Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kuchnia - dobór blatu do frontow

andrzej_i

Recommended Posts

Witam,

od dobrych 2 miesięcy bujam się z produkcją kuchni. Znaczący problem to dobranie kolorystyczne. Nie, nie mam problemu, że nie wiem czego chcę :)

Dokładnie wiem czego chcę - kuchnia w dwóch kolorach: wenge oraz beżowy połysk (żona mnie zaraz zjedzie, że nie beżowy, tylko latte czy cośtam). Wykonane z folii pcv

Najodpowiedniejsze fronty ma producent Proform. Chciałbym, aby blaty były bardzo zbliżone do frontów. Jeśli chodzi o wenge to sobie jakoś poradzę. Pytanie - jak podejść do kwestii beżowego połysku? Nie wiem - lakier dobierany komputerowo? Przejrzałem sporo wzorników i na razie nic nie znalazłem odpowiedniego :bash:

Może jakieś wskazówki gdzie szukać rozwiązania?

pozdrawiam

Zgłupiałam: chcesz dobrać kolor blatu do frontów (jak głosi tytuł), czy dobrać kolor frontów (treść posta). Skąd wam przyszedł do głowy pomysł folii PCV? Zróbcie lakier na MDF-ie, to dużo praktyczniejsze i trwalsze rozwiązanie.

Przyślij to żonę, żeby napisała, czy fronty mają być beżowe, kawowe czy jakieś tam - to zasadnicza różnica ;) Kolor lakieru wybiera się ze wzornika - jest kilka odcieni, które możecie brać pod uwagę. ALE: to musi grać w całości: macie wizję podłóg, ścian itd.? Wenge+ beż są trudne w ciekawym zaaranżowaniu, bo wymagają bezwzględnego rygoru innych elementów, a przy tym i tak istnieje ryzyko stworzenia wielkiej nudy czekoladowo-budyniowej...

Tak, dokładnie tak jak piszesz.

Chciałbym uzyskać mniej/więcej taki efekt: http://pawel.gradziel.com/files/kuchnia1.jpg - białe fronty (na zdjęciu akurat jakaś faktura), a na nich biały blat, z tym, że ja mam fronty: - wenga szczotkowana dm-2408, - caffe latte hg-0115 (obydwa z firmy Proform) i szukam blatów, które będą pasowały.

Potrzebuję po prostu nudny budyniowy błyszczący blat, którego z popularnych wzorników blatów na razie nie mogę znaleźć. Szukamy rozwiązania innego niż lakier z dwóch względów - różnica w wykonaniu pomiędzy wenge a lakierowaną kawą, lakier jest droższy. Jest to dla mnie pewnego rodzaju ostateczność.

Ogólnie dizajnersko pomysł na mieszkanie jest taki, żeby stałe elementy mieszkania zrobić nudne, gdyż mamy kilka/kilkanaście/kilkadziesiąt ciekawych, ważnych dla nas dodatków, które będą te wnętrze wypełniać. Uważamy, żeby nie pójść w stronę - kolorowa kuchnia+kolorowe dodatki=choinka przez całe życie.

Ale lakierowany blat to samobójstwo!

Pamiętaj, że przy nudnych (beżowo-brązowych) elementach podstawowych te ciekawe, ważne dodatki mogą wyglądać źle/kiepsko/jak kwiatek przy kożuchu. Neutralna baza - TAK, ale nie nudna ;)

Jeśli się upierasz na taki efekt (moim zdaniem pakujecie się w mało ciekawą kolorystykę), to trzeba po prostu wziąć kawałek płyty, z jakiej mają być fronty i pojechać do kilku sklepów z blatami różnych firm (np. Pfleiderer, Kronopol, Lupus) i dobierać. Ale identycznego na pewno nie dobierzecie, a 3 różne kolory w jednej kuchni, to chyba za dużo dobrego.

I nie strzelcie sobie w kolana blatem na wysoki połysk! Po pół roku albo wcześniej będziecie przeklinać. Będzie zniszczony i porysowany.

Moim zdaniem już lepiej (jeśli koniecznie chcecie takie kolory), zrobić dolne szafki wenge i do nich blat wenge, a górne szafki w lakierze. Tylko dobrze dobierzcie odcień lakieru. Bo naprawdę wyjdzie bardzo mdło. Poza tym - jaka będzie podłoga, ściany? To wszystko musi grać.

jeśli chcecie w kuchni gotować to zdecydowanie złym pomysłem są baty na wysoki połysk, po pierwsze zaraz się porysują a po drugie ciągle będą wyglądały na brudne! Co do kuchni wenge z jasnym to kilka lat temu zdecydowana większość na forum takie robiła wystarczy przejrzeć stare galerie i coś sobie wybrać. Choć w zasadzie nie wiem z czym jest problem bo kolory macie wybrane i faktury też... więc zostało wam tylko po sklepach jeździć.