fotohobby 06.01.2023 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2023 No bez przesady z tym menu - masz dobrze napisaną instrukcję, poświęcasz dwa tygodnie, żeby dobrać optymalne ustawienia i zapominasz o temacie na lata. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
irek711 06.01.2023 12:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2023 Teraz to musztarda po obiedzie.Kupiłem salusa, teraz znowu CAR-a ? Żeby ten bezprzewodowy był tańszy.Znajomy ma i mówił żeby CARa nie brać bo trudno z nim dojść do ładu . On ma podłogówkę Instalator mówił że do kaloryferów wystarczy pokojowy. Kupując piec nie wiedziałem że Immergas tylko z CAr-em współpracuje.A że czujnik pogodowy można bez sterownika podłączyć to wiem od wczoraj z tego tematu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 06.01.2023 13:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2023 Powiedz znajomemu, że jest takie Forum, gdzie ustawienia CAR zostały dogłębnie opisane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ig0r- 06.01.2023 13:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2023 Spokojnie czujnik pogodowy podłączysz do kotła i nie jest do tego potrzebny CAR. CAR w zasadzie działa jako sterownik on/off +ma dodatkowe ustawienie których na kotle nie ustawisz, ale jak masz kaloryfery, sądzę, że na ten salus wystarczy. Z tego co wiem i tak z autoadaptacji prawie nikt nie korzysta, ewentualnie offset, ale z tym też sobie można poradzić ustawiając inaczej krzywą grzewczą. Jak podłączysz czujnik bez CAR, będziesz mógł krzywą ustawić pokrętłem od temperatury na kotle. Krzywych w nowych TT jest chyba 99 o ile dobrze pamiętam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
irek711 06.01.2023 16:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2023 Dziękuję za porady. Spróbuję z tym czujnikiem zewnętrznym . Przewód 2x0,5 będzie ok ? Miejsce podłączenia znalazłem w instrukcji. 99 krzywych, o matko . Jak tu znaleźć tą odpowiednią ? Można w tym piecu zmniejszyć obroty pompy przy starcie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ig0r- 06.01.2023 18:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2023 Dziękuję za porady. Spróbuję z tym czujnikiem zewnętrznym . Przewód 2x0,5 będzie ok ? Miejsce podłączenia znalazłem w instrukcji. 99 krzywych, o matko . Jak tu znaleźć tą odpowiednią ? Można w tym piecu zmniejszyć obroty pompy przy starcie? Poszukaj w tym wątku pliku gdzie wyliczysz sobie krzywą. Jak znasz temperatury zasilania przy jakich dogrzewa Ci dom dla temperatury 5, 0 i -5 to nie będzie nic trudnego. W pliku wypełnisz sobie temperatury zasilania i zobaczysz jak się będzie układała krzywa. Nic trudnego. Z tego co pamiętam krzywa będzie przestawiana o 0,1 więc będziesz miał zakres o 0 do 9,9. Wszystko jest opisane w tym wątku. Musisz poświęcić trochę czasu i poczytać żeby ustawić pod siebie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
irek711 07.01.2023 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2023 Krzywą spróbuję dobrać.Czy po podpięciu sondy zewnętrznej trzeba zmienić ustawienia czy piec sam ją wykryje ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darkoq 08.01.2023 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2023 Jak dołożysz sondę odpadnie Ci chodzenie do kotła i ręczne ustawianie temperatury. Ustawisz sobie krzywą i kocioł będzie sam pilnował aby podbić lub zmniejszyć temperaturę. Fakt, to plusuje. Potem praktycznie tylko zajrzeć do pieca tylko w ramach kontroli i serwisu. Jedyny wniosek do jakiego nie potrafię dojść (nie testowałem spalania itd.), to czy: a) odpowiednio jest gdy temp. C.O. jest tak ustawiona, że termostaty zamkną się gdy jest nagrzane do danego nastawienia w pomieszczeniu, b) czy lepiej gdy temp. C.O. jest ustawiona na tyle, że cały czas grzejniki są mniej czy bardziej ciepłe i jest przepływ, Bardziej mam tu na myśli łazienkę (23-24stopnie) czy salon (21 stopni). W innych pomieszczeniach temperatura bardzo rzadko spada poniżej ustawienia termostatu na grzejniku. Piec ma fabrycznie bypass otwarty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daro.s 09.01.2023 12:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2023 Krzywą spróbuję dobrać. Czy po podpięciu sondy zewnętrznej trzeba zmienić ustawienia czy piec sam ją wykryje ? Jeśli podepniesz pod właściwe zaciski to kocioł wykryje sondę. Na wyświetlaczu pojawi się ikona krzywej. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mistalova 09.01.2023 17:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2023 Fakt, to plusuje. Potem praktycznie tylko zajrzeć do pieca tylko w ramach kontroli i serwisu. Jedyny wniosek do jakiego nie potrafię dojść (nie testowałem spalania itd.), to czy: a) odpowiednio jest gdy temp. C.O. jest tak ustawiona, że termostaty zamkną się gdy jest nagrzane do danego nastawienia w pomieszczeniu, b) czy lepiej gdy temp. C.O. jest ustawiona na tyle, że cały czas grzejniki są mniej czy bardziej ciepłe i jest przepływ, . Odp. "b". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
open11 10.01.2023 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2023 Czy ktoś znalazł rozwiązanie, niestety mam ten sam problem i serwisant chce wymienić płytę główną. Zmień serwisanta. Rozwiązałem swój problem z potencjometrami psikając w nie kontakt PR Oczywiście trzeba dostać się do elektroniki, bo przez gałki się nie da. No ale to chwila roboty i znikomy koszt, w przeciwieństwie do wymiany płyty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darkoq 10.01.2023 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2023 Odp. "b". Ok. Czyli tak jak w tej chwili jest, to zostawiam tak. Pozostaje tylko kupić sondę zewnętrzną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
irek711 31.01.2023 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2023 Jeśli podepniesz pod właściwe zaciski to kocioł wykryje sondę. Na wyświetlaczu pojawi się ikona krzywej. Podpiąłem sondę zgodnie z instrukcją . Kocioł pracuje na krzywej . Na razie testuję ustawienia. Pytanie z innej beczki. Czy za pomocą ustawień na kotle bez CAR-a można ustawić wygrzewanie zasobnika ? Mam grzanie cwu elektryczne, na razie na 50 st. Trochę za dużo ale nie chcę żeby mi się bakterie namnażały. Po drugie zawór trójdrogowy nie pracuje. Dobrze by było żeby z raz w tygodniu się ruszył Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wiesmare 02.02.2023 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2023 Victrix TT 3 letni. Przy wietrznej pogodzie kocioł zwieksza moc i temperature. Np zamiast podgrzewać kaloryfery temperaturą 40 to on ma 45 lub wiecej. Jak wiatr przestaje wiac to kocioł pracuje stabilnie i trzyma tempeature. Podłączona pogodów. Jak ja odepne, zachowuje sie tak samo. Problem chyba jest od poczatku. Ja zauwazylem go rok temu. Nikt nie wie dlaczego tak sie dzieje. Pytałem róznych instalatorów z północnej Polski i każdy zdziwiony.Drugie pytanie Parametr 1,4 przepływ wody jaki powinien byc w kotle przy kaloryferach dom 110 m2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 02.02.2023 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2023 A może przez wiatr kocioł dostaje nadmierne "Air injection", takie turbo doładowanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wiesmare 02.02.2023 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2023 A co to jest? Podejrzewam, że w rue spalinowa dmucha. Kody bledow jakie w menu d09 widziałem to 37, 38, 89 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 02.02.2023 12:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2023 Mo właśnie, nadmiernie dmucha w spalinową i zasysającą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wiesmare 02.02.2023 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2023 (edytowane) Jak to sprawdzić tzn co sie dzieje i jak wyeliminować?Nie mow mi o serwisie bo oni sami nie wiedza. Ani główny serwis ani wielu innych. Dzwoniłem do wielu. Kiedys napisze dziwne moje życia przypadki. . Edytowane 2 Lutego 2023 przez Wiesmare Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 02.02.2023 13:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2023 A jaki masz wyrzut spalin, przez ścianę czy do góry, ponad dach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wiesmare 02.02.2023 14:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2023 Do góry. Komin 9 metrów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts