Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kanaliza - co zrobić z bruzdami?

Smakor

Recommended Posts

Zdecydowalismy aby piony kanalizacyjne umieścić w bruzdach (rura 110), zastanawiam się teraz tylko w jaki sposób potem tą bruzdę wypełnić, w dodatku większość bruzd jest przy rogu ściany.

Czy jest na to jakiś sprawdzony sposób (ściany z 25 porothermu, tynk cw)

I czy te rury powinny być jakoś czymś owinięte, zapiankowane itp?

Ja mam akurat w rogu pokoju wnekę i w niej wszystko poprowadziłem do góry. Całość mocno upchana wełną mineralna i zabudowane płyta gipsową

Jak na rysunku.

http://img191.imageshack.us/img191/2403/kiza.pngO ile rurki z wodą nie trzeba jakoś szczególnie izolować, poza tym aby nie traciły zbyt wiele energii z ciepłej wody o tyle kanalizację trzeba jakoś wygłuszyć

Edytowane przez photos

Ekspertem nie jestem ale może wtynij pionowo pustaki w ścianie i wmuruj pustaki z otworem wentylacyjnym i w nich wpuść rurę od kanalizacji. Ewentualnie zrób wieksza bruzdę tak aby mozna było później więcej materiału na nią nałożyć. Troche to na pewno odizloluje akustycznie od pomieszczenia w którym będzie szła

Jeśli chodzi o akustykę możesz użyć rur niskoszumowych (Wavin AS czy innych producentów), do ściany zamocować na przekładkach elastycznych, ew. obłożyć wełną.

Jeśli chodzi o nośność ściany to chyba zależy od projektu, jak najmniejsze bruzdy na pewno nie zaszkodzą (może wystarczy mniejsza średnica?), bo zakładam że ściana już jest. Dopuszczalne wielkości bruzd często są ujęte w broszurach producenta bloczków/pustaków, konstruktor czy kierbud pewnie może więcej powiedzieć.

uważaj z tym kuciem, 110 rury plus izoalcja pod nią i nad nią (żeby miało to sens to troszkę tego być musi) plus coś do zabudowy (kg czy tynk c-w na siatce) i juz jesteś za połową pustaka, pionowo wzdłuż całej chaty robisz ostre nacięcie ściany (domyślam się, ze nośnej) i to w narożniku