Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Immergas Victrix X 2 v.2011-ustawienia,opinie,porady

adam998

Recommended Posts

U mnie pompa pieca tłoczy tylko wodę do rozdzielaczy, mam 2 rozdzielacze z pompami Vilo po 12 sekcji czyli razem 24 sekcje na metraż, który podałem. Moim zdaniem poważnym błędem jest zdawanie się tylko na pompę zamontowaną w piecu, gdyż wtedy istnieje duże prawdopodobieństwo niedogrzewania (pompa może nie dotłoczyć wszędzie wody).

A jak kolegi sterujesz temp? Masz termostaty w każdym pomieszczeniu czy pogodowke ?

• Odpowiedzi 4,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

To jak chcesz osiągnąć docelowa temperaturę przy zmiennych warunkach pogodowych ?

Zakładam, ze masz czujkę temperatury zewnętrznej i sterowanie pogodowe pracą kotła.

Da radę bez sterownika, instalator uświadomił mnie, że w przypadku podłogówki na całej powierzchni (i jej ogromnej bezwładności) wszystkie sterowniki to tak naprawdę gadżety. Kupiłem bezprzewodowego Tybox-a 137 lecz nie podłączam, bynajmniej na razie. W razie potrzeby podłączę i zobaczę jak będzie wszystko działać. A co do temperatury zewnętrznej to nie biorę jej jako kryterium, piec ma grzać i nagrzać. Najwyżej podejdę do pieca i podkręcę temperaturę. Jak zwykle życie pewnie wszystko zweryfikuje więc nie zarzekam się, że nigdy nie podłączę sterownika. Pozdrawiam.

Nie wierzę :)

Bedziesz biegał do kotła i zmieniał temperaturę zasilania, bo jakiś insztalator sprzedał Ci autorską teorię ? :)

LOL, to ci fachman....

Nie bierzesz pod uwagę temperatury zewnętrznej ? Tak samo KOCIOŁ (a nie piec) bedzie grzał przy +5 i przy -15C ?

"Podejdę do pieca i podkręcę temperaturę" ?

I bedziesz czekał cztery godziny na efekt ?

Tego Tyboxa po tygodniu podłączysz ;)

A dla podłogówki najlepszym sterowaniem jest pogodówka wespół z sterownikiem pokojowym.

Własnie po to, by reagować na spadek/wzrost temperatury zewnętrznej.

Ustawiasz i zapominasz.

A Ty bedziesz biegał, jak do kotła zasypowego :)

Edytowane przez fotohobby

Nie wierzę :)

Bedziesz biegał do kotła i zmieniał temperaturę zasilania, bo jakiś insztalator sprzedał Ci autorską teorię ? :)

LOL, to ci fachman....

Nie bierzesz pod uwagę temperatury zewnętrznej ? Tak samo KOCIOŁ (a nie piec) bedzie grzał przy +5 i przy -15C ?

"Podejdę do pieca i podkręcę temperaturę" ?

I bedziesz czekał cztery godziny na efekt ?

Tego Tyboxa po tygodniu podłączysz ;)

A dla podłogówki najlepszym sterowaniem jest pogodówka wespół z sterownikiem pokojowym.

Własnie po to, by reagować na spadek/wzrost temperatury zewnętrznej.

Ustawiasz i zapominasz.

A Ty bedziesz biegał, jak do kotła zasypowego :)

Wiesz co? Ty jesteś jakiś dziwny, przejmujesz się, że ktoś raz na jakiś czas pójdzie trzy kroki do kotłowni przekręcič pokrętło. A może sam nawaliłeś kasy i teraz szukasz sposobu na wytłumaczenie sobie, że dobrze zrobiłeś.

Raz, na jakiś czas ?

Ty chyba nie wiesz, o czym piszesz.....

To nie blok, albo mieszkanie rodziców z kaloryferami, gdzie chcesz mieć ciepło, to sobie podkręcasz grzejniczek i za kilkanaście mi it masz cieplej/zimniej

Tutaj NIKT nie steruje tak podlogowka, zeby biegać do kotła, podkręcić temperaturę zasilania, czekać 4 godziny na efekt, pózniej podkręcić jeszcze troche, bo wcześniej było za mało, odczekać 4 godziny, zmniejszyć, bo przegrzewa, odczekać cztery godziny....

Kuriozum....

Tego Tyboxa, to od razu podłącz, nie wiem, ile kosztował, ale dedykowany CARv2 to nie jest fortuna, a pozwala wykorzystać możliwość tego kotła.

Raz, na jakiś czas ?

Ty chyba nie wiesz, o czym piszesz.....

To nie blok, albo mieszkanie rodziców z kaloryferami, gdzie chcesz mieć ciepło, to sobie podkręcasz grzejniczek i za kilkanaście mi it masz cieplej/zimniej

Tutaj NIKT nie steruje tak podlogowka, zeby biegać do kotła, podkręcić temperaturę zasilania, czekać 4 godziny na efekt, pózniej podkręcić jeszcze troche, bo wcześniej było za mało, odczekać 4 godziny, zmniejszyć, bo przegrzewa, odczekać cztery godziny....

Kuriozum....

Tego Tyboxa, to od razu podłącz, nie wiem, ile kosztował, ale dedykowany CARv2 to nie jest fortuna, a pozwala wykorzystać możliwość tego kotła.

Tybox 250 zl, Car ponad 600, jest różnica. I tak pierwsze grzanie będzie na zasadzie prób i błędów, bo jak od razu ustawić wszystko dobrze. Nie wiem jaka temperatura wody w podłodze będzie dawać pozytywne odczucia cieplne. Na razie czeka mnie wygrzanie budynku i powoli pewnie nauczę się ustawić wszystko na kotle albo na Tyboxie. Raczej szedłbym w kierunku sterownika, który posiadam tymbardziej, że jest bezprzewodowy i z czasem znajdę dla niego miejsce. Myślę, że w raczej najchłodniejszym pomieszczeniu. Instalator tłumaczył mi tak: woda nagrzeje podłogę, ta powietrze i jak sterownik złapie zadaną temperaturę wyłączy piec, ale nagrzana podłoga nadal będzie oddawać ciepło i temperatura jeszcze nieznacznie podskoczy. Gdy podłoga ostygnie na tyle, że sterownik złapie niższą od zadanej temperaturę otoczenia uruchomi piec, ale woda w układzie będzie chłodna i grzanie będzie trwało dość długo co zaowocuje skokami temperatury. Rozumiem o co mu chodzi tylko nie kumam dlaczego odradzał nawet najprostrzy sterownik termostatyczny. Pozdrawiam.

Swoją drogą jak to jest z kotłem Immergas, bez sterownika nigdy się nie wyłączy i będzie działał w kółko, czy posiada termostat i wyłączy się na podstawie osiągniętej temperatury jaką zadamy? Jest jakaś histereza, bo instrukcja jest napisana dziwnym językiem? Dzięki za podpowiedzi.

A gdzie ma mieć ten termostat ?

Jaką temperaturę chcesz mu zadać, jeśi nie ma sterownika ?

Bez sterownika wyłączy się tylko, kiedy temperatura powrotu zbliży się to temperatury zasilania.

Ale to nie ma nic wspólnego ze sterowaniem temperaturą w pomieszczeniu.

Dlatego odpowiadatąc na pytanie o sterowanie Twoją instalalacją:

Tylko rotametry. Żadnego sterownika

czy:

Co do sterowania to nie mam żadnego sterownika, ustawiam tylko na kotle. Zatkało?

znowu wchodzisz na tematy o których nie masz najmniejszego pojęcia, a próbujesz doradzać.

Sterownik masz, prosty, bo prosty, ale jest.

Więc go podłącz i przestań wprowadzać ludzi w błąd, że coś "na kotle ustawiasz"

Mam problem - immergas Victrix x12. Zimą grzałka tylko c.o. Bo nikt nie mieszkał, dzisiaj pierwszy raz włączam cwu a pięć grzeje co a na cwu nawet nie reaguje!!! Co robić?!

ściągnij siłownik elektryczny od zaworu trójdrogowego i spróbuj go rozruszać. Siłownik trzyma tylko taka spinka z drutu. To jest taka czarna część z tworzywa po prawej stronie na dole przy pompie. Jak otworzysz przednią osłonę, to jeszcze musisz odkręcić dwa wkręty mocujące panel sterowania. Przyczyną może też być niedziałający siłownik elektryczny albo coś z płytą główną. Jeśli pojawia się na wyświetlaczu Ikona grzania CWU a woda idzie w CO, to raczej zawór się zapiekł, bo nie pracował do tej pory.