arsik 15.11.2011 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2011 Świat się rozwija, powstają nowe technologie, rozwiązania (choć chemia pozostaje ta sama ) więc chciałbym się dowiedzieć jak jest obecnie w kwestiach dostosowania grzejników aluminiowych do instalacji wykonanych z miedzi? Zamierzam wykonać w domu taką instalację i zastosować grzejniki alu, ale chciałbym tez uniknąć niepotrzebnych potem przeróbek itp. Z góry dziękuję za informację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kuba Dąb 15.11.2011 16:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2011 czemu akurat aluminiowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arsik 16.11.2011 07:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2011 Instalacja będzie w pomieszczeniu o bardzo dużej wilgotności. Nie chcę stalowych, które zaczną rdzewieć po kilku latach. A ponadto bardziej mi się podobają alu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 16.11.2011 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2011 Instalacja będzie w pomieszczeniu o bardzo dużej wilgotności. Nie chcę stalowych, które zaczną rdzewieć po kilku latach. A ponadto bardziej mi się podobają alu Witaj.. Poczytaj o grzejnikach basenowych na mojej stronie http://www.regulus.com.pl Ponadto przeczytaj artykuł o zaletach jednorodnej instalacji c.o. Regulusy są często stosowane m.in. na basenach, w myjniach samochodowych, w pralniach itp. Pozdrawiam Bogusław Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janek17 17.11.2011 23:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2011 Witaj,poczytaj sobie o korozji kontaktowej tam dowiesz się trochę o grzejnikach alu.http://www.e-instalacje.pl/a/3280,korozja-kontaktowa pzdr. janek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kuba Dąb 04.12.2011 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2011 hmm ale to juz w takim ukladzie powiedziane, ze miedź + aluminium zawsze sie zepsuje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 04.12.2011 17:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2011 Można zapodać inhibitor .Zatrzymuje proces korozji.Jest raczej trwały ,chociaż z reguły jest organiczny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bladyy78 04.12.2011 18:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2011 Nic nie trzeba stosować skończcie z tymi mitami że grzejniki aluminiowe i instalacja miedziana powoduje jakieś korozje i problemy. Większość grzejników aluminiowych już jest przystosowana do współpracy z miedzią o czym piszą sami producenci grzejników aluminiowych. Po drugie grzejniki aluminiowe produkowane są ze stopów aluminium a nie z czystego aluminium. Sam posiadam taką instalację od kilku lat grzejniki aluminiowe kfa i nie ma z nią żadnych problemów, kolega zaś ma takie grzejniki no name już od kilkunastu lat i również zero problemów. Problemy są, ale przez błędy hydraulików którzy nie mogąc dobrze odpowietrzyć instalacji zwalają winę na grzejniki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 04.12.2011 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2011 Jak pojawi sie gaz to przy odpowietrzaniu przystaw zapalniczkę to zrozumiesz .Ja jestem takim hydraulikiem niewiernym . Który nie potrafił kilka razy odpowietrzyć grzejników alu ,stalowe odpowietrzają sie bez problemu.Myślę ,ze jakość wody też ma tu jakieś znaczenie .Kiedyś pokazałem ,ze ten gaz sie zapalił .Powiedziałem mu ,że hydraulik podłączył gaz do instalacji .Aż go zatkało.Odpowietrzanie było konieczne co 3 dni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajmanxxl 04.12.2011 22:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2011 Jak pojawi sie gaz to przy odpowietrzaniu przystaw zapalniczkę to zrozumiesz . Ja jestem takim hydraulikiem niewiernym . Który nie potrafił kilka razy odpowietrzyć grzejników alu ,stalowe odpowietrzają sie bez problemu. Myślę ,ze jakość wody też ma tu jakieś znaczenie . Kiedyś pokazałem ,ze ten gaz sie zapalił .Powiedziałem mu ,że hydraulik podłączył gaz do instalacji .Aż go zatkało. Odpowietrzanie było konieczne co 3 dni. podaj nazwę producenta tych grzejników, ja też zrobiłem sporo instalacji miedzianych z aluminiowymi grzejnikami które miały atest do łączenia z miedzią i nie miałem żadnej reklamacji a cześć klientów to znajomi z którymi mam kontakt do dziś instalacje działają już po kilkanaście lat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 05.12.2011 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2011 to było 20 lat temu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kuba Dąb 06.12.2011 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2011 czyli generalnie nie trzeba sie przejmowac tym połączeniem (jesli wszystko jest dobrze zrobione)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajmanxxl 06.12.2011 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2011 jeśli grzejniki są wykonane ze stopu aluminium przystosowanego do współpracy z miedzią to niczym się nie trzeba przejmować, najlepiej wybrać renomowanego producenta grzejników i sprawdzić czy grzejnik ma atest do stosowania z miedzią Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
william.bonawentura 06.12.2011 21:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2011 czyli generalnie nie trzeba sie przejmowac tym połączeniem (jesli wszystko jest dobrze zrobione)? Producent w DTR lub w gwarancji określa warunki takiego łączenia. U mnie było to: 1) Instalacja zamknięta 2) Niskie ph wody. 3) Armatura mosiężna pomiędzy grzejnikiem a rurami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
astronauta 07.12.2011 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2011 no właśnie, ktoś dobrze powiedział, taką sprawą trzeba się interesowac przy kupowaniu grzejnika, lepiej nawet więcej wydać, a mieć spokój na wiele lat, niż potem sobie w brodę pluć...to w końcu nie jest koszulka, że jak jedna nawali, to się drugą kupi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Inhibitor 16.01.2014 15:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2014 podaj nazwę producenta tych grzejników, ja też zrobiłem sporo instalacji miedzianych z aluminiowymi grzejnikami które miały atest do łączenia z miedzią i nie miałem żadnej reklamacji a cześć klientów to znajomi z którymi mam kontakt do dziś instalacje działają już po kilkanaście lat Witam! Ja mam grzejniki alu firmy IDMAR Calanda i mam z nimi problem. Co kilka dni muszę je odpowietrzać ponieważ wydziela się wodór. Producent mówi, że to wina wody i należy stosować inhibitor. Na stronie producenta i na opakowaniu pisze, że można grzejniki stosować w instalacjach miedzianych. Czy ktoś ma podobny problem i jakoś to rozwiązał bez inhibitora? Proszę o podpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts