Smakor 14.11.2011 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2011 Zdecydowalismy aby piony kanalizacyjne umieścić w bruzdach (rura 110), zastanawiam się teraz tylko w jaki sposób potem tą bruzdę wypełnić, w dodatku większość bruzd jest przy rogu ściany. Czy jest na to jakiś sprawdzony sposób (ściany z 25 porothermu, tynk cw)I czy te rury powinny być jakoś czymś owinięte, zapiankowane itp? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
photos 14.11.2011 13:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2011 (edytowane) Ja mam akurat w rogu pokoju wnekę i w niej wszystko poprowadziłem do góry. Całość mocno upchana wełną mineralna i zabudowane płyta gipsowąJak na rysunku.http://img191.imageshack.us/img191/2403/kiza.pngO ile rurki z wodą nie trzeba jakoś szczególnie izolować, poza tym aby nie traciły zbyt wiele energii z ciepłej wody o tyle kanalizację trzeba jakoś wygłuszyć Edytowane 14 Listopada 2011 przez photos Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Smakor 14.11.2011 13:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2011 No tutaj o tyle sprawa prostsza że można było płytą okleić komin razem z szachtem na rurki, u mnie właśnie jest gorzej bo jest równa ściana w niej bruzda i dlatego się zastanawiam... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
photos 14.11.2011 13:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2011 Ekspertem nie jestem ale może wtynij pionowo pustaki w ścianie i wmuruj pustaki z otworem wentylacyjnym i w nich wpuść rurę od kanalizacji. Ewentualnie zrób wieksza bruzdę tak aby mozna było później więcej materiału na nią nałożyć. Troche to na pewno odizloluje akustycznie od pomieszczenia w którym będzie szła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzeniu666 14.11.2011 15:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2011 Jeśli chodzi o akustykę możesz użyć rur niskoszumowych (Wavin AS czy innych producentów), do ściany zamocować na przekładkach elastycznych, ew. obłożyć wełną.Jeśli chodzi o nośność ściany to chyba zależy od projektu, jak najmniejsze bruzdy na pewno nie zaszkodzą (może wystarczy mniejsza średnica?), bo zakładam że ściana już jest. Dopuszczalne wielkości bruzd często są ujęte w broszurach producenta bloczków/pustaków, konstruktor czy kierbud pewnie może więcej powiedzieć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 14.11.2011 17:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2011 uważaj z tym kuciem, 110 rury plus izoalcja pod nią i nad nią (żeby miało to sens to troszkę tego być musi) plus coś do zabudowy (kg czy tynk c-w na siatce) i juz jesteś za połową pustaka, pionowo wzdłuż całej chaty robisz ostre nacięcie ściany (domyślam się, ze nośnej) i to w narożniku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Smakor 15.11.2011 07:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2011 Niby nośna, ale jednak z 25 trochę zostaje, poza tym nad tym jest wieniec i pasek lanego stropu (bo pustak nie wszedł), wię co to jakoś sie nie martwię. Bardziej martwi mnie naprawa tej bruzdy do równości... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leszekf 15.11.2011 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2011 Na rurkę wełna mineralna (wygłuszy), na wierzch karton-gips (zielony) przymocowany do profilu zamontowanego wewnątrz bruzdy i dalej opcjonalnie:1. siatka + gładź gipsowa a jeżeli jesteś jeszcze przed tynkami2. siatka zatopiona klejem (takim jak do elewacji) a resztę zrobi tynkarz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts