zielonyhope 31.08.2017 14:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2017 Witam forumowiczów. Mam pytanie dziś zakupiłem kocioł Immergas Victrix 12kW do niego chciałem dokupić sterownik pokojowy car v 2 + czujnik pogodowy i Panu w sklepie powiedziałem, że chcę jeszcze w 3 sypialniach zamontować termostaty pokojowe, i tu ku mojemu zdziwieniu Pan powiedział, że to razem się nie sprawdzi, że lepiej zakupić coś takiego http://www.auraton.pl/produkty/auraton-8d-pro/ i bez sterownika pokojowego, tylko z czujką pogodową. Miał rację, że sterownik car v2 ze zwykłymi termostatami pokojowymi się nie sprawdzi, że lepiej w każdym pokoju zamontować termostaty + ten auraton?? Bardzo dziękuje za odpowiedź. Ps. dodam że te termostaty pokojowe w sypialniach chcę dlatego, że my z żoną w sypialni lubimy mieć koło 17 stopni, pokój córki będzie od południa i boję się że pokojowy główny car v 2 będzie go przegrzewał. Witam, mozna prosić namiar jestem z Cieszyna i mam ten sam problem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 31.08.2017 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2017 pytanie jest czy 35l wody wiecej rekompensuje straty cieplne w zasobniku, gorszą klase energetyczną i dłuższy czas nagrzewania ? Nie no, bez jaj z tą szkocką oszczędnością. Stawiam na ciepłą wodę a nie na obliczanie strat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zielonyhope 31.08.2017 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2017 Nie no, bez jaj z tą szkocką oszczędnością. Stawiam na ciepłą wodę a nie na obliczanie strat. Co racja to racja, jak wygląda zużycie gazu u Ciebie na rok m3? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zielonyhope 31.08.2017 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2017 Przy podłogówce w całym domu sprawdzają sie najprostsze rozwiązania tzn.rozdzielacze do podłogówki z przepływomierzami którymi ustawiasz jednakowe przepływy i zaworki na dolnej listwie którymi ustawiasz temperatury w poszczególnych pokojach i zapominasz.Do tego termostat bezprzewodowy z regulacja Pi(np.imergaza) który jest stworzony do podłogówki. Nie montujesz żadnych zaworów 3-drogowych co najwyżej na parterze zawory pionu którymi regulujesz różnice oporów hydraulicznych między parterem a piętrem ustawiając jednakowe temp.Przy siłownikach nie dość że temp.bedą pływać to dodatkowo cała instalacja będzie mniej oszczędna no i droższa w budowie. Mariusz05 daj namiary na siebie, jestem z Cieszyna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zielonyhope 31.08.2017 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2017 Nie no, bez jaj z tą szkocką oszczędnością. Stawiam na ciepłą wodę a nie na obliczanie strat. Ile masz użytkowników w domu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 01.09.2017 06:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2017 Ile masz użytkowników w domu ? Rodzina 2+2, teraz jest jeszcze moja mama więc w sumie 5 osób. Kocioł i zasobnik dają redę bez problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 01.09.2017 06:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2017 Co racja to racja, jak wygląda zużycie gazu u Ciebie na rok m3? Tylko w październiku ogrzewałem gazem więc nie podpowiem w tej materii. Praktycznie cały sezon przejechałem na kominku z PW. We wspomnianym październiku kocioł spalił 200 m3 ale mrozów nie było no i nowy dom, który skutecznie pożerał energię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hawranek31 02.09.2017 14:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2017 Panowie i Panie mam kilka pytań. Dom 100m2 całość podłogówka ( 9 pętli łącznie 558mb do tego drabinka w łazience) dom w technologi szkieletowej (podłoga system pasywny, ściany 25 wełny, sufit 30 wełny - parterówka) Tu pytania (dziś wygrzewam podłogówkę więc car i pogodówka odłączone) 1. czy przy takiej ilości mb można zmniejszyć obieg pompki w piecu na mniejszy jeśli tak to gdzie się to robi 2. jak ustawić car2 głównie chodzi mi o bezwładność cieplną, bo z jednej strony budowa szkieletowa, a z drugiej wszędzie podłogówka 3. na ile ustawić miej więcej krzywą grzewczą. dzięki za odpowiedzi. podbijam bo czas mnie goni, jeszcze raz dziękuje za odpowiedź szybką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tmki87 07.09.2017 21:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2017 Witam serdecznie Forumowiczów, Dom 160m2. Parter (100m) w podłogówce. Natomiast piętro w grzejnikach (4szt.) i łazienka oparta na podłogówce RTL. Kocioł Victrix Zeus Superior 26 2 ERP + Car v2 + sonda pogodowa. Mam następujący problem. Nie przemyślałem tematu i umieściłem sterownik na parterze blisko kominka. Sytuacja po rozpaleniu drewnem zapewne znana . Na piętrze znacznie niższa temperatura. W związku z czym mam do Was pytanie czy mój plan "przebudowy" ma ręce i nogi. CARa chce przenieść na piętro do najzimniejszego pokoju. Będę musiał przedłużyć kabel. Mam nadzieję, że operacja lutownica + kabel wystarczy. Po operacji mam nadzieje, że pacjent nie będzie przekazywał zakłamanych informacji do kotła. To dotyczy grzejników. Natomiast podłogówką (oprócz RTLa) chce zarządzać po przez termostaty pokojowe. Do tego celu chce dokupić listwę centralnego ogrzewania podłogowego np. Salus Kl 06 i moduł sterowania kotłem i pompą np. Salus PL 07. Efekt chciałbym mieć taki, że nawet jeżeli góra (grzejniki) wymusi grzanie to na dole (podłogówka) jeżeli będzie temperatura okej na termostatach to siłownik "przykręci daną pętle". W drugą stronę jeżeli na parterze zostanie wymuszone grzanie to ew. głowice termostatyczne na grzejnikach ograniczą temp do zadanej na głowicy. Do tego wszystkiego jest i kominek z płaszczem wodnym. Raz na jakiś czas zapakuję drewno żeby kocioł mógł odetchnąć. Jak tym wszystkim najlepiej zarządzać? Czy w/w rozwiązanie jest efektywne? Czy wręcz odwrotnie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 08.09.2017 06:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2017 Witam serdecznie Forumowiczów, Dom 160m2. Parter (100m) w podłogówce. Natomiast piętro w grzejnikach (4szt.) i łazienka oparta na podłogówce RTL. Kocioł Victrix Zeus Superior 26 2 ERP + Car v2 + sonda pogodowa. Mam następujący problem. Nie przemyślałem tematu i umieściłem sterownik na parterze blisko kominka. Sytuacja po rozpaleniu drewnem zapewne znana . Na piętrze znacznie niższa temperatura. W związku z czym mam do Was pytanie czy mój plan "przebudowy" ma ręce i nogi. CARa chce przenieść na piętro do najzimniejszego pokoju. Będę musiał przedłużyć kabel. Mam nadzieję, że operacja lutownica + kabel wystarczy. Po operacji mam nadzieje, że pacjent nie będzie przekazywał zakłamanych informacji do kotła. To dotyczy grzejników. Natomiast podłogówką (oprócz RTLa) chce zarządzać po przez termostaty pokojowe. Do tego celu chce dokupić listwę centralnego ogrzewania podłogowego np. Salus Kl 06 i moduł sterowania kotłem i pompą np. Salus PL 07. Efekt chciałbym mieć taki, że nawet jeżeli góra (grzejniki) wymusi grzanie to na dole (podłogówka) jeżeli będzie temperatura okej na termostatach to siłownik "przykręci daną pętle". W drugą stronę jeżeli na parterze zostanie wymuszone grzanie to ew. głowice termostatyczne na grzejnikach ograniczą temp do zadanej na głowicy. Do tego wszystkiego jest i kominek z płaszczem wodnym. Raz na jakiś czas zapakuję drewno żeby kocioł mógł odetchnąć. Jak tym wszystkim najlepiej zarządzać? Czy w/w rozwiązanie jest efektywne? Czy wręcz odwrotnie? Odnośnie sterownika - a nie prościej zakupić sterownik bezprzewodowy? Ja mam Tybox-a 137 i uważam, że to był bardzo dobry zakup. Trochę pochodziłem z nim po chałupie, żeby znaleźć mu miejsce a jakbym wyprowadził przewód to mógł bym być w podobnej sytuacji co Ty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tmki87 08.09.2017 06:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2017 Odnośnie sterownika - a nie prościej zakupić sterownik bezprzewodowy? Ja mam Tybox-a 137 i uważam, że to był bardzo dobry zakup. Trochę pochodziłem z nim po chałupie, żeby znaleźć mu miejsce a jakbym wyprowadził przewód to mógł bym być w podobnej sytuacji co Ty. Dziękuję. Jest to na pewno nie inwazyjne rozwiązanie. Nie mniej jednak mam strop drewniany i nie będę miał problemu z przemieszczeniem sterownika. Odnośnie zarządzania ciepłem w domu to rozmawiałem z serwisantem Immergasu i zaproponował następujące rozwiązanie: Całkowicie pozbyć się sterownika CAR i zostawić sam sensor pogodowy. Na piecu ustawić stała wysoką temperaturę np. 55stC i regulować ciepło w pomieszczeniach na parterze termostatami od podłogówki. Natomiast na piętrze w grzejnikach głowicami termostatycznymi. Wynika z tego, że kocioł będzie hulał 24h/7 w zimie. Na pewno jest to rozwiązanie najtańsze na wejściu ale obawiam się, że w skali czasu jak kocioł będzie non stop włączony rachunki za gaz mogą być wysokie. Co o tym sądzicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mistalova 08.09.2017 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2017 A dlaczego ma spalić więcej gazu? Zużycie zależy od strat budynku i delta t. pomiędzy t. wewn. a t. zewn. Od kilku lat kocioł u mnie chodzi w czystej pogodówce (czyli pracuje 24/7) i nic się nie dzieje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tmki87 08.09.2017 14:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2017 A dlaczego ma spalić więcej gazu? Zużycie zależy od strat budynku i delta t. pomiędzy t. wewn. a t. zewn. Od kilku lat kocioł u mnie chodzi w czystej pogodówce (czyli pracuje 24/7) i nic się nie dzieje okej, rozumiem. Tylko jak np. przejść w tryb wakacyjny w którym mam włączone ogrzewanie CWU bez CO oraz jak ew. ustawić*interwały podgrzewania ciepłej CWU w obiegu? Wydaje mi się, że bez sterownika może być*ciężko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal222 11.09.2017 05:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2017 serwisantem Immergasu i zaproponował następujące rozwiązanie: Całkowicie pozbyć się sterownika CAR i zostawić sam sensor pogodowy. Na piecu ustawić stała wysoką temperaturę np. 55stC Czegoś tu nie rozumiem, przecież albo ustawia się stałą temperaturę zasilania obiegu, albo tą temperaturą steruje pogodówka. okej, rozumiem. Tylko jak np. przejść w tryb wakacyjny w którym mam włączone ogrzewanie CWU bez CO oraz jak ew. ustawić*interwały podgrzewania ciepłej CWU w obiegu? Wydaje mi się, że bez sterownika może być*ciężko. W Victrix X 2 tryb wakacyjny można ustawić pokrętłem na obudowie kotła, ale do ustawienia interwałów podgrzewania CWU rzeczywiście jest potrzebny CAR. Nie wiem natomiast, jak sprawa wygląda w przypadku Twojego kotła. Z własnego doświadczenia dodam, że u mnie nie zauważyłem żadnej oszczędności po ustawieniu interwałów dla CWU. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tmki87 11.09.2017 06:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2017 Czyli na termostatach ustawiam żądaną temp i pogodówka robi swoje? Na CWU zakładam pompkę do obiegu i chciałbym żeby pracowała razem z interwałami ustawionymi na kotle. Zakładam, ze w skali czasu znajdą się dodatkowo oszczędności. Jeżeli nie gazu to prądu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 11.09.2017 07:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2017 Jakà pompkę do obiegu CWU ?Chodzi ci o cyrkulację ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tmki87 11.09.2017 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2017 Jakà pompkę do obiegu CWU ? Chodzi ci o cyrkulację ? tak, dokładnie chodzi o cyrkulację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 11.09.2017 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2017 A co ma wspolnego praca pompki cyrkulacyjnej z praca kotla jednofunkcyjnego ? Nic.Cyrkulację programujesz sobie osobnym programatorem na dogodne dla Ciebie godziny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal222 11.09.2017 17:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2017 Czyli na termostatach ustawiam żądaną temp i pogodówka robi swoje? Na CWU zakładam pompkę do obiegu i chciałbym żeby pracowała razem z interwałami ustawionymi na kotle. Zakładam, ze w skali czasu znajdą się dodatkowo oszczędności. Jeżeli nie gazu to prądu. Pogodówka może się idealnie sprawdzać przy instalacji bez termostatów, gdzie na rotametrach ktoś sobie ustawia dla każdej pętli inny przepływ. Wtedy im chłodniej na zewnątrz, tym temperatura zasilania obiegu wyższa i w domu utrzymuje się cały czas żądana temperatura. Ja co prawda też mam pogodówkę, mając rozdzielacz strefowy, sterowniki na pętlach podłogówki, termostaty na grzejnikach, bezprzewodowy sterownik włączający obieg dla grzejników i do tego CAR V2. Jeśli chodzi o interwały CWU, oszczędności na prądzie będą znikome, bo pompki cyrkulacyjne są raczej energooszczędne, jedyna oszczędność na gazie, to pewnie wyłączanie cyrkulacji na noc, bo po co woda ma krążyć i ogrzewać np. chudziaka. Sam mam ustawione wyłączanie pompki cyrkulacyjnej, ale po dodaniu interwałów grzania CWU na CAR V2, po jego zakupie, nie zauważyłem spadku zużycia gazu nawet o 1 m3 w skali miesiąca, porównując to z okresem, gdy nie miałem CAR, a więc zasobnik stale utrzymywał żądaną temperaturę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tmki87 12.09.2017 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2017 Ja co prawda też mam pogodówkę, mając rozdzielacz strefowy, sterowniki na pętlach podłogówki, termostaty na grzejnikach, bezprzewodowy sterownik włączający obieg dla grzejników i do tego CAR V2. Ty masz wzorowo wykonaną instalację CO. U mnie nie ma DIMa, za to mam zawór mieszający stało temperaturowy. Tu jest pies pogrzebany. Gdybym miał rozdzielacz strefowy to nie miałbym żadnego problemu. Teraz pozostaję mi rozebranie połowy domu żeby ew. zainstalować DIMa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts