Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Moj cel- dom energooszczedny z pompa potrzebuje porad !!! :)

Recommended Posts

Witam,

Jakis czas temu zaczelam budowe mojego domu, chce ogrzewac przez pompe ciepla i poszukuje osob, ktore juz korzystaja z pompy lub beda. Chodzi mi glownie o ocieplenie domu-jakie, ile, wyliczenia oraz wybor pompy ...niestety na razie malo wiem, czas mam do wiosny wiec zaczynam czytac jednak rady oraz opinie sa bardze cenne...prosze o pomoc :)

nie narzucajmy mu rozwiązan za wszelką cenę - wyciśnij z projektu ile się da i spokojnie przemyśl czym to trzeba grzać - każde rozwiązanie będzie dobre jeśli je przemyślisz i zaakceptujesz.

Ja mu narzucam???

Toż to on napisał że chce PCi.

martas, ocieplaj normalnie, nie kombinuj i kupuj PCi tak jak planujesz.

A to jaką moc itd. to Ci razem z obliczeniami podadzą producenci ktorzy się napalą na sprzedaż Tobie swojego produktu.

pzdr

Ciekawe podejscie zacynac budowe od wyboru zrodla ciepla.

Ja najpierw "obskoczylem" sprawe z zapotrzebowaniem domu a dopiero potem z wyborem zrodla ciepla -zaleznie od wynikow.

Ozywiscie powinno sie to zrobic przed budowa zeby nie miec dodatkowych prac (kosztow), ale tak od tylu ? :)

Wyglada to tak, chce miec pompe ciepla, dobierzcie mi do niej dom a chyba nie tak powinno byc?

Pzdr.

w sumie tak

20-25 cm styropianu to było b.dużo z 2-3 lata temu.

20 cm styro to tak na moje oko to co 4-5 budowa obecnie.

poniżej 15 cm to wydarzenie raczej na budowie.

dowalą po nowym roku akcyzę na węgiel to sami ludzie dojdą do wniosku że to się opłaca.

mówię to na podstawie wizyt na ponad 50 budowach w tym roku.

choć sam się wkurzam jak rozmawiam z ludzmi którzy walą klinkier a pod niego z 12-15 cm wełny 0,40 . dobre jest tłumaczenie -panie gruba ściana, dodatkowo klinkier izoluję.

Edytowane przez malux20

Ale ja juz mam dom stoi w stanie surowym a dlatego pompa ciepla bo prad, olej i gaz bardzo drogie a palic w piecu to ja nie chce wiec zostaje pompa ;)

wstepnie z tego co sie rozeznalam to w sciane 20 cm styropian z nizsza lambda- wiecej nie da rady, w dach 40 waty, a w podloge 15 lub 20 nie wiem ile wejdzie...to tyle co wiem ocielenia domu, napewno musze odizolowac fundament, i zredukowac mostki termiczne...interesuje mnie kwestia obliczen ale z tego co czytam to trzeba zlecic firmie ;(

• 3 weeks później...