hmm... Pod pewnymi względami jestem mniejszością i nie wymagało to ode mnie żadnego wysiłku, samo wyszło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zielony ogród 17.11.2011 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2011 Na domeny internetu! Gdzie ja pisałam o rządach kleru? Czy wam się wydaje, że jedynymi katolikami (obłudnymi w dodatku) w tym kraju jest kler? Rozważaliśmy - podkreśliłam to KILKUKROTNIE - sytuację teoretyczną. Chodziło o to, czy należy podziwiać u innych wyznań chrześcijańskich sztywne trzymanie się "oryginalnych" zasad biblijnych. Czy czasem elastyczne podejście i twórcza interpretacja nie jest dla społeczeństwa bezpieczniejsza? Bo Sauvage zaatakował katolicyzm za odejście od dogmatyki. pisałaś o rządach posłów-katolików, wiem, ale chodzi mi o rządy w samej instytucji kościoła - jest tam jakaś hierarchia, zarządzają sobie swoimi owieczkami, ale tak naprawdę nic to nie znaczy i dlatego jest wygodne dla wiernych i niewiernych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zielony ogród 17.11.2011 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2011 powtórzyłam się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SAVAGE7 17.11.2011 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2011 Dla mnie bycie mniejszością to stan ducha. Poczucie własnej wartości daje mi pewność siebie , nie obnoszenie się z tym - spokój. no stary w pełni się z tobą zgadzam. tylko to czasem bardzo ciężkie. ciągle pod prąd. kurna, trzeba być upartym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 17.11.2011 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2011 Savage - co jest takiego ciężkiego w byciu nie-katolikiem? Przecież nie płacisz podatku dżizja - jak nie-muzułmanie w krajach islamu. Do kościoła też nikt cię siłą nie ciąga. pisałaś o rządach posłów-katolików, wiem, ale chodzi mi o rządy w samej instytucji kościoła - jest tam jakaś hierarchia, zarządzają sobie swoimi owieczkami, ale tak naprawdę nic to nie znaczy i dlatego jest wygodne dla wiernych i niewiernych. Tylko, że nie-katolika struktury władzy wewnątrz KK nic nie obchodzą i nie powinny obchodzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zielony ogród 17.11.2011 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2011 Na domeny internetu! Gdzie ja pisałam o rządach kleru? Czy wam się wydaje, że jedynymi katolikami (obłudnymi w dodatku) w tym kraju jest kler? Rozważaliśmy - podkreśliłam to KILKUKROTNIE - sytuację teoretyczną. Chodziło o to, czy należy podziwiać u innych wyznań chrześcijańskich sztywne trzymanie się "oryginalnych" zasad biblijnych. Czy czasem elastyczne podejście i twórcza interpretacja nie jest dla społeczeństwa bezpieczniejsza? Bo Sauvage zaatakował katolicyzm za odejście od dogmatyki. i jeszcze raz gdyby mi ktos powiedział, co nalezy podziwiać......byłabym wdzięczna dla społeczeństwa jasne że elastyczność jest bezpieczniejsza, ale - musi byc ale. kto określi wówczas granice? w którym momencie elastyczność powinna sie kończyć? czy możemy byc elastyczni zawsze i wszędzie? gdzie nie ma ostrych granic, zawsze będą nadużycia. wiemy, jaka jest natura ludzka. nie wierzę, że człowiek jest w stanie w jakikolwiek sposób wypracować doskonały system, musi ratować sie zasadami biblijnymi im dłużej o tym myslę, tym bardziej nie wiem. i nie wiem też, czy chciałabym posiąść pewność czegokolwiek - to by mnie ograniczało w dalszych poszukiwaniach jeszcze jedna uwaga mi sie nasuwa - czy religia ma słuzyc społeczeństwu, czy w założeniach raczej Bogu? społeczeństwu służą rządy świeckie, a religia nie jest chyba po to, aby nam było dobrze, raczej powinna słuzyć zadowoleniu istoty wyzszej, w którą wierzymy. a to nie zawsze to samo (chyba?). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SAVAGE7 17.11.2011 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2011 Czy czasem elastyczne podejście i twórcza interpretacja nie jest dla społeczeństwa bezpieczniejsza? dla społeczeństwa. rozumiem i zgadzam się. ale automatycznie nasuwa mi się pytanie. na jakim etapie rozwoju jest to społeczeństwo??? trzeba go chronić przed zgubnymi skutkami dosłownej interpretacji słowa najmiłościwszego. coś tu nie gra, tak na logikę. odnoszę wrażenie, że czasami jesteśmy osadzeni w innej epoce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zielony ogród 17.11.2011 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2011 Savage - co jest takiego ciężkiego w byciu nie-katolikiem? Przecież nie płacisz podatku dżizja - jak nie-muzułmanie w krajach islamu. Do kościoła też nikt cię siłą nie ciąga. Tylko, że nie-katolika struktury władzy wewnątrz KK nic nie obchodzą i nie powinny obchodzić. tak powinno być, ale tak nie jest. nie-katolik musi przeczekiwać lekcje religii w szkole, musi znosić świeta kościelne itd. a to jest chyba efekt starań kleru? no chyba że posłowie świeccy samorzutnie sa tacy nadgorliwi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 17.11.2011 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2011 no stary w pełni się z tobą zgadzam. tylko to czasem bardzo ciężkie. ciągle pod prąd. kurna, trzeba być upartym. Ciągle pod prąd to rzeczywiście uciążliwe. Być może jestem szczęśliwcem , bo najbliżsi akceptują mnie bez większych zastrzeżeń Z tezami dość często się nie zgadzają , argumenty szanują ... Wymagało to trochę "pracy u podstaw" , zdecydowanej postawy, i wspomnianego "nie obnoszenia się z poglądami" byle gdzie . Już czuję ,że przeginam z tą wiwisekcją na forum , ale tu jest w razie czego "esc"... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 17.11.2011 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2011 wiemy, jaka jest natura ludzka. nie wierzę, że człowiek jest w stanie w jakikolwiek sposób wypracować doskonały system, musi ratować sie zasadami biblijnymi Uważasz więc, że biblia to dzieło boga a nie ludzi? Skoro jesteś o tym przekonana, powinnaś popierać "ultrasów" (dogmatyków). Oni wcielają słowo boże w życie. Uważasz, ze święta kościelne niewierzący musi "znosić"? W jaki sposób, prócz problemów w zaopatrzeniu (zamknięte sklepy) jest to uciążliwe? "Przeczekiwanie" lekcji religii to wynik spolegliwości i "olewactwa" rodziców uczniów niewierzących, bo szkoła, zgodnie z rozporządzeniem ministra musi zorganizować lekcje religii na końcu lub początku zajęć a nie w środku. Jak rodzice się nie dopominają (np. poprzez kuratorium) zmiany rozkładu lekcji to widocznie im to nie przeszkadza. dtrzeba go chronić przed zgubnymi skutkami dosłownej interpretacji słowa najmiłościwszego. . Niestety trzeba społeczeństwo chronić przed dosłowną interpretacją, bo JHWH nie jest tolerancyjny i zdecydowanie jest zacofany względem wyzwolenia obyczajowo-prawnego w krajach zachodnich Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 17.11.2011 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2011 Uważasz więc, że biblia to dzieło boga a nie ludzi? Skoro jesteś o tym przekonana, powinnaś popierać "ultrasów" (dogmatyków). Oni wcielają słowo boże w życie. Uważasz, ze święta kościelne niewierzący musi "znosić"? W jaki sposób, prócz problemów w zaopatrzeniu (zamknięte sklepy) jest to uciążliwe? "Przeczekiwanie" lekcji religii to wynik spolegliwości i "olewactwa" rodziców uczniów niewierzących, bo szkoła, zgodnie z rozporządzeniem ministra musi zorganizować lekcje religii na końcu lub początku zajęć a nie w środku. Jak rodzice się nie dopominają (np. poprzez kuratorium) zmiany rozkładu lekcji to widocznie im to nie przeszkadza. Oj ! W Boże Ciało kiedyś pół godziny musieliśmy czekać z dalszą jazdą , zanim procesja przeszła . Teściowa praktykująca katoliczka się wtedy gdzieś spieszyła.... ...a nie mówiłem ,że złośliwy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts