Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ile może wynieść budowa?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 45
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Planuje budowę domu z ytong 36.5. Jak myślicie czy za 200tys stan surowy zamknięty?

Oto projekt http://www.wybieramydom.pl/projekty_domow/787-gran-mc.html

Sądzę, że to jest jak najbardziej realne. Twój projekt zapewne jest bardziej skomplikowany i droższy niż mój (powierzchnia użytkowa taka sama), więc podam Ci ile ja wydałem. SSO z dachem (blacha) to 140kzł, pozostaje jeszcze wstawić okna (bez dachowych, bo już są), drzwi zewnętrzne i bramę garażową aby uzyskać SSZ.

Powodzenia w budowie!

Raczej mało prawdopodobne. Lecz nie niemożliwe.

Wszystko zależy za ile kupisz materiał i jak droga ekipę wynajmiesz.

Same dwa stopy to spory wydatek a gdzie reszta i jeszcze piszesz o ścianie 30pare centymetrów.

ytong może i drogi choć ja kupiłem w takiej cenie, że było tanio ale jednak ma najlepsze współczynniki lambda na rynku mimo jego innych wad.

ja ma z ytonga 40cm jednowarstwową, i to był nasz najlepszy wybór. cały domek (ponad 90m2, więc niewielki) ssz ok. 100 tys., cała budowa pod klucz w 3 miesiące. czysto, szybko, równo, bez problemów, o połowe tańsza wykończeniówka. na pewno sam ytong jest droższy, ale cała reszta dzieki temu jest tańsza. i sucho, od razu sie wprowadzaliśmy.

tylko akustyka - słabo izoluje od dźwieków z zewnatrz.

i bardzo mało kleju poszło, bo bloczki równiutkie, żadnych szpar, a wewnatrz nie mamy tynków, tylko gładź (nie było potrzeby tynkowania)

Edytowane przez Zielony ogród

Szukałem i zalazłem YTONG 24cm po 5,80pln sztuka

Jak widać można w normalnej cenie kupić dobry materiał.

Nie wierze w ścianę jednowarstwową. Musi być styro lub wełna skalna.

YTONG ma niestety inne wady takie jak niedokładne przycięte boki.Jest to do przełknięcia ale trzeba szlifować pacą czy tam zdzierakiem.

dyskusja na temat ytonga jest juz na jakims innym wątku, i oczywiscie nie da się jej rozstrzygnąć

jak ktos nie lubi styropianu (np. myszy!), to cena nie gra roli i nie ma co m2 przeliczać, bo trzeba byłoby przeliczyć wykończoną całość, a nie tylko same bloczki.

ja mieszkam juz trzeci rok, więc tylko opowiadam swoje doswiadczenia, bo widzę, że autorka watku planuje takie rozwiązanie

wszelkie koszty (niezbyt szczegółowo, ale nie pomyslałam w czasie budowy, żeby dokładnie wszystko pisać) opisałam w moim wątku, więc nie ma sensu powtarzac tego w cudzym wątku. cała wykończeniówka wyszła ok. 100 tys, ale trudno porównywać, bo zachciało mi sie trawertynu i jatoby. pracochłonności nie ma co porównywać, to jest oczywiste.

zauwazyłam juz na kilku wątkach, że bardzo atakuje się np. domy ze ścianami 1w, jak również domy szkieletowe. w jednych i drugich prawie nie ma styropianu. czasami myslę, że producenci styropianu maja takich aktywnych przedstawicieli.

wczoraj oglądałam "Wielkie projekty" na DOMO, budowali ze słomy, wyszedł piekny dom, fakt, nie w naszym klimacie (Francja). i dali rade bez styropianu.

nawet gdyby ocieplenie styropianem było 10 razy tańsze, to i tak nie skorzystałabym, przykro mi. jeżeli odrzucam styropian (dlatego że kiedyś miałam z nim do czynienia - na wsi to wylęgarnia myszy, bez względu na zabezpieczenia), to pozostaje mi kanadyjka z wełną mineralna lub beton komórkowy lub 3W z wełną w środku. metodą eliminacji wybrałam beton komórkowy. nawet nie przypuszczałam, że z tego będzie sie tak fajnie budowało, może dlatego, że nasz murarz sie spisał (pierwszy raz budował z ytonga, nawet zamówiliśmy mu instruktora).

a elektryka? kucie? nie wiem o czym mówisz, kucie to było tylko w wieńcu. elektrycy byli uszcześliwieni, jak sie dowiedzieli, że to robota w ytongu. przecież to jest miękkie.

i jeszcze takie mam takie wspomnienie - połowę cekolu i baranka oddalismy z powrotem do sklepu, bo nikt nie myslał, że tak mało tego pójdzie.

ależ ja wiem o tym, że te ściany mają gorsze u, nie sposób tego nie wiedzieć, miliony razy to słyszałam, nikt mnie nie chciał oszukać

wiem, że zapłace kilkaset zł rocznie więcej za ogrzewanie.

grubiej nie jest, bo w sumie ok.43 cm (prosze zsumować grubość ściany 2W)

zimniej nie jest, bo wydając jakieś 400 zł rocznie więcej na ogrzewanie mam tak samo ciepło jak w pudełku styropianowym (mam ogrzewanie elektryczne)

dałabym 10 razy 400 zł za to, żeby nie mieć styropianu, co nie znaczy, że będę atakować miłosników styropianu.

i w ten sposób w 5 minut czarno na białym okazało się, jak bardzo sie mylę (jakieś krasnoludki zapłaciły te druga połowe moich kosztów wykończeniówki, bo mi nic z konta nie zginęło)

ach jeszcze te myszy

to nie z sieci informacja, tylko z własnego doświadczenia. musielismy sprowadzić dwa koty, bo nie moglismy nad tym zapanować

porobiły sobie kanały i szparami pod parapetami wchodziły do domu (szpary niewidzoczne, zaklejone styropianem)

-brak tynków wewnetrznych

-brak styropianu i wszelkich dodatków z tym związanych (klej, kotwy, listy startowe i jakieś inne)

-robocizna za powyższe

-gotowe otwory okienne i drzwiowe, bez obróbki

cdn wieczorem, bo pracuję do 15 i uciekam do domu

na marginesie - chyba wystraszylismy załozycielke wątka tą gorącą dyskusją......

a w liczbach wymiernych ile ciebie kosztowała ta wykończeniówka ?? potrafisz podać koszty tynkowania z zewnątrz i gładzi wewnątrz tak żeby wyszło taniej niż innym ?? potrafisz wymienić co konkretnie jest tańsze ??

przykład: ocieplanie domku styropianem razem z tynkowaniem 40zł/m2, samo tynkowanie ściany 1W 30zł/m2, gładź w 1W 24zł/m2, tynk tradycyjny w 2W 16zł/m2, instalacje w 2W idą pod tynkiem nic nie trzeba bruzdować więc taniej, w 1W trzeba ryć ściany więc instalator sobie dolicza kucie> koniec cytatu źle wkleiłam, sorry

tak teraz sobie jeszcze raz to czytam i próbuje pojąć, ale nie mogę. nie mam zamiaru teraz po necie latach i sprawdzać, jakie ceny były w 2009 roku, ale tynk na chropowatych i krzywych pustakach o połowę tańszy niż milimetrowa gładź na gładkich bloczkach? dziwne

i nie zauważyłam też, żeby ktoś tynk tradycyjny bez gładzi zostawiał

no dobra, w takim razie poddaję się, bo cen obecnych nie znam, a nie mam czasu teraz szukać (bo budowe skończyłam ponad 2 lata temu, a ekipie płaciłam za całość, na wszystko miałam znizki właśnie ze względu na łatwość pracy z BK)

ok, zrujnowałam sie na drogą chałupę ponad 90 m2 za 220 tys, pod klucz, taka fanaberia

mogłabym chodzić do roboty w polarowych dresach, bo ciepłe i tanie, ale niestety wywaliliby mnie za nieprofesjonalny wygląd, więc chodzę w drogim i zimnym jedwabiu.

nie rozumiem, jak zostawić na zewnątrz nieobrobiony styropian np, dookoła okien? przecież tamtędy myszy wejdą, musi byc jakaś obróbka.

a poza tym nie weszłam tu po to, aby sie z kimś wykłócać, tylko chciałam powiedzieć, że JA (subiektywnie) bardzo ułatwiłam sobie budowę wybierając ytong i od dwóch lat dobrze mi się w nim mieszka. mam porównanie po 13 letnim mieszkaniu w domu styropianowym, więc chyba mogłam sie odezwać, co? przecież i tak mi nikt nie uwierzy, i tak wszyscy będą ten styropian na suporexy ze szparami naklejać, nie ma obawy, że sprzedaż styropianu spadnie, więc sie nie martw. u mnie w promieniu wielu kilometrów jest tylko jeden dom z ytonga (jest ogromny, piekny i należy do właściciela firmy budowlanej)

Edytowane przez Zielony ogród

mogłabym chodzić do roboty w polarowych dresach, bo ciepłe i tanie, ale niestety wywaliliby mnie za nieprofesjonalny wygląd, więc chodzę w drogim i zimnym jedwabiu.

Do bani ta robota.

Ja pracuję w t-shircie i gaciach ale pewnie przez ten syto na ścianie. Przykleiłem styro do ścian bo nie mam firmy "budowlanej" tylko projektową.

witaj z samego rana

a ten komentarz - oj wart, wart podkreslenia

2 tys/m2 domu bez tkniecia własnym palcem, wykończonego drewnem i kamieniem z dobrą armaturą - to twoim zdaniem dużo...hmm, no to faktycznie sie nie dogadamy

poczytaj wątek np. o domu za 200 tys.

popatrz na rózne kosztorysy

popatrz jak ludzie na świecie budują, nie wszędzie jest kult styropianu

policz cenę m2 domu nie klejonego popołudniami przez 5 lat przez amatora, tylko wybudowanego na zlecenie, nie każdemu sie chce zapierniczać na budowie, ja po prostu dom KUPIŁAM; zębów tez sobie sama nie leczę żeby było taniej

jeżeli sam jedziesz z tym styropianem, a materiały kupujesz na lewo bez faktury, to zapewne masz taniej

zapraszam do dalszej dyskusji, wkurzyła mnie wczoraj nasza słuzba zdrowia, więc mogę sie dzisiaj na styropianie wyżyć