Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Immergas Victrix X 2 v.2011-ustawienia,opinie,porady

adam998

Recommended Posts

• Odpowiedzi 4,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Odnośnie ostatniego postu. Jeśli teraz przy dodatnich ci taktuje, bo jest za wysoka temp. zasilania i nie ma odbioru, to zostaw tą krzywą co podałem czyli 4.8 offset -14, zmniejsz tylko CHMIN na 30 i obserwuj. Jeśli CHMIN chcesz zmienić na 21*C, to krzywą powinieneś mieć 3.8 offset-5. i ona wtedy będzie w tym samym miejscu co ta 4.8 -14 dla CHMIN30*C.

Tylko że w pierwszym przypadku, temp zasilania nie zejdzie nigdy poniżej 30*C

Z całym szacunkiem montixe, po 5 h od zmiany parametrów CHMIN na 21*C OTC 3.8 offset -5, kocioł taktuje.

Z obserwacji z wyświetlacza kotła

Po taktowaniu schodzi do 25, po czym podbija z pierwszą kreską do 39 i wyłącza się, po wyłączeniu jeszcze stopień w górę do 40.

Modulacja wyłączona.

Co robić, iść z CHMIN w górę, czy OFFSET w dół?

A może wrócić do CHMIN 30-35 OTC 4,8 OFFSET -14 ? Ale taktowanie pewne.

Edytowane przez Eszi1980

Z całym szacunkiem montixe, po 5 h od zmiany parametrów CHMIN na 21*C OTC 3.8 offset -5, kocioł taktuje.

Po taktowaniu schodzi do 25, po czym podbija z pierwszą kreską do 39 i wyłącza się, po wyłączeniu jeszcze stopień w górę do 40.

Modulacja wyłączona.

I coś się stało.

Przy OTC 3,8 OFFSET zmieniłem na -3 zamiast -5, gdyż na CAR mam żądaną 22, na TYBOX 21.

Dołożyłem CHMIN na 25 i pompy na 3 bieg.

Przestał taktować, pracuje na min. palniku (bez skali)

Zmniejszyłem CHMIN na 21, pompy jak podaje stara instrukcja do DIM, czyli podłogówka na CP1, grzejniki na PP2 i hula.

Zobaczymy co się bedzie działo jutro, lub gdy podłogówka zrobi stop i czy nagrzeje do żądanej.

Na zewnątrz 7 stopni, na wyświetlaczu kotła 35, CHMIN 21. Tylko jędrna kwestia przełącznik S27 na ON, bo jakoś chłodno od tych testów w salonie.

Modulacja wyłączona.

Napisałem ci jak wygląda krzywa z parametrów jakie mi podałeś. Zrobiło się ciepło moc minimalna za wysoka i nie ma odbioru. Przy podłogówce też taktuje jak dasz w DIM minimalna 35 albo krzywą w DIM na 2? Niedawno pisałeś, że znalazłeś ustawienia gdzie przestał traktować. Wróć do tych ustawień i zobaczysz czy przestanie.

Jej zmniejszenie i tak niewiele zmieni, bo kocioł w takim domu, jak Twój jej nie wykorzystuje.

Zmieni ten fakt że po długiej przerwie nie rozpędi się do 24 kW. Właśnie to testowałem. Aktualnie mam około 16 kW i nie widzę różnicy w temperaturze w domu ani też w czasie nagrzewania, pewno jest ale nie odczuwalna. Przy ustawieniu 24 kW i podobnej temperaturze zewnętrznej miałem większe zużycie dobowe o 1,5 m3.

no ale jak zmniejsze moc to bedzie startował od najmniejszej.Moze ktos podpowiedziec jak to zrobic??

Startuje od minimalnej i powoli sobie "dodaje"

Jeśli chodzi o taktowanie to przecież mrozów nie ma a domki nagrzane to i odbioru nie ma.

Zmieni ten fakt że po długiej przerwie nie rozpędi się do 24 kW. Właśnie to testowałem. Aktualnie mam około 16 kW i nie widzę różnicy w temperaturze w domu ani też w czasie nagrzewania, pewno jest ale nie odczuwalna. Przy ustawieniu 24 kW i podobnej temperaturze zewnętrznej miałem większe zużycie dobowe o 1,5 m3.

Jasssne, myślisz, że przy jego 100m2, ograniczeniu temperatury maks CO ten kociołek kiedykolwiek rozpędzi się do 24kW ?

:lol:

Jeżeli u siebie nie widzisz różnicy w czasie nagrzewania, to znaczy, że kocioł wykorzystuje dokładnie taką samą moc.

A oszczędności to można w okresie kilku-kilkunastodniowym porównywać, szczególnie, jeśli w układzie jest podłogówka

Edytowane przez fotohobby

Przyglądnijcie się dobrze jak wygląda start kotła Immergasa na CO i nie pierdolcie farmazonów. A potem jeszcze zobaczcie jak wygląda start CWU. A potem idźcie do sąsiada i zobaczcie jak startuje Junkers albo inny zajebisty niemiecki kocioł. Sorry za słownictwo ale ręce opadają. Kilka postów wcześniej, była o tym mowa. Poza tym jest parametr, w którym można ustawić czas przejścia od mocy minimalnej do maksymalnej (koniecznej) na potrzeby CO. To już daje do myślenia i wyjaśnia w temat. No, ale instrukcję trzeba przeczytać. Edytowane przez montixe

Napisałem ci jak wygląda krzywa z parametrów jakie mi podałeś. Zrobiło się ciepło moc minimalna za wysoka i nie ma odbioru. Przy podłogówce też taktuje jak dasz w DIM minimalna 35 albo krzywą w DIM na 2? Niedawno pisałeś, że znalazłeś ustawienia gdzie przestał traktować. Wróć do tych ustawień i zobaczysz czy przestanie.

Tak jak w DIM dam na min. 35, to po wyłączeniu podłogówki taktuje. Chyba trzeba wrócić do starych ustawień i kombinować z CHMIN.

Tak jak w DIM dam na min. 35, to po wyłączeniu podłogówki taktuje. Chyba trzeba wrócić do starych ustawień i kombinować z CHMIN.
Wszelkie konfiguracje realizowane za pomocą przełączników w DIM, dotyczą stref zasilanych niską temp. S27 zarządza tylko mieszaczem, konkretnie jego temp. minimalną. Pytałem, jak się zachowuje kocioł, jak dasz w DIM na 35, ponieważ twierdziłeś że przy pracy podłogówki taktuje. W całej elektronice DIMa, układ grzejników wykorzystuje tylko jeden przekaźnik uruchamiający jego pompę, więc żadna zmiana na przełącznikach nic nie zmieni. Twoim problemem jest zbyt duża moc kotła w stosunku do pojemności układu grzejnikowego. Zauważ, że tylko taktuje, jak pracują same grzejniki. Jeśli tego problemu nie rozwiążesz za pomocą ustawień pompy od układu grzejników (i jeśli masz model TT, to również możesz spróbować skonfigurować odpowiednio pompę w kotle), to żadna zmiana krzywych nie pomoże. Jak przesadzisz w dół z CHMIN, to będziesz miał zimno tam gdzie masz grzejniki, gdy temp. zewn. będą dodatnie. Edytowane przez montixe

czyli mozna ustawic moc .ale jak to zrobic bo czytam instrukcje pieca i nie wiem jak.

Rozdzial 3.8 "Programowanie płyty elektronicznej"

Parametr S3

Tylko jeszcze raz - obniżyć możesz tylko moc MAKSYMALNĄ, Twój kocioł moduluje, więc i tak nigdy z niej nie korzysta.

Taka zmiana i tak nic w rachunkach nie zmieni.

Jasssne, myślisz, że przy jego 100m2, ograniczeniu temperatury maks CO ten kociołek kiedykolwiek rozpędzi się do 24kW ?

:lol:

Jeżeli u siebie nie widzisz różnicy w czasie nagrzewania, to znaczy, że kocioł wykorzystuje dokładnie taką samą moc.

A oszczędności to można w okresie kilku-kilkunastodniowym porównywać, szczególnie, jeśli w układzie jest podłogówka

Sugeruję się nie tylko tym co ustawiałem na kotle ale również serwisantem którego raz w roku wzywam jak każdy. A on również na każdym kotle obcina moc do powierzchni domu. Po za tym zwiększyłem na 24 kW nie zmieniając innych parametrów i skoczyło zużycie gazu. Nikt z nas nie ma kopi instalacji drugiego więc może faktycznie nie u każdego to działać.

Czekam na temperatury po niżej zera i ponownie zwiększę moc do testów.

Edytowane przez Mr. Do

Serwisanci, to nie jest najlepsze źródło informacji, zresztą parę stron wstecz jest dowód :)

Powiedz mi - ile razy widziałeś (w trakcie pracy CO) trzy, albo cztery kreski na wyświetlaczu ?

Bo ja jeszcze więcej, niż dwóch nie widziałem, a i te dwie tylko przy wygrzewaniu podłogówki. Czyli mógłbym obciąć moc CO do 6kW nawet, tylko że to nic nie zmieniłoby w rachunkach, bo kocioł i tak nie wykorzystuje tego zakresu mocy.

Straty związane z wrzuceniem do instalacji przewymiarowanego kotła wiążą się tylko z taktowaniem w okresach przejściowych, przy nie dość dużym odbiorze temperatury.

Tylko one na pewno w Immergasie nie powodują wzrostu spalania o 1,5 m3/dobę.

To raczej jest rząd 5% strat.

I zmniejszając moc maksymalną nadal będzie 5%