lukasziza 18.10.2016 15:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2016 Witam, Mam pytanie jakie macie teraz dobowe zużycie gazu? no i przy jakiej zadanej temperaturze i metrażu domu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 18.10.2016 15:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2016 od początku miesiąca 2,2m3/doba - CO+CWU.22C i trzy osoby.Ale od tego jest osobny wątek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasziza 19.10.2016 14:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2016 to u mnie jakoś słabo bo przy temp zadanej 21,7 stopnia od wczoraj od 17 do dziś zeszło mi 3,2m3, 2 osoby. tylko że my dopiero zaczeliśmy grzać.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 19.10.2016 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2016 to u mnie jakoś słabo bo przy temp zadanej 21,7 stopnia od wczoraj od 17 do dziś zeszło mi 3,2m3, 2 osoby. tylko że my dopiero zaczeliśmy grzać.... Przy tym metrażu to faktycznie dużo. Mój poranny odczyt - 3,5 m3 przez dobę, 213 m2 podłogówki, zero grzejników, kocioł ten sam. Zużycie tylko do c.o. Zasobnik też taki sam a regulator pokojowy Tybox 137. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasziza 19.10.2016 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2016 Przy tym metrażu to faktycznie dużo. Mój poranny odczyt - 3,5 m3 przez dobę, 213 m2 podłogówki, zero grzejników, kocioł ten sam. Zużycie tylko do c.o. Zasobnik też taki sam a regulator pokojowy Tybox 137. Pozdrawiam. no właśnie może to dlatego że się dopiero wprowadziliśmy i budynek potrzebuje wiecej energii? zastanawiam się czy regulacja przepływów w podłogówce coś da? nie mam rotametrów i nie widze jaki jest przepływ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 19.10.2016 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2016 no właśnie może to dlatego że się dopiero wprowadziliśmy i budynek potrzebuje wiecej energii? zastanawiam się czy regulacja przepływów w podłogówce coś da? nie mam rotametrów i nie widze jaki jest przepływ Ja grzeję o początku października, na początku bez sterownika kocioł palił 7/dobę, w międzyczasie zamontowalem drzwi wewnętrzne oraz sterownik i spalanoe powoli spadało, aż do takiego wyniku. Przyjdą mrozy to spalanie się zwiększy ale nawet 6-8 m3/dobę przy mrozach będzie dla mnie zadowalające. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasziza 19.10.2016 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2016 Ja grzeję o początku października, na początku bez sterownika kocioł palił 7/dobę, w międzyczasie zamontowalem drzwi wewnętrzne oraz sterownik i spalanoe powoli spadało, aż do takiego wyniku. Przyjdą mrozy to spalanie się zwiększy ale nawet 6-8 m3/dobę przy mrozach będzie dla mnie zadowalające. no zobaczymy, a jesli chodzo o CWU to grzejesz ją non stop do zadanej temperatury czy ustawiasz godziny w których ma się podgrzewać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 19.10.2016 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2016 no zobaczymy, a jesli chodzo o CWU to grzejesz ją non stop do zadanej temperatury czy ustawiasz godziny w których ma się podgrzewać? Zasobnik cwu na razie włączany jest według potrzeb (jestem w trakcie przeprowadzki) lecz docelowo będzie włączony cały czas. Nie będę kombinował z oknami czasowymi bo nie widzę w tym sensu. Ciepła woda ma być o każdej porze dnia i nocy, nie będę ustalał pozostałym domownikom grafiku korzystania z łazienki. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasziza 19.10.2016 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2016 Zasobnik cwu na razie włączany jest według potrzeb (jestem w trakcie przeprowadzki) lecz docelowo będzie włączony cały czas. Nie będę kombinował z oknami czasowymi bo nie widzę w tym sensu. Ciepła woda ma być o każdej porze dnia i nocy, nie będę ustalał pozostałym domownikom grafiku korzystania z łazienki. Pozdrawiam. no fakt;) Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasziza 20.10.2016 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2016 Mam jeszcze jedno pytanie odnośnie regulacji na rozdzielaczach. Niestety nie mam rotametrów więc trzeba to robić na oko.Czy wszystkie zawory od powrotu mam odkręcić na max? czy przykręcić je w takim samym stopniu jak te od zasilania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzeniu666 20.10.2016 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2016 Pytanie raczej do wątku o podłogówce, ale po co komplikować podwójnym kręceniem, odkręć na maxa. A najlepiej kup po pompie vilo na każdy obwód, woda dotrze w najdalsze zakamarki w mgnieniuieniu oka. Żart, inspirowany inny wątkiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasziza 20.10.2016 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2016 Pytanie raczej do wątku o podłogówce, ale po co komplikować podwójnym kręceniem, odkręć na maxa. A najlepiej kup po pompie vilo na każdy obwód, woda dotrze w najdalsze zakamarki w mgnieniuieniu oka. Żart, inspirowany inny wątkiem. ok dzięki. A czy jeśli przepływy wszędzie odkręce na max (nie mam rotametrów) - to zwiększy się zużycie gazu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzeniu666 20.10.2016 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2016 (edytowane) Na mój gust, upraszczając, przepływy bym możliwie wyrównał, przy maksymalnej ich wartości, a zużycie zależy zasadniczo od zapotrzebowania na ciepło, a więc raczej nie. Edytowane 20 Października 2016 przez grzeniu666 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 20.10.2016 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2016 Pytanie raczej do wątku o podłogówce, ale po co komplikować podwójnym kręceniem, odkręć na maxa. A najlepiej kup po pompie vilo na każdy obwód, woda dotrze w najdalsze zakamarki w mgnieniuieniu oka. Żart, inspirowany inny wątkiem. Żartowniś z Ciebie Grzeniu. Tylko nie wiem czy aby nie za bardzo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasziza 22.10.2016 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2016 A powiedzcie mi jeak to jest z tymi krzywymi. Aktualnie mam zadaną temp 21,9 a piec grzeje do 22,3 - krzywa 2,0. build 10. czyli piec wyłącza sie jak jest 0.4 stpnia powyżej zadanej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 22.10.2016 15:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2016 To nie zależy od krzywej, a od build. Zmień na 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Imeq 22.10.2016 23:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2016 Witam Posiadam victrix 12 ERP tt do celów co i cwu + tybox137 zbiornik 100l 2dorosłych 2dzieci pierwszy sezon poprzedni kocioł spalal 2500m3 gazu na rok Grzejniki panelowe i 2 drabinki w łazienkach Powierzchnia 240m2 po podłodze ponad 300m2 w tym garaz, poddasze nie grzane, welna 15 w podlodze oraz na stropie, zewnetrznie styro 15 trzy poziomy z rozdzielaczami 20 grzejnikowSpalanie około 10m3 na dobęNa cwu od 1m bez cyrkulacji do 3m z cyrkulacja nonstop z włącznikiem czasowym co godzinę 2m wiec wychodzi ze spalanie przy obecnych temperaturach mam około 8m na potrzeby co. Woda w co 40c w cwu 43 z histeryza -3 temperatura na tyboxie 22c komfort super woda gorąca temperatura w pomieszczeniach okPytanie brzmi co można pokombinować z ustawieniami aby zmniejszyć spalanie gazu kocioł teraz taktuje około 15 razy na dobę grzejniki są letnie-ciepłe ale wystarcza to żeby odpowiednio nagrać pomieszczenia Oprócz zmiany na kotle temp (histeryzy) na -3 reszta ustawień fabryczne na tyboxie tez nic nie zmieniałem ustawiłem 22 stopnie i tak chodzi Będę wdzięczny za każdą sensowna odpowiedz w szczególności montixeDzieki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 23.10.2016 07:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2016 Witam Posiadam victrix 12 ERP tt do celów co i cwu + tybox137 zbiornik 100l 2dorosłych 2dzieci pierwszy sezon poprzedni kocioł spalal 2500m3 gazu n a rok Grzejniki panelowe i 2 drabinki w łazienkach Powierzchnia 240m2 po podłodze ponad 300m2 w tym garaz, poddasze nie grzane, welna 15 w podlodze oraz na stropie, zewnetrznie styro 15 trzy poziomy z rozdzielaczami 20 grzejnikow Spalanie około 10m3 na dobę Na cwu od 1m bez cyrkulacji do 3m z cyrkulacja nonstop z włącznikiem czasowym co godzinę 2m wiec wychodzi ze spalanie przy obecnych temperaturach mam około 8m na potrzeby co. Woda w co 40c w cwu 43 z histeryza -3 temperatura na tyboxie 22c komfort super woda gorąca temperatura w pomieszczeniach ok Pytanie brzmi co można pokombinować z ustawieniami aby zmniejszyć spalanie gazu kocioł teraz taktuje około 15 razy na dobę grzejniki są letnie-ciepłe ale wystarcza to żeby odpowiednio nagrać pomieszczenia Oprócz zmiany na kotle temp (histeryzy) na -3 reszta ustawień fabryczne na tyboxie tez nic nie zmieniałem ustawiłem 22 stopnie i tak chodzi Będę wdzięczny za każdą sensowna odpowiedz w szczególności montixe Dzieki U mnie dokładnie tak jak u Ciebie tylko, że mam całość podłogówkę. Dzisiejszy odczyt to 5 m3/dobę bez cwu. Histereza na Tyboxie 0,2 , temperatura zadana 22 a na kotle ustawione na 35 stopni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jedrek244 23.10.2016 17:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2016 Pytanko, czy macie w kotłach jednofunkcyjnych zamontowany zawór zwrotny na zasianiu CWU, żeby się zasobniknie wychładzał grawitacyjnie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Imeq 23.10.2016 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2016 Pytanko, czy macie w kotłach jednofunkcyjnych zamontowany zawór zwrotny na zasianiu CWU, żeby się zasobnik nie wychładzał grawitacyjnie? Ten zawór przy zasobniku? Jest umiejscowiony, to mam hydraulik był zdziwiony ze nie było go z zasobnikiem to coś tam dołożył Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts