Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Immergas Victrix X 2 v.2011-ustawienia,opinie,porady

adam998

Recommended Posts

Czy ktoś orientuje się co oznacza parametr d8 w informacjach? W instrukcji podali, że w moim modelu "niedostępne", a jednak wyświetla jakąś (chyba) temperaturę....

No i dodatkowe pytanie - serwisant, który przyjechał na pierwsze uruchomienie miał ze sobą tabele, które pomagały mu ustawić parametry kotła, m.in. pytał o wielkość domu i na tej podstawie odczytywał sobie z tabeli zapewne moc jaką ustawić. Czy gdzieś znajdę takie tabele, czy to ściśle tajne informacje dla serwisantów?

• Odpowiedzi 4,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

U mnie też d8 pokazuje temperaturę.

Przed chwilą sprawdziłem i była taka sama jak dla d2.

Sprawdzę jeszcze, jak będzie grzał, czy zawsze będzie to ta sama wartość.

Sprawdziłem to w momencie grzania CWU i wtedy d8 jest niższe niż d2, więc to pewnie jakaś wartość na powrocie.

Edytowane przez michal222

Witam.Już jestem bardzo bliski zakupu kotła.Instalator polecał mi vitodensa 100 19KW ,ale na szczęście wiele osób z tego forum skutecznie wyleczyło mnie z tego pomysłu.Domek ociepluny 20cm styropianu z lambdą 0.38 na stropie ten sam styro 30cm plus 20cm w podłodze.Do tego WM i okna 3 szybowe .

Mój domek to 87m2 i 100% ogrzewanie podłogowe plus 2 drabinki w łazienkach i grzejnik w garazu(pewnie nigdy nie będzie używany)Teraz nie wiem czy dawać te drabinki na temp ogrzewania podłogowego(tak proponuje 2 instalator). Jestem już chyba zdecydowany na kocioł immergasa 12KW plus zasobnik 100l.Teraz proszę o podpowiedź jakie starowanie do tego najlepiej dokupić... Z kolei 3 instalator mówi że lepiej wziąć immergasa 24kw ze względu na komfort CWU i chce wkładac mi sprzęgło dodatkowo..... Ile osób tyle opini i już nie wiem kogo słuchać.... Prosze o rady doświadczone osoby w tym temacie .Pozdrawiam

1. Niska moc minimalna ~3kW

2. Wielkość zasobnika zależy od poboru i mocy, jak jedna łazienka to 100 wystarczy, jak dwie (wanny) i kociol o małej mocy to 160

3.Jeśli cała instalacja na jednej temp. to pompa kotła powinna wystarczyć, więc sprzęgło niepotrzebne

4. Sterowanie pogodowe plus regulator pokojowy

Łazienki 2 .Jedna plus druga to bedzie kotłownia z łazienka ,ale tam tylko prysznic.Raczej 2 jednocześnie nie będa używane.... Na tą chwilę tylko 2 dorosłe osoby ,a w przyszłosci moze dojdzie dwójka :)

Czy takie coś wartu dokupić http://instalsystem24.pl/immergas-super-comando-amico-remoto.html ? Czy wystarczy http://instalsystem24.pl/category/kotly-gazowe-sterowniki-tygodniowe-immergas

Można rownież je łaczyć?

Edytowane przez Ronifcb

To teraz mam pytanie o parametr t0 (temporyzacja c.o.) i t1 - zmienialiście te parametry?

U mnie w tych temperaturach kocioł nonstop się włącza i wyłącza, sprawdziłem ustawienie t0 i było 100 (sek.), teraz zwiększyłem i sprawdzę jak będzie.

Ale pytanie - może ktoś tym eksperymentował, ewentualnie jak instalator Wam ustawił te parametry?

Witam.Już jestem bardzo bliski zakupu kotła.Instalator polecał mi vitodensa 100 19KW ,ale na szczęście wiele osób z tego forum skutecznie wyleczyło mnie z tego pomysłu.Domek ociepluny 20cm styropianu z lambdą 0.38 na stropie ten sam styro 30cm plus 20cm w podłodze.Do tego WM i okna 3 szybowe .

Mój domek to 87m2 i 100% ogrzewanie podłogowe plus 2 drabinki w łazienkach i grzejnik w garazu(pewnie nigdy nie będzie używany)Teraz nie wiem czy dawać te drabinki na temp ogrzewania podłogowego(tak proponuje 2 instalator). Jestem już chyba zdecydowany na kocioł immergasa 12KW plus zasobnik 100l.Teraz proszę o podpowiedź jakie starowanie do tego najlepiej dokupić... Z kolei 3 instalator mówi że lepiej wziąć immergasa 24kw ze względu na komfort CWU i chce wkładac mi sprzęgło dodatkowo..... Ile osób tyle opini i już nie wiem kogo słuchać.... Prosze o rady doświadczone osoby w tym temacie .Pozdrawiam

Jak już masz to centralne to szukaj kotła z jak największą modulacją od jak najniższej wartości. Trzeba być za przeproszenie baranem, żeby komuś wrzucać kocioł 24 kW, Tobie tych 12 nie potrzeba!!! 120 L zbiornik wystarcza na 5 osobową rodzinę przy 1 łazience i prysznicu. 160-200 L na wannę i prysznic wystarczy, zależy też kto ile wody leje. Ale lepiej ją oszczędzać.

Witam

mam prośbę o szybką pomoc w temacie. Posiadam kocioł Victrix 12-2 + zasobnik 100l, podłogówka 120 m2 + drabinki + góra 80m i grzejniki + kominek grawitacyjnie.

W sumie 2 obiegi. Zasilanie 30 st na podłogę i 40 st na grzejniki.

Wczoraj podpiąłem CAR V2 i już steruje, ale niestety hydraulik nie spiął mi sprzęgła z kotłem i chwilowo nie może mi pomóc.

Teraz nie mam sterowania pompami z automatu tylko wtyczka do gniazdka i praca ciągła (podłogówka II bieg - 115W, grzejniki II bieg - 60W).

Czy muszę dokupić jakiś sterownik z czujnikiem i podpiąć do sprzęgła pod zasilanie z kotła i jak wykryje ciepłą wodę z kotła to ma załączyć pompy?

Myślałem o takim sterowniku:

http://allegro.pl/sterownik-sp-100-tmk-pompy-obiegowej-c-o-do-kotla-i5117618063.html

ale on ma pokrętło do sterowania temperaturą, a przecież info powinno pochodzić z CAR V2?

Z góry dziękuję za pomoc. Narazie do krzywej grzewczej nie dotarłem :) Czytam instrukcje i forum.

Również stałem się posiadaczem Victrixa 24kW. Przekopuję watek, żeby jak najwięcej się dowiedzieć o sterowaniu tym kotłem i na razie próbuje sam. Jednego jak na razie nie mogę rozgryżć. Tryb Auto mam wyłączony bo chcę mieć stałą temperaturę w domu przez cały czas. Ale nie rozumiem dlaczego skoro w ustawieniach temperaturę CWU mam ustawioną na 43st C to dlaczego nie kocioł nie podgrzewa jej kiedy spadnie do 34stC. Teraz tak jest i nic się nie dzieje. Nie rozumiem dlaczego kocioł nie reaguje na taki spadek temperatury CWU??? Czy grzanie CWU też działa w ramach jakiś stref czasowych o których nie wiem?

Pomoże ktoś?

Krzywa grzewcza - 3

Autoadaptacja - ON

Parametr bezwładności budynku ustawiłem wg wskazówek montixe'a na - 1

Kotłem steruje CAR i czujka zewnętrzna.

Edit:

Hmm, patrzę na INFO w CAR pokazuje temperaturę CWU 34stC idę pod prysznic i leci gorąca woda... Dziwna sprawa.

Poza tym termometr na zbiornik pokazuje wyższą o 10-15st temperaturę wody niż ta którą pokazuje CAR.

Edytowane przez mickoz

Ok, dzięki. Poczytam i sprawdzę. Zastanawia mnie tylko dlaczegogdy CAR pokazuję temp. CWU np 40stC to tym czasie na zasobniku jest prawie 60stC??

Jak odkręcam kran to faktycznie woda jest gorąca. Skłaniałbym się do tego że ten na zasobniku wskazuje dobrze.

Czyli co czujnik temperatury wadliwy?

Tak. Klikajac w info mogę to sprawdzić. Sprawdzilem zresztą niezależnym termometrem temperaturę ciepłej wody i wygląda na to że termometr na zasobniku dziala dobrze a CAR zaniża. Mysli ze grzeje wodę do 40st a to faktycznie jest 55.

Edit: ok chyba już wiem o co chodzi. Czujnik temperatury prawdopodobnie jest w dolnej części zasobnika stąd różnice w zmierzonych wartościach. Sprawdzę to.

Edytowane przez mickoz

Witam

mam prośbę o szybką pomoc w temacie. Posiadam kocioł Victrix 12-2 + zasobnik 100l, podłogówka 120 m2 + drabinki + góra 80m i grzejniki + kominek grawitacyjnie.

W sumie 2 obiegi. Zasilanie 30 st na podłogę i 40 st na grzejniki.

Wczoraj podpiąłem CAR V2 i już steruje, ale niestety hydraulik nie spiął mi sprzęgła z kotłem i chwilowo nie może mi pomóc.

Teraz nie mam sterowania pompami z automatu tylko wtyczka do gniazdka i praca ciągła (podłogówka II bieg - 115W, grzejniki II bieg - 60W).

Czy muszę dokupić jakiś sterownik z czujnikiem i podpiąć do sprzęgła pod zasilanie z kotła i jak wykryje ciepłą wodę z kotła to ma załączyć pompy?

Myślałem o takim sterowniku:

http://allegro.pl/sterownik-sp-100-tmk-pompy-obiegowej-c-o-do-kotla-i5117618063.html

ale on ma pokrętło do sterowania temperaturą, a przecież info powinno pochodzić z CAR V2?

Z góry dziękuję za pomoc. Narazie do krzywej grzewczej nie dotarłem :) Czytam instrukcje i forum.

Witam

czy ktoś może podpowiedzieć w temacie sterowania pompą obiegową?

Z góry dziękuję za info.

W czasie dłuższego przebywania w domu podłogówka się wychładza bo zyski bytowe przekraczają temp. komfortową.

Pytanie: Jak z automatu "przegonić" podłogówkę, żeby temperatura w układzie nie spadła poniżej zadanej gdy zyski bytowe przekraczają temp. ekonomiczną i komfortową?

1) Hm: Ponieść min. temperatura p.zamrożeniową?

EDIT:

Nie mogę tak zrobić, cytuje za instrukcją CAR:

"Zakres możliwych ustawień temperatury:

od 0°C do 10°C - ustawienie fabryczne 5°C"

2) Przejść na sterowanie ręczne i zadanej temp zasilania. Po co mi te sterowniki CAR i pogodówka?

ps.:

1.CAR V2, czujnik pogodowy, autoadaptacja OFF, bezwładność 20, 100% podłogówki, krzywa 3, min. temperatura grzania C.O. 24 C., temp. ekonomiczna 19,5 komfortowa 21 C.

2. CAR w najzimniejszym miejscu strefy ciepłej (za przedsionkiem), nie narażony na promienie słoneczne, kozę czy źródła ciepła.

Edytowane przez inwestorbb

Do Tomeqq

1. Termostaty stref podłączyć pod Connect Base

2. Linię TA connect Base podłączyć pod linię TA w kotle.

Wtedy pompy (zarówno w Connect jak i w kotle) chodzą tylko wtedy, gdy któryś z termostatów zgłosi żądanie grzania.

PS przy Connect base kocioł musi pracować w trybie stałotemperaturowym, pogodówka nie będzie działać.

W czasie dłuższego przebywania w domu podłogówka się wychładza bo zyski bytowe przekraczają temp. komfortową.

Pytanie: Jak z automatu "przegonić" podłogówkę, żeby temperatura w układzie nie spadła poniżej zadanej gdy zyski bytowe przekraczają temp. ekonomiczną i komfortową?

1) Hm: Ponieść min. temperatura p.zamrożeniową?

EDIT:

Nie mogę tak zrobić, cytuje za instrukcją CAR:

"Zakres możliwych ustawień temperatury:

od 0°C do 10°C - ustawienie fabryczne 5°C"

2) Przejść na sterowanie ręczne i zadanej temp zasilania. Po co mi te sterowniki CAR i pogodówka?

ps.:

1.CAR V2, czujnik pogodowy, autoadaptacja OFF, bezwładność 20, 100% podłogówki, krzywa 3, min. temperatura grzania C.O. 24 C., temp. ekonomiczna 19,5 komfortowa 21 C.

2. CAR w najzimniejszym miejscu strefy ciepłej (za przedsionkiem), nie narażony na promienie słoneczne, kozę czy źródła ciepła.

No to ustaw sobie ekonomiczną na 21C, a komfortową na 26C na 1-2h na dobę i w tych godzinach "przegonisz" podłogówkę.

A min temp zasilania na 28C, żeby coś odczuć po tej godzinie....

Do Tomeqq

1. Termostaty stref podłączyć pod Connect Base

2. Linię TA connect Base podłączyć pod linię TA w kotle.

Wtedy pompy (zarówno w Connect jak i w kotle) chodzą tylko wtedy, gdy któryś z termostatów zgłosi żądanie grzania.

PS przy Connect base kocioł musi pracować w trybie stałotemperaturowym, pogodówka nie będzie działać.

mistalova dzięki za odpowiedź. A co w przypadku pogodówki? Planuję ją podpiąć i wiadomo, że one będzie wyznaczać temp. zasilania.

Z punktu widzenia samej ekonomii wypadałoby wyłączać pompki gdy kocioł nie grzeje. W moim przypadku to ok. 200W.