Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Immergas Victrix X 2 v.2011-ustawienia,opinie,porady

adam998

Recommended Posts

Koledzy, a ja mam nieco inne pytanko, liczę na Wasze sugestię,

Dawno się nie odzywałem, bo i jakoś sobie narazie radzę z ustawieniami.

Użytkujemy od roku Victrix X 24, domek ok 120mkw uzytkowej. Parter podłogówka, pietro uzytkowe grzejniki.

Wykorzystanie - płyta gazowa, CWU zasobik 160l (2+2), CO.

Rozliczenia mamy z dostawcą gazu miesięczne.

Za cały listopad zużycie wyszło 129m3

Sprawdzając średnie temp w listopadzie, wychodzi że dobowo średnio bylo +4stopnie

I tu pytanie czy zuzycie miesiecznie 129m3, a więc srednio dobowo ok 4m3 to biorąc pod uwagę powyższe - mało / dużo??

Jak uważacie?

Witam

Moim skromnym zdaniem nie jest źle. U mnie 140m2, 100% podłogówki, zasobnik 100l i spalanie w listopadzie wyszło 102m3. Ale sąsiad ma podobnie jak Wy, czyli również plytę gazową i wyszło mu ponad 180m3

• Odpowiedzi 4,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

instalator zamontował sterownik do pomp CO Tech ST-19 . Obecnie chcieliśmy grzać na min 10 st. Co się dzieje : kocioł rozkręca temp na kotle do 40st , sterownik ma załączyć pompy CO (dwie) przy 25st. Niestety działa z mocnym opóźnieniem i piec zdąży się wyłączyć zanim pompy odpalą i tak w kółko taktuje... jest na to jakaś rada ?

Oczywiście czytałeś instrukcję do kotła, i podniesienie parametru t7 nie działa, jak pisze na str 33:

http://www.immergas.com.pl/resources/dokumenty/KOTLY/3.024725-VICTRIX-20-X-TT-1E/3024725_VICTRIX_20X_TT_INSTRUKCJA.PDF

?

marnon według mnie masz spoko spalanie. Ja mam domek 100m2 dobrze ocieplony i rekuperator i mi wyszło spalanie 126m2 ale tego uboższego gazu. Mam w każdym pomieszczeniu prawie 23* i mam gdzieś czy wyjdzie więcej 20-30m3 gazu. Mam mieć w domu ciepło. Rok temu strasznie ubolewałem nad spalaniem, że za dużo, dlaczego nie mniej i wgl. Od tego roku mam dom podzielony na strefy i często jest tak, że grzeje poszczególne strefy o różnych porach dnia, dlatego większe spalanie. Sporo zużywam też na grzanie wody. Codziennie ponad połowa wanny wody, ale jest komfortowo:)

Oczywiście czytałeś instrukcję do kotła, i podniesienie parametru t7 nie działa, jak pisze na str 33:

http://www.immergas.com.pl/resources/dokumenty/KOTLY/3.024725-VICTRIX-20-X-TT-1E/3024725_VICTRIX_20X_TT_INSTRUKCJA.PDF

?

grzeniu666 dzięki za podpowiedź, oczywiście czytałem instrukcję, ale te nastawy są w rozdziale dla serwisanta, a ja jestem kompletnie laikiem w tej kwestii więc nie chcąc nic zepsuć wolę by te parametry sprawdzał i ustawiał serwisant lub instalator. Pytanie mam do Ciebie na jaką wartość podnieść ten parametr ? dużo wody jeszcze przepłynie przez moją instalację zanim ogarnę choć podstawowe funkcje i nastawy w moim kotle... temp. max na piecu mam ustawioną na 45st.

asc, mest

Moim zdaniem Wasze zużycie to jest rewelacja. U mnie w Listopadzie poszło 160m3 i jestem zadowolony tyle ze ja podłogówkę mam tylko na powrotach z grzejników w kilku miejscach. Wpływ na zużycie na pewno ma też izolacja. Na ścianach mam 15cm na poddaszu 20cm wełny i tylko 8cm styro w podłodze ze względu na bład wykonawcy.Zobaczymy czy po zmianie ustawień kotła zużycie spadnie.

Edytowane przez mickoz

Jak wyglada u Was funkcja antylegionelli ?

Miałem ustawione na 1xw tygodniu i jakoś nie zauważyłem działania. Wczoraj ustawiłem na codzienną i dziś rano temperatura w zasobniku jakoś nie odbiegała od normalnej - a powinna być chyba wyższa.... Jakiś błąd w sofcie ?

Jak wyglada u Was funkcja antylegionelli ?

Miałem ustawione na 1xw tygodniu i jakoś nie zauważyłem działania. Wczoraj ustawiłem na codzienną i dziś rano temperatura w zasobniku jakoś nie odbiegała od normalnej - a powinna być chyba wyższa.... Jakiś błąd w sofcie ?

Ja również mam ustawione 1x w tygodniu. Grzeje bodajże o 2 w nocy w poniedziałek i jak rano o 5 wstaję do pracy to woda jest jeszcze mega gorąca, na zasobniku temp. w granicach 60

czytałem instrukcję, ale te nastawy są w rozdziale dla serwisanta, a ja jestem kompletnie laikiem w tej kwestii więc nie chcąc nic zepsuć wolę by te parametry sprawdzał i ustawiał serwisant lub instalator. Pytanie mam do Ciebie na jaką wartość podnieść ten parametr ?

Ja też nie jestem serwisantem, więc nie wiem czy powinieneś mnie słuchać. Przeczytałem jeszcze raz Twój wpis, i mam wątpliwości czy zmiana t7 coś da (ale spróbować chyba nie zaszkodzi, ustaw tyle aby nie brakło czasu, ja wiem, na początek 20?).

A może znama parapetru t5 by pomogła? O ile rozumiem, to aktualnie kocioł się uruchamia, i zanim dodatkowe pompy zaczną tłoczyć wodę, kocioł odczytuje wysoką temp powrotu (tłoczy do sprzęgła) i się wyłącza. Więc może go spowolnić w podnoszeniu temp zasilania (to jak rozumiem robi t5)...?

A dlaczego nie spytasz instalatora który to montował? Po co ten sterownik i dodatkowe pompy, masz 2 strefy z różnymi ustawieniami grzania?

@adam-p, ja mam czujkę w górnym narożniku na szpalecie małego okna.

ja mam czujkę w górnym narożniku na szpalecie małego okna.

Mógłbyś zrobić zdjęcie jak to wygląda? U mnie najlepsze miejsce wypada niestety tuż przy wejściu do domu i nie wiem, czy widok tej sondy nie będzie przykuwał uwagi, a mnie drażnił (bo mogłem wcześniej znaleźć jej inne miejsce).

Mógłbyś zrobić zdjęcie jak to wygląda? U mnie najlepsze miejsce wypada niestety tuż przy wejściu do domu i nie wiem, czy widok tej sondy nie będzie przykuwał uwagi, a mnie drażnił (bo mogłem wcześniej znaleźć jej inne miejsce).

Postaram się pamiętać i będąc na budowie cyknąć. Ale nie wiem czy to będzie miarodajne, bo ta szpaleta jest jeszcze nie wykończona (będzie deska elewacyjna, "oczko" na czujkę będzie wycięte w desce).

Witam,

jako że jestem zielony jak szczypiorek w tym temacie, dlatego pytam tu

od 2 dni ogarniam kocioł Victrix 24 - współpracuje z auratonem 2025RT i tak na dzień dzisiejszy kocioł włącza się do grzania na około 3 godzin tylko grzeje wszystko nawet pomieszczenia gdzie jest już ciepło - przepalam w kominku z DGP więc jest;

w pokoju gdzie jest sterownik termostatyczny jest najzimniej ponieważ pokój jest nad garażem więc jednak zdecydowanie zimniej, ale jak pisałem do 3 godzin temperatura wzrasta do 22 utrzymuje się do godziny 14-15

myślałem pozakręcać na rozdzielaczu i zostawić tylko pokój żeby go dogrzewać i łazienkę z drabinką

czy może zostawić bo i tak pompa na rozdzielaczu tłoczy czynnik - więc może przegonić po całym poziomie

ustawione na kotle 45 st i chyba ustawie teraz na właczeniu pomp przy temperaturze 40 stopni szybciej i może się nagrzeje, bo było teraz 35 - choć jak było na 35 to czynnik dłużej płynął

jakieś sugestie do tego?

@mstanclik - tak nie dokońca rozumiem, z czym masz problem. Jeśli tylko z tym, że niektóre pomieszczenia się przegrzewają, to tak jak pisałeś, odpowiednio skręcić obiegi w rozdzielaczu lub zamontować zwykłe głowice termostatyczne na grzejnikach (po temperaturach jakie puszczasz w obieg wnioskuję, że masz grzejniki, a nie podłogówkę).

Ja na piętrze mam grzejniki sterowane STERR RTW101, który jest umiejscowiony w pomieszczeniu, które najszybciej się wychładza, a na pozostałych grzejnikach mam głowice termostatyczne. Tak więc jeśli we wzorcowym pokoju temperatura spadnie o 0,2 stopnia, załącza się pompa i grzeje tak długo, aż temperatura wzrośnie. Pozostałe pokoje nie grzeją się tak mocno, bo głowica dba o to, żeby się tylko trochę dogrzały, bo tam np. temperatura spadła w tym czasie tylko o 0,1 stopnia.

@michal222 - twoim zdaniem ile powinno być na zasilaniu kotła?

wszędzie jest właśnie podłogówka i tylko po jednej drabince na dole i górze w łazienkach;

dlatego pisałem zapytanie w poście - bo dopiero uczę się tego kotła i ustawień,

mam do rozdzielacza podpiętą pompę, która wymusza obieg po przekroczeniu temperatury zasilania i chyba jest tam najmniejsza temperatura to 35 stopni

więc Waszym zdaniem ile ustawić na kotle do grzania podłogówki oraz ile ma być w tym przypadku aby grzać CWU

dzięki:)

@mstanclik - wydaje mi się, że puszczanie w podłogę 45 stopni to trochę dużo, tym bardziej przy takich temperaturach na zewnątrz, ale oczywiście nie znam schematu Twojej instalacji i być może tyle powinno się puszczać.

Jeśli masz podłogówkę i przegrzewa Ci niektóre pomieszczenia, to zostaje chyba tylko skręcanie obiegów lub założenie siłowników na poszczególne pętle i dodatkowe sterowanie daną strefą.

Jeśli chodzi o grzanie CWU, ja mam chyba standardowe ustawienia, a sam ustawiam tylko żądaną temperaturę wody "w kranie". Kocioł sam dostosowuje jaka ma być temperatura czynnika grzewczego, którym ogrzewa zasobnik z wodą.