TomekQQ 23.01.2016 22:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2016 (edytowane) Witam będę wdzięczny za ocenę spalania kociołka i ew. podpowiedź co do ustawień.Niestety nie miałem czasu pobawić się ustawieniami, więc narazie niewiele wiem nt. możliwości regulacji.Ustawione: Offset 5, Build 10, Auto Adap. Off. Pracuje pod CAR V2. Sprzęgło Beretta. Zadana temp. w pom. na CAR V2 - 23 st. Zasilania na piecu 40 st. Ogrzewanie podłogówka 120m2 + grzejniki poddasze i łazienki (salon z atresolą i otworem schodowym, otwarte poddasze w stylu skandynawskim)Aktualnie w sprzęgle zredukowana temp. zasilania na podłogę do 32-35 st. powrót z reguły 8 st. mniejszy. 40-42 st z pieca na grzejniki.Do ogrzania 120 m2 dół - podłogówka i jakieś 120 m2 góra po podłodze, a ok 80 m2 użytkowej - góra otwarta 4 grzejniki. Dodatkowo lekkie wspomaganie kominkiem bez płaszcza, grawitacyjnie na pokoje, salon i góra poddasze.Dodam jeszcze, że cyrkulacja CWU - 24h.Zużycie (CWU - 3 osoby, CO - 1 sezon grzewczy): Listopad CWU + CO = 223 m3, Grudzień CWU + CO = 252 m3, Styczeń do 22.01 - CWU + CO = 380 m3 (temp w nocy przez kilka dni -15-20 st C) Edytowane 23 Stycznia 2016 przez TomekQQ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
montixe 24.01.2016 12:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2016 Witam będę wdzięczny za ocenę spalania kociołka i ew. podpowiedź co do ustawień. Niestety nie miałem czasu pobawić się ustawieniami, więc narazie niewiele wiem nt. możliwości regulacji. Ustawione: Offset 5, Build 10, Auto Adap. Off. Pracuje pod CAR V2. Sprzęgło Beretta. Zadana temp. w pom. na CAR V2 - 23 st. Zasilania na piecu 40 st. Ogrzewanie podłogówka 120m2 + grzejniki poddasze i łazienki (salon z atresolą i otworem schodowym, otwarte poddasze w stylu skandynawskim) Aktualnie w sprzęgle zredukowana temp. zasilania na podłogę do 32-35 st. powrót z reguły 8 st. mniejszy. 40-42 st z pieca na grzejniki. Do ogrzania 120 m2 dół - podłogówka i jakieś 120 m2 góra po podłodze, a ok 80 m2 użytkowej - góra otwarta 4 grzejniki. Dodatkowo lekkie wspomaganie kominkiem bez płaszcza, grawitacyjnie na pokoje, salon i góra poddasze. Dodam jeszcze, że cyrkulacja CWU - 24h. Zużycie (CWU - 3 osoby, CO - 1 sezon grzewczy): Listopad CWU + CO = 223 m3, Grudzień CWU + CO = 252 m3, Styczeń do 22.01 - CWU + CO = 380 m3 (temp w nocy przez kilka dni -15-20 st C) Jak na taki dom, to rzekłbym że normalne zużycie. Możesz oszczędzić ustawiając cyrkulację na pracę cykliczną. Do wymiany wody w układzie wystarczy kilka minut, wiec ustaw tak, aby cyrkulacja odbywała się przez kilka ninut wcześniej, kiedy zazwyczaj używasz wody. Skoro masz układ mieszany, to na CAR powinieneś ustawic MODUL OFF i BUILD 1 (a dlaczego tak, pisałem o tym kilkakrotnie). Czy temp. zasilania nie steruje cz. pogodowa, bo napisałeś ze masz Offset 5(dlaczego akurat 5?), a jednocześnie napisałeś że na grzejniki puszczasz 40-42*C czyżbyś czymś celowo ograniczał tą temperaturę? Czy masz nie masz problemu z dogrzaniem pomieszczeń, gdzie są tylko grzejniki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TomekQQ 24.01.2016 14:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2016 (edytowane) Offset 5 ustawiłem na czuja chyba i tak zostało. Mam czujkę pogodową, ale jeszcze nie podpięta. W kotle ograniczyłem moc na 55 st. Co do grzejników to tak ustawiałem temp. pieca na CAR żeby wyższa temp. była na grzejnikach a termostatem ograniczałem temp. na podłogę ( z reguły 5-6 st niższa). Grzejniki nigdy nie ograniczane, jedynie podłogę.Na rozdzielaczach mam pokoje poprzykręcane i max. na otwarty salon bo tam ciepło ucieka do góry. Grzejniki to drabinki w łazienkach i pralni, na górze 4 x Purmo 600x1200 i tutaj miałem problem z wyrównaniem. Jak siedzi się w salonie to czuć jak ciągnie z góry (czasem tam 18,5-19 st). Dopiero jak napalę w kominku i tam ciepło dotrze, to się wyrównuje.Zauważyłem, że chyba odkąd podpiąłem cyrkulację zdarzało mi się, że pod prysznicem zabrakło wody, gdy nikt wcześniej nie używał. Na zasobniku 42-50 st. Edytowane 24 Stycznia 2016 przez TomekQQ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 24.01.2016 16:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2016 Czyli kolego masz sterownik pogodowy. Planuję ten kocioł do metrażu 200 po podłodze (projekt E-143) lecz tylko na sterowniku pokojowym i na całości podłogówka. Myślę, że pokojowy będzie trochę oszczędniejszy, a może się mylę. Zobaczymy. Zużycie gazu jak dla mnie jest do przyjęcia. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TomekQQ 24.01.2016 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2016 Czyli kolego masz sterownik pogodowy. Planuję ten kocioł do metrażu 200 po podłodze (projekt E-143) lecz tylko na sterowniku pokojowym i na całości podłogówka. Myślę, że pokojowy będzie trochę oszczędniejszy, a może się mylę. Zobaczymy. Zużycie gazu jak dla mnie jest do przyjęcia. Pozdrawiam. Jak dla mnie zużycie też do przyjęcia, ale wiem, że zanim podłączyłem CARa oraz zacząłem się bawić trochę ustawieniami to spalał mniej. Wtedy na piecu tylko ustalałem temp. pracy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 24.01.2016 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2016 Jak dla mnie zużycie też do przyjęcia, ale wiem, że zanim podłączyłem CARa oraz zacząłem się bawić trochę ustawieniami to spalał mniej. Wtedy na piecu tylko ustalałem temp. pracy. No właśnie dlatego chciałbym mieć tylko sterownik pokojowy. Może to staroświeckie, ale wychodzę z założenia, że czym prościej tym lepiej. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
genezyp 24.01.2016 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2016 (edytowane) Ja mam dom pół mniejszy niż Ty (kubatura 490m3) i w tym samym okresie zużyłem 160m3, także Twoje zużycie nie przeraża. Mnie też kusi odpięcie CAR'a. Wolałbym żeby chodził na sztywno po krzywej grzewczej niż robił niezrozumiałe dla mnie rzeczy. Zachowuje się strasznie dziwnie bo na przykład gdy temp. na zewnątrz jedzie w dół, jesteśmy poniżej temp zadanej w domu to kocioł ledwo grzeje na 28 stopni. Później nad ranem gdy temp. zadana jest już przekroczona, za oknem cieplej niż wieczorem a kocioł jedzie na pół mocy i ładuje 36 stopni. Nie możemy się jakoś dogadać... Edytowane 24 Stycznia 2016 przez genezyp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
montixe 25.01.2016 07:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2016 (edytowane) Ja mam dom pół mniejszy niż Ty (kubatura 490m3) i w tym samym okresie zużyłem 160m3, także Twoje zużycie nie przeraża. Mnie też kusi odpięcie CAR'a. Wolałbym żeby chodził na sztywno po krzywej grzewczej niż robił niezrozumiałe dla mnie rzeczy. Zachowuje się strasznie dziwnie bo na przykład gdy temp. na zewnątrz jedzie w dół, jesteśmy poniżej temp zadanej w domu to kocioł ledwo grzeje na 28 stopni. Później nad ranem gdy temp. zadana jest już przekroczona, za oknem cieplej niż wieczorem a kocioł jedzie na pół mocy i ładuje 36 stopni. Nie możemy się jakoś dogadać... Nie zgadza mi się to co napisałeś. Dlaczego kocioł grzeje, skoro temp zadana jest przekroczona? Ile jest przekroczona? Jeśli masz MODUL ON i BUILD 15-20, to będize przekraczać zadaną 0,2*C powyżej zadanej, na MODUL OFF i build 20, STOP grzania jest 0,5*C powyżej zadanej. Przy MODUL ON, automatyka wylicza sobie temp. zasilania biorąc pod uwagę kilka czynników, dlatego czasami temp. zasilania nie jest zgodna z tym co wynika z krzywej. Poza tym jak już pisałem, położenia krzywych są zależne od ustawienia na kotle parametrów S5 i S6, czyli min. i max temp. zasilania, a rysunki w instr. dotyczą ust. fabrycznych czyli min. 25*C i max 85*C. Druga opcja, to masz AUTO ON. Autoadaptacja działa tak, że automatycznie przesuwany jest OFFSET. Ustaw CARa w tryb AUTO OFF, dalej MODUL OFF i będziesz miał zawsze w czasie grzania to co wynika z krzywej. Wtedy jeszcze BUILD 1, bo to jest wtedy najniższa histereza czyli START 0,3*C poniżej zadanej a STOP 0,1* powyżej zadanej, w trybie MODUL ON, funkcja BUILD ma inne znaczenie i przy niskich wartościach obniża temp. zasilania (tak jak napisali w instr. CAR). A jak chcesz grzać tylko na cz.pogodowej, to nie musisz odpinać CARa, bo wystarczy ustawić na CAR- AMB OFF, reszta funkcji działa normalnie. Panowie, dlaczego nie czytacie instrukcji i tematu ? O tym jak się zachowuje kocioł, w różnych ustawieniach funkcji MODUL, też pisałem w tym temacie. Edytowane 25 Stycznia 2016 przez montixe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
montixe 25.01.2016 07:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2016 Czyli kolego masz sterownik pogodowy. Planuję ten kocioł do metrażu 200 po podłodze (projekt E-143) lecz tylko na sterowniku pokojowym i na całości podłogówka. Myślę, że pokojowy będzie trochę oszczędniejszy, a może się mylę. Zobaczymy. Zużycie gazu jak dla mnie jest do przyjęcia. Pozdrawiam. No właśnie dlatego chciałbym mieć tylko sterownik pokojowy. Może to staroświeckie, ale wychodzę z założenia, że czym prościej tym lepiej. Pozdrawiam. gdzieś Ci dzwoni ale nie wiesz w którym kościele Jedno z drugim, czyli cz. zewnętrzna i sterownik pokojowy nie wyklucza się wzajemnie. Czujka pogodowa pilnuje temp. zasilania gdy zmienia się temp. na zewnątrz, dzięki temu nie musisz biegać i kręcić na kotle lub na CAR, a sterownik pokojowy pilnuje temp. wewnątrz. Kilka razy było tłumaczone. Oba urządzenia mają swoje osobne miejsca podpięcia w kotle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
montixe 25.01.2016 07:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2016 (edytowane) Offset 5 ustawiłem na czuja chyba i tak zostało. Mam czujkę pogodową, ale jeszcze nie podpięta. Po tym co napisałeś, wnioskuję że instr. od CARa nie przeczytałeś, lub zrobiłeś to pobieżnie. Skoro nie masz podpiętej czujki pogodowej, to offset nic nie daje. OFFSET przesuwa równolegle krzywą (doskonale obrazuje to wykres krzywych w instr. CAR), która w CAR się nazywa OTC, a ponieważ nie masz czujki podpiętej, to temp. ustalasz na sztywno pokrętłem na CAR, a jak podepniesz czujkę, to tym pokrętłem będziesz wybierał krzywą. Ponieważ masz prawdopodobnie ustawione MODUL ON, to nie dogrzewa ci stref z grzejnikami. CAR, gdzie masz, tam gdzie podłogówka, czy tam gdzie grzejniki? Oba układy sterowane tylko CARem? Edytowane 25 Stycznia 2016 przez montixe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 25.01.2016 08:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2016 (edytowane) gdzieś Ci dzwoni ale nie wiesz w którym kościele Jedno z drugim, czyli cz. zewnętrzna i sterownik pokojowy nie wyklucza się wzajemnie. Czujka pogodowa pilnuje temp. zasilania gdy zmienia się temp. na zewnątrz, dzięki temu nie musisz biegać i kręcić na kotle lub na CAR, a sterownik pokojowy pilnuje temp. wewnątrz. Kilka razy było tłumaczone. Oba urządzenia mają swoje osobne miejsca podpięcia w kotle. Wiem, w którym kościele dzwoni! Jak jesteś taki fachowiec, to napisz jak czujka pogodowa będzie sterować temperaturą biorąc pod uwagę, że będę miał 100 % ogrzewania podłogowego? Podłogówka ma bardzo dużą bezwładność, co w moim przypadku będzie zaletą, gdyż przy jakiejkolwiek awarii jeszcze przez stosunkowo długi okres czasu będzie ciepło. Edytowane 25 Stycznia 2016 przez wg39070 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
montixe 25.01.2016 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2016 (edytowane) Wiem, w którym kościele dzwoni! Jak jesteś taki fachowiec, to napisz jak czujka pogodowa będzie sterować temperaturą biorąc pod uwagę, że będę miał 100 % ogrzewania podłogowego? Podłogówka ma bardzo dużą bezwładność, co w moim przypadku będzie zaletą, gdyż przy jakiejkolwiek awarii jeszcze przez stosunkowo długi okres czasu będzie ciepło. Czujka pogodowa będzie sterować temp. zasilania. W momencie gdy sterownik pokojowy da sygnał "grzej kociołku", to kociołek będzie grzał temp. zgodną z krzywą grzewczą. I nie ma znaczenia czy masz podłogówkę, czy grzejniki. Również nie ma znzczenia jaki bedziesz miał sterownik, czy to będzie dedykowany CAR, czy inny typu ON/OFF. I nie pisz do mnie tym tonem "jak jesteś taki fachowiec", bo udzielam się za darmo na tym forum, a wiedza, którą się dzielę, sam nabyłem na podstawie kilku lat doświadczeń użytkowania kotła, wystarczyłoby gdybyś przeczytał ten temat i starał się zrozumieć, to co napisane, wtedy to nie zadawałbyś takich pytań. Znalazłbyś również plik stworzony przeze mnie do obliczania krzywej. Ja w tej chwili robię przysługę, że powtarzam to co już było tłumaczone kilkakrotnie, równie dobrze mógłbym napisać "było, przeczytaj temat" I żeby było jasne, ja się nie wywyższam i nie uważam za fachowca, ale czasem irytuje mnie lenistwo niektórych użytkowników tego forum, którzy rejestrują się i nie zadają sobie trudu aby temat przeczytać, tylko od razu zadają pytanie na które padła już odpowiedz i masz im odpowiedzieć .... bo tak i już. Co innego gdy przeczytasz i nie zrozumiesz, ale wtedy jest podstawa do dyskusji. Edytowane 25 Stycznia 2016 przez montixe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 25.01.2016 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2016 Czujka pogodowa będzie sterować temp. zasilania. W momencie gdy sterownik pokojowy da sygnał "grzej kociołku", to kociołek będzie grzał temp. zgodną z krzywą grzewczą. I nie ma znaczenia czy masz podłogówkę, czy grzejniki. Również nie ma znzczenia jaki bedziesz miał sterownik, czy to będzie dedykowany CAR, czy inny typu ON/OFF. I nie pisz do mnie tym tonem "jak jesteś taki fachowiec", bo udzielam się za darmo na tym forum, a wiedza, którą się dzielę, sam nabyłem na podstawie kilku lat doświadczeń użytkowania kotła, wystarczyłoby gdybyś przeczytał ten temat i starał się zrozumieć, to co napisane, wtedy to nie zadawałbyś takich pytań. Znalazłbyś również plik stworzony przeze mnie do obliczania krzywej. Ja w tej chwili robię przysługę, że powtarzam to co już było tłumaczone kilkakrotnie, równie dobrze mógłbym napisać "było, przeczytaj temat" Na forum każdy udziela się za darmo. Na tym polega forum. A wracając do sterownika pogodowego to czytałem wiele postów, że użytkownicy rezygnują z nich na rzecz samych pokojowych. Z tym "fachowcem" nie chciałem Cię obrazić, jeśli się tak poczułeś to przepraszam. Nie zmienia to jednak faktu, że ogrzewanie podłogowe ma dużą bezwładność i sterowanie nim jest dość trudne. Myślę, że pokojówka da radę, a w razie jak nie to kupię pogodowy. Chciałbym się jeszcze dowiedzieć, czy piec sam w sobie ma jakiś system sterowania (w moim przypadku Immergas Victrix 12) i czy pogodówka bez podpiętej czujki zewnętrznej będzie sterować piecem na zasadzie termostatu (CAR V2)? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
genezyp 25.01.2016 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2016 Nie zgadza mi się to co napisałeś. Dlaczego kocioł grzeje, skoro temp zadana jest przekroczona? Ile jest przekroczona? Jeśli masz MODUL ON i BUILD 15-20, to będize przekraczać zadaną 0,2*C powyżej zadanej, na MODUL OFF i build 20, STOP grzania jest 0,5*C powyżej zadanej. Mam MODUL ON i AUTO A OFF. Build 20. Temp przekroczona nieznacznie o 0,1. Faktycznie przy 0,2 wyłącza grzanie. Jednak na chłopski rozum jeśli mam temp 0,2 poniżej zadanej to powinien grzać więcej niż jak ma 0,1 powyżej zadanej, a jest zupełnie na odwrót i nie wiem dlaczego. Instrukcje studiowałem i to słowo w słowo. przez "dopięcie CAR'a" miałem na myśli sktórtowo ustawieni MODUL na OFF (sam CAR przydaje się chociaż do ustawiania godzin grzania CWU). Teraz na ten przykład 0 za okne2, kocioł jedzie na 32st. Temp wewnątrz to zadane 21,6. Wczoraj wieczorem zadana taka sama, rzeczywista 21,4, za oknem też 0, a kocioł dawał 28 (bo tyle mu teraz ustawiłem jako minimum). Tego nie mogę pojąć. Przypuszczam, że miesza tu parametr Build. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
montixe 25.01.2016 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2016 (edytowane) Na forum każdy udziela się za darmo. Na tym polega forum. A wracając do sterownika pogodowego to czytałem wiele postów, że użytkownicy rezygnują z nich na rzecz samych pokojowych. Z tym "fachowcem" nie chciałem Cię obrazić, jeśli się tak poczułeś to przepraszam. Nie zmienia to jednak faktu, że ogrzewanie podłogowe ma dużą bezwładność i sterowanie nim jest dość trudne. Myślę, że pokojówka da radę, a w razie jak nie to kupię pogodowy. Chciałbym się jeszcze dowiedzieć, czy piec sam w sobie ma jakiś system sterowania (w moim przypadku Immergas Victrix 12) i czy pogodówka bez podpiętej czujki zewnętrznej będzie sterować piecem na zasadzie termostatu (CAR V2)? Pozdrawiam. w immergazie nie ma czegoś takiego jak mają inne kotły co nazywają sterownikiem pogodowym. Immergas, czujkę pogodową ma jako odrębny element. Jest ona sprzedawana w zestawie z CAR, ale jak kupisz inny sterownik typu ON/OFF, to taka czujka jest dosyć droga osobno i moim zdaniem nie jest warta tego co kosztuje. W jednym z moich pierwszych postów w tym temacie , napisałem jak i z czego wykonać samodzielnie taką czujkę, koszt całości zamknie się w 10-15PLN. Sterowanie podłogówką nie jest trudne, o ile ustawisz niską histerezę, to nie odczujesz spadku komfortu i oczywiście o obniżaniu temp. na noc nie ma mowy przy tak ocieplonych domach jak obecnie się buduje, ale to zapewne wiesz. Cz. pogodowa powoduje tylko i wyłącznie, że nie musisz ręcznie przestawiać wyższej temp zasilania, gdy na zewnątrz zrobi się zimniej i obniżać gdy robi się cieplej na zewnątrz, a sterownik pokojowy włącza kocioł gdy spadnie temp wewnątrz a wyłącza kiedy zadana temp zostaje osiągnięta. Niektórzy stosują tylko cz. pogodową (bez sterownika pokojowego) i krzywe ustawiają na kotle a kocioł wyłącza się gdy temp. zasilania i powrotu zrównują się, a jak dobiorą odpowiednio niską krzywą to kocioł praktycznie się nie wyłącza, według mnie taka praca jest mniej ekonomiczna niż gdy masz sterownik pokojowy, który wyłącza kocioł gdy temp. w domu jest osiągnięta, ale jak dodatkowo do tego pokojowego masz cz.pogodową to nie musisz kręcić temp. zasilania. Oczywiście możesz sobie ustawić na stałe np 38*C, ale taka temp. przy podłogówce będzie potrzebna potrzebna gdy na zewnątrz będzie -20*C, przy 0*C wystarczy 29-30*C na zasilaniu, przy tej temp. spali mniej niż jak grzeje 38*C. Sam piec sam w sobie ma pokrętło temp. zasilania CO, którym ustalasz konkretną temp a po podłączeniu do KOTŁA, a nie do sterownika cz.pogodowej, tym pokrętłem wybierasz krzywą, i drugie pokrętło jest do temp. CWU. Dedykowany CAR rozszerza możliwości kotła, możesz dokładniej dobrać krzywą bo pomiędzy są pośrednie krzywe, oraz co często jest konieczne, przesunąć ją równolegle. Możesz też na CAR, ustawić przedziały czasowe na CO i na CWU i jeszcze kilka mniej istotnych opcji. Edytowane 25 Stycznia 2016 przez montixe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
montixe 25.01.2016 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2016 (edytowane) Mam MODUL ON i AUTO A OFF. Build 20. Temp przekroczona nieznacznie o 0,1. Faktycznie przy 0,2 wyłącza grzanie. Jednak na chłopski rozum jeśli mam temp 0,2 poniżej zadanej to powinien grzać więcej niż jak ma 0,1 powyżej zadanej, a jest zupełnie na odwrót i nie wiem dlaczego. Instrukcje studiowałem i to słowo w słowo. przez "dopięcie CAR'a" miałem na myśli sktórtowo ustawieni MODUL na OFF (sam CAR przydaje się chociaż do ustawiania godzin grzania CWU). Teraz na ten przykład 0 za okne2, kocioł jedzie na 32st. Temp wewnątrz to zadane 21,6. Wczoraj wieczorem zadana taka sama, rzeczywista 21,4, za oknem też 0, a kocioł dawał 28 (bo tyle mu teraz ustawiłem jako minimum). Tego nie mogę pojąć. Przypuszczam, że miesza tu parametr Build. tak właśnie działa MODUL ON - ON (ustawienie fabryczne): palnik kotła reaguje na sygnał żądania pracy na c.o. wygenerowany przez CARV2 w oparciu o czujnik temperatury w pomieszczeniu. Temperatura zasilania instalacji c.o. będzie modyfikowana w zależności od różnicy między zadaną a odczytaną temperaturą pomieszczenia. słowo klucz "MODYFIKOWANA" w tym trybie często mi nie dogrzewało niektórych pomieszczeń. CAR bierze pod uwagę ust. BUILD (w twoim ustawieniu wie że masz dużą bezwładność) , temp. zewnętrzna, wewnętrzną pomieszczenia i temp wody w układzie i sobie wylicza wg jakiegoś algorytmu i czasem jest tak że kręci tylko pompą. U mnie jak testowałem na MODUL ON, to np wróciłem do domu, a tam chłodno, a kocioł pracuje z temp np 27*C, bo tak sobie wyliczyła automatyka a okazuje się że taka temp jest nieefektywna dla mojego domu w ówczesnych temp. zewnętrznych. Może gdyby była dodatkowo włączona funkcja AUTOADAPTACJI, to działałoby lepiej? Nie wiem nie sprawdzałem, bo na AUTO często więcej mi łykał gazu. Producent zapewnia ci komfort i nie interesuje go, czy spalisz kilka m3 gazu więcej. Sam musisz zdecydować czy najwyższy komfort czy ekonomia. My szukamy kompromisu i dlatego zawsze są jakieś niedogodności, typu: okresowo chłodniejsza podłoga itd. - OFF: temperatura zasilania będzie utrzymywana na stałym poziomie do momentu uzyskania żądanej temperatury w pomieszczeniu. Palnik kotła reaguje na sygnał żądania pracy na c.o. wygenerowany przez CARV2 i zwarcie zacisków żądania pracy na c.o. w kotle. Edytowane 25 Stycznia 2016 przez montixe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karenz 25.01.2016 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2016 Znalazłbyś również plik stworzony przeze mnie do obliczania krzywej. Jak znaleźć omawiany plik ? albo najlepiej link Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzeniu666 25.01.2016 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2016 (edytowane) Na forum każdy udziela się za darmo. Na tym polega forum. No brawo. Twój "udział" to zadawanie po raz enty tych samych pytań i utrudnianie korzystania i udziału z/w forum innym. Jak znaleźć omawiany plik ? albo najlepiej link A próbowałeś? http://bfy.tw/3u5l @montixe, oprócz dużej wiedzy masz też anielską cierpliwość, wykorzystywaną przez tych mało pracowitych (delikatnie mówiąc) "dyskutantów". Edytowane 25 Stycznia 2016 przez grzeniu666 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gumisio 25.01.2016 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2016 @montixe, oprócz dużej wiedzy masz też anielską cierpliwość, wykorzystywaną przez tych mało pracowitych (delikatnie mówiąc) "dyskutantów". Prawdę mówi polać mu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Olleo 25.01.2016 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2016 (edytowane) więc nie wiem dlaczego w instr. CAR napisali i co mieli na myśli mówiąc, że "Modul" to sposób modulacji palnika, skoro dalej piszą, że: UWAGA: W obu przypadkach pracy modulacja palnika odbywa się w oparciu o różnicę pomiędzy obliczeniową i rzeczywistą temperaturą wody w kotle. - obliczeniowa to wynikająca z krzywej lub ustawienia stałego do której dąży palnik, a rzeczywista to jest to co wraca z układu. Zachowanie kotła i różnice w obu przypadkach trybu MODUL chyba są dość jasno opisane? - ON (ustawienie fabryczne): palnik kotła reaguje na sygnał żądania pracy na c.o. wygenerowany przez CARV2 w oparciu o czujnik temperatury w pomieszczeniu. Temperatura zasilania instalacji c.o. będzie modyfikowana w zależności od różnicy między zadaną a odczytaną temperaturą pomieszczenia. - OFF: temperatura zasilania będzie utrzymywana na stałym poziomie do momentu uzyskania żądanej temperatury w pomieszczeniu. Palnik kotła reaguje na sygnał żądania pracy na c.o. wygenerowany przez CARV2 i zwarcie zacisków żądania pracy na c.o. w kotle. a w trybie AMB OFF nie ma czegoś takiego jak "MODUL" , ponieważ kocioł nie pracuje w oparciu sygnału generowanego przez CAR, nie bierze pod uwagę temp. pomieszczenia, tylko włącza/wyłącza i moduluje mocą na podstawie różnicy temp. zasilanie/powrót. To jest dokładnie taki przypadek, jakbyś odłączył całkowicie CAR od kotła i miał tylko pogodynkę i krzywe albo temp. ustawiał pokrętłem na kotle , a przecież w opcjach płyty elektronicznej kotła, nie ma opcji MODUL. Teraz chyba jasne? O malo co nie przegapilem tak ciekawej dyskusji. Krotki background: mam tylko grzejniki, CARV2 umieszczony w korytarzu, temp. zadana ustawiona o jakis 1 stopien ponad ustawienia termostatow na grzejnikach, by kociol byl zawsze zalaczony (sterowanie bylo zalaczone), a cala regulacja odbywala sie na roznicy miedzy temp. zasilania, a powrotu. AMB ON, MODUL ON, BUILD 10, OTC 2.6, offset nie pamietam, ale minusowy. Temp. maks. zasilania na 55 stopni. Czy mam wobec tego rozumiec to tak, ze w obecnej sytuacji temp. zasilania u mnie bedzie inna, niz gdybym wylaczyl czujnik temp. wewnetrznej? To by tlumaczylo, dlaczego temp. zasilania tak dziwnie sie zachowuje - czasem, mimo wzrostu temp. na zewnatrz, temp. zasilania nie spada i nie moglem tego wlasnie powiazac z krzywa grzewcza. Czy wiesz moze w takim razie, jak wyglada charakterystyka temp. zasilania w funkcji roznicy miedzy temp. obliczeniowa, a rzeczywista lub miedzy temp. zadana, a rzeczywista wewnetrzna? Troche sie gubie, ale juz czytam dalej (czytuje zawsze chronologicznie, wiec moze odpowiedz jest gdzies dalej). p.s. czy u Was tez bardzo luzno jest zwiazane spalanie chwilowe (dobowe) z temperatura na zewnatrz? Np. w pazdzierniku i listopadzie srednio to bylo ok. 4m3/dobe, w grudniu miedzy 5 a 6m3/dobe, a w styczniu, gdy przez pare dni temperatura na zewnatrz spadla ponizej -10, a chwilowo bylo nawet -17, skoczylo (co ciekawe - dopiero 2 dni po spadku temperatur) do prawie 9m3/dobe i... tak juz zostalo - nawet dzis, mimo ze ostatnie pare dni temperatura oscyluje miedzy 0 a 4 stopnie, spalanie mam miedzy 8.3 a 8.7m3/dobe. Edytowane 25 Stycznia 2016 przez Olleo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts