genezyp 27.01.2016 22:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2016 (edytowane) Nowe ustawienia i od razu lepiej. Modul OFF, OTC 4,8; offset -4 (grzeje od 20 do 45 stopni). Kocioł chodzi bez przerwy na minimum mocy i temp ani nie rośnie ani nie maleje (chyba, że zaświeci słońce to kocioł się wyłączy). Mnie się podoba. Zużycie powinno być mniejsze, ale teraz temperatury za oknem wyższe i ciężko się do czegoś odnieść bo wcześniej w takich warunkach nie pracował. Przerobiłem też cyrkulacje żeby chodziła cyklicznie. Dochodzę do wniosku, że CAR jest świetny dla osób które nie mają pojęcia jak ustawić kocioł. Klient ustawia jaką chce temperaturę i on już zajmie się wszystkim. Zmiany krzywych grzewczych przy Modul ON na niewiele się zdadzą. Sterownik i tak sam ustali temperaturę czynnika. Przy Modul Off zostaje drogim sterownikiem typu on/off :] Edytowane 27 Stycznia 2016 przez genezyp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
open11 01.02.2016 05:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2016 Hej, mam pytanie dotyczące funkcjonowania termostatu on/off, czyli np. Tybox 137.Czy działa on tylko jak przełącznik, tzn. daje sygnał grzania lub nie grzania dla kotła? Czy raczej wpływa również w jakiś sposób na automatykę kotła? Jeśli np. nastawię na Tyboxie temp. 25 st., a na termostatach grzejnikowych zostanie 20 st. to kocioł będzie pracował tak, jakby była zworka na płycie i wyłączy się jak różnica między zasilaniem a powrotem będzie odpowiednio niska? Czy będzie grzał ciągle czekając na sygnał wyłączenia ze sterownika? Zauważyłem, że jak wyłączę w ogóle kocioł w momencie jak grzeję kominkiem i włączę za parę godzin to mam niższe spalanie niż gdy zostawiam kocioł samemu sobie i termostatom na grzejnikach. Zapewne takie włączanie i wyłączanie zasilania kotła nie jest zbyt zdrowe, więc pomysł zastosowania Tyboxa do tego celu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
genezyp 01.02.2016 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2016 Tybox da sygnał wyłączenia grzania po przekroczeniu nastawionej temperatury. Temperaturę powrotu mierzy sobie kocioł i na tej podstawie dobiera moc palnika. Tybox nie ma nic do tego. Grzejąc kominkiem wystarczy przełączyć kocioł na tryb "lato" i sprawa załatwiona. Dodatkowy sterownik tylko do tego celu wg mnie zbędny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
open11 01.02.2016 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2016 @genezyp - dziękuję, czyli moje założenia są dobre. Masz rację co do przełączania kotła ale jestem leniwy (nie chce mi się chodzić do kotłowni 2x dziennie) i szukam rozwiązania bezprzewodowego włączania/wyłączania kotła lub trybu letniego. Mam wprawdzie takie gniazdko 230V sterowane na pilota ale obawiam się, że mogę mu tym zaszkodzić?CARa też nie posiadam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
genezyp 01.02.2016 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2016 @genezyp - dziękuję, czyli moje założenia są dobre. Masz rację co do przełączania kotła ale jestem leniwy (nie chce mi się chodzić do kotłowni 2x dziennie) i szukam rozwiązania bezprzewodowego włączania/wyłączania kotła lub trybu letniego. Mam wprawdzie takie gniazdko 230V sterowane na pilota ale obawiam się, że mogę mu tym zaszkodzić? CARa też nie posiadam. A czy proste sterowniki typu On/off nie działają na zasadzie zwarcia styków? Nie da się tego rozwiązać zwykłym łącznikiem? Popatrze później do instrukcji jak to faktycznie jest. Przy okazji pytanie bo mam wątpliwości. Do CAR'a trzeba wsadzić zwykłe baterie czy akumulatorki? Nie ma w instrukcji nic na ten temat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzeniu666 01.02.2016 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2016 Przy okazji pytanie bo mam wątpliwości. Do CAR'a trzeba wsadzić zwykłe baterie czy akumulatorki? Nie ma w instrukcji nic na ten temat. Przewodowy nie wymaga baterii (zasilany z kotła, pewnie tłuką jedną obudowę i dla wersji bezprzewodowej). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
montixe 01.02.2016 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2016 czy proste sterowniki typu On/off nie działają na zasadzie zwarcia styków? tak, na zasadzie zwarcia/rozwarcia Przy okazji pytanie bo mam wątpliwości. Do CAR'a trzeba wsadzić zwykłe baterie czy akumulatorki? Nie ma w instrukcji nic na ten temat ten bezprzewodowy ma baterie 2x1,5V AA instr. po angielsku >> http://www.immergas.com/documents/10184/1440997/CAR_V2_RF-1038961.pdf/3b5d395c-a2e4-41be-9d08-5ae3ad53f981 ten przewodowy jest zasilany z kotła i dlatego przy podłączaniu jest wymagana polaryzacja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
genezyp 01.02.2016 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2016 Dobra, ale bez baterii nie działa mi podświetlenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gumisio 01.02.2016 12:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2016 Dobra, ale bez baterii nie działa mi podświetlenie bo CAR nie ma podswietlenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
genezyp 01.02.2016 12:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2016 wsadź baterie to się zdziwisz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gumisio 01.02.2016 13:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2016 wsadź baterie to się zdziwisz A to bym sie zdziwil Swoja droga bylem troche zdziwiony ze nie ma ale.... To byloby ciekawe bo z kotla przychodza przewody potencjalowe wiec w czym mieli problem zeby dzialalo rowniez bez baterii ...?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
genezyp 01.02.2016 13:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2016 Tym bardziej mnie zdziwiło, że nie ma o tym słowa w instrukcji.Ja zobaczyłem miejsce na baterie, stwierdziłem, że to pewnie do podtrzymania pamięci, no i wsadziłem. Sam się zdziwiłem. Później się zawahałem czy to nie mają być aku... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gumisio 01.02.2016 13:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2016 Ja zobaczyłem miejsce na baterie, stwierdziłem, że to pewnie do podtrzymania pamięci, no i wsadziłem. Wypisz wymaluj JA Ale nie sprawdzalem podswietlenia.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gumisio 01.02.2016 13:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2016 (edytowane) Cwiczyl ktos z opcja "Tel" w CARze? Z tego co pisza ma to zastosowanie do opcji "Holiday". Pewnie trzeba dokupic jakis bezprzewodowy stycznik on/off, do CAR ale czym to mialoby byc sterowane ?? Podobna opcje mam w DIM. Nie zebym chcial z tym cos robic ale ja jestem z tych co lubia wiedziec jak cos dziala nawet jak nie uzywam Edytowane 1 Lutego 2016 przez Gumisio Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
montixe 01.02.2016 14:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2016 (edytowane) Cwiczyl ktos z opcja "Tel" w CARze? Z tego co pisza ma to zastosowanie do opcji "Holiday". Pewnie trzeba dokupic jakis bezprzewodowy stycznik on/off, do CAR ale czym to mialoby byc sterowane ?? Podobna opcje mam w DIM. Nie zebym chcial z tym cos robic ale ja jestem z tych co lubia wiedziec jak cos dziala nawet jak nie uzywam jeśli znasz angielski, to tu jest odpowiedź >>> http://www.immergas.com/documents/10184/92908/1_037426_001.pdf/e761998d-20ee-49a2-9a3d-9478e5e7e67f ogólnie jest wiele możliwośći, ale generalnie chodzi , że może cię zaalarmować o poziomie temp. w domu (ustawione limity temp. przekroczone, brak zasilania itp). Możesz wysyłając sms podjąć akcje. W domu, gdzie normalnie się mieszka i nie wyjeżdża na długo, to zbędny gadżet. Edytowane 1 Lutego 2016 przez montixe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
genezyp 01.02.2016 22:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2016 Przypuszczam, że podobnie jak przy kotle są tu dwie opcje. Zwykły przekaźnik on/off, albo moduł tel od immergasa który komunikuje się po szynie. Z tego co zrozumiałem instrukcje to można tam podpiąć zwykły przekaźnik który po zwarciu styków (nie wiem tylko czy zawsze czy tylko po aktywacji trybu uropowego) przełączy CAR'a w tryb ZIMA i zacznie grzać. Ma to sens jak wyjeżdżamy na dłużej i chcemy zdalnie odpalić grzanie przed naszym powrotem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gumisio 03.02.2016 12:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2016 jeśli znasz angielski, to tu jest odpowiedź >>> http://www.immergas.com/documents/10184/92908/1_037426_001.pdf/e761998d-20ee-49a2-9a3d-9478e5e7e67f ogólnie jest wiele możliwośći, ale generalnie chodzi , że może cię zaalarmować o poziomie temp. w domu (ustawione limity temp. przekroczone, brak zasilania itp). Możesz wysyłając sms podjąć akcje. W domu, gdzie normalnie się mieszka i nie wyjeżdża na długo, to zbędny gadżet. Thx Z tego co widze to modul ma mozliwosc dwustronnej komunikacji. Pozwala na zarzadzanie CARem i poniekad kotlem ale tez umozliwia wysylanie komunikatow do zdefiniowanych uzytkownikow. Ale jak piszesz w warunkach normalnego mieszkania w domu to raczej gadzet biorac pod uwage cene, ktora gdzies tam znalazlem (2 tys) Przy okazji pytanko: Po zaniku pradu kociol wymaga wcisniecia "Reset" rozumiem ze to wzgledy bezpieczenstwa pewnie... Czyli jak rozumiem nie ruszy poki nie wcisniemy....?? W kotle ktory mam obecnie tylko przy zaniku gazu wymagana byla interwencja... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
montixe 03.02.2016 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2016 (edytowane) ThxPrzy okazji pytanko: Po zaniku pradu kociol wymaga wcisniecia "Reset" rozumiem ze to wzgledy bezpieczenstwa pewnie... Czyli jak rozumiem nie ruszy poki nie wcisniemy....?? W kotle ktory mam obecnie tylko przy zaniku gazu wymagana byla interwencja... u mnie (Victrix X2v.2011) po zaniku prądu, nie muszę wciskać "reset". Kocioł robi sobie test podzespołów i startuje. "Reset" wciskam, tylko gdy chcę zakończyć ten proces sprawdzania. Jak jest przy zaniku gazu, to nie pamiętam (serwisant kiedyś przy mnie to sprawdzał) Edytowane 3 Lutego 2016 przez montixe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
genezyp 03.02.2016 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2016 Zgadza się - po dłuższej chwili kocioł ruszy bez wciskania guzika "reset". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gumisio 03.02.2016 13:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2016 W kotle ktory mam obecnie tylko przy zaniku gazu wymagana byla interwencja... Dla jasnosci, nie mowie tu o nowym Victrixie tylko o starym piecu gazowym z otwarta komora spalania Aristona, który mam obecne gdzie mieszkam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts