mest 02.01.2014 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2014 Mam już podłączony sterownik i wiedziałem, że będą problemy. Chciałbym wyregulować pętle podłogówki na rozdzielaczu ale nie wiem jak to zrobić. Jak reguluję to niewiele się dzieje. mam rozdzielacz Capricorna. Wgl to już mnie dzisiaj nerwy biorą z tym ogrzewaniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
r19 02.01.2014 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2014 Mam już podłączony sterownik i wiedziałem, że będą problemy. Chciałbym wyregulować pętle podłogówki na rozdzielaczu ale nie wiem jak to zrobić. Jak reguluję to niewiele się dzieje. mam rozdzielacz Capricorna. Wgl to już mnie dzisiaj nerwy biorą z tym ogrzewaniem. Ale co nie wiesz? Masz rotametry? Krecisz i ustawiasz przeplywy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Antkowiak 02.01.2014 21:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2014 (edytowane) Kolezanki i Koledzy poszukuje osoby o podobnym do naszego schemacie instalacji CO i CWU aby wypytac o pompe obiegowa. Generalnie jestem przed montazem kotlowni i nurtuje mnie pytanie dotyczace skadinand niewielkiem wydajnosci pompy pieca Immergas Victrix X12 oraz mozliwej koniecznosci montazu sprzegla hydraulicznego i dodatkowej pompy obiegowej. Uklad jaki ma pracowac u nas jest nastepujacy:Kociol Immergas Victric x12Zasobnik CWU 160l z jedna wezownica (na 99% Immergas kupiony w komplecie z piecem)Projektowe obciazenie cieplne 5,3 kW100% podlogowka (156m2) + 2 drabinki na tych samych parametrach zasilania I teraz wlasnie moja watpliwosc, mianowicie: Wg instrukcji kotla dla wysokosci podnoszenia wody 2,5m pompa ma maksymalna wydajnosc ok 830l/h. Stosujac wytyczne projektowe Immergasa i obliczajac niezbedny przeplyw dla naszej instalacji wychodzi 900l/h przy maksymalnym zapotrzebowaniu (wg danych projektowych moc wykonanego ogrzewania wynosi 7,3 kW * 860 / 7*C - taki spadek na CO zaklada immergas dla podlogowki - 7 stopni). Tymczasem wg naszego projektu spadek ma wynosic 5 stopni a wydajnosc pompy 1370l/h. W obu przypadkach wskazuje to na koniecznosc uzycia sprzegla hydraulicznego, tyle ze jesli przyjac spadek 7*C to uklad ze sprzeglem i pompa obiegowa ok 950lm bedzie wg Immergas dzialal poprawnie, tymczasem przy zalozeniu spadku temp o 5*C uklad wg Immergas bedzie wymagal dodatkowych spinek z zaworami regulacyjnymi i wiekszej ilosci pomp. Moze ktos ma podobny uklad i cos podpowie jak mu to funkcjonuje? Moze zupelnie niepotrzebnie sie nad tym glowie i trzeba zastosowac sprzeglo i dodatkowa pompe i nie martwic sie na zapas ? Edytowane 2 Stycznia 2014 przez Tomasz Antkowiak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzeniu666 03.01.2014 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2014 @Tomaszu, przejrzałem te wytyczne (ta różnica 30% dla wydatków pomp kotłowej i dodatkowej to nowość dla mnie). Przy zastosowaniu sprzęgła chyba pompa kotłowa będzie mogła dać większy przepływ (opór tylko do sprzęgła, minimalny). Dlaczego zakładasz deltę 5K, może dałoby radę "przeskalować" twój projekt do większej delty. Z dodatkową pompą, chyba idealnie byłoby zastosować dla niej płytkę przekaźnikową do kotła (aby startowała razem z pompą kotłową). Sam mam podobny dylemat, tylko 50% większy (tyle większe zapotrzebowanie) Chyba dla świętego spokoju dam od razu sprzęgło, przekaźnik i jaką Alfę do tego (oprócz siły, przynajmniej jakaś energooszczędność w bonusie). Tylko to 30% mnie trapi teraz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mest 03.01.2014 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2014 Z tymi rotametrami to u mnie jest dosyć dziwnie. Strasznie ciężko to chodzi, na jednej pętli wgl mi się ten czerwony grzybek nie obniża. Wklejam zdjęcia rozdzielacza, może ktoś coś podpowie. Mam wszystko wyliczone jakie nastawy na jakie pomieszczenie, no ale 0,64 ciężko wyregulować. Jeśli chodzi o kocioł to myślałem czy by nie odłączyć tego sterownika i nie ustawiać na kotle temperatury. W samym sterowniku ustawiłem teraz krzywą grzewczą na 1 i mam 30 stopni na kotle przy ustawionej temp komfortowej 14 stopni. Jeśli nie odłączę tego sterownika to zmieniać krzywą czy temperaturę na sterowniku? Serwisant za dużo mi nie wyjaśnił. Poniżej wklejam zdjęcia. Może ktoś zna złoty środek do ustawienia całego systemu pod mój domek albo jakąś sugestię.http://imageshack.us/scaled/large/837/s7ye.jpg http://imageshack.us/scaled/large/547/q7tw.jpg http://imageshack.us/scaled/large/513/lnca.jpg http://imageshack.us/scaled/large/845/virx.jpg http://imageshack.us/scaled/large/842/9nd4.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
