montixe 27.01.2014 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2014 (edytowane) Ja mam rozdzielacz strefowy DIM, wiec u mnie dodatkowo jest sprzęgło i dwie dodatkowe pompy. U mnie optymalnym ustawieniem jest: pompa kotłowa na 2-gi bieg, obie pompy w DIM na 1-szym biegu. Jak dam w kotle na 1-szy, to mam podawane do instalacji niższą temp. ale powrót też o wiele zimniejszy. Jak dam w kotle na 3, to mam mniejsze straty na sprzęgle, bo kocioł więcej/szybciej oddaje do sprzęgła, ale jednocześnie więcej pobiera, więc aby wyrobić się z temperaturą powrotu musi na początku iść wyższą mocą. Nie odpowiem ci jak to jest z ustawieniami pompy, w przypadku gdy jest podłączone bezpośrednio do kotła. Przepływy na pętlach, to wiadomo. Teraz testuję inną kombinację: odpiąłem cz. zewnętrzną od kotła i podpiąłem pod DIM i tam ustawiłem krzywą dla mieszacza podłogówki, a zasilanie na kotle ustawiłem na stałe 40*C, czyli temp. max sprawności kotła. Teraz podłogówka ma tyle ile jej potrzeba w danym momencie, a grzejniki mają zawsze 40*C i są włączane i wyłączane przez TYBOX. Zobaczę jak będzie wyglądało zużycie. Potem jeszcze zobaczę jak wygląda zużycie gdy kocioł bedzie zatrzymywał się po osiągnięciu temp. w pomieszczeniu. Jak nie będzie większej różnicy w zużyciu gazu to tak będzie u mnie chodziło, w ten sposób zaoszczędzę na prądzie, bo teraz u mnie chodzą bez przerwy co najmniej 2 pompy. Edytowane 27 Stycznia 2014 przez montixe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzeniu666 27.01.2014 12:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2014 @montixe, dzięki za wnikliwe studiowanie Victrixa, jesteś królem tego wątku! Ja po namyśle chyba do mojej podłogówki (1300mb 18x2) jednak od razu dam sprzęgło (o takie) oraz płytkę przekaźnikową i alfę2 25-60. W sporej części będę miał na podłodze deskę 20mm (tam rozstaw 15cm), i spodziewam się że miałbym kłopot aby przy temp. jak teraz zapewnić odpowiedni przepływ, tj. deltę na poziomie <<10K, a chciałbym jednak równomiernie grzać tę podłogę. A późniejsze dodatkowe sprowadzanie serwisanta do zamontowania płytki oraz korekty w instalacji bewnie byłyby dodatkowym kosztem, który można odjąć od extra wydatku na te trzy klamoty (około 330+150+700). Mam również nadzieję, że sumaryczne zużycie prądu pomp kkotłowej i dodatkowej też będzie na plus. Pytanie: gdzieś się spotkałem z opinią, że w wersji ze sprzęgłem i dod. pompą, sprawność kotła spadnie (kondensacja). Mi się wydaje to nieprawdziwe, bo na kotle przy przepływie niższym niż za sprzęgłem daję wyższą temp zasilania, ale powrót (a to istotne dla kondensacji?) raczej zachowam podobnie niski. Jak uważacie, mam rację czy jednak nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
montixe 27.01.2014 13:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2014 (edytowane) @montixe, dzięki za wnikliwe studiowanie Victrixa, tak sobie nieraz siedzę i dumam ...... czasem przyjdzie coś do głowy, to testuję ..... a co tu robić w zimie Zamiast notować w zeszycie, to piszę na forum ....... może komuś się przyda, albo ktoś coś podpowie, doradzi ....... na serwisantów nie ma co liczyć. Mają ogólne pojęcie, ale każdy dom jest inny i wymaga czasu aby wszystko poustawiać. Z resztą niektóre rzeczy, sam podpowiedziałem mojemu serwisantowi [bgdzieś się spotkałem z opinią, że w wersji ze sprzęgłem i dod. pompą, sprawność kotła spadnie (kondensacja). Mi się wydaje to nieprawdziwe Też myślę, że to bzdura. Instr podaje najwyższą sprawność dla temp. 40/30 i mając sprzęgło można to załatwić dobierając odpowiednie pompy i ewentualnie spinki. Dla mojej instalacji, w DIM mogłyby być słabsze pompy, albo mogłem brać z pompami elektronicznymi. Teraz podobno tylko takie produkują - dyrektywa unijna, że ze względu na energooszczędność, wszystkie urządzenia peryferyjne kotłów, mają mieć pompy energooszczędne. Ciekawe co z tymi w kotłach ? Edytowane 27 Stycznia 2014 przez montixe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
r19 27.01.2014 13:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2014 Jak jest sterowana pompa za sprzęgłem? Z kotła? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
montixe 27.01.2014 14:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2014 (edytowane) u mnie wszystko załatwia odpowiednio ustawiona elektronika w DIM. Tam są podpięte termostaty pokojowe. Jak ktoś ma kocioł typu SUPERIOR, to już całkiem można cuda poustawiać, np osobne krzywe dla obiegu z wysoką i niską temp., do wyboru MODUL ON lub OFF. U mnie muszę mieć OFF (z resztą tak zaleca instr. kotła), bo CAR zarządza wszystkim, a jeśli jednocześnie jest termostatem dla podłogówki i dodatkowo moduluje, to jak się załączy jako pierwszy, a potem dopiero przyjdzie żądanie od grzejników, to na grzejniki idzie za mała temp. Jak grzejniki wyślą sygnał jako pierwsze, to temp na zasilaniu jest taka jaka wynika z krzywej. To że mam na CAR, Modul na OFF, to nie oznacza, że kocioł nie moduluje mocą. Moduluje na podstawie temperatur zasilanie i powrotu. To ustawienie Modulacji na CAR, to jest co innego. Ta nastawa czasem obniża temp. zasilania nawet jeśli jest pogodynka , a czasem uruchamia tylko pompę/pompy. Powiem szczerze, testowałem w okresie przejściowym Modul ON i OFF i nie zauważyłem większych oszczędności w zużyciu gazu, ale ponieważ pompy częściej się włączały, to pewnie więcej zapłaciłem za prąd. Edytowane 27 Stycznia 2014 przez montixe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
r19 27.01.2014 14:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2014 u mnie wszystko załatwia odpowiednio ustawiona elektronika w DIM. Tam są podpięte termostaty pokojowe To pytanie było w sumie do grzeniu666, bo skoro już zaplanował takie rozwiązanie to chyba zgłębił temat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzeniu666 27.01.2014 14:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2014 (edytowane) Jak jest sterowana pompa za sprzęgłem? Z kotła? Mam nadzieję, że tak jak piszę w instrukcji : kupujesz płytę przekaźnikową, montujesz ją na kotle, w konfiguracji ustawiasz parametr P3 na: - "1: Załączenie przekaźnika na sygnał żądania pracy na c.o. ze sterownika CAR", lub - "3: Załączenie przekaźnika na sygnał żądania pracy na c.o." Zasilanie dodatkowej pumpy przez ten przekaźnik. @montixe, słyszałem że w "nowych kotłach" (nie wiem tylko "od kiedy", pewnie UE daje jekieś terminy) będą energooszczędne pumpy. EDIT: licząc na oszczędności prądu, cicho mam nadzieję ustawić pumpę kotłową na I bieg, i mam nadzieję że da radę do sprzęgła, oraz na potrzeby CWU, do zasobnika . Z infolinii wiem że pompa żre na III biegu 70W (jak pamiętam), na pierwszym nie umieli powiedzieć przez tel. (ale pewnie można przewidywać przez analogie z innej pompy z podobnym III biegiem, ze 30-40W). Edytowane 27 Stycznia 2014 przez grzeniu666 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
r19 27.01.2014 14:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2014 Mam nadzieję, że tak jak piszę w instrukcji : kupujesz płytę przekaźnikową, montujesz ją na kotle, w konfiguracji ustawiasz parametr P3 na: - "1: Załączenie przekaźnika na sygnał żądania pracy na c.o. ze sterownika CAR", lub - "3: Załączenie przekaźnika na sygnał żądania pracy na c.o." Zasilanie dodatkowej pumpy przez ten przekaźnik. @montixe, słyszałem że w "nowych kotłach" (nie wiem tylko "od kiedy", pewnie UE daje jekieś terminy) będą energooszczędne pumpy. Dzięki za info. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
montixe 27.01.2014 15:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2014 (edytowane) [quote=grzeniu666;6336540 licząc na oszczędności prądu, cicho mam nadzieję ustawić pumpę kotłową na I bieg, i mam nadzieję że da radę do sprzęgła, oraz na potrzeby CWU, do zasobnika . Z infolinii wiem że pompa żre na III biegu 70W (jak pamiętam), na pierwszym nie umieli powiedzieć przez tel. (ale pewnie można przewidywać przez analogie z innej pompy z podobnym III biegiem, ze 30-40W).w Victrix 24, kotłowa ma kolejno 45,70,90 W. Na 1-szym daje radę z CWU, ale dość długo grzeje.W DIM, to są dopiero pompy 62, 92,132 W. Edytowane 27 Stycznia 2014 przez montixe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
r19 27.01.2014 15:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2014 V12, pompa na 3 biegu, podczas pracy - 115W (zmierzone). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzeniu666 27.01.2014 16:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2014 V12, pompa na 3 biegu, podczas pracy - 115W (zmierzone). Ale to sama pompa (BTW, ma moce napisane na obudowie?) czy razem z kotełem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
r19 27.01.2014 16:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2014 Ale to sama pompa (BTW, ma moce napisane na obudowie?) czy razem z kotełem? Podczas pracy. Pompa 45-70-90. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 27.01.2014 16:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2014 A ile bierze kocioł w stanie czuwania ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
r19 27.01.2014 17:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2014 A ile bierze kocioł w stanie czu7wania ? 5W. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lesz 28.01.2014 00:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2014 Ja mialbym obawy zostawic kociol na I biegu jak jest sporo CWU do zagrzania, kociol da pelna moc a cos ja musi jeszcze sprawnie odebrac. Dla spokoju planuje II. Chyba idzie zredukowac moc kotla w sterowniku, ale tego jeszcze nie rozgryzalem - na razie tylko dogrzewam domek podlogowka, wiec chodzi na niskich temp. (Do 30) bez car. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
montixe 28.01.2014 07:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2014 (edytowane) Ja mialbym obawy zostawic kociol na I biegu jak jest sporo CWU do zagrzania, kociol da pelna moc a cos ja musi jeszcze sprawnie odebrac. Dla spokoju planuje II. Chyba idzie zredukowac moc kotla w sterowniku, ale tego jeszcze nie rozgryzalem . Nie ma obawy. Kocioł moduluje mocą nawet na CWU i jak nie ma dużego odbioru, to grzeje niższą, a jak nie ma wcale odbioru, to wyłącza palnik. Zasada taka sama jak na CO. Moc kotła ustawia się na kotle parametrami: CWU min(S0)/max(S1) ; CO min(S2)/max(S3). Nie musisz tego rozgryzać, wystarczy przeczytać instrukcję . Jednak sensu w obniżaniu mocy kotła nie widzę, skoro on sam potrafi dobrać tylko tyle, ile mu potrzeba w danym momencie. Nawet na potrzeby CWU są parametry: P0/1 i P0/0 , przy których kocioł używa niższej mocy, w szczególności P0/1, gdzie zazwyczaj temp. grzania jest w okolicach 50*C: w zależności od ilości i intensywności poboru; temp. wody pobieranej z wodociągu i temp. do której ma nagrzać. Edytowane 28 Stycznia 2014 przez montixe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
r19 28.01.2014 07:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2014 Wczoraj zajrzałem do odpływu kondensatu..... ładnie ciurka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mest 28.01.2014 14:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2014 (edytowane) Nie było mnie dzisiaj na budowie, ale wysłałem tatę żeby sprawdził co i jak. Temp. ustawiona na Car 20 stopni, osiągnięta 19,6, więc albo muszę przestawić krzywą albo co jest bardziej prawdopodobne (właśnie mi zaświtało w głowie) nie mam 55 na S6 tylko 50 i tu trzeba by było poczynić zmiany w obliczeniach. Czy można temp. max zmienić w sterowniku Car czy trzeba wchodzić w opcje kotła. Wtedy musiałbym znowu odłączyć sterownik:( I jeszcze jedna sprawa czy więcej gazu idzie jak kocioł jest włączony non stop czy jak dogrzeje i się na jakiś czas wyłącza? Edytowane 28 Stycznia 2014 przez mest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
montixe 28.01.2014 14:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2014 Czy można temp. max zmienić w sterowniku Car czy trzeba wchodzić w opcje kotła. Wtedy musiałbym znowu odłączyć sterownik S6 tylko na kotle i nie musisz odłączać sterownika. Wciskasz te guziczki, które masz wcisnąć aby wejść w opcje programowania płyty i kocioł wyłącza grzanie. Programujesz, wychodzisz z menu i kocioł ponownie startuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
montixe 28.01.2014 14:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2014 jeszcze jedna sprawa czy więcej gazu idzie jak kocioł jest włączony non stop czy jak dogrzeje i się na jakiś czas wyłącza? mam swoje zdanie, ale ciekaw jestem co inni napiszą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts