Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak połączyć klasykę z nowoczesnością...?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 13,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Aga wszystkie Twoje inspiracje mam u siebie w zakładce - mój ogród :lol2:

Ha wiedziałam Aguś czego chcesz:D:lol2: Od początku mówiłam, ze widzę w Twoim ogrodzie subtelny miksik:yes:

Tujki wyglądają bardzo fajnie w żywopłocie, jak stanowią dodatkowo tło dla innych roślin. Iglaki kuliste wcale nie są trudne ani czasochłonne w uprawie:no: W przeciwieństwie do ogrodu wyłącznie liściastego- wiejskiego, gdzie pozornie panuje artystyczny nieład. Nie wyobrażam sobie ogrodu tylko w lawendzie, bo lawenda kwitnie krótko i potem nie jest już tak ładnie. Staraj się wsadzać rośliny, które kwitną przemiennie- jest wtedy szansa na kolorowy ogród:D

Nie wiem czy masz Aga na swojej liście roślinek liściastych perukowca purpurowego? Fajny jest:yes:

http://www.familie.pl/profil/ogrodnia/gallery/php4p6md5.jpg

ps. Śliczne parapety:cool:

Zamiast Thuj mozna cisy powsadzac, tutaj w Milanówku to bardzo popularne :)

Alu cisy rosną strasznie długo- nie polecam na szybki żywopłot.:no:

Wiem, że dlugo, ale za to super wyglądają, jak dla mnie najlepszy jest bluszcz, no ale każdy ma inny gust :)

Parapety i elewacja super Kolor elewacji bardzo mi się podoba

czy ja źle widzę, bo u mnie na ekranie nie widac koloru ?

Alu ciekawie to zdjęcie wygląda :yes: szkoda że nie ma bliższego ujęcia :)

Elfir różaneczniki będą na pewno :yes:

Na 100 % w donicach przy drzwiach - bo tam w ogóle nie dochodzi słońce .

Ha wiedziałam Aguś czego chcesz:D:lol2: Od początku mówiłam, ze widzę w Twoim ogrodzie subtelny miksik:yes:

no widzisz - często nadajemy na tych samych falach :wiggle: ( czarownice tak mają :lol2:)

Tujki wyglądają bardzo fajnie w żywopłocie, jak stanowią dodatkowo tło dla innych roślin.

I tylko trak je widzę i tylko tak będę je tolerować :yes:

Iglaki kuliste wcale nie są trudne ani czasochłonne w uprawie:no:

wiem czytałam już o tym - i mam nadzieję się nawet kiedyś sama nauczyć je ciachać :lol:

Nie wyobrażam sobie ogrodu tylko w lawendzie, bo lawenda kwitnie krótko i potem nie jest już tak ładnie.

zgadzam się :yes:

lawenda tez będzie ale jako akcent :yes:

Staraj się wsadzać rośliny, które kwitną przemiennie- jest wtedy szansa na kolorowy ogród:D

Wiem wiem :yes: Moja mama już ma w tym doświadczenie - bo sama u siebie co roku sadza, przesadza :lol: - tak żeby w każdym momencie coś zawsze kwitło na rabacie - więc jeśłi chodzi o kwiaty mama mi pomoże :wiggle:

Nie wiem czy masz Aga na swojej liście roślinek liściastych perukowca purpurowego? Fajny jest:yes:

Śliczny jest :yes:

Mam go już na swojej liście :lol:

ps. Śliczne parapety:cool:

a dziękować :)

Aga a mnie się on bardziej podoba niż thuje - najwyżej będzie dłużej rosło - na sąsiada na razi się jeszcze nie zanosi - więc może zdąży urosnąć :lol2:

Pysiaczku dzięki, kolor jeszcze nie znany - będzie coś jasnego :yes: - ale ta szarość którą tworzy teraz siatka i klej już wygląda jak dla mnie dobrze :lol:

Alu bluszcz też znajdzie u mnie swoje miejsce :yes:

Boże ale ja będę miała tam roboty :o

Aga - jak już wykończysz dom, posadzisz w ogrodzie co trzeba, a będzie cię nosić - zlecę TOBIE projekt ogrodu, może być bardzo podobny do twojegohttp://forum.muratordom.pl/images/smilies/jumpy.gif

Natalko :hug:

Ale mi poprawiłaś humor :wiggle:

Chociaż wiem że póki co kompletnie się do tego nie nadaję :lol2:

----------------------

Dziewczynki moje kochane - nie miałam dziś w ogóle czasu do Was zajrzeć :(

Rano trochę roboty w domu a jak wyszłam o 11 tak tylko byłam w domu odstawić Oskara z przedszkola i wróciłam po 18, kąpanie karmienie dzieciaków i siadłam do komputera o 20 - czyli na godzinkę - odpiszę Wam i mój dzień już się kończy ;)

Byłam w sklepie oświetleniowym - dojechały lampy do salonu i jadalni - są super na żywo :wiggle:

Przyjechał kinkiet na hol u góry ( zamawiałam dwa - w zamówieniu napisali tylko jeden) - ale może to i dobrze bo jest jakiś taki maleńki - jutro cyknę zdjęcie na żwyo na budowie bo muszę go przymierzyć w miejscu docelowym. Ale boję się że będzie za mały :o.

Dumamy nad kostką, nad kamieniem na taras,

Byłam w łazienkach - omawiałam wstępne wizualki dolnej łazienki, wybrałam płytki - i nie są one niestety takie jak z moich inspiracji - musze odnaleźć je w internecie i Wam pokaże bo strasznie jestem ciekawa co o tym sądzicie. Ale to już jutro bo nie dam rady ;)

Przyszedł im też nowy katalog - gdzie spodobały mi sie płytki do górnej łazienki - miały być Rako - ale coś czuję że będą te nowe - tylko muszę ich pomęczyć o większy rabat ;)

A z Wam pokaże zdjęcie

http://i3.fmix.pl/fmi2498/a6440d1700226aed4f984b42

nie wiem jak Wam ale mnie ta mozaika baaardzo się podoba - dałabym ją pod prysznic,a reszta byłaby z większych płytek - niestety większe to płytki 10/10 :lol2: - jeśłi je wybiorę to Marcin się zarobi w tej łazience zanim ułoży te maleństwa ;)

Dostanę wycenę to zdecyduję ;)

Jak już jestem przy górnej łazience, pokaze Wam moje inspiracje :wiggle:

Tak będą wyglądać umywalki, z czerwonym blatem i szarością na ścianie - tylko chyba nie taką ciemną

http://i3.fmix.pl/fmi211/f61219010029f6ca4f72b242

a tak widziałam półkę nad kibelkiem i coś takiego powstanie tez nad wanną

http://i2.fmix.pl/fmi1243/60cbe2940025047a4f72b25a

To są zdjęcia z dwóch różnych gazet z dwóch różnych łazienek :lol:

Acha nie napisałam jeszcze o rozmowie z panem od ogrodów, sama wpadłam na pomysł zeby przesunąć samo boisko - poszliśmy zobaczyć ile jest miejsca za garażykiem i okazało się że da się je tam wcisnąć :wiggle:, także będzie wystawać tylko kawałeczek - a z okien salonu będzie widac tylko pas thuj/cosów które się tm posadzi do osłonięcia tego wystającego kawałka :wiggle:

Pan znowu mnie wysłuchał potakując i kiwając głową - zobaczymy co stworzy za tydzień - dwa ;)

Zmykam, bi juz padam

dobrej nocki życzę :)

Ja Cie Aga podziwiam, że Tobie się chce w ogóle o ogrodzie myślec w tej chwili, ale jak bedziesz miala jakis zarys co gdzieto przynajmniej trawnik będziesz mogla założyć, gdzie trzeba :)

Tu możesz zobaczyc korty w Gdyni, mnie się ten zywopłot bardzo podoba, tylko niestety zima jest goły :(

Aga - nie będziesz miała za małego tarasu?

Może coś w ten deseń:

http://images37.fotosik.pl/1491/ae1535a947860ff1.jpg

Przy czym rabata na środku ogrodu, przez która prowadzi ścieżka z płyt kamienia do altany może wyglądać tak:

http://www.thistlebrook.com.au/wp-content/glenrock-prairie-garden.jpg

długowieczne byliny (piwonia, liliowiec, rudbekia, pysznogłówka), berberysy, tawuła japońska, niskie krzewy iglaste

Edytowane przez Elfir

no widzisz - często nadajemy na tych samych falach :wiggle: ( czarownice tak mają :lol2:)

:yes::cool::lol2:

Różaneczniki dobrze, ze chcesz przy drzwiach, bo one nie lubią wiatru i zawsze zimą marzną.:bash: Z lawendą - fajnie, ze akcenty- też tak mam:D Aguś cisy tez bardzo lubię, jak masz czas, żeby rosły, to się nie wahaj:)

Nowe płyteczki świetne-bardzo lubię mozaiki. A Ty jesteś wyjątkowo odważna Aguś z tymi intensywnymi kolorami- podziwiam, bo ja bym tak nie potrafiła:no: Z tym większym zaciekawieniem będę obserwować Twoje poczynania:popcorn:

Czekam na fotki nowych lamp:D

Buziole zostawiam i dobrej nockihttp://www.polishbikers.com/images/smilies/cmok.GIF

Ja Cie Aga podziwiam, że Tobie się chce w ogóle o ogrodzie myślec w tej chwili, (

Alu myśleć to mi się bardzo chce :yes: tylko czasu mam za mało :sick:

Chiałabym móc siąść w ciszy i spokoju nad danym tematem - tak żeby mi nikt nie przeszkadzał przez np cąły dzięń - ale to niemożliwe - więc robię co mogę żeby zrobić jak najwięcej i dopilnować jak najwięcej :cool:

ale jak bedziesz miala jakis zarys co gdzieto przynajmniej trawnik będziesz mogla założyć, gdzie trzeba :)

I to jest podstawowe moje założenie, ścieżki i trawa - resztę zrobi się później

Agus myslalam ze mam duza dzialke ale Ty to masz dopiero lotnisko:jawdrop:(.

:rotfl:

Rowniez podziwiam organizacje ze ogarniasz rownoczesnie kilka tematow dodatkowo majac na glowie malych urwisow .Ja niestety tak niepotrafie nad czym bardzo ubolewam :

dziękuję Małgosiu :hug:

ogarniam to za dużo powiedziane :lol2: - pod wieczór to już i się tak wszystko kićka, pamięć szwankuje ;) coraz częsciej zdaża mi się zostawić garnek na ogniu :o - ale zawsze jestem w domu - przy komputerze oczywiście i dopiero smrodek przypalonego garnka mnie otrzeźwia :lol2:

Maju dziękuję Ci za czas poświęcony mojemu projektowi :hug: :hug: :hug:

Maju taras mamy duży :yes: - na planie wyszedł taki malutki :lol2: - widzieliśmy taki na żywo - i mieścił się grill, huśtawka, stół z krzesłami, i fotele wiklinowe :). Mamy chyba 25 m2 - ale nie wiem dokładnie, musze sprawdzić ;)

Tylko jedna rzecz jest nie do przeskoczenia - warzywnik - wiem że za garażęm to idelane miejsce na niego - ale tam niestety jest cień - to najbardziej bure i ponure miejsce więc nic tam nie urośnie :no:

Wczoraj wcisnęłam tam boisko :wiggle:

http://i1.fmix.pl/fmi2766/efc649fa000e83ad4f98e6a3

i zmieści się na styk - będzie miodzo - bo zasłoni się i garaż i boisko pasem z wyższych iglaków i nie będzie w ogóle go widać :lol:

Ja chcę kiedyś kiedyś wyłożyć go jak prawdziwe boisko - żeby chcłopakom dobrze grało się w kosza i niestety nie byłby to piękny widok z okien z domu - a tak nic nie będzie widać .

Warzywnik musi zostać tam gdzie jest - przeniosę chyba tylko sad międzdy altaną a warzywnikiem a tam gdzie dałaś boisko będzie zbieranina różnych drzewek i krzewów :yes:. Przeniosłam też plac zabaw - na żółto - na dzień dzisiejszy jest taki plan - który pewnie się jeszcze zmieni :lol2:

Pan mówił że jeszcze co gdzie ma być ustalimy jak wywiozą glinę i wyrównają teren bo działka wtedy zmieni trochę wyglą - i możę jeszcze cioś się wyklaruje. Póki co czekam co pan naszkicuje według moich nowych wytycznych.

Zrobi przede wszystkim realne pomiary działki - bo ostatnio tylko sobie ja pooglądali :mad: zamiast wszystko dokładnie pomierzyć :sick:

moim zdaniem mało profesjonalne podejście :sick:

Piękne to zdjęcie które wkleiłaś - na pewno będa u mnie takie rabaty :yes:.

I gdyby nie to że nie może być tam boiska i warzywnika

- to świetnie ro rozrysowałaś :jawdrop:

dziękuję jeszcze raz :hug:

Dropku cieszę sie że i Tobie się podoba :) - moja mama nie zachwyciła się tak jak ja - i zaczęłam się zastanawiać czy już zmęczenie nie daje się we znaki.

Ale jak zobaczyłam to zdjęcie to padłam po prostu . i dzisiaj rano dalej mnie zachwycają :wiggle:

Ale mam dylemat ;) - cena drugie tyle co za RAKO i mniejszy format - czyli droższe ułożenie ;)

Co w ogóle sądzicie o wyłożeniu łazienki płytkami 10/10?

Myślę że jeśłi zdecyduję się na te płytki to jedną ścianę pomaluję po prostu farbą ;)

Taką ciemną jak jest na inspiracjach które wkleiłam

Drop ja tez zwróciłam uwagę na tą deszczownicę - i nie wiem czy prysznic na drążku nie popsuje efektu tego paska mozaiki :o

Elfirku piękne te zimowe zdjęcia :yes::jawdrop:

Aguś zobaczymy jak ta moja odwaga przełoży się na wygląd wnętrz :lol2:

Dziś cyknę te fotki kinkieciku :yes:

A ogrodowym poczynaniom dalej będę się przyglądać z zapartym tchem :yes: Właśnie próbuję coś stworzyć u siebie, więc każda rada w tym temacie u Ciebie będzie niezwykle pomocna :yes:

Maju ale z tego co widzę to Ty większy spec ogrodowy niż ja jestem ;)

Ja mogę póki co tylko inspiracjami służyć :)

Ale pożyjemy i może czegoś się nauczę :cool:

Aniu :hug:

Mirelko dzień dobry :)

A masz tam cień?

Ja wiem tyle że wolą żyć sobie w cieniu i półcieniu - a tak bedą miały u mnie od strony frontu :yes:

Aga, fajne płytki wyszperałaś!

10x10 to ciekawy rozmiar :) Tylko ciekawe, czy wyda się równie ciekawy Twoim wykonawcom :lol2:

A możesz sklerotyczne przypomnieć, gdzie i jak miałyby leżeć?

Połączenie z farbą jak najbardziej. Też tak będę miała :lol2:

Aniu wczoraj wkleiłam takie dwie inspiracje do górnej łazienki - ta mozaika poszłaby pod prysznic - a tymi 10/10 wyłożyłabym geberit i ściany.

Dałabym- biel i szarość - -jeszcze nie ustaliłam jak - ale dziś mam z panią od wizualek siąść i to obgadać (dodam że jakbym nie miała tych wizualek gratis - za zamawianie tylu rzeczy do łazienek - właśnie bym siedziała nad papierem milimetrowym i kwadraciki rozrysowywała :lol2:)

To tam gdzie planowałam RAKO - ale ta mozaika mnie ZAUROCZYŁA :lol: