grzeniu666 09.11.2015 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2015 (edytowane) U mnie 100% podłogówki, obliczeniowa max. temp. zasilania (przy -20* Tzew) to 38*. Jaką macie ilość załączeń/dzień? Chciałbym chyba mieć dużą histerezę (tj. ca. 0,3*) czy któryś z parametrów (BULID? CH MIN?) ma na to bezpośredni (jaki) wpływ? Czy pompa hula u was 24h (P2=1) czy w trybie przewywanym P2=0 (do 100W może brać, no i słychać pracę, bo jeszcze nie mam drzwi ) ? Czy MODUL lepiej ustawić na ON czy na OFF? Jak to w praktyce wpływa na temp. zasilania i ew. inne (które) parametry pracy? @montixe, jak byś usprawniał arkusik do nowego wydania, można dodać do tabeli OTC (i wykresu) "szary" wiersz z danymi obliczonymi (Wynik) Edytowane 9 Listopada 2015 przez grzeniu666 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mest 09.11.2015 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2015 grzeniu666 jeśli chodzi o ilość załączeń to od tego sezonu zakupiłem sobie sterowniki i podzieliłem dom na strefy. Wcześniej miałem problemy z jednym sterownikiem, bo w jednym pomieszczeniu ciepło w innym nie itd ( ale to inny temat). Kocioł załącza mi się różnie, na razie 2-3 razy ale na razie jest ciepło na dworze, więc albo sobie grzeje sama łazienkę albo inne pomieszczenie, często jednak grzeje w tym samym czasie. Pompa u mnie załącza się tylko wtedy kiedy spadnie temp. Modul mam ustawiony na OFF ale przy sterownikach jest to zasadne inaczej może być u Ciebie. Testowałem kiedyś pracę z modulacją i u mnie nie zdało to egzaminu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Olleo 10.11.2015 08:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2015 (edytowane) Mam trzy pytania: 1. ile placicie za przeglad (gwarancyjny) i czy jest jakis autoryzowany serwis we Wroclawiu i okolicach, ktory bierze ponizej 200zl? Najtaniej znalazlem 270zl w Radwanicach.2. Co moze byc przyczyna, ze analizator spalin wariuje z powodu niewiarygodnie wysokich wartosci tlenku wegla (rosnie powyzej 1000 i wlacza sie zabezpieczenie przed uszkodzeniem celi), podczas gdy kociol chodzi poprawnie, spala poprawnie, nie gasnie, nie ma zadnych problemow, a analiza powietrza dolotowego wychodzi tym samym analizatorem w porzadku?3. Czy komus sie juz udalo wymienic pompe obiegowa na elektroniczna bezbiegowa? Edytowane 10 Listopada 2015 przez Olleo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzeniu666 10.11.2015 08:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2015 1. ile placicie za przeglad (gwarancyjny) i czy jest jakis autoryzowany serwis we Wroclawiu i okolicach, ktory bierze ponizej 200zl? Najtaniej znalazlem 270zl w Radwanicach. Okolice Pszczyna - Żory (g.śląsk) przegląd 150zł (tyle powiedział mi, podobnie @fotohobby). Drogo tam macie, ceny prawie niemieckie... PS. Napisz coś więcej o tej wymianie pomp, jest taka opcja, ktoś tami "mod" wykonał, jakie pumpy są do wyboru (jakieś mocniejsze są)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Olleo 10.11.2015 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2015 @pompy - sam bym chcial wiedziec. Obecnie unia wymaga niskomocowe elektroniczne sterowane pompy i takie sa w nowych modelach kotlow. Teoretycznie nie byloby problemu wymienic, ale sek w tym sterowaniu - sterownik kotla musialby byc do tego zdolny, a nie moge znalezc zadnych konkretow na ten temat odnosnie naszego kotla. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzeniu666 10.11.2015 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2015 Sterownik kotla musialby byc do tego zdolny, a nie moge znalezc zadnych konkretow na ten temat odnosnie naszego kotla. A, czyli tak się narazie rozmarzyłeś (a nie słyszałeś o takim przypadku)... Wiesz, do kotła możesz podłączyć płytki przekaźnikowe, które mogą np. dać sygnał pracy dla dodatkowej pompy, tyle że bez modyfikacji będzie działać równocześnie pumpa kotłowa (więc i sprzęgło by się przydało). Pytanie czy można np. oszukać kotełka i odłączyć mu jego własną starodawną pompę, tak aby pracowała tylko ta elektroniczna, w dodatku jest jeszcze sprawa pracy na CWU. Czarno to widzę (a bez utraty gwarancji nie widzę tego wcale). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 10.11.2015 10:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2015 @pompy - sam bym chcial wiedziec. Obecnie unia wymaga niskomocowe elektroniczne sterowane pompy i takie sa w nowych modelach kotlow. Teoretycznie nie byloby problemu wymienic, ale sek w tym sterowaniu - sterownik kotla musialby byc do tego zdolny, a nie moge znalezc zadnych konkretow na ten temat odnosnie naszego kotla. Jedno pytanie - po co ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzeniu666 10.11.2015 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2015 Jedno pytanie - po co ? Mogę ja mogę ja? Narazie uruchomiłem połowę podłogówki (700mb) jakoś idzie, ale obawiam się że jak dołoże drugi tyle to już może być kłopot z wydajnością. Jakbym mógł _zamienić_ i wstawić np. taką alphę 25/60 to by całość poszła spokojnie, a _dołożenie_ drugiej pompy raczej pociąga za sobą dołożenie sprzęgła (i wyższe rachunki za prund, za 30zł więcej miesięcznie przy pracy non-stop). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Olleo 10.11.2015 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2015 Jedno pytanie - po co ? Sprawdzales moze, ile bierze pradu fabryczna pompa obiegowa w Victrixie 24? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 10.11.2015 12:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2015 Ze 100w ? Nie wiem, mam 12kW na drugim biegu, to jakieś 40 - 50W.No, ale OK, pewnie to liczyłeś, to podaj tok obliczeń: Ile h/rok pracuje pompa ?Jaki to koszt ?Ile kosztuje pompa AAJaki generuje koszt. To nam da odpowiedż, czy warto.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Olleo 10.11.2015 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2015 90W z malym hakiem, jesli dobrze pamietam, co zwiększa miesięczne opłaty o ok. 30-35zł. Mało kto ma na tyle mały dom, by sterować sobie kotłem za pomocą sterownika pokojowego i ograniczyć ten koszt o ok. 50%. Wiesz, że producent nie zaleca zmiany biegu pompy, czyli ma pozostać na III biegu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 10.11.2015 13:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2015 (edytowane) Wszystko zaleźy od instalacji, zapotrzebowania budynki i sposobu przygotowania CWU. Sterowanie ?Mój poprzedni dom (190m2) był sterowany dokładnie tak samo (pogodowe-pokojowo) i jakoś różnic nie widzę. 30 zł więcej rocznie w stosunku do pompy A ? Bo mnie jakoś mniej wychodzi...A ile kosztuje taka pompa ? Edytowane 10 Listopada 2015 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Olleo 10.11.2015 14:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2015 Miesiecznie panie kolego. Ze sterowaniem jest taki klopot, ze jak masz dwu, a nawet trzypietrowy (jak ja) dom i kilkanascie pomieszczen ogrzewanych grzejnikami (zreszta z podlogowka podobnie), to jeden terrmostat pokojowy mozna sobie w cztery litery wsadzic. Jedyne sensowne sterowanie, to termostaty na grzejnikach i regulacja na podstawie roznicy miedzy temperatura zasilania i powrotu, co jest standardowa funkcja kotla. Problem w tym, ze pompa obiegowa chodzi wowczas na okraglo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 10.11.2015 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2015 Z grzejnikami może, ale z dobrze wyregulowaną podłogówką jeden regulator załatwiał sprawę. A kocioł pracował max 10h na dobę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Olleo 12.11.2015 07:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2015 fotohobby, regulator, to masz w kotle, a nie w sterowniku pokojowym. Regulator charakteryzuje sie tym, ze dobiera parametry na podstawie danych wejsciowych (krzywa grzewcza), a sterownik tylko wlacza i wylacza - tak wlasnie dziala CAR V2. Jesli masz mozliwosc ustawienia kazdej petli podlogowki doswiadczalnie regulujac przeplywem lub mieszaniem z zimna woda (nie znam sie, nie mam podlogowki), to fakt - da sie opedzlowac to na jednym sterowniku. Ale wowczas rowniez mozesz to opedzlowac w ogole bez sterownika - krzywa grzewcza wystarczy. Teoretycznie daloby sie to tez zrobic na grzejnikach kryzujac tak, by moc oddawana przez kazdy grzejnik dopasowac do zapotrzebowania danego pomieszczenia i wowczas bazowac na wskazaniach temperatury w jednym z nich. Sek w tym, ze C.O. dziala tym sprawniej, im mniej jest zalaczen i wylaczen - idealnie temperatura grzania powinna byc na tyle niska, by kociol mogl dzialac caly czas na minimalnej mocy, a wowczas ponownie sterownik staje sie zbedny (w sensie funkcji sterowania, bo jest super funkcjonalny do zmiany temperatury CWU, sprawdzania temperatury wewnatrz pomieszczenia i na zewnatrz domu oraz calosciowej konfiguracji). Sterowanie ON/OFF przydaje sie natomiast w okresie przejsciowym (wiosna/jesien), gdy w dzien jest w miare cieplo, a temperatura noca spada nawet do 0. Korzystam wowczas z ustawien eco/comfort - eco ustawiam na godziny dzienne, gdy slonce przygrzewa i nie ma potrzeby, by pompa obiegowa pracowala, a temperatura w domu nie spada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 12.11.2015 07:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2015 fotohobby, regulator, to masz w kotle, a nie w sterowniku pokojowym. Regulator charakteryzuje sie tym, ze dobiera parametry na podstawie danych wejsciowych (krzywa grzewcza), a sterownik tylko wlacza i wylacza - tak wlasnie dziala CAR V2. . Chcesz powiedzieć, że CAR v2 poza On/Off nic nie robi ? To uruchom pogodówkę na Victrixie bez CARa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Olleo 12.11.2015 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2015 Ależ owszem, CAR V2, jak napisalem wczesniej, jest potrzebny - do konfiguracji oraz diagnostyki - robi, ale to robienie, to sterowanie - włącza i wyłącza kocioł na podstawie zadanych parametrów i danych wejściowych. Regulacją zajmuje się elektronika kotła. Regulacja, czyli doborem mocy palnika i zadanej temperatury zasilania na podstawie temperatury powrotu oraz temperatury z sondy na zewnatrz. Nie jestem tylko pewien, jak z histereza, ktorej konfiguracja jest poprzez CAR V2, tj. "bezwladnosc instalacji". Przypuszczam, ze to tylko parametr, ktory powoduje opoznienie zalaczenia ON/OFF i tyle, bo na temperatury nie ma wplywu. Funkcje ON/OFF na podstawie temperatury wewnatrz pomieszczenia, w ktorym CAR V2 wisi, mozna wylaczyc i wowczas kociol juz pracuje wylacznie na swojej elektronice - sygnal ON ma caly czas, a wylacza sie dopiero, gdy roznica temperatur powrotu i zasilania jest zbyt mala (bodajze 3 stopnie), tj. nie ma odbioru mocy. Ale pompa obiegowa i tak caly czas pracuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 12.11.2015 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2015 (edytowane) Ok, masz racje Chodziło mi bardziej o to, że że przy podlogówce takim zestawem mozna dom 190m2 bez problemu ogarnąć, a pompa nie musi pracować cały czas. Edytowane 12 Listopada 2015 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Olleo 12.11.2015 14:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2015 Ok, masz racje Chodziło mi bardziej o to, że że przy podlogówce takim zestawem mozna dom 190m2 bez problemu ogarnąć, a pompa nie musi pracować cały czas. Mozna, tylko zeby pompa nie pracowala, musisz wejsc z temperatura ponad zadana, a zeby sie zalaczyla, musi zejsc ponizej tej temperatury minus histereza. To oznacza spore wahniecia. Lepiej miec stala temperature podlogi (oczywiscie zmienna w zaleznosci od t na zewnatrz), niz wahajaca sie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 12.11.2015 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2015 (edytowane) Temperatura podłogi, kiedy śpię, czy kiedy jestem w pracy jakoś mnie "nie grzeje". Pierwszy start grzania mam o 4nad ranem, więc o 6, kiedy wstaje podłoga przyjemnie promieniuje, drugi okres grzania rozpoczyna się o 14, więc, kiedy wracam po 16 jest podobnie komfortowo (o ile sie włączy, bo póki co zyski słoneczne i gotowanie załatwiają sprawę). Przy takiej pogodzie, jak dziś kocioł pracuje nie dłuzej, niż 2-3h na dobę. W moim poprzednim popracowałaby może z 5-7h Edytowane 12 Listopada 2015 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts