marecki_name 12.11.2011 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2011 (edytowane) Witam Państwa, jest to mój pierwszy post na forum więc witam wszystkich serdecznie. Mam pewien problem, mieszkam w bloku z lat 70- 80. Ponad rok temu zrobiłem remont generalny, łącznie z wymianą piecyka gazowego (nowy bez płomyka). W załączniku prosty schemat łazienki. Stary piecyk wisiał nad wanną, ponieważ ja miałem w planie powiesić tam panel prysznicowy pomyślałem żeby przenieść piecyk do wnęki nad WC co też zrobiłem (piecyk montowany przez człowieka który się na tym zna i ma papiery). Wszystko było ok do czasu kiedy przyszedł Pan na kontrole instalacji gazowej, instalacja szczelna, ale przyczepił się do miejsca montażu piecyka, powiedział że na WC nie może wisieć bo zagraża to bezpieczeństwu i jest niezgodne z przepisami, ale jakimi to już nie powiedział. Administrator budynku od tego zaczął mnie straszyć nadzorem budowlanym itd. Czy gość ma racje?? Zagłębiałem się w przepisy i nie mogę znaleźć nic odnośnie piecyków i miejsca montażu w łazience, wiem o strefach bezpieczeństwa związanych z instalacją elektryczną ale gazową nic. http://muratordom.pl/lazienka/pomysly-i-aranzacje/z-mozaika-w-tle,121_3470.html W linku powyżej jest pokazana łazienka po remoncie gdzie piszą Piecyk gazowy znalazł nowe miejsce nad w.c. jest teraz mniej widoczny. czyli się da a wydaje mi się że takie artykuły na portalu muszą pokazywać zmiany zgodne z prawem. Proszę o pomoc bo nie wiem co mam zrobić z tą sytuacją, jeżeli są jakieś przepisy związane z tematem proszę o przytoczenie ich. Na rysunku kolorem czerwonym jest zaznaczone nowe miejsce piecyka a zielonym stare. Ważne jest też to że specjalista od wentylacji niema żadnych zastrzeżeń. Edytowane 12 Listopada 2011 przez marecki_name Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 12.11.2011 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2011 Osoba przeprowadzająca kontrole instalacji gazowej, w przypadku niezgodności musi podać podstawę prawną w protokole przeglądu. Napisz do administratora na jakiej podstawie cię straszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marecki_name 12.11.2011 12:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2011 Zawsze podaje ogólnie tylko prawo budowlane i nic więcej :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 12.11.2011 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2011 nie - musi podać konkretny przepis. Ludzie, dlaczego dajecie się zbywać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 13.11.2011 13:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2011 tutaj poczytaj i porównaj z Twoją łazienką, nie powinno być problemu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts