Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grzejnik aluminiowy kontra instalacja miedziana

arsik

Recommended Posts

Świat się rozwija, powstają nowe technologie, rozwiązania (choć chemia pozostaje ta sama ;-) ) więc chciałbym się dowiedzieć jak jest obecnie w kwestiach dostosowania grzejników aluminiowych do instalacji wykonanych z miedzi? Zamierzam wykonać w domu taką instalację i zastosować grzejniki alu, ale chciałbym tez uniknąć niepotrzebnych potem przeróbek itp. Z góry dziękuję za informację.

Instalacja będzie w pomieszczeniu o bardzo dużej wilgotności. Nie chcę stalowych, które zaczną rdzewieć po kilku latach. A ponadto bardziej mi się podobają alu ;-)

Witaj..

Poczytaj o grzejnikach basenowych na mojej stronie http://www.regulus.com.pl

Ponadto przeczytaj artykuł o zaletach jednorodnej instalacji c.o.

Regulusy są często stosowane m.in. na basenach, w myjniach samochodowych, w pralniach itp.

Pozdrawiam

Bogusław

• 3 weeks później...
Nic nie trzeba stosować skończcie z tymi mitami że grzejniki aluminiowe i instalacja miedziana powoduje jakieś korozje i problemy. Większość grzejników aluminiowych już jest przystosowana do współpracy z miedzią o czym piszą sami producenci grzejników aluminiowych. Po drugie grzejniki aluminiowe produkowane są ze stopów aluminium a nie z czystego aluminium. Sam posiadam taką instalację od kilku lat grzejniki aluminiowe kfa i nie ma z nią żadnych problemów, kolega zaś ma takie grzejniki no name już od kilkunastu lat i również zero problemów. Problemy są, ale przez błędy hydraulików którzy nie mogąc dobrze odpowietrzyć instalacji zwalają winę na grzejniki.

Jak pojawi sie gaz to przy odpowietrzaniu przystaw zapalniczkę to zrozumiesz .

Ja jestem takim hydraulikiem niewiernym . Który nie potrafił kilka razy odpowietrzyć grzejników alu ,stalowe odpowietrzają sie bez problemu.

Myślę ,ze jakość wody też ma tu jakieś znaczenie .

Kiedyś pokazałem ,ze ten gaz sie zapalił .Powiedziałem mu ,że hydraulik podłączył gaz do instalacji .Aż go zatkało.

Odpowietrzanie było konieczne co 3 dni.

Jak pojawi sie gaz to przy odpowietrzaniu przystaw zapalniczkę to zrozumiesz .

Ja jestem takim hydraulikiem niewiernym . Który nie potrafił kilka razy odpowietrzyć grzejników alu ,stalowe odpowietrzają sie bez problemu.

Myślę ,ze jakość wody też ma tu jakieś znaczenie .

Kiedyś pokazałem ,ze ten gaz sie zapalił .Powiedziałem mu ,że hydraulik podłączył gaz do instalacji .Aż go zatkało.

Odpowietrzanie było konieczne co 3 dni.

podaj nazwę producenta tych grzejników, ja też zrobiłem sporo instalacji miedzianych z aluminiowymi grzejnikami które miały atest do łączenia z miedzią i nie miałem żadnej reklamacji a cześć klientów to znajomi z którymi mam kontakt do dziś instalacje działają już po kilkanaście lat

czyli generalnie nie trzeba sie przejmowac tym połączeniem (jesli wszystko jest dobrze zrobione)?

Producent w DTR lub w gwarancji określa warunki takiego łączenia. U mnie było to:

1) Instalacja zamknięta

2) Niskie ph wody.

3) Armatura mosiężna pomiędzy grzejnikiem a rurami

• 2 years później...
podaj nazwę producenta tych grzejników, ja też zrobiłem sporo instalacji miedzianych z aluminiowymi grzejnikami które miały atest do łączenia z miedzią i nie miałem żadnej reklamacji a cześć klientów to znajomi z którymi mam kontakt do dziś instalacje działają już po kilkanaście lat

Witam! Ja mam grzejniki alu firmy IDMAR Calanda i mam z nimi problem. Co kilka dni muszę je odpowietrzać ponieważ wydziela się wodór. Producent mówi, że to wina wody i należy stosować inhibitor. Na stronie producenta i na opakowaniu pisze, że można grzejniki stosować w instalacjach miedzianych. Czy ktoś ma podobny problem i jakoś to rozwiązał bez inhibitora? Proszę o podpowiedź.