Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Immergas Victrix X 2 v.2011-ustawienia,opinie,porady

adam998

Recommended Posts

U mnie 100% podłogówki, obliczeniowa max. temp. zasilania (przy -20* Tzew) to 38*.

Jaką macie ilość załączeń/dzień? Chciałbym chyba mieć dużą histerezę (tj. ca. 0,3*) czy któryś z parametrów (BULID? CH MIN?) ma na to bezpośredni (jaki) wpływ?

Czy pompa hula u was 24h (P2=1) czy w trybie przewywanym P2=0 (do 100W może brać, no i słychać pracę, bo jeszcze nie mam drzwi :) ) ?

Czy MODUL lepiej ustawić na ON czy na OFF? Jak to w praktyce wpływa na temp. zasilania i ew. inne (które) parametry pracy?

@montixe, jak byś usprawniał arkusik do nowego wydania, można dodać do tabeli OTC (i wykresu) "szary" wiersz z danymi obliczonymi (Wynik) :)

Edytowane przez grzeniu666

• Odpowiedzi 4,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

grzeniu666 jeśli chodzi o ilość załączeń to od tego sezonu zakupiłem sobie sterowniki i podzieliłem dom na strefy. Wcześniej miałem problemy z jednym sterownikiem, bo w jednym pomieszczeniu ciepło w innym nie itd ( ale to inny temat). Kocioł załącza mi się różnie, na razie 2-3 razy ale na razie jest ciepło na dworze, więc albo sobie grzeje sama łazienkę albo inne pomieszczenie, często jednak grzeje w tym samym czasie.

Pompa u mnie załącza się tylko wtedy kiedy spadnie temp. Modul mam ustawiony na OFF ale przy sterownikach jest to zasadne inaczej może być u Ciebie. Testowałem kiedyś pracę z modulacją i u mnie nie zdało to egzaminu.

Mam trzy pytania:

1. ile placicie za przeglad (gwarancyjny) i czy jest jakis autoryzowany serwis we Wroclawiu i okolicach, ktory bierze ponizej 200zl? Najtaniej znalazlem 270zl w Radwanicach.

2. Co moze byc przyczyna, ze analizator spalin wariuje z powodu niewiarygodnie wysokich wartosci tlenku wegla (rosnie powyzej 1000 i wlacza sie zabezpieczenie przed uszkodzeniem celi), podczas gdy kociol chodzi poprawnie, spala poprawnie, nie gasnie, nie ma zadnych problemow, a analiza powietrza dolotowego wychodzi tym samym analizatorem w porzadku?

3. Czy komus sie juz udalo wymienic pompe obiegowa na elektroniczna bezbiegowa?

Edytowane przez Olleo

1. ile placicie za przeglad (gwarancyjny) i czy jest jakis autoryzowany serwis we Wroclawiu i okolicach, ktory bierze ponizej 200zl? Najtaniej znalazlem 270zl w Radwanicach.

Okolice Pszczyna - Żory (g.śląsk) przegląd 150zł (tyle powiedział mi, podobnie @fotohobby). Drogo tam macie, ceny prawie niemieckie...

PS. Napisz coś więcej o tej wymianie pomp, jest taka opcja, ktoś tami "mod" wykonał, jakie pumpy są do wyboru (jakieś mocniejsze są)?

@pompy - sam bym chcial wiedziec. Obecnie unia wymaga niskomocowe elektroniczne sterowane pompy i takie sa w nowych modelach kotlow. Teoretycznie nie byloby problemu wymienic, ale sek w tym sterowaniu - sterownik kotla musialby byc do tego zdolny, a nie moge znalezc zadnych konkretow na ten temat odnosnie naszego kotla.

Sterownik kotla musialby byc do tego zdolny, a nie moge znalezc zadnych konkretow na ten temat odnosnie naszego kotla.

A, czyli tak się narazie rozmarzyłeś (a nie słyszałeś o takim przypadku)... :)

Wiesz, do kotła możesz podłączyć płytki przekaźnikowe, które mogą np. dać sygnał pracy dla dodatkowej pompy, tyle że bez modyfikacji będzie działać równocześnie pumpa kotłowa (więc i sprzęgło by się przydało). Pytanie czy można np. oszukać kotełka i odłączyć mu jego własną starodawną pompę, tak aby pracowała tylko ta elektroniczna, w dodatku jest jeszcze sprawa pracy na CWU. Czarno to widzę (a bez utraty gwarancji nie widzę tego wcale).

@pompy - sam bym chcial wiedziec. Obecnie unia wymaga niskomocowe elektroniczne sterowane pompy i takie sa w nowych modelach kotlow. Teoretycznie nie byloby problemu wymienic, ale sek w tym sterowaniu - sterownik kotla musialby byc do tego zdolny, a nie moge znalezc zadnych konkretow na ten temat odnosnie naszego kotla.

Jedno pytanie - po co ?

Jedno pytanie - po co ?

Mogę ja mogę ja? :)

Narazie uruchomiłem połowę podłogówki (700mb) jakoś idzie, ale obawiam się że jak dołoże drugi tyle to już może być kłopot z wydajnością. Jakbym mógł _zamienić_ i wstawić np. taką alphę 25/60 to by całość poszła spokojnie, a _dołożenie_ drugiej pompy raczej pociąga za sobą dołożenie sprzęgła (i wyższe rachunki za prund, za 30zł więcej miesięcznie przy pracy non-stop).

90W z malym hakiem, jesli dobrze pamietam, co zwiększa miesięczne opłaty o ok. 30-35zł. Mało kto ma na tyle mały dom, by sterować sobie kotłem za pomocą sterownika pokojowego i ograniczyć ten koszt o ok. 50%.

Wiesz, że producent nie zaleca zmiany biegu pompy, czyli ma pozostać na III biegu?

Wszystko zaleźy od instalacji, zapotrzebowania budynki i sposobu przygotowania CWU.

Sterowanie ?

Mój poprzedni dom (190m2) był sterowany dokładnie tak samo (pogodowe-pokojowo) i jakoś różnic nie widzę.

30 zł więcej rocznie w stosunku do pompy A ? Bo mnie jakoś mniej wychodzi...

A ile kosztuje taka pompa ?

Edytowane przez fotohobby

Miesiecznie panie kolego.

Ze sterowaniem jest taki klopot, ze jak masz dwu, a nawet trzypietrowy (jak ja) dom i kilkanascie pomieszczen ogrzewanych grzejnikami (zreszta z podlogowka podobnie), to jeden terrmostat pokojowy mozna sobie w cztery litery wsadzic. Jedyne sensowne sterowanie, to termostaty na grzejnikach i regulacja na podstawie roznicy miedzy temperatura zasilania i powrotu, co jest standardowa funkcja kotla. Problem w tym, ze pompa obiegowa chodzi wowczas na okraglo.

fotohobby, regulator, to masz w kotle, a nie w sterowniku pokojowym. Regulator charakteryzuje sie tym, ze dobiera parametry na podstawie danych wejsciowych (krzywa grzewcza), a sterownik tylko wlacza i wylacza - tak wlasnie dziala CAR V2.

Jesli masz mozliwosc ustawienia kazdej petli podlogowki doswiadczalnie regulujac przeplywem lub mieszaniem z zimna woda (nie znam sie, nie mam podlogowki), to fakt - da sie opedzlowac to na jednym sterowniku. Ale wowczas rowniez mozesz to opedzlowac w ogole bez sterownika - krzywa grzewcza wystarczy. Teoretycznie daloby sie to tez zrobic na grzejnikach kryzujac tak, by moc oddawana przez kazdy grzejnik dopasowac do zapotrzebowania danego pomieszczenia i wowczas bazowac na wskazaniach temperatury w jednym z nich.

Sek w tym, ze C.O. dziala tym sprawniej, im mniej jest zalaczen i wylaczen - idealnie temperatura grzania powinna byc na tyle niska, by kociol mogl dzialac caly czas na minimalnej mocy, a wowczas ponownie sterownik staje sie zbedny (w sensie funkcji sterowania, bo jest super funkcjonalny do zmiany temperatury CWU, sprawdzania temperatury wewnatrz pomieszczenia i na zewnatrz domu oraz calosciowej konfiguracji).

Sterowanie ON/OFF przydaje sie natomiast w okresie przejsciowym (wiosna/jesien), gdy w dzien jest w miare cieplo, a temperatura noca spada nawet do 0. Korzystam wowczas z ustawien eco/comfort - eco ustawiam na godziny dzienne, gdy slonce przygrzewa i nie ma potrzeby, by pompa obiegowa pracowala, a temperatura w domu nie spada.

fotohobby, regulator, to masz w kotle, a nie w sterowniku pokojowym. Regulator charakteryzuje sie tym, ze dobiera parametry na podstawie danych wejsciowych (krzywa grzewcza), a sterownik tylko wlacza i wylacza - tak wlasnie dziala CAR V2.

.

Chcesz powiedzieć, że CAR v2 poza On/Off nic nie robi ? :)

To uruchom pogodówkę na Victrixie bez CARa.

Ależ owszem, CAR V2, jak napisalem wczesniej, jest potrzebny - do konfiguracji oraz diagnostyki - robi, ale to robienie, to sterowanie - włącza i wyłącza kocioł na podstawie zadanych parametrów i danych wejściowych. Regulacją zajmuje się elektronika kotła. Regulacja, czyli doborem mocy palnika i zadanej temperatury zasilania na podstawie temperatury powrotu oraz temperatury z sondy na zewnatrz. Nie jestem tylko pewien, jak z histereza, ktorej konfiguracja jest poprzez CAR V2, tj. "bezwladnosc instalacji". Przypuszczam, ze to tylko parametr, ktory powoduje opoznienie zalaczenia ON/OFF i tyle, bo na temperatury nie ma wplywu. Funkcje ON/OFF na podstawie temperatury wewnatrz pomieszczenia, w ktorym CAR V2 wisi, mozna wylaczyc i wowczas kociol juz pracuje wylacznie na swojej elektronice - sygnal ON ma caly czas, a wylacza sie dopiero, gdy roznica temperatur powrotu i zasilania jest zbyt mala (bodajze 3 stopnie), tj. nie ma odbioru mocy. Ale pompa obiegowa i tak caly czas pracuje.

Ok, masz racje :)

Chodziło mi bardziej o to, że że przy podlogówce takim zestawem mozna dom 190m2 bez problemu ogarnąć, a pompa nie musi pracować cały czas.

Mozna, tylko zeby pompa nie pracowala, musisz wejsc z temperatura ponad zadana, a zeby sie zalaczyla, musi zejsc ponizej tej temperatury minus histereza. To oznacza spore wahniecia. Lepiej miec stala temperature podlogi (oczywiscie zmienna w zaleznosci od t na zewnatrz), niz wahajaca sie.

Temperatura podłogi, kiedy śpię, czy kiedy jestem w pracy jakoś mnie "nie grzeje".

Pierwszy start grzania mam o 4nad ranem, więc o 6, kiedy wstaje podłoga przyjemnie promieniuje, drugi okres grzania rozpoczyna się o 14, więc, kiedy wracam po 16 jest podobnie komfortowo (o ile sie włączy, bo póki co zyski słoneczne i gotowanie załatwiają sprawę). Przy takiej pogodzie, jak dziś kocioł pracuje nie dłuzej, niż 2-3h na dobę.

W moim poprzednim popracowałaby może z 5-7h

Edytowane przez fotohobby