sony87 19.07.2016 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2016 U mnie pompa pieca tłoczy tylko wodę do rozdzielaczy, mam 2 rozdzielacze z pompami Vilo po 12 sekcji czyli razem 24 sekcje na metraż, który podałem. Moim zdaniem poważnym błędem jest zdawanie się tylko na pompę zamontowaną w piecu, gdyż wtedy istnieje duże prawdopodobieństwo niedogrzewania (pompa może nie dotłoczyć wszędzie wody). A jak kolegi sterujesz temp? Masz termostaty w każdym pomieszczeniu czy pogodowke ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzeniu666 19.07.2016 14:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2016 A jak kolegi sterujesz temp? Masz termostaty w każdym pomieszczeniu czy pogodowke ? Szkoda że nie dał po "Vilo" na pętlę. Pewnie pogodówka w każdym pomieszczeniu ;D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 21.07.2016 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2016 Szkoda że nie dał po "Vilo" na pętlę. Pewnie pogodówka w każdym pomieszczeniu ;D Moja sprawa ile mam pomp w obiegu. Co do sterowania to nie mam żadnego sterownika, ustawiam tylko na kotle. Zatkało? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 21.07.2016 12:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2016 A jak kolegi sterujesz temp? Masz termostaty w każdym pomieszczeniu czy pogodowke ? Tylko rotametry, żadnego sterownika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 21.07.2016 13:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2016 Moja sprawa ile mam pomp w obiegu. Co do sterowania to nie mam żadnego sterownika, ustawiam tylko na kotle. Zatkało? Nawet pokojowego ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 21.07.2016 14:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2016 Nawet pokojowego ?? Nawet pokojowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 21.07.2016 14:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2016 (edytowane) To jak chcesz osiągnąć docelowa temperaturę przy zmiennych warunkach pogodowych ?Zakładam, ze masz czujkę temperatury zewnętrznej i sterowanie pogodowe pracą kotła. Edytowane 21 Lipca 2016 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 21.07.2016 17:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2016 To jak chcesz osiągnąć docelowa temperaturę przy zmiennych warunkach pogodowych ? Zakładam, ze masz czujkę temperatury zewnętrznej i sterowanie pogodowe pracą kotła. Da radę bez sterownika, instalator uświadomił mnie, że w przypadku podłogówki na całej powierzchni (i jej ogromnej bezwładności) wszystkie sterowniki to tak naprawdę gadżety. Kupiłem bezprzewodowego Tybox-a 137 lecz nie podłączam, bynajmniej na razie. W razie potrzeby podłączę i zobaczę jak będzie wszystko działać. A co do temperatury zewnętrznej to nie biorę jej jako kryterium, piec ma grzać i nagrzać. Najwyżej podejdę do pieca i podkręcę temperaturę. Jak zwykle życie pewnie wszystko zweryfikuje więc nie zarzekam się, że nigdy nie podłączę sterownika. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 21.07.2016 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2016 (edytowane) Nie wierzę Bedziesz biegał do kotła i zmieniał temperaturę zasilania, bo jakiś insztalator sprzedał Ci autorską teorię ? LOL, to ci fachman.... Nie bierzesz pod uwagę temperatury zewnętrznej ? Tak samo KOCIOŁ (a nie piec) bedzie grzał przy +5 i przy -15C ? "Podejdę do pieca i podkręcę temperaturę" ? I bedziesz czekał cztery godziny na efekt ? Tego Tyboxa po tygodniu podłączysz A dla podłogówki najlepszym sterowaniem jest pogodówka wespół z sterownikiem pokojowym. Własnie po to, by reagować na spadek/wzrost temperatury zewnętrznej. Ustawiasz i zapominasz. A Ty bedziesz biegał, jak do kotła zasypowego Edytowane 21 Lipca 2016 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 21.07.2016 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2016 Nie wierzę Bedziesz biegał do kotła i zmieniał temperaturę zasilania, bo jakiś insztalator sprzedał Ci autorską teorię ? LOL, to ci fachman.... Nie bierzesz pod uwagę temperatury zewnętrznej ? Tak samo KOCIOŁ (a nie piec) bedzie grzał przy +5 i przy -15C ? "Podejdę do pieca i podkręcę temperaturę" ? I bedziesz czekał cztery godziny na efekt ? Tego Tyboxa po tygodniu podłączysz A dla podłogówki najlepszym sterowaniem jest pogodówka wespół z sterownikiem pokojowym. Własnie po to, by reagować na spadek/wzrost temperatury zewnętrznej. Ustawiasz i zapominasz. A Ty bedziesz biegał, jak do kotła zasypowego Wiesz co? Ty jesteś jakiś dziwny, przejmujesz się, że ktoś raz na jakiś czas pójdzie trzy kroki do kotłowni przekręcič pokrętło. A może sam nawaliłeś kasy i teraz szukasz sposobu na wytłumaczenie sobie, że dobrze zrobiłeś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 21.07.2016 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2016 Raz, na jakiś czas ?Ty chyba nie wiesz, o czym piszesz..... To nie blok, albo mieszkanie rodziców z kaloryferami, gdzie chcesz mieć ciepło, to sobie podkręcasz grzejniczek i za kilkanaście mi it masz cieplej/zimniej Tutaj NIKT nie steruje tak podlogowka, zeby biegać do kotła, podkręcić temperaturę zasilania, czekać 4 godziny na efekt, pózniej podkręcić jeszcze troche, bo wcześniej było za mało, odczekać 4 godziny, zmniejszyć, bo przegrzewa, odczekać cztery godziny....Kuriozum.... Tego Tyboxa, to od razu podłącz, nie wiem, ile kosztował, ale dedykowany CARv2 to nie jest fortuna, a pozwala wykorzystać możliwość tego kotła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 22.07.2016 14:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2016 Raz, na jakiś czas ? Ty chyba nie wiesz, o czym piszesz..... To nie blok, albo mieszkanie rodziców z kaloryferami, gdzie chcesz mieć ciepło, to sobie podkręcasz grzejniczek i za kilkanaście mi it masz cieplej/zimniej Tutaj NIKT nie steruje tak podlogowka, zeby biegać do kotła, podkręcić temperaturę zasilania, czekać 4 godziny na efekt, pózniej podkręcić jeszcze troche, bo wcześniej było za mało, odczekać 4 godziny, zmniejszyć, bo przegrzewa, odczekać cztery godziny.... Kuriozum.... Tego Tyboxa, to od razu podłącz, nie wiem, ile kosztował, ale dedykowany CARv2 to nie jest fortuna, a pozwala wykorzystać możliwość tego kotła. Tybox 250 zl, Car ponad 600, jest różnica. I tak pierwsze grzanie będzie na zasadzie prób i błędów, bo jak od razu ustawić wszystko dobrze. Nie wiem jaka temperatura wody w podłodze będzie dawać pozytywne odczucia cieplne. Na razie czeka mnie wygrzanie budynku i powoli pewnie nauczę się ustawić wszystko na kotle albo na Tyboxie. Raczej szedłbym w kierunku sterownika, który posiadam tymbardziej, że jest bezprzewodowy i z czasem znajdę dla niego miejsce. Myślę, że w raczej najchłodniejszym pomieszczeniu. Instalator tłumaczył mi tak: woda nagrzeje podłogę, ta powietrze i jak sterownik złapie zadaną temperaturę wyłączy piec, ale nagrzana podłoga nadal będzie oddawać ciepło i temperatura jeszcze nieznacznie podskoczy. Gdy podłoga ostygnie na tyle, że sterownik złapie niższą od zadanej temperaturę otoczenia uruchomi piec, ale woda w układzie będzie chłodna i grzanie będzie trwało dość długo co zaowocuje skokami temperatury. Rozumiem o co mu chodzi tylko nie kumam dlaczego odradzał nawet najprostrzy sterownik termostatyczny. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 22.07.2016 15:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2016 Swoją drogą jak to jest z kotłem Immergas, bez sterownika nigdy się nie wyłączy i będzie działał w kółko, czy posiada termostat i wyłączy się na podstawie osiągniętej temperatury jaką zadamy? Jest jakaś histereza, bo instrukcja jest napisana dziwnym językiem? Dzięki za podpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
link2jack 22.07.2016 15:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2016 Fotohobby przypominam Ci że dyskutujesz z człowiekiem który pisze dyrdymaly a bladego pojęcia nie ma na żaden temat, nawet na własne doświadczenie nie może się powołać gdyż w swoim domu jeszcze nie zamieszkał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 22.07.2016 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2016 Fotohobby przypominam Ci że dyskutujesz z człowiekiem który pisze dyrdymaly a bladego pojęcia nie ma na żaden temat, nawet na własne doświadczenie nie może się powołać gdyż w swoim domu jeszcze nie zamieszkał. Pytałem Ciebie o coś? Nie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 22.07.2016 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2016 Swoją drogą jak to jest z kotłem Immergas, bez sterownika nigdy się nie wyłączy i będzie działał w kółko, czy posiada termostat i wyłączy się na podstawie osiągniętej temperatury jaką zadamy? Jest jakaś histereza, bo instrukcja jest napisana dziwnym językiem? Dzięki za podpowiedzi. A gdzie ma mieć ten termostat ? Jaką temperaturę chcesz mu zadać, jeśi nie ma sterownika ? Bez sterownika wyłączy się tylko, kiedy temperatura powrotu zbliży się to temperatury zasilania. Ale to nie ma nic wspólnego ze sterowaniem temperaturą w pomieszczeniu. Dlatego odpowiadatąc na pytanie o sterowanie Twoją instalalacją: Tylko rotametry. Żadnego sterownika czy: Co do sterowania to nie mam żadnego sterownika, ustawiam tylko na kotle. Zatkało? znowu wchodzisz na tematy o których nie masz najmniejszego pojęcia, a próbujesz doradzać. Sterownik masz, prosty, bo prosty, ale jest. Więc go podłącz i przestań wprowadzać ludzi w błąd, że coś "na kotle ustawiasz" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasz1006 25.07.2016 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2016 Panowie czy kocioł 12kw wystarczy do powierzchni 170m2 + bufor z solarami 300l - 100% podłogówka docieplenie 20cm styro + 30cm wełna - zastanawiam się nad 20 cena podobna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stefek1980 31.07.2016 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2016 Mam problem - immergas Victrix x12. Zimą grzałka tylko c.o. Bo nikt nie mieszkał, dzisiaj pierwszy raz włączam cwu a pięć grzeje co a na cwu nawet nie reaguje!!! Co robić?! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
montixe 01.08.2016 07:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2016 Mam problem - immergas Victrix x12. Zimą grzałka tylko c.o. Bo nikt nie mieszkał, dzisiaj pierwszy raz włączam cwu a pięć grzeje co a na cwu nawet nie reaguje!!! Co robić?! ściągnij siłownik elektryczny od zaworu trójdrogowego i spróbuj go rozruszać. Siłownik trzyma tylko taka spinka z drutu. To jest taka czarna część z tworzywa po prawej stronie na dole przy pompie. Jak otworzysz przednią osłonę, to jeszcze musisz odkręcić dwa wkręty mocujące panel sterowania. Przyczyną może też być niedziałający siłownik elektryczny albo coś z płytą główną. Jeśli pojawia się na wyświetlaczu Ikona grzania CWU a woda idzie w CO, to raczej zawór się zapiekł, bo nie pracował do tej pory. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stefek1980 01.08.2016 07:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2016 Dzięki montixe, dzwoniłem dzisiaj do serwisu i dostałem taką właśnie wiadomość. Niby jutro mają być i to zrobić razem z przeglądem serwisowym ale dzisiaj sam zobaczę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts