nisi 15.11.2011 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2011 Witam,mój problem jest następujący:w 2009 roku kupiliśmy działkę spośród 12 mających w przyszłości tworzyć osiedle, która zauroczyła i zainteresowała nas m.in. tym, że MPZP zakładał, że budowane na działkach domy mają być do siebie zbliżone architektonicznie (określał m.in. realizacje zabudowy poprzez kolor elewacji, pokrycie dachów dachówką ceramiczną w określonym kolorze).Czas mijał, właściciele działek zaczęli się budować (przestrzegając obowiązków MPZP), aż tu nagle pewnego dnia na działce obok zaczął powstawać dom z bala kryty strzechą. Gdy delikatnie zwrócono uwagę sąsiadowi, że działa niezgodnie z planem, ten odparł, że nikomu nic do tego i że on wszystko może, zna kogo trzeba itd. itp. Jeden z sąsiadów nie wytrzymał i najwidoczniej zgłosił sprawę gdzie należy, gdyż pan "samowola budowlana" chcąc nie chcąc zaczął w pośpiechu ściągać strzechę, odgrażając się, że zna tego i owego i i tak sobie załatwi.No i sobie najwidoczniej załatwił, ponieważ kilka dni temu strzecha znowu zaczęła pokrywać piękny dom z bala, który na osiedlu pasuje jak kwiatek do kożucha,i to jeszcze nie jest najgorsze - najgorsze, że nikt nie został poinformowany o zmianach w MPZP.Nie znam się na przepisach budowlanych, jednak gdybym wiedziała, że można sobie robić co się komu podoba, to pewnie pobudowałabym sobie cygańską chatę rodem spod Zgierza,albo wieżyczkę, bo co komu do mojej działki i co mnie obchodzi plan zagospodarowania...Czy ktoś mógłby mi podpowiedzieć, co w takiej sytuacji robić, gdzie szukać pomocy?Dodam, ze sąsiad od strzechy bardzo mściwy, więc na wojenną ścieżkę nie bardzo mamy ochotę:/ Z góry dziękuję za podpowiedzi:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 16.11.2011 15:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2011 albo facet zapłacił za samowolkę. Szukać pomocy możesz tylko w gminie, która wydała MPZP. Jeżeli plan nie był zmieniony, powiadomić inspektora nadzoru budowlanego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 16.11.2011 17:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2011 A plan przewiduje takie pokrycie dachu? Ponadto dom z drewna i strzecha podlegają przepisom p-pożarowym. Więc zapodajcie jego budowę do straży pożarnej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nisi 16.11.2011 17:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2011 Dziękuję bardzo za poradę, będę musiała pofatygować się do gminy i dowiedzieć się o co chodzi:)Serdecznie pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nisi 16.11.2011 17:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2011 A plan przewiduje takie pokrycie dachu? Ponadto dom z drewna i strzecha podlegają przepisom p-pożarowym. Więc zapodajcie jego budowę do straży pożarnej. W planie napisane jest wyraźnie: pokrycie dachówką ceramiczną w kolorze ... Dziękuję za pomoc i podpowiedzi:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Betusia35 16.11.2011 17:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2011 A co Ci przeszkadza ten dom z bali ...? Mnie tam nie interesuje, co ktoś sobie na swojej działce buduje, byleby odległości zachował i nie zasłaniał słońca ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nisi 16.11.2011 18:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2011 A co Ci przeszkadza ten dom z bali ...? Mnie tam nie interesuje, co ktoś sobie na swojej działce buduje, byleby odległości zachował i nie zasłaniał słońca ... Witam, szczerze mówiąc - spodziewałam się prędzej czy później takiego postu... Pani pisząc j.w. uosabia mojego przyszłego sąsiada, który ma gdzieś przepisy i innych ludzi, którzy cenią sobie stronę estetyczną i zdecydowali się wydać więcej pieniędzy po to m.in., żeby ich przyszły dom wpisywał się w charakter CAŁEGO osiedla. Dom z bala kryty strzechą będzie dla innych również sygnałem, że wolno wszystko, a w pięknej scenerii będą mogły pojawiać się inne maszkarony, wyżej przeze mnie wymienione, typu wieżyczki itp. itd. Oczywiście wszystko jest kwestią gustu, ale wydaje mi się, że skoro jest MPZP, w planie wyraźnie określone zasady i inni się do tego stosują, to chyba coś jest nie tak, czyż nie? A gdybym wiedziała, że taki dom powstanie, nie kupiłabym działki i nie budowała się. W zasadzie nie powinno mnie też interesować, gdy ktoś na swojej działce katuje psa - przecież nie mój i nie u mnie... No ale zaraz pewnie przeczytam, ze nie to niestosowne porównanie... Jeśli nie chce Pani mi poradzić, to proszę w ogóle nie pisać, bo to niczego nie wnosi. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 16.11.2011 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2011 Nie sądzę, że nagle zmienił się MPZP, bo to nie jest takie proste.Wejdź na stronę gminy i przeczytaj dokładnie zapisy w MPZP dla tego obszaru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts