patrykf 04.12.2015 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2015 Koledzy, a ja mam nieco inne pytanko, liczę na Wasze sugestię, Dawno się nie odzywałem, bo i jakoś sobie narazie radzę z ustawieniami. Użytkujemy od roku Victrix X 24, domek ok 120mkw uzytkowej. Parter podłogówka, pietro uzytkowe grzejniki. Wykorzystanie - płyta gazowa, CWU zasobik 160l (2+2), CO. Rozliczenia mamy z dostawcą gazu miesięczne. Za cały listopad zużycie wyszło 129m3 Sprawdzając średnie temp w listopadzie, wychodzi że dobowo średnio bylo +4stopnie I tu pytanie czy zuzycie miesiecznie 129m3, a więc srednio dobowo ok 4m3 to biorąc pod uwagę powyższe - mało / dużo?? Jak uważacie? Witam Moim skromnym zdaniem nie jest źle. U mnie 140m2, 100% podłogówki, zasobnik 100l i spalanie w listopadzie wyszło 102m3. Ale sąsiad ma podobnie jak Wy, czyli również plytę gazową i wyszło mu ponad 180m3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzeniu666 04.12.2015 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2015 instalator zamontował sterownik do pomp CO Tech ST-19 . Obecnie chcieliśmy grzać na min 10 st. Co się dzieje : kocioł rozkręca temp na kotle do 40st , sterownik ma załączyć pompy CO (dwie) przy 25st. Niestety działa z mocnym opóźnieniem i piec zdąży się wyłączyć zanim pompy odpalą i tak w kółko taktuje... jest na to jakaś rada ? Oczywiście czytałeś instrukcję do kotła, i podniesienie parametru t7 nie działa, jak pisze na str 33: http://www.immergas.com.pl/resources/dokumenty/KOTLY/3.024725-VICTRIX-20-X-TT-1E/3024725_VICTRIX_20X_TT_INSTRUKCJA.PDF ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mest 04.12.2015 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2015 marnon według mnie masz spoko spalanie. Ja mam domek 100m2 dobrze ocieplony i rekuperator i mi wyszło spalanie 126m2 ale tego uboższego gazu. Mam w każdym pomieszczeniu prawie 23* i mam gdzieś czy wyjdzie więcej 20-30m3 gazu. Mam mieć w domu ciepło. Rok temu strasznie ubolewałem nad spalaniem, że za dużo, dlaczego nie mniej i wgl. Od tego roku mam dom podzielony na strefy i często jest tak, że grzeje poszczególne strefy o różnych porach dnia, dlatego większe spalanie. Sporo zużywam też na grzanie wody. Codziennie ponad połowa wanny wody, ale jest komfortowo:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marnon 05.12.2015 06:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2015 Oczywiście czytałeś instrukcję do kotła, i podniesienie parametru t7 nie działa, jak pisze na str 33: http://www.immergas.com.pl/resources/dokumenty/KOTLY/3.024725-VICTRIX-20-X-TT-1E/3024725_VICTRIX_20X_TT_INSTRUKCJA.PDF ? grzeniu666 dzięki za podpowiedź, oczywiście czytałem instrukcję, ale te nastawy są w rozdziale dla serwisanta, a ja jestem kompletnie laikiem w tej kwestii więc nie chcąc nic zepsuć wolę by te parametry sprawdzał i ustawiał serwisant lub instalator. Pytanie mam do Ciebie na jaką wartość podnieść ten parametr ? dużo wody jeszcze przepłynie przez moją instalację zanim ogarnę choć podstawowe funkcje i nastawy w moim kotle... temp. max na piecu mam ustawioną na 45st. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mickoz 05.12.2015 07:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2015 (edytowane) asc, mestMoim zdaniem Wasze zużycie to jest rewelacja. U mnie w Listopadzie poszło 160m3 i jestem zadowolony tyle ze ja podłogówkę mam tylko na powrotach z grzejników w kilku miejscach. Wpływ na zużycie na pewno ma też izolacja. Na ścianach mam 15cm na poddaszu 20cm wełny i tylko 8cm styro w podłodze ze względu na bład wykonawcy.Zobaczymy czy po zmianie ustawień kotła zużycie spadnie. Edytowane 5 Grudnia 2015 przez mickoz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 05.12.2015 09:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2015 Jak wyglada u Was funkcja antylegionelli ?Miałem ustawione na 1xw tygodniu i jakoś nie zauważyłem działania. Wczoraj ustawiłem na codzienną i dziś rano temperatura w zasobniku jakoś nie odbiegała od normalnej - a powinna być chyba wyższa.... Jakiś błąd w sofcie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
patrykf 06.12.2015 12:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2015 Jak wyglada u Was funkcja antylegionelli ? Miałem ustawione na 1xw tygodniu i jakoś nie zauważyłem działania. Wczoraj ustawiłem na codzienną i dziś rano temperatura w zasobniku jakoś nie odbiegała od normalnej - a powinna być chyba wyższa.... Jakiś błąd w sofcie ? Ja również mam ustawione 1x w tygodniu. Grzeje bodajże o 2 w nocy w poniedziałek i jak rano o 5 wstaję do pracy to woda jest jeszcze mega gorąca, na zasobniku temp. w granicach 60 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam-p 06.12.2015 15:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2015 Gdzie zamontowaliście sondy zewnętrzne? Zabudowywaliście ją jakoś, ukrywaliście? Zastanawiam się jak bardzo taka sonda wyróżnia się z elewacji i jakie macie pomysły, żeby ją ukryć, ale nie pozbawić funkcjonalności Może ma ktoś zdjęcia zamontowanej na elewacji sondy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzeniu666 07.12.2015 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2015 czytałem instrukcję, ale te nastawy są w rozdziale dla serwisanta, a ja jestem kompletnie laikiem w tej kwestii więc nie chcąc nic zepsuć wolę by te parametry sprawdzał i ustawiał serwisant lub instalator. Pytanie mam do Ciebie na jaką wartość podnieść ten parametr ? Ja też nie jestem serwisantem, więc nie wiem czy powinieneś mnie słuchać. Przeczytałem jeszcze raz Twój wpis, i mam wątpliwości czy zmiana t7 coś da (ale spróbować chyba nie zaszkodzi, ustaw tyle aby nie brakło czasu, ja wiem, na początek 20?). A może znama parapetru t5 by pomogła? O ile rozumiem, to aktualnie kocioł się uruchamia, i zanim dodatkowe pompy zaczną tłoczyć wodę, kocioł odczytuje wysoką temp powrotu (tłoczy do sprzęgła) i się wyłącza. Więc może go spowolnić w podnoszeniu temp zasilania (to jak rozumiem robi t5)...? A dlaczego nie spytasz instalatora który to montował? Po co ten sterownik i dodatkowe pompy, masz 2 strefy z różnymi ustawieniami grzania? @adam-p, ja mam czujkę w górnym narożniku na szpalecie małego okna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam-p 07.12.2015 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2015 ja mam czujkę w górnym narożniku na szpalecie małego okna. Mógłbyś zrobić zdjęcie jak to wygląda? U mnie najlepsze miejsce wypada niestety tuż przy wejściu do domu i nie wiem, czy widok tej sondy nie będzie przykuwał uwagi, a mnie drażnił (bo mogłem wcześniej znaleźć jej inne miejsce). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzeniu666 07.12.2015 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2015 Mógłbyś zrobić zdjęcie jak to wygląda? U mnie najlepsze miejsce wypada niestety tuż przy wejściu do domu i nie wiem, czy widok tej sondy nie będzie przykuwał uwagi, a mnie drażnił (bo mogłem wcześniej znaleźć jej inne miejsce). Postaram się pamiętać i będąc na budowie cyknąć. Ale nie wiem czy to będzie miarodajne, bo ta szpaleta jest jeszcze nie wykończona (będzie deska elewacyjna, "oczko" na czujkę będzie wycięte w desce). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emmer 08.12.2015 06:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2015 Adam to jest takie małe ze myślę ze pasuje wszędzie. Ps. Masz wejście do domu od północy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 08.12.2015 07:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2015 Ja mam na styku ściany i podbitki, ale na tylnej elewacji domu, więc nie zauważam nawet jej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzeniu666 09.12.2015 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2015 Mógłbyś zrobić zdjęcie jak to wygląda? ... https://drive.google.com/folderview?id=0By7oxu71awcfNnVGOWZIRklCNlk&usp=sharing (okno 83x100) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mstanclik 10.12.2015 01:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2015 Witam,jako że jestem zielony jak szczypiorek w tym temacie, dlatego pytam tuod 2 dni ogarniam kocioł Victrix 24 - współpracuje z auratonem 2025RT i tak na dzień dzisiejszy kocioł włącza się do grzania na około 3 godzin tylko grzeje wszystko nawet pomieszczenia gdzie jest już ciepło - przepalam w kominku z DGP więc jest;w pokoju gdzie jest sterownik termostatyczny jest najzimniej ponieważ pokój jest nad garażem więc jednak zdecydowanie zimniej, ale jak pisałem do 3 godzin temperatura wzrasta do 22 utrzymuje się do godziny 14-15 myślałem pozakręcać na rozdzielaczu i zostawić tylko pokój żeby go dogrzewać i łazienkę z drabinką czy może zostawić bo i tak pompa na rozdzielaczu tłoczy czynnik - więc może przegonić po całym poziomieustawione na kotle 45 st i chyba ustawie teraz na właczeniu pomp przy temperaturze 40 stopni szybciej i może się nagrzeje, bo było teraz 35 - choć jak było na 35 to czynnik dłużej płynął jakieś sugestie do tego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emmer 10.12.2015 07:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2015 Łał. Ciężko to zrozumieć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal222 10.12.2015 07:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2015 @mstanclik - tak nie dokońca rozumiem, z czym masz problem. Jeśli tylko z tym, że niektóre pomieszczenia się przegrzewają, to tak jak pisałeś, odpowiednio skręcić obiegi w rozdzielaczu lub zamontować zwykłe głowice termostatyczne na grzejnikach (po temperaturach jakie puszczasz w obieg wnioskuję, że masz grzejniki, a nie podłogówkę).Ja na piętrze mam grzejniki sterowane STERR RTW101, który jest umiejscowiony w pomieszczeniu, które najszybciej się wychładza, a na pozostałych grzejnikach mam głowice termostatyczne. Tak więc jeśli we wzorcowym pokoju temperatura spadnie o 0,2 stopnia, załącza się pompa i grzeje tak długo, aż temperatura wzrośnie. Pozostałe pokoje nie grzeją się tak mocno, bo głowica dba o to, żeby się tylko trochę dogrzały, bo tam np. temperatura spadła w tym czasie tylko o 0,1 stopnia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Olleo 10.12.2015 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2015 https://drive.google.com/folderview?id=0By7oxu71awcfNnVGOWZIRklCNlk&usp=sharing (okno 83x100) Skoryguj sobie od razu wskazania sondy, bo w takiej szpalecie zawsze będziesz miał delikatnie większą temperaturę niż otoczenia. Nawet z oknami energooszczędnymi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mstanclik 10.12.2015 23:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2015 @michal222 - twoim zdaniem ile powinno być na zasilaniu kotła?wszędzie jest właśnie podłogówka i tylko po jednej drabince na dole i górze w łazienkach;dlatego pisałem zapytanie w poście - bo dopiero uczę się tego kotła i ustawień, mam do rozdzielacza podpiętą pompę, która wymusza obieg po przekroczeniu temperatury zasilania i chyba jest tam najmniejsza temperatura to 35 stopniwięc Waszym zdaniem ile ustawić na kotle do grzania podłogówki oraz ile ma być w tym przypadku aby grzać CWUdzięki:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal222 11.12.2015 06:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2015 @mstanclik - wydaje mi się, że puszczanie w podłogę 45 stopni to trochę dużo, tym bardziej przy takich temperaturach na zewnątrz, ale oczywiście nie znam schematu Twojej instalacji i być może tyle powinno się puszczać.Jeśli masz podłogówkę i przegrzewa Ci niektóre pomieszczenia, to zostaje chyba tylko skręcanie obiegów lub założenie siłowników na poszczególne pętle i dodatkowe sterowanie daną strefą.Jeśli chodzi o grzanie CWU, ja mam chyba standardowe ustawienia, a sam ustawiam tylko żądaną temperaturę wody "w kranie". Kocioł sam dostosowuje jaka ma być temperatura czynnika grzewczego, którym ogrzewa zasobnik z wodą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts