andrzej_i 09.11.2011 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2011 Witam, od dobrych 2 miesięcy bujam się z produkcją kuchni. Znaczący problem to dobranie kolorystyczne. Nie, nie mam problemu, że nie wiem czego chcę Dokładnie wiem czego chcę - kuchnia w dwóch kolorach: wenge oraz beżowy połysk (żona mnie zaraz zjedzie, że nie beżowy, tylko latte czy cośtam). Wykonane z folii pcv Najodpowiedniejsze fronty ma producent Proform. Chciałbym, aby blaty były bardzo zbliżone do frontów. Jeśli chodzi o wenge to sobie jakoś poradzę. Pytanie - jak podejść do kwestii beżowego połysku? Nie wiem - lakier dobierany komputerowo? Przejrzałem sporo wzorników i na razie nic nie znalazłem odpowiedniego Może jakieś wskazówki gdzie szukać rozwiązania? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joliska 09.11.2011 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2011 Zgłupiałam: chcesz dobrać kolor blatu do frontów (jak głosi tytuł), czy dobrać kolor frontów (treść posta). Skąd wam przyszedł do głowy pomysł folii PCV? Zróbcie lakier na MDF-ie, to dużo praktyczniejsze i trwalsze rozwiązanie. Przyślij to żonę, żeby napisała, czy fronty mają być beżowe, kawowe czy jakieś tam - to zasadnicza różnica Kolor lakieru wybiera się ze wzornika - jest kilka odcieni, które możecie brać pod uwagę. ALE: to musi grać w całości: macie wizję podłóg, ścian itd.? Wenge+ beż są trudne w ciekawym zaaranżowaniu, bo wymagają bezwzględnego rygoru innych elementów, a przy tym i tak istnieje ryzyko stworzenia wielkiej nudy czekoladowo-budyniowej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzej_i 09.11.2011 11:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2011 Tak, dokładnie tak jak piszesz. Chciałbym uzyskać mniej/więcej taki efekt: http://pawel.gradziel.com/files/kuchnia1.jpg - białe fronty (na zdjęciu akurat jakaś faktura), a na nich biały blat, z tym, że ja mam fronty: - wenga szczotkowana dm-2408, - caffe latte hg-0115 (obydwa z firmy Proform) i szukam blatów, które będą pasowały. Potrzebuję po prostu nudny budyniowy błyszczący blat, którego z popularnych wzorników blatów na razie nie mogę znaleźć. Szukamy rozwiązania innego niż lakier z dwóch względów - różnica w wykonaniu pomiędzy wenge a lakierowaną kawą, lakier jest droższy. Jest to dla mnie pewnego rodzaju ostateczność. Ogólnie dizajnersko pomysł na mieszkanie jest taki, żeby stałe elementy mieszkania zrobić nudne, gdyż mamy kilka/kilkanaście/kilkadziesiąt ciekawych, ważnych dla nas dodatków, które będą te wnętrze wypełniać. Uważamy, żeby nie pójść w stronę - kolorowa kuchnia+kolorowe dodatki=choinka przez całe życie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joliska 09.11.2011 11:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2011 Ale lakierowany blat to samobójstwo! Pamiętaj, że przy nudnych (beżowo-brązowych) elementach podstawowych te ciekawe, ważne dodatki mogą wyglądać źle/kiepsko/jak kwiatek przy kożuchu. Neutralna baza - TAK, ale nie nudna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 09.11.2011 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2011 IMHO ciekawe dodatki najlepiej eksponują się na naturalnym drewnie o słabym usłojeniu (jesion, bambus) i białym kolorze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzej_i 09.11.2011 12:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2011 no to nazwijmy, że jest neutralna. Czy jak rozumiem zostaje mi tylko poszukać odpowiednich laminatów blatowych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolinakot 09.11.2011 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2011 robiłam kuchnie w wolsztynskich meblach, fronty szafek to fornir i biały na połysk, a blat chropowaty biały, bez połysku. wejdź na ich stronę, mają dużo ciekawych projektów, może podpatrzysz coś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzej_i 09.11.2011 12:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2011 ale ja nie chcę podpatrywać chce ten sam kolor na blacie i na froncie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asizo 09.11.2011 15:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2011 Jeśli się upierasz na taki efekt (moim zdaniem pakujecie się w mało ciekawą kolorystykę), to trzeba po prostu wziąć kawałek płyty, z jakiej mają być fronty i pojechać do kilku sklepów z blatami różnych firm (np. Pfleiderer, Kronopol, Lupus) i dobierać. Ale identycznego na pewno nie dobierzecie, a 3 różne kolory w jednej kuchni, to chyba za dużo dobrego. I nie strzelcie sobie w kolana blatem na wysoki połysk! Po pół roku albo wcześniej będziecie przeklinać. Będzie zniszczony i porysowany. Moim zdaniem już lepiej (jeśli koniecznie chcecie takie kolory), zrobić dolne szafki wenge i do nich blat wenge, a górne szafki w lakierze. Tylko dobrze dobierzcie odcień lakieru. Bo naprawdę wyjdzie bardzo mdło. Poza tym - jaka będzie podłoga, ściany? To wszystko musi grać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
variola 09.11.2011 16:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2011 jeśli chcecie w kuchni gotować to zdecydowanie złym pomysłem są baty na wysoki połysk, po pierwsze zaraz się porysują a po drugie ciągle będą wyglądały na brudne! Co do kuchni wenge z jasnym to kilka lat temu zdecydowana większość na forum takie robiła wystarczy przejrzeć stare galerie i coś sobie wybrać. Choć w zasadzie nie wiem z czym jest problem bo kolory macie wybrane i faktury też... więc zostało wam tylko po sklepach jeździć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts