Eszi1980 06.01.2017 22:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2017 Jesteśmy użytkownikami Vitrix X 24 od 2 lat Do tej pory wszystko było ok Od miesiąca pojawił się dziwny objaw,mianowicie w ciągu 1 miesiąca spadło ciśnienie na piecu do zera. Wyskakują błąd E10. Po dopuszczeniu wody do poziomu 1.5 wszytko wraca do normy.natomiast po kolejnych 1-2 tygodniach spada do zera Co może być przyczyną?? Masz nieszczelności instalacji, gdzieś jest przeciek, ten błąd to za niskie ciśnienie. Sprawdź w kotłowni czy jakaś złączka, kolanko, nie puszcza wody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marnon 07.01.2017 15:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2017 Mam pytanie do osób które mają 100% podlogowki i CARv2 :Jaka macie krzywą ustawiona i temp zadana ? Bo ja mam krzywą 2,5 a zadana temp . 20,5 i przy -17 na zewnątrz temp zasilania 27 st ... Mam wrażenie ze piec ciągle pracuje nie może dobić do zadanej temperatury ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 07.01.2017 16:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2017 To zwiększ krzywa, jaki problem ?Ja mam 3.0 i 22C, ale co ci to da, skoro mam inny dom ? Sprawdź też, jaką masz ustawioną maks temperaturę zasilania CO Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marnon 07.01.2017 17:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2017 To zwiększ krzywa, jaki problem ? Ja mam 3.0 i 22C, ale co ci to da, skoro mam inny dom ? Sprawdź też, jaką masz ustawioną maks temperaturę zasilania CO Po co ? Wiadomo każdy dom inny ale chce mieć mniej więcej informacje w jakiej skali macie krzywe bliżej 3 czy np 5-7 wiadomo że przy podlogowce jak najniższa jest optymalna . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 07.01.2017 17:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2017 Optymalna jest taka, która potrafi zagrzać Ci dom. Jak 2.5 nie daje rady, to zmieniasz na wyższą i tyle. U mnie 2,5 pewnie też zapewniłaby temperaturę zadaną, ale ja grzeję w oknach czasowych przez około 12h w ciągu doby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hektor80 07.01.2017 18:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2017 U mnie 2,5 pewnie też zapewniłaby temperaturę zadaną, ale ja grzeję w oknach czasowych przez około 12h w ciągu doby Nie grzejesz wg pogodówki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 07.01.2017 18:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2017 Pogodówka dopiera mi temperaturę zasilania, inną przy 0C, a inną przy -10C, ale kocioł pracuje wtedy, kiedy nam na tym zależy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzeniu666 07.01.2017 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2017 (edytowane) Czy sonda pokazuje Wam temperatury bez przekłamań? U mnie chyba zbyt blisko okna(we wnęce okiennej), im niżej na zewnątrz, tym większe błędy (tak obserwując na szybko). Może ją osłonię na próbę kąskiem styro od strony okna i zobaczę. Po co ? Wiadomo każdy dom inny ale chce mieć mniej więcej informacje w jakiej skali macie krzywe bliżej 3 czy np 5-7 wiadomo że przy podlogowce jak najniższa jest optymalna . Chyba jeszcze min, max i offset by się przydały? Edytowane 7 Stycznia 2017 przez grzeniu666 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marnon 07.01.2017 22:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2017 Sonda u mnie pokazuje dobrze , offset na pewno mam ma ustawione fabrycznie na 0 min /max szczerze nie wiem . sonda pokazuje mi prawidłowo i Tak przy zadanej 21 na zewnątrz -19 krzywa na 3,5 temp zasilania 28 st ... Przy czym mam sprzęgło i na temp za sprzęglem 25st Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasz1006 08.01.2017 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2017 Mam pytanie do osób które mają 100% podlogowki i CARv2 : Jaka macie krzywą ustawiona i temp zadana ? Bo ja mam krzywą 2,5 a zadana temp . 20,5 i przy -17 na zewnątrz temp zasilania 27 st ... Mam wrażenie ze piec ciągle pracuje nie może dobić do zadanej temperatury ... Ja mam krzywą 3 tylko ze mam TYBOXA zadana 22dzien a 21noc, kociol mi chodzi 24h na malej swieczce z przerwami na grzanie CWU do 45'C ustwaienia S5 =20'C a S6=40'C temp w domu to okolice 21,7'C grzeje 180m2 kubatura pomieszczeń 530m3 100% podlogowka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 08.01.2017 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2017 U mnie przy temperaturze -19, zasilanie 38C przy krzywej 3Z tym ze z uwagi na podniesienie minimalnej temperatury zasilania na 30C krzywą mam dość płaską. Przy temp 0C zasilanie to 34C Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KolesMaz 08.01.2017 15:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2017 (edytowane) Czesc, Pierwszy sezon grzania (rozpoczęte w listopadzie) za pomocą kotła buderus'a. C.o. i c.w.u.. Do tej pory używany był tylko sterownik kotła, pogodowy,zależny od temperatury zewnętrznej. Dom 236m2 + garaż nieogrzewany, 100% podłogówka. Przy -15 kocioł nagrzewał obieg do 30 stopni. Teraz zamontowałem na każdy obieg oddzielne sterowanie (salus'a). Temperatura w domu się wyrównala, ale kocioł zwariował. Najczęściej tylko 2 obwody na parterze działają (słońce nagrzewa salon o kuchnię) i całe ciepło idzie na poddasze. temperatury w obiegu wzrosła do 34 stopni,i kocio\l częściej się załącza. tempeartura na głównym sterowniku ustawiona na 19,5 (wskazuje 20), na poszczególnych sekcjach to 20,5 w dzień i 18,5 w nocy. Chyba coś muszę zmienić w ustawieniach, ale nie wiem za bardzo co. Pozdrawiam Maciek Edytowane 8 Stycznia 2017 przez KolesMaz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karol1981 09.01.2017 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2017 (edytowane) Witam użytkowników Victrix-a Proszę o opinię w następującym temacie. Mam garaż w bryle domu. Garaż ten ma poziom lekko obniżony względem reszty parteru - ok. 10 cm.W garażu tym mam krótką, rzadko położoną pętlę podłogówki.Prz całkowicie zakręconej temperatura w garażu nie spadła mi poniżej 10 stopni na plus. W ostatnie mrozy postanowiłem ją ciut odkręcić bo bałem się czy przypadkiem nie uszkodzi się.Temp. zasilania podłogówki 30 stopni.Niestety takie odkręcenie mocno wychładza mi powrót do kotła więc pochodziła 10 godzin i zakręciłem ją. Teraz pytania:Czy lepiej jak będzie całkiem zakręcona - mniejsza różnica temp. dla auta.Czy może nie grzeje cały czas, w końcu wygrzeje ten beton ale w garażu będzie pewnie i 15 / 15 stopni.Teoretycznie - jak niska temperatura powietrza i podłogi w pomieszczeniu z podłogówką mogła by zasugerować, że może być problem z zamarzaniem ? p.s.Na przyszły rok, może za dwa lata przeniosę garaż poza dom - będzie to nieogrzewana "buda" a w obecnym garażu będzie dodatkowe pomieszczeni gopspodarcze - warsztat.Nie budujecie, jak nie musicie garażu w obrysie domu - to dla tych, którzy są jeszcze na etapie definiowania swojego projektu i mają wystarczająco duże działki. Edytowane 9 Stycznia 2017 przez karol1981 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zduni 10.01.2017 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2017 mam pytanie proszę o poradę.kocioł immergaz Vitrix czujnik zewnętrzny i car v2 w domu.3 strefy dwie niskie na każde piętro, jedna wysoka na drabinki łazienkowe.czy gdzieś ustawia się bezwładność budynku? bo podobno jest taka możliwość ustawiam temperaturę minimalną w domu min. 10st na trybie bałwanka a piec potrafi nagrzać dom do 15st. Jak wymusić na nim dokładniejsze nagrzewanie ? rozumiem różnicy 1st ale 5? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marnon 10.01.2017 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2017 Można w CARv2 ustawić histereze ? Mam ustawiona temp na 20,8 a piec grzeje do 21,1 . tak zostawić czy da sie to jakoś zmienić ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marnon 11.01.2017 05:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2017 Ok już wiem z pozycji CAR nie da się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marnon 14.01.2017 07:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2017 Ostatnie pytanie :Czy jeśli mam żądaną temp 20,6 to prawidłowa praca kotła jest taka że oscyluje w tym zakresie 20,4-20,6 w domu ale cały czas pracuje czy powinien dogrzac do 20,8 I wyłączyć się ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 14.01.2017 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2017 Jeśli dobrze zadałeś krzywą, to będzie pracował cały czas, jeśli krzywa nie jest dobrana idealnie i wybprodukuje za dużo energii, to się wyłączy.W niczym to nie przeszkadza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marnon 14.01.2017 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2017 Jeśli dobrze zadałeś krzywą, to będzie pracował cały czas, jeśli krzywa nie jest dobrana idealnie i wyb produkuje za dużo energii, to się wyłączy. W niczym to nie przeszkadza. Dziękuję za odpowiedź i cierpliwość . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karol1981 14.01.2017 11:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2017 (edytowane) Forumowicze, proszę o wskazówki Wyższa temperatura zasilania CO (45+).Podłogówka ustawiona na niższą (30).Kocioł wpada w taktowanie. DIM (pompa na 1) kręci się ale mieszacz jest zamknięty.Kocioł kilka minut próbuje wystudzić krótki obieg ale nie ma odbioru więc nada na starcie ma powyżej 40.Palnik załącza się ale w DIM nie otwiera się mieszacz - tylko kręci pompa.Układ nie ma szans wyjść z taktowania. Próbowałem różnych biegów pompy, zworka w DIM na min. 35 (myślałem, że mieszacz mocniej się otworzy) ale to nie zdało egzaminu. Jeżeli ktoś ma jakiś pomysł to będę zobowiązany. p.s.Pomaga tylko zatrzymanie układu, czekanie ok. 10 - 15 minut jak całość wystudzi się i ponowny rozruch, wtedy mieszacz zaskakuje od pierwszego uruchomienia i obieg działa poprawnie. Edytowane 14 Stycznia 2017 przez karol1981 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts