emmer 20.08.2014 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2014 (edytowane) mie tam nic nie tyka jak odprowadzić skropliny na zewnątrz? dajemy rurę ze spadkiem jakieś 4-5 metrów od fundamentów, nawiercamy ja na całej długości dowolnym wiertłem, owijamy starannie geowłókniną i zasypujemy. lepszym rozwiązaniem według mnie byłoby zamiast dziur i otuliny dac na końcu skrzynkę rozsączającą, ale to już według uznania (oczywiście roziawązanie dla "suchego" podwórka) Edytowane 21 Sierpnia 2014 przez emmer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mest 28.08.2014 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2014 Odpaliłem sobie ogrzewanie poprzedniej nocy, żeby zobaczyć jak to wszystko teraz działa i ustawiłem temp. na 20 stopni, wchodzę do domu fajnie cieplutko, temp osiągnięta ale w łazience lekko chłodno:( a wedle projektu powinno być 24 stopnie przy ustawieniu 20 na sterowniku i wtedy sobie pomyślałem, że to może wina przepływów na rozdzielaczu. Zapomniałem, że wszystko pootwierane na maksa i pewnie podłoga w miejscu sterownika szybciej się nagrzała i kocioł wyłączył. Słuszne jest moje myślenie?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emmer 29.08.2014 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2014 jak najbardziej złapaliśmy się na tym samym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mest 02.09.2014 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2014 Trochę pokombinowałem, ale po ustawieniu 20 stopni na sterowniku nie mogę uzyskać 24 w łazience. Poza tym nie mogę wyregulować przepływów na rozdzielaczu bo gówno (za przeproszeniem) mi mi tam pokazuje. Kręcę i kręcę i niewiele te grzybki się ruszają, niektóre bardzo mało. Max dojeżdżają do 2l/min a przecież max to 4. Nie wiem co może być przyczyną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
teres1719510421 03.09.2014 16:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2014 (...)Poza tym nie mogę wyregulować przepływów na rozdzielaczu bo gówno (za przeproszeniem) mi mi tam pokazuje. Kręcę i kręcę i niewiele te grzybki się ruszają, niektóre bardzo mało. Max dojeżdżają do 2l/min a przecież max to 4. Nie wiem co może być przyczyną Za słaba pompa w kotle? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mest 03.09.2014 17:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2014 Nie wydaje mi się, żeby była za słaba, dużo osób ma ten kocioł przy takim domku i nie ma problemów. Mam teraz pompę na 2 biegu, zastanawiam się, żeby dać na 3. Jest to zasadne?? Nie chcę sam tego decydować. Dzisiaj pozakręcałem wszystkie pętle i kolejno puszczałem pojedyncze i grzybek w rotametrze płynnie przemieszczał się w górę i w dół po odkręceniu wszystkich pętli podnoszą się mimowolnie do góry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salata123 04.09.2014 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2014 Witam. Również mam Victrixa 12 kw Jest już po gwarancji, czy jest obowiązek przeglądów ? Czy robicie co roku czy np. co 2 - 3 lata ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emmer 08.09.2014 07:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2014 ja co roku przed sezonem robię dla świetego spokoju. koszt 100-200 zł w porównaniu do kosztów ogrzewania to pomijany wydatek (tym bardziej że w przypadku rozregulowania czy mocnego zabrudzenia wydajność kotła może spaść) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gorbag 08.09.2014 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2014 Mam teraz pompę na 2 biegu, zastanawiam się, żeby dać na 3. Jest to zasadne?? Nie chcę sam tego decydować. A to 2 to ustawił Ci serwis przy uruchomieniu, czy sam wybrałeś? Kocioł co prawda mam w innej wersji, ale gość od uruchamiania spróbował ustawienia na 2 prędkość i stwierdził po próbie że to za mało i nie ma co groszy na prądzie oszczędzać. Mam na 3 przy zbliżonej do Ciebie reszcie parametrów oprócz mocy kotła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 08.09.2014 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2014 Witam. Również mam Victrixa 12 kw Jest już po gwarancji, czy jest obowiązek przeglądów ? Czy robicie co roku czy np. co 2 - 3 lata ? - spadek sprawności - przy kiepskim odprowadzaniu ciepła wymiennik sie wypala, przegrzana blacha robi sie krucha, ale budowy tego modelu nie znam - przy małym roztawie lamelek robia sie kamyszki i praktycznie nie doczysci sie wymiennika za jednym podejsciem - konserwację mozna trochę przeciągnąć ale dwa lata to już troche dużo - przy żeliwnych są duże przeloty i tam się nic nie zapycha Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mest 20.09.2014 16:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2014 A to 2 to ustawił Ci serwis przy uruchomieniu, czy sam wybrałeś? Kocioł co prawda mam w innej wersji, ale gość od uruchamiania spróbował ustawienia na 2 prędkość i stwierdził po próbie że to za mało i nie ma co groszy na prądzie oszczędzać. Mam na 3 przy zbliżonej do Ciebie reszcie parametrów oprócz mocy kotła. Pompa na drugim biegu była ustawiona od razu po uruchomieniu i nikt tego nie przełączał. Zmienię chyba na 3 bieg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mest 26.09.2014 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2014 Na sterownikach pokojowych ustawiacie różne temperatury na różne pory czy ustalacie stałą temperaturę i tak chodzi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emmer 01.10.2014 06:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2014 ja osobiście mam ustawioną stałą tempertaurę na głównym sterowniku (u mnie jest 100 % podłogówka) i nie bawię się w żadne obniżenia przy tej bezwładności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mest 01.10.2014 07:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2014 To teraz mam jeszcze jedno pytanie. Mam ustawiona na zimę krzywą grzewczą i offset wedle arkusza i jest ok, ale jak bym chciał podgrzać teraz to niestety za pomocą tych ustawień podłoga za cholerę mi się nie nagrzeje. Po prostu mam taki kaprys, że w domu mam 20 stopni ( nie mieszkamy jeszcze) a chciałbym mieć 23 i teraz macie jakąś specjalną krzywą na takie wypadki/ Myślałem sobie, żeby może zmienić wtedy temp. min albo ustawić inna krzywą. Zmieniłem krzywą i bardzo fajnie i szybko mi sie podgrzało do wymaganej temp. Ciekaw jestem jakie Wy macie rozwiązania bo nocki już niestety mogą być chłodne, a właściwie niektóre już są. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emmer 01.10.2014 08:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2014 no to jeszcze raz ja : ja mam podłączenie sondy zewnętrznej do kotła za pośrednictwem kostki. w takie noce jak teraz w te przejściowe miesiące po prostu wypinam sondę i jadę tylko na sterowniku. jakoś tak prościej mi się wydaje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 01.10.2014 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2014 To teraz mam jeszcze jedno pytanie. Mam ustawiona na zimę krzywą grzewczą i offset wedle arkusza i jest ok, ale jak bym chciał podgrzać teraz to niestety za pomocą tych ustawień podłoga za cholerę mi się nie nagrzeje. Po prostu mam taki kaprys, że w domu mam 20 stopni ( nie mieszkamy jeszcze) a chciałbym mieć 23 i teraz macie jakąś specjalną krzywą na takie wypadki/ Myślałem sobie, żeby może zmienić wtedy temp. min albo ustawić inna krzywą. Zmieniłem krzywą i bardzo fajnie i szybko mi sie podgrzało do wymaganej temp. Ciekaw jestem jakie Wy macie rozwiązania bo nocki już niestety mogą być chłodne, a właściwie niektóre już są. raczej zmieniaj parametrem "korekta krzywej grzewczej", byc może u Ciebie to jest ten offset, bo jak podniesiesz krzywą to temperatura wody moze za szybko rosnąć w porównaniu do spadku temperatury na zewnątrz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Olleo 08.10.2014 08:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2014 no to jeszcze raz ja : ja mam podłączenie sondy zewnętrznej do kotła za pośrednictwem kostki. w takie noce jak teraz w te przejściowe miesiące po prostu wypinam sondę i jadę tylko na sterowniku. jakoś tak prościej mi się wydaje. Ja w ustawieniach wylaczylem czujnik pokojowy i jade na samej sondzie i krzywej. Pali moze z 1.5m3/dobe, jesli odjac podgrzewanie CWU. Przy okazji mam dwa pytania o CWU. Wczoraj ustawilem, zeby w nocy sie wygrzala woda w zasobniku (Legion), a tutaj... Rano woda o temp. 40 stopni i wraz ze zuzyciem spada. Schodze do kotlowni, niby wszystko w porzadku, ale kociol sie nie wlacza, tylko miesza sie woda razem z zimna coraz bardziej. Wylaczylem, wlaczylem i dopiero ruszylo. Sterownik sie zawiesil? Komus sie tak zdarzylo? Rozumiem, ze po wygrzaniu do tych 65 czy 70 stopni, ile tam CarV2 ustawia, temperatura CWU rano powinna byc w tych okolicach, tak? Co ile macie ustawione wygrzewanie? W CarV2 jest mozliwosc tylko codziennie o 2:00 lub co tydzien o 2:00 w poniedzialki. Przy okazji sprawdzilem, ile m3 gazu idzie na podgrzanie zasobnika 160l z ok. 32 do ok. 55 stopni - 0,576m3, co daje ok. 1.2m3 gazu ma podgrzanie m3 wody o 8 stopni (ponoc kalorycznosc gazu ziemnego i wydajnosc kotlow przekladac powinno sie na ok. 1m3 zuzycia do takiej pracy). Jak jest u Was? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 08.10.2014 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2014 a kiedy robiłeś konserwację, może na dużej mocy sie" przytyka" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Olleo 08.10.2014 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2014 Pierwsze odpalenie bylo w zeszlym roku, service mi pokazuje za 54 dni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 08.10.2014 12:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2014 a nie bylo jakiegoś błędu nic nie migało? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts