r19 12.12.2014 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2014 (edytowane) r19 to słucham Twojej propozycji odnośnie mojej sytuacji:) wiesz jak ona wygląda, bo przez parę dobrych stron opisuje swoja sytuację. Przepływy są jakie są i trzeba top wszystko teraz dostosować. Słuchaj, ja nie jestem fachowcem, żeby Ci doradzać co masz zrobić. Ja nie osiągam nawet przepływów 1 litr/min, a mam ciepło i w miarę stabilną temperaturę. Czy ty sumowałeś wszystkie przepływy? Ile wynoszą? Szczerze mówiąc ja już się pogubiłem w Twoich ustawieniach. Mógłbyś to jeszcze zebrać do kupy i napisać wszystkie ustawienia, jakie temp ustawiasz, krzywe, przedziały czasowe, itd. Edytowane 12 Grudnia 2014 przez r19 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emmer 12.12.2014 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2014 Olle - sory jeżeli tak to odebrałeś. miałem na myśli że jak dobrze zaprawili gaz to i ze spalinami był lepszy smrodek r19 - miałem dokładnie na myśli to co napisał montixe możesz kręcić, w ten sposób dławisz powrót pętli i stawiasz tej pętli większy opór przy jej napełnianiu, więc powinno iść więcej w te pętle gdzie opory są mniejsze, ale powinno być tak samo jak dławisz rotametrem na zasilaniu - tylko z moich obserwacji wynika że lepsze efekty dałą regulacja dolną belką niż góną (w tym wypaku totametry, u mnie kapturki) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mest 12.12.2014 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2014 Słuchaj, ja nie jestem fachowcem, żeby Ci doradzać co masz zrobić. Ja nie osiągam nawet przepływów 1 litr/min, a mam ciepło i w miarę stabilną temperaturę. Czy ty sumowałeś wszystkie przepływy? Ile wynoszą? Szczerze mówiąc ja już się pogubiłem w Twoich ustawieniach. Mógłbyś to jeszcze zebrać do kupy i napisać wszystkie ustawienia, jakie temp ustawiasz, krzywe, przedziały czasowe, itd. Po pierwsze chciałbym aby kocioł nie chodził non stop, przynajmniej nie w taką temperaturę jaka jest teraz Po drugieIstotne jest jakie maksymalne przepływy mogę ustawić w pokojach gdzie mam panele, bo tam pętle są najdłuższe i najsłabiej oddają ciepło. Na każdym pomieszczeniu mogę dojść max do 1,5l/min Chciałbym osiągnąć działanie kotła przez 6-8 godzin, ale z taką temperaturą, która odda te 0,5 stopnia w tym właśnie czasie. Jak miałem ostatnio na zewnątrz +3 i na zasilaniu 31 stopni to w takim czasie nie udało się takiego założenia spełnić. Kocioł działał przez 9 godzin i nie dobił do zadanej temp. Rurki w sypialni gdzie jest sterownik są rozłożone co 15 cm. Projekt był robiony na 20 stopni, ale teraz ustawiam 21,2. Ja widzę dwa wyjścia albo grzać dłużej z niższą temperaturą (ale to niekoniecznie zdaje egzamin co pokazał przykład wyżej) albo zwiększyć temperaturę zasilania, tylko czy wtedy znacznie nie zwiększy się zużycie gazu. Przedziałów czasowych nie posiadam, krzywą dopiero chcę dostosować na podstawie obserwowanych temperatur zasilania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
r19 12.12.2014 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2014 Mest, mi się wydaje, ze to nie jest kwestia przepływów, tylko tego, że Twój dom potrzebuje energii.1.5 litra na minutę to wcale nie mało. Też mam w sypialniach panele, rozstaw co 10 cm, a przepływy to połowa tego co u Ciebie. Kocioł pracuje w godzinach 1.00-5.00 i od 12.00 do 16.00. Rano o 5.30 jak wstaję w sypialniach mam 21.3 stopnia, jak wracam o 16.30 do domu jest 21.1, po dwóch godzinach mam znowu 21.3. Temperatura na zewnątrz 0-2 stopni, zasilanie przy tej temp. to 31 stopni. Przy -5 było na zasilaniu 33 stopnie.Na ten moment takie ustawienia mi wystarczają. Spadek temp. między okresami grzejnymi nie jest większy niż 0.3 stopnie.Ja nie dogrzewam do zadanej temperatury, ja ją po prostu staram się utrzymywać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mest 12.12.2014 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2014 No to w sumie na jedno wychodzi ja mam zadaną temp, ale jak spadnie poniżej 0,3* to ogrzewanie też się włącza. Nie czekam aż będzie mniej o 1-2 stopnie, bo wtedy byłoby ciężko nagrzać. Będziemy testować dalej:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
montixe 12.12.2014 13:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2014 (edytowane) dzisiaj miałem trochę czasu do południa i zrobiłem taki sobie sprawdzian, ile spala gazu w ciągu godziny w zależności od temp. zasilania.Ponieważ grzanie podłogi pracowało już ponad godzinę, więc kocioł chodził na płomyku i powrót był 7*C zimniejszy niż zasilanie, czyli stabilnie i tak jak ma być książkowo. Więc. przy pracy kotła z temp. zasilania 37*C i powrocie 30*C w ciągu godziny spalił 0,6m3, następnie obniżyłem temp. zasilania, zaczekałem aż temp w sprzęgle się ustabilizuje i kocioł przestanie taktować i przy pracy z temp. zasilania 33*C i powrocie 26*C, w ciągu godziny spalił 0,425m3. Czyli przy pracy ciągłej w ciągu doby daje to 4,2m3 różnicy. @mestDruga rzecz którą zauważyłem: ponieważ jest u nas na zewnątrz +4*C , moja druga krzywa grzewcza, która steruje zaworem trójdrożnym (mieszaczem) puszczała w podłogę 29*C i w pokojach gdzie są panele, temp. w momencie wyłączenia kotła przez sterownik, podniosła się o 0,2*C, a nie jak w przypadku pozostałych pomieszczeń o 0,4*C. Więc tam gdzie mam panele, ta temp. zasilania była zbyt niska i nawet to, że mam tam przepływy o ponad 1L/min wyższe niż w pozostałych miejscach, nic to nie dało, czyli wychodzi na to że powinienem mieć tam gęściej położone rurki, albo kafle zamiast paneli ?Jak sobie przypominam, to zanim się wprowadziłem i nie było jeszcze paneli na podłodze, to te pokoje na poddaszu najszybciej się nagrzewały były bardzo ciepłe przez długi czas.Konkluzję mam taką, że aby w tych pokojach osiągnąć temp. w tym samym czasie, muszę puszczać w podłogę wyższą temp. ale grzać krócej. W czasie zimniejszych dni, kiedy krzywa mieszacza pozwala na puszczanie wyższych temp w podłogę czas nagrzewanie jest równy dla wszystkich pomieszczeń. Niestety, dla mieszacza nie mam możliwości minimalnego podniesienia początku krzywej, bo do wyboru mam temp. min mieszacza 25*C, a potem aż 35*C, a to już jest za dużo, bo w tym momencie mieszacz przez większość sezonu grzewczego, nie będzie podbierał z powrotu i wszystko pójdzie bezpośrednio do sprzęgła i kocioł znacznie będzie podnosił moc. Edytowane 12 Grudnia 2014 przez montixe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mest 12.12.2014 14:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2014 montixe to co opisałeś to dokładnie mój przypadek, bo ja po 5-6 godzinach grzania tam gdzie mam zdławione przepływy i płytki mam już dawno osiągniętą zakładaną temperaturę a panele niestety tego nie oddają, dlatego sterownik (jest w sypialni gdzie są panele) nie wyłącza kotła. Niestety mogę ustawić tylko jedną krzywą dla wszystkich pomieszczeń. Gdy jest temp. na plusie to bardzo ciężko osiągnąć zakładaną temp. w pokoju bo kocioł ma mniej na zasilaniu ( to co pisze montixe). Teraz pytanie jaką temperaturę ustawić by nie stracić fortuny na gaz, ażeby przeniła się przez panele i dogrzała pomieszczenie. Taką temperaturą, wydaje mi się, że jest 33* tylko przy jakiej temp zew? Jeśli będzie przy 0* to jeśli będzie +4 to będzie temp. zasilania niższa i znowu nie dogrzeje a przy większych minusach dogrzeje za szybko.Stąd cały czas moje dociekanie w tym temacie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
montixe 12.12.2014 15:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2014 @mestZostaw taką krzywą jak masz , ale podnieś jej początek parametrem t.min na CAR. Jak będzie przegrzewało przy mrozach, to zostawiasz t. min. niezmienione, a wybierasz krzywą o niższym numerze (pokrętłem CO na CAR) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mest 12.12.2014 15:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2014 I tak trzeba będzie zrobić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotroson 23.12.2014 07:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2014 (edytowane) Drodzy użytkownicy pieców Immergass Victrix powiedzcie mi czy wg. was spalanie rzędu 8m3 przy ostaniach wietrznych dniach jest optymalnie,dużo czy mało. Piec ma do ogrzania ok 110m2 w temp 20,5 (dzień/noc), ustawiony jest na grzanie wody rano i wieczorem (bez cyrkulacji). Te 110m2 jest na piętrze (zaadoptowane poddasze) dach ocieplony wełną 30cm, ściany Max+pustak żużlowy pomiędzy 5 cm styropianu. Edytowane 23 Grudnia 2014 przez Piotroson Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gorbag 23.12.2014 07:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2014 U mnie średnia za ostatnie 4 dni to 4m3 na dobę. W tym CWU dla 4 osób i grzanie. Wieje mocno, ale temperatury raczej na plusie.Grzane 98m2, w domu trzymamy teraz 22,2-23 stopnie, teraz sporo się gotuje i piecze, to kocioł rzadko się włącza. Nieprzyjemne tylko że podłoga zimna. Z jednej strony 8m3 to sporo, ale poddasze na pewno trudniej dobrze zaizolować, na wiatry też jest bardziej wrażliwe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotroson 23.12.2014 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2014 U mnie średnia za ostatnie 4 dni to 4m3 na dobę. W tym CWU dla 4 osób i grzanie. Wieje mocno, ale temperatury raczej na plusie. Grzane 98m2, w domu trzymamy teraz 22,2-23 stopnie, teraz sporo się gotuje i piecze, to kocioł rzadko się włącza. Nieprzyjemne tylko że podłoga zimna. Z jednej strony 8m3 to sporo, ale poddasze na pewno trudniej dobrze zaizolować, na wiatry też jest bardziej wrażliwe. Heh 4m3 . . . . to jest dobry wynik przy takich temperaturach w domu. U mnie w styczniu będzie jeden mały nowy członek rodziny i będę musiał podkręcić piec to aż boję się sprawdzać licznik. Muszę pokombinować w ustawieniach bo wydaję mi się że to trochę za dużo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
igimaks 23.12.2014 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2014 (edytowane) Ciekawe ile byś stracił na sprzęgle. Porozmawiaj sobie z igimaksem (igimaks), on właśnie wyrzucił sprzęgło, a miał ze 2 razy więcej rurek od Ciebie. Kilka tygodni temu wywaliłem u siebie sprzęgło, bo uznałem, że nic to nie daje, a nawet w moim przypadku niepotrzebnie zabiera kilka stopni. Układ mojej kotłowni jest prościutki tj. piec Victrix za nim dwa rozdzielacze góra i dół dla 100 procent podłogówki. Jak na razie wszystko spisuje się nie najgorzej, a co najważniejsze wg mnie zużycie gazu jest zupełnie przyzwoite tj. za ostatnie 12 dni z ciepłą wodą to 63 m3 to daje 5,25 za dobę ( myślę, że 25 % z tego to ciepła woda, bo często się kąpiemy ). PU mojego domu to ok 170 m2 większość panele poza kuchnią i dwoma łazienkami gdzie są płytki oraz jednym dużym pomieszczeniu rekreacyjnym mam tam przyklejoną wykładzinę. Rozkład temperatury wygląda tak: na górze gdzie mam sterownik ustawione jest 20,5 stopnia na dole jest cieplej o około 0,7 w dużym pomieszczeniu rekreacyjnym (ok 40 m2)gdzie mam wykładzinę temperatura jest niższa o około 1 stopień. Rozkład rurek na dole co ok 12 cm na górze ok 15 cm (łącznie 20 obwodów). Jak obserwuję piec to włącza się wieczorem oraz wcześnie rano, natomiast w południe przeważnie nie pracuje. Temperatura na piecu i zasilania przeważnie ok 26-27 stopni. (ale temperatura na zewnątrz jest stosunkowo wysoka) Kominek czasem rozpalam, ale tylko wieczorami i w zasadzie kilka szczapek nie dla temperatury, ale nastroju. Wentylacja grawitacyjna. Faktem jest, że w ostatnim czasie po prostu nie ma zimy i temperatura zewnątrz jest wysoka jak na tą porę roku. Drugą dziwną rzeczą to stosunkowo wysoka temperatura powrotu obecnie ok 3 stopnie a czym chłodniej na zewnątrz to różnica temperatur rośnie. (myślę, że przy - 8 różnica zasilania i powrotu wyniesie ok 7 stopni). Zobaczę jak będzie poważna zima, a na chwilę obecną uważam, że wyrzucenie sprzęgła było u mnie bardzo korzystne. Chyba, że jest jak w tym dowcipie "naukowcy obliczyli, że bąk ma za małe skrzydła aby latać, ale bąk o tym nie wie i lata" Edytowane 23 Grudnia 2014 przez igimaks Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotroson 23.12.2014 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2014 To się zapytam jeszcze o jedno. Nie mam jeszcze sondy (nie podłączona) więc ustawienia są tako po macoszemu. Temp zasilania jest ustawiona na 57 stopni przy czym piec takiej nie osiąga tylko dogrzewa pomiędzy 26 a 31SC. Druga rzecz to grzanie wody tak jak napisałem wcześniej grzeję rano i wieczorem to co zauważyłem to w momencie włączenia grania CWU temp sięga 80 stopni i tak sobie grzeje jak osiągnie wartość ustawioną na CAR. Czy mam "skręcić" temp zasilania ? i drugie czy w ogóle można skręcić temp zasilania dla CWU Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Olleo 23.12.2014 16:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2014 Drodzy użytkownicy pieców Immergass Victrix powiedzcie mi czy wg. was spalanie rzędu 8m3 przy ostaniach wietrznych dniach jest optymalnie,dużo czy mało. Piec ma do ogrzania ok 110m2 w temp 20,5 (dzień/noc), ustawiony jest na grzanie wody rano i wieczorem (bez cyrkulacji). Te 110m2 jest na piętrze (zaadoptowane poddasze) dach ocieplony wełną 30cm, ściany Max+pustak żużlowy pomiędzy 5 cm styropianu. b. duzo. U mnie duzo bierze, za duzo, ale to jest mniej, niz u Ciebie i prawie 2x wieksza powierzchnia. Ja musze cos pokombinowac, bo przy krzywej 4 i offsecie -15 przy temp. zewn. >7°C b. czesto zdarza sie, ze niedogrzewa w niektorych pomieszczeniach - sterownik zalacza, ale temp. zasilania jest ok. 27-29°C jest na tyle mala, ze <=3°C i kociol sie nie zalacza. Obecnie testuje krzywa 3.7 i offset -12°C. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emmer 24.12.2014 07:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2014 zasilanie 57 stopni? to gdzie ty masz takie straty przy taki temperaturach na zewnątrz? coś jest nie tak CWU tak ma być. ma dogrzać jak najszybciej z pełną mocą do zadanej temperatury wody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Olleo 28.12.2014 14:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2014 wylaczylem w cholere czujke wewnetrzna i spalanie spadlo. Eksperymentuję z biegami pompy obiegowej i jeszcze nizsze jest spalanie, ale producent w instrukcji twierdzi, że na I biegu pompa nie działa właściwie i że dla nowych instalacji (jednorurowych i modułowych) ma być trzeci bieg. Przecież to bez sensu? Nawet na I biegu daje radę dopchać wodę na poddasze, a różnica t. zasilania i powrotu wówczas jest 20-24°C, na II biegu ok. 14-15°C, a na trzecim właściwie zawsze <10°C. Po krótkich testach wygląda, że najniższe spalanie mam przy I biegu, ale nie wiem, czy to wystarczy dla CWU, bo tu robi ta sama pompa i kocioł nie może się rozpędzić do maks mocy, bo pompa nie nadąża z odbiorem ciepła. Przydałaby się pompa klasy A (sterowana moc sygnalem sterującym mocy palnika). Ustawienia na razie mam następujące: krzywa ok. 3.6, building 10, offset -15°C, t. min. 28°C. Dziwne, że dla tych ustawień przy t. zewn. ok. -7°C t. zasilania dochodzi mi do 54°C, podczas gdy powinna wg wykresu do 45°C. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Olleo 28.12.2014 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2014 Nic nie kumam. Wczoraj temperatury od -6 rano, przez -4, az do -8 wieczorem i spalanie 7m3/24h. Dzis temperatury od -6 b. rano, a potem -3 caly dzien ze sloncem nawet, a spalanie 11.5m3/24h. Nic nie zmienialem, nikt nie otwieral okien na pol dnia, ani nie bawil sie termostatami. Albo sasiadowi sie wegiel w podajniku skonczyl (wyjechal na swieta), albo cuda jakies. Wlasnie odpowietrzylem jeden grzejnik na samej gorze, zobaczymy, czy cos sie zmieni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mest 28.12.2014 21:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2014 U mnie wczoraj poszło 8m3 gazu tez się zastanawiam czy to dużo czy w normie? Temp. od -9 w nocy do -5 w dzień. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotroson 29.12.2014 06:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2014 U mnie wczoraj poszło 8m3 gazu tez się zastanawiam czy to dużo czy w normie? Temp. od -9 w nocy do -5 w dzień. Chciałbym mieć takie spalanie, u mnie doszło do 12m3 !! za dobę. Generalnie podłączyłem sondę zew. ustawiłem krzywą na 4 i auto adp . . .spalanie jak wyżej plus nie dogrzewało mi pomieszczeń. zmieniłem krzywą na 5 i generalnie temp utrzymuję tak jak i zasys GZ . Drugi problem to problem grzejników, nawet jak piec działa non stop z temp 34/38 stopni to grzejniki wszystkie prócz drabinki w łazience grzeje do połowy (góra tak, dół nie) . Dziś spróbuje je odpowietrzyć, wyłączę auto adaptacje i będę się modlił aby spalanie spadło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts