Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Immergas Victrix X 2 v.2011-ustawienia,opinie,porady

adam998

Recommended Posts

Skręcenie ograniczy przepływ wody przez co jest ryzyko, że sterownik nie osiągnie zadanej temperatury.

Znowu wróciłem do AMB OFF. Od rana tj. od 10 piec włączył się 90 razy. Temperatura nie sprzyja bo jest na plusie 6stC. Nie mniej jednak kocioł chodzi średnio włącza się i wyłącza co 3 min. Zauważyłem, że w ciągu tych 3 min. jak kocioł się wyłączy temperatura spada o 5stC na wyświetlaczu i kocioł znowu startuje. Może mógłbym ograniczyć częste starty kotła przez zwiększenie histerezy np. 10stC. Czy jest możliwa zmiany tego parametru? W instrukcji nie znalazłem.

Dodatkowo w opcjach serwisowych (P63) zjechałem z mocą minimalna z 1240 do 940. Nie mniej jednak zaczynam się obawiać, że takim podejściem laika mogę rozregulować / uszkodzić kocioł.

Edytowane przez tmki87

• Odpowiedzi 4,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Hej, mam takie pytanie. Jak zmusić kocioł do wyłączenia się?

Podłączyłem car V2 oraz pogodówkę, ustaliłem temp zadaną na car poniżej otoczenia a piec ciągle grzeje.

Bez różnicy czy to ekonomiczna czy komfortowa. W instrukcji nie mogę znaleźć odpowiedzi na moje pytanie. Piec z najnowszej serii.

Chyba kupiłem drogą zabawkę.

Czy podlaczyles car zgodnie z instrukcją? Czy wyciągnąłeś mostek?

Głupi to jest serwisant, który nie wyciąga zworki a robi to na codzień.

Nie do końca się z tym zgodzę.

Serwisant to dla mnie osoba która robi przeglądy okresowe kotłów i ma certyfikat immergas. Zdziwiłbym się że ktoś taki o zworce by zapomniał. Nie nazywajmy serwisantem zwykłego hydraulika który montuje piec bo tu różnie bywa. I choć same z prawdziwym serwisantem się do końca nie zgadzam ale chylę przed nim czoło za posiadaną wiedzę. Więcej bredni usłyszałem w sklepie który handluje tylko immergas.

Nie do końca się z tym zgodzę.

Serwisant to dla mnie osoba która robi przeglądy okresowe kotłów i ma certyfikat immergas. Zdziwiłbym się że ktoś taki o zworce by zapomniał. Nie nazywajmy serwisantem zwykłego hydraulika który montuje piec bo tu różnie bywa. I choć same z prawdziwym serwisantem się do końca nie zgadzam ale chylę przed nim czoło za posiadaną wiedzę. Więcej bredni usłyszałem w sklepie który handluje tylko immergas.

Serwisant przyjezdza na pierwsze odpalenie pieca. U mnie był serwisant i nie wyciągnął zworki (popełnił jeszzcze kilka poważnych błędów). U kilku kolegów z forum, także serwisant zapomniał wyciągnąć zworki więc to nie przypadek.

Serwisant przyjezdza na pierwsze odpalenie pieca. U mnie był serwisant i nie wyciągnął zworki (popełnił jeszzcze kilka poważnych błędów). U kilku kolegów z forum, także serwisant zapomniał wyciągnąć zworki więc to nie przypadek.

No to faktycznie trafiają wam się jakieś d..y wołowe bo u mnie pierwszy lepszy po którego zadzwoniłem najpierw sprawdził prawidłowość montażu pod względem elektryki, hydrauliki oraz szczelności.

Witam, planuję podłączyć kocioł Immergas Victrix TT 12kW do systemu inteligentnego domu opartego o Raspberry. Zastanawia mnie tylko sprawa komunikacji między sterownikiem CAR V2, który posiadam a kotłem. Czy jest to połączenie na zasadzie magistrali eBUS jak w kotłach np. Vailant? Czy może Immergas ma własną magistralę i protokół komunikacji między sterownikiem a kotłem?

Czołem!

Muszę zmienić parametr P0 na tytułowym kotle (Victrix x 12 v.II). Przypomnijcie mi proszę, jak wejść do menu konfiguracyjnego? Za diabła nie mogę znaleźć tej informacji (a, pamiętam, kiedyś wiedziałem bo już grzebałem w tym menu)

Masz w instrukcji na str 20 (chyba to to) - instrukcja_victrix_x12_24_v2011.pdf w necie.

- (ja chyba najpierw daję kocioł na "śnieżynkę" na CAR)

- gałka CWU na 6

- gałka CO na 9

- przytrzymać dłużej Reset+Lato/Zima

- itd...

Witam, planuję podłączyć kocioł Immergas Victrix TT 12kW do systemu inteligentnego domu opartego o Raspberry. Zastanawia mnie tylko sprawa komunikacji między sterownikiem CAR V2, który posiadam a kotłem. Czy jest to połączenie na zasadzie magistrali eBUS jak w kotłach np. Vailant? Czy może Immergas ma własną magistralę i protokół komunikacji między sterownikiem a kotłem?

Wydaje mi się, że niestety Immergas nie ma żadnego dostępnego protokołu komunikacji.

Jest dostępny bardzo drogi moduł Wi-Fi DOMINUS, ale pewnie ciężko będzie go spiąć z jakimś Openhab albo Domoticz.

Gdybyś jednak znalazł coś ciekawego, daj znać, bo też mnie interesuje ten temat.

Dzięki! Okazuje się, że się zachowałem gapciowato : -/

Parametr już zmieniony. Swoją drogą, szkoda że nie ma możliwości samodzielnego ustawienia "delta Te". 10st.C to ewidentnie za dużo, a obawiam się czy 3 st.C nie będzie za mało i kocioł nie będzie za często się włączać lub przełączać z grzania C.O. Się zobaczy.

Możecie mi podpowiedzieć co mogę jeszcze zmienić w ustawieniach u mnie ? Mam vitrixa TT z CARv2 i sonda zewn i 100% podlogowki . Grzeje już tak ponad rok wszystko chodzi dobrze ale ...

Były temp pow 0st ładnie trzymał zadane w trybie manualnym 21st , teraz przyszły lekkie mrozy -7 w nocy i rano miałem 20.7 i cały dzień piec idzie na min ale dogrzal jedynie do 20.8 , zasilanie obecnie 27st , krzywą podniosłem dziś 2.8 na 3.0 offset mam na 0.0 a auto adaptacja na off

Wiem kazdy układ jest inny ale może mam gdzieś błąd ?

Mam ten kocioł, brak sondy zewnętrznej i CAR-a, sterowanie Tyboxem 137 i nie mam takich problemów. Zasilanie 27 stopni to bardzo mało i chyba kocioł nigdy nie dogrzeje. Przy obecnych temp zasilanie ustawiłem na 39 stopni. Przy ololicach zera przedstawiam na 36.

Dla jednych 27 w sam raz dla innych za mało. Kiedyś miałem jak Ty bez sondy i też musiałem kręcić. Za dużo jak podkręci to podczas wznawiania pracy, piec będzie pożerał dużo gazu.

Dziwny masz ofset ale to nie przeszkoda.

Jak jeszcze raz podniesiesz krzywą i nie będziesz zadowolony to spróbuj podnieść o 1 st temperaturę minimalną.

Pamiętaj że każde porady udzielają użytkownicy na podstawie własnych instalacji, więc i moja opinia moze się u Ciebie nie sprawdzić.

Offset mam chyba jeszcze fabryczny . Teraz przy 1 st na zewn i krzywej na 3.0 zasilanie idzie 31 st i odczuwalna jest ciepła podłoga ... Zobaczę rano jaka temp będzie .

Zdaje sobie sprawę że każdy dom instalacja jest inna ale może uda się coś wywnioskować po waszych sugestiach .

Może zmienić auto adaptacje na on ?

Cześć,

Ostatnio podłączałem instalację smartdomu do swojego Victrixa, a ponieważ mam również CARa, którego chciałem pozostawić bo podtrzymuje CWU w strefach czasowych jak również doskonale się sprawdza jako pogodówka, zostawiłem go w jednej ze stref - salon-kuchnia jadalnia. Podejrzewam, że Twoje pytanie związane jest z wykorzystaniem sygnału komunikującego CARa z Victrixem do obróbki przez Rasberry, również o tym myślałem, ale odpuściłem sobie wnikanie w ten protokół, natomiast najbardziej interesowało mnie wysterowanie główek termostatycznych odcinających obwody w strefie kontrolowanej przez CAR i znalazłem na płycie Victrixa złącze X5 gdzie występuje sygnał sterujący pojawiający się po wystawieniu przez CARa żądania grzania. Jeśli Twoje pytanie dotyczy potrzeby sterowania siłownikami to daj znać - opiszę Ci co i jak.

pozdrawiam

loloslol

Offset mam chyba jeszcze fabryczny . Teraz przy 1 st na zewn i krzywej na 3.0 zasilanie idzie 31 st i odczuwalna jest ciepła podłoga ... Zobaczę rano jaka temp będzie .

Zdaje sobie sprawę że każdy dom instalacja jest inna ale może uda się coś wywnioskować po waszych sugestiach .

Może zmienić auto adaptacje na on ?

U siebie grzeję w oknach czasowych i temperaturę zasilana mam wyższą. Przy około 0 na dworze też mam ok 31-32 na piecu ze względu na komfort ciepłej podłogi (szczególnie jak wstaję rano do pracy) . Mam ustawione 3 strefy czasowe jednak przez wiekszosć dni tego sezonu grzewczego piec grzeje tylko raz (uruchamia się w nocy ok 3 i grzeje przez kilka godzin, nie wiem dokładnie, ale gdzieś do 9-10 rano). Później przez zyski bytowe i to co oddaje podłoga temperatura wzrasta do około 23 a przy słonecznej pogodzie nawet do 24 stopni. (temperatura komfortowa ustawiona jest 22,2 stopnia)

...szkoda że nie ma możliwości samodzielnego ustawienia "delta Te". 10st.C to ewidentnie za dużo, a obawiam się czy 3 st.C nie będzie za mało...

Szkoda. Jeszcze chętniej bym widział przycisk "CWU na żądanie", aby można było łatwo-szybko podgrzać zasobnik poza zaprogramowanym oknem.