montixe 03.01.2014 14:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2014 (edytowane) . Mam wszystko wyliczone jakie nastawy na jakie pomieszczenie, no ale 0,64 ciężko wyregulować. nie przesadzaj z tą aptekarską dokładnością, bo rotametry też podają przybliżoną wartość . A zawory te na dolnej belce poodkręcaj na max i w tedy kręć rotametrami W samym sterowniku ustawiłem teraz krzywą grzewczą na 1 i mam 30 stopni na kotle przy ustawionej temp komfortowej 14 stopni. Jeśli nie odłączę tego sterownika to zmieniać krzywą czy temperaturę na sterowniku? Serwisant za dużo mi nie wyjaśnił. jak chcesz tylko wygrzewać, to wyłącz na CAR wpływ cz. temp. wewnętrznej (kod serw 1122) albo ustaw żądaną temp. na tyle wysoką aby kocioł nie mógł do niej dobić w przeciwnym razie wyłączy kocioł i ustaw krzywą 0.0, to będziesz grzał temp ustawioną przez parametr temp. min. zasilania S5 - ust. fabr = 25*C, jak chcesz, mniej, to zmień ten parametr na np 20*C (instr kotła str.20 - programowanie płyty i i tabela z parametrami str 21). Jak na kotle zmienisz parametr na niższy, to pamiętaj aby też zmienić na CAR. Potem już zawsze zmian w pełnym zakresie od min do max możesz już robić tylko z poziomu CAR. W tej chwili jeśli min temp. masz 25*C to bez zmiany parametru na kotle niżej nie zejdziesz, tylko wyżej Edytowane 3 Stycznia 2014 przez montixe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 03.01.2014 14:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2014 (edytowane) Przede wszystki, to u mnie (a w domu, w którym aktualnie mieszkam są 3 rozdzielacze podłogówki) każdy przepływomierz jest w 100% zalany wodą. Nie wiem, czy to konieczne dla dobrego pomiaru, czy nie, ale u Ciebie jest inaczej. Po drugie, czasem przepływomierz zintegrowany jest z zaworkiem i należy kręcąc nim, otworzyć go na 100%. A po trzecie, to jaki jest problem ? Nie grzeje ? Edytowane 3 Stycznia 2014 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
montixe 03.01.2014 14:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2014 (edytowane) jaki jest problem ? też tak pomyślałem, ale z poprzednich postów wynika, że chce zrobić wygrzewkę posadzki i przy okazji wyregulować pętle. Pytanie czy pętle są już dobrze odpowietrzone ? Edytowane 3 Stycznia 2014 przez montixe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Antkowiak 03.01.2014 16:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2014 @Tomaszu, przejrzałem te wytyczne (ta różnica 30% dla wydatków pomp kotłowej i dodatkowej to nowość dla mnie). Przy zastosowaniu sprzęgła chyba pompa kotłowa będzie mogła dać większy przepływ (opór tylko do sprzęgła, minimalny). Dlaczego zakładasz deltę 5K, może dałoby radę "przeskalować" twój projekt do większej delty. Z dodatkową pompą, chyba idealnie byłoby zastosować dla niej płytkę przekaźnikową do kotła (aby startowała razem z pompą kotłową). Oczywiscie! Masz 100% racji! Przy sprzegle pompa obiegowa pieca bedzie miala maksymalny przelyw, czyli 1000l/min, a to juz jest dla mnie wartosc wystarczajaca. Nie wiem, chyba mialem chwilowe zacmienie wczoraj ze o tym nie pomyslalem Delta 5K zostala zalozona prze projektanta naszej instalacji i zapewne wynika z jakis konkretnych przyczyn. Instalacja jest juz wykonana i do wykonania zostala tylko kotlownia, wiec zmiany nie bardzo wchodza w gre. Plytka przekaznikowa oczywiscie musi byc. W Twoim natomiast przypadku faktycznie roznica 50% wydaje sie spora... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 03.01.2014 17:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2014 Oczywiscie! Masz 100% racji! Przy sprzegle pompa obiegowa pieca bedzie miala maksymalny przelyw, czyli 1000l/min, a to juz jest dla mnie wartosc wystarczajaca. Nie wiem, chyba mialem chwilowe zacmienie wczoraj ze o tym nie pomyslalem Delta 5K zostala zalozona prze projektanta naszej instalacji i zapewne wynika z jakis konkretnych przyczyn. Instalacja jest juz wykonana i do wykonania zostala tylko kotlownia, wiec zmiany nie bardzo wchodza w gre. Plytka przekaznikowa oczywiscie musi byc. W Twoim natomiast przypadku faktycznie roznica 50% wydaje sie spora... Nie ma potrzeby dokonywać jakichkolwiek zmian, te wszystkie dywagacje dotyczą temp. zewnetrznych bliskich temp. obliczeniowej, czyli tylko kilka dni w sezonie grzewczym. Gdyby jednak pompa prcowała na granicy swoich mozliwosci to zawsze mozna podniesc temp zasilania o kilka stopni i tym uzupełnimy brakującą moc. Na sprzęgło zawsze jest czas. W tym konkretnym przypadku nie ma takiej potrzeby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mest 03.01.2014 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2014 No właśnie na tych rotametrach widać, że woda nie jest w szkiełku do końca tylko pomiędzy grzybkiem a wodą jest powietrze. Stąd moje pytanie czy tak ma być? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Antkowiak 03.01.2014 18:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2014 Nie ma potrzeby dokonywać jakichkolwiek zmian, te wszystkie dywagacje dotyczą temp. zewnetrznych bliskich temp. obliczeniowej, czyli tylko kilka dni w sezonie grzewczym. Gdyby jednak pompa prcowała na granicy swoich mozliwosci to zawsze mozna podniesc temp zasilania o kilka stopni i tym uzupełnimy brakującą moc. Na sprzęgło zawsze jest czas. W tym konkretnym przypadku nie ma takiej potrzeby. Dzieki za odpowiedz! Podsumowujac wg Ciebie pompa obiegowa z Victrixa X12 u nas da rade? Tak jak wspomnialem gdzies wyzej przy wysokosci podnoszenia 2,5 m wydajnosc pompy wg wykresu wyniesie ok 830l/h podczas gdy potrzeba ok 1370l/h. Fakt ze to tylko przez te kilka dni w roku... Nie ukrywam ze takie rozwiazanie (bez sprzegla i dodatkowej pompy) dla mnie jest zdecydowanie najlepsze A co sadzisz o zastosowaniu jednego naczynia przeponowego tak aby oblugiwalo zarowno obieg CO jak i CWU zaleznie od ustawienia zaworu 3 drogowego tak jak to na przykladowych schematach sugeruje Immergas? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
teres1719510421 03.01.2014 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2014 Dzieki za odpowiedz! Podsumowujac wg Ciebie pompa obiegowa z Victrixa X12 u nas da rade? Tak jak wspomnialem gdzies wyzej przy wysokosci podnoszenia 2,5 m wydajnosc pompy wg wykresu wyniesie ok 830l/h podczas gdy potrzeba ok 1370l/h. Skąd wziąłeś te 2,5m podnoszenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Antkowiak 03.01.2014 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2014 Z projektu instalacji CO. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mest 03.01.2014 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2014 montixe jak zmienić temp. minimalną na sterowniku Car? Na kotle wiem. Myślałem, że jak zmienię na kotle to te ustawienia zostaną automatycznie przeniesione na sterownik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
r19 03.01.2014 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2014 No właśnie na tych rotametrach widać, że woda nie jest w szkiełku do końca tylko pomiędzy grzybkiem a wodą jest powietrze. Stąd moje pytanie czy tak ma być? Tak ma być. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mest 03.01.2014 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2014 Okazało się, że serwisant ustawił minimalną temp na 20 stopni na kotle ale na sterowniku już nie raczył. Pojechaliśmy i pozmienialiśmy minimalną temp. na 25 stopni i krzywą dałem na 0 i kocioł cały czas chodzi. Zainteresowały mnie jeszcze dwie sprawy. CO to jest ten OFFSET bo nie bardzo rozumiem kiedy to użyć? Jaką krzywą grzewczą powinienem ustawić jak już skończę wygrzewanie posadzek? Dlaczego sonda zewnętrzna pokazuje 6 stopni a w rzeczywistości są 3. Jeszcze wczoraj wszystko było ok a dzisiaj już zmiany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Antkowiak 03.01.2014 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2014 CO to jest ten OFFSET bo nie bardzo rozumiem kiedy to użyć? J post numer #485 w tym temacie generalnie moge wkleic linka ale to by Cie rozleniwilo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mest 03.01.2014 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2014 post numer #485 w tym temacie generalnie moge wkleic linka ale to by Cie rozleniwilo Dzięki:) Widzę, że ludzie w tym temacie mają sporo mądrych rzeczy do napisania to dopytam jeszcze na jakie funkcje w sterowniku CAR powinienem zwrócić uwagę. Rzuciło mi się w oczy coś takiego jak dimens/build doczytałem o tym w instrukcji, ale czy to ma jakieś znaczenie dla nas? Sorki, że tyle pytań ale jak już coś mam to chciałbym sie wszystkiego dowiedzieć i za Waszą pomocą ustalić odpowiednie parametry kotła by dobrze grzał i mało spalał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
teres1719510421 03.01.2014 21:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2014 Skąd wziąłeś te 2,5m podnoszenia? Zaciekawiło mnie to, dlatego, że jeśli już to powinno być podane ciśnienie (opór) w kPa, to całe podnoszenie jest mało przydatne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts