Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak połączyć klasykę z nowoczesnością...?

Recommended Posts

I pomysł na dolna łazienkę

Moich wymarzonych marmurowych płytek z CALACATTY nie znalazłam więc na zastępstwo taka mała dawka marmuru :) w postaci mozaiki i okładziny na geberity ;)

Już kiedyś wklejałam - ale koncepcja trochę się zmieniła ;)

I tak na geberity położone pionowo

http://i1.fmix.pl/fmi953/428f52a40027e4734f54a570

do tego mozaika na wannę

http://i3.fmix.pl/fmi985/4458051b0014555f4f54a51b

na ścianę kwadraciki z firmy DUNIN

do tego listwa przypodłogowa i taki mały cokolik - wałeczek na wykończenie

- płytki położone do połowy ściany - potem już farba do góry

płytki i cokolik

http://i2.fmix.pl/fmi857/5687577f00179b734f98f021

http://i1.fmix.pl/fmi2572/ab333ead0001d6dc4f98f039

Do tego być może (zobaczę jak to na wizualce wyjdzie taka mozaika pod prysznic - jako kwadratowy ekran pod wszystkie przyciski i dysze w ścianie otoczona tym malutkim wałeczkiem, reszta płytek te małe białe kwadraty

http://i3.fmix.pl/fmi555/ee701941000b48a34f98f412

Wychodzi na to że wszystkie płytki do domu to większe lub mniejsze kwadraty http://www.matrax.net/forum/images/keny/glupek1.gif

Dzięki calacacie miało być ciepło - a tu te szarości trochę smutne są :(.

Nic innego nie znalazłam - nie mówię że mi się nie podoba ale szukałam czegoś innego

Co myślicie o takim zestawie?

Ja chciałam dać taką samą moziake pod prysznic - ale pani mnie namawiała do czegoś wyrazistrzego pod prysznicem - zobaczymy jak to wyjdzie na wizualce......

• Odpowiedzi 13,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jak dla mnie za duzy misz masz, wg mnie dwa rodzaje płytek to jest to co by mi sie najbardziej podobało, ja tak zrobilam w górnej lazience, do dzisiaj mnie to denerwuje(gdzie ja miałam glowę?, na szczęscie mężowi sie podoba :)). MOJE zdanie jest takie jedne plytki i jedna mozaika :)

O kolorze sie nie wypowiadam, bo widzę, że szarości teraz w modzie i wszyscy na forum uwielbiaja szarośći, ja zdobedę sie na odwage i powiem, ze mi się nie podobają :( Natomiast w Twoim domu szary oczywiście bedzie pasował :)

Pysiaczku dzięki, kolor jeszcze nie znany - będzie coś jasnego :yes: - ale ta szarość którą tworzy teraz siatka i klej już wygląda jak dla mnie dobrze :lol:

To pojechałam nie ma co :lol: Ale to wina mojego monitora w pracy i tego, że masz tak ładnie i równiutko zarobioną tą siatkę klejem, że wygląda jak gotowa elewacja :yes:

A a kolor u mnie to coś pomiędzy szarym a brązem dlatego pomyślałam, że to docelowy, bo jest naprawdę super ;)

Bardzo mi się podoba pomysł na dolną łazienkę :) Na górną zresztą też - taka żywa będzie :)

Z wielką niecierpliwością czekam na wizualki :)

!

Aniu ja też :lol2:

Alu - dlatego ta ostatnia mozaika w kreseczki jest pod wlekim znakiem znakiem zapytania :yes:

To pani mi ją usilnie chce wcisnąć pod prysznic - niech zrobi taką i taką wersję - a my ocenimy :)

Alu ja też bym wolała coś cieplejszego do tej łazienki - ale żadna inna mozaika kamienna mi się nie podoba :o - ale mam gust co???

AniuS wiem - sama je bardzo chciałam mieć - ale są b. drogie ;) to firma alape - a bez syfonu cena 1700 :bash:. Ale są świetne bo są niskie mają tylko 11 cm wysokości

http://i3.fmix.pl/fmi1980/46edf99f0024de7d4f72b118

Ja wybrałam do łazienki podobne DURAVIT VERO 50/47 są wyższe od tamtych chyba tylko o 1 cm no i sporo tańsze :yes:

ale za to będa takie same baterie jak przy tych umywalkach jak na zdjęciu to Seria Talis S

Do jadalni i salonu oczka firmy CLEONI

http://i3.fmix.pl/fmi2351/6cd1db8000164f2c4f7c2c68

To pojechałam nie ma co :lol: Ale to wina mojego monitora w pracy i tego, że masz tak ładnie i równiutko zarobioną tą siatkę klejem, że wygląda jak gotowa elewacja :yes:

A a kolor u mnie to coś pomiędzy szarym a brązem dlatego pomyślałam, że to docelowy, bo jest naprawdę super ;)

Bardzo mi się podoba pomysł na dolną łazienkę :) Na górną zresztą też - taka żywa będzie :)

Pysiaczku nie szkodzi - kurde mnie tez na żywca się ten klej podoba - aż sie mojego J pytałam czy to juz koniec prac i malowanie nam samo nie zostało :lol2:

Dzięki za opinie łazienkowe - tzn że ide we właściwym kierunku :wiggle:

Alu ja też bym wolała coś cieplejszego do tej łazienki - ale żadna inna mozaika kamienna mi się nie podoba - ale mam gust co???

O gustach się nie dyskutuje :D

Trudno znależć coś cieplejszego kamiennego do łazienki, Ty chcesz ja mieć na wysoki połysk?

Cokolika tez bym nie dawala, absoluuuuuuuuuuuutnie (sory Aga, ale ja nie potrafie mówić , ze mi sie podoba jak mi sie niepodoba)

I jak Ci sie ten szary podoba to rob, bo on u Ciebie bedzie na pewno pasowal, ale do łazienki dalabym tylko dwa rodzaje kafli : Kafle 10 x 10 dla mnie jak najbardziej :)

Co ciekawe, mnie się mój dom tez podobał jak położyli klej ( o dziwo szary), ale ajk połozyli biala strukture to dopiero było miodzio :)

Edytowane przez emiranda

Trudno znależć coś cieplejszego kamiennego do łazienki, Ty chcesz ja mieć na wysoki połysk?

Te z calaccaty były w ciepłym odcieniu - ale do kupienia tylko w Chinach :lol2:

Cokolika tez bym nie dawala, absoluuuuuuuuuuuutnie (sory Aga, ale ja nie potrafie mówić , ze mi sie podoba jak mi sie niepodoba)

[

Alu też się jeszcze będę nad nim zastanawiać ;)

W ogóle spodobałymi się jeszcze wczoraj cegiełki

- i od początki chciałam w dolnej cegiełki - bo takie mi pasują do klasycznej łazienki

ale jakoś tak żadne mi nie podchodziły (chyba mam cały czas w głowie te marmurowe ;))

Co myśłicie o takim połącznieu?

Jeśli ta mozaika w paski pasuje do cegiełek to nie wiem czy nie zmienie koncepcji -niby kolor ten sam - ale kształt zupełnie inny.

Widzicie mam problem z tą łazienką - bo jak nie ma tego co się podoba to już cięzko dobrać coś innego zadowalającego :(

I tak mozaika i cegiełki

http://i3.fmix.pl/fmi2152/b9310d290025a8b54f990f28

http://i3.fmix.pl/fmi985/4458051b0014555f4f54a51b

wtedy już bez cokolików i bez gzymsików - prosta forma

?????????????

Mnie się pomysł na dolną łazienkę bardzo podoba :yes: i to zestawienie mozaiki i kwadratowych białych płytek jest bardzo fajne. Płytki cegiełki wg mnie będą za bardzo retro. Kwadraciki to taka klasyka i nowoczesność w jednym :) i wałeczki też mi się podobają bo dodają klasycznego charakterku. Z tą drugą mozaiką pod prysznicem to nie wiem czy nie za dużo, ona jest bardzo wyrazista i może zdominować resztę.

Kolorowa mozaika też fajniutka :) taka wesoła i energetyczna, do łazienki dla chłopaków by pasowała :yes: tylko ja bym chyba dała do niej większe niż 10x10 płyteczki.

Kolorowa mozaika jest super. Bardzo fajna i do tego proste białe płyteczki 10x10 i będzie ok. W zasadzie jeśli boisz się kosztów, to znajdź jakieś białe większe płytki i one tez na pewno się super zgrają z mozaiką, bo to ona będzie główną ozdobą. W dolnej łazience -ciężki wybór, ale cokoliki też mi do tej koncepcji marmuru nie pasują. Sam marmurek wygląda ładnie.

Z ogrodem podziwiam. Nawet nie chcę myśleć ile urządzenie go będzie was kosztowało, ale prawda jest taka, że można to robić stopniowo, latami i będzie ten ogród z wami dojrzewał. Koniecznie pomyślcie o systemie nawadniającym, bo inaczej się zarobicie na amen. Ja szukam czegoś na ogrodzenie, zimozielonego i szybko rosnącego. Jeśli znacie coś takiego, to proszę o cynk:-)

Alu chyba jednak nie będzie tej cegiełki - tak jak Two napisała zrobi się retro i tak właśnie jest na zdjęciu które mi wkleiłaś.

Także zostaje moja pierwsza myśl :yes:

Bocianku ja znowu źle zrobiłam że w jednej chwili zaczęłam pisać o dwóch różnych łazienkach i teraz będzie Wam się mieszać :)

Kanciasto będzie u góry u chłopaków + ta kolorowa mozaika :)

Dolna łazienka klasyczna stonowana :yes: - i to do niej myślałam twe cegiełki - ale po cąłym dniu analizowania jednak zostanę przy małych kwadracikach 10/10

tylko najgorzej pewnie będzie dopasować pod względem wymagań roślin...

zgadza się :yes: ale będziemy to robić sukcesywnie i pewnie dużo się na przesadza zanim znajdzie swoje miejsce na stałe ;)

Two już do mnie dotarło że kombinuję z tymi cegiełkami :lol2:

I cieszę się że Ty czuwasz :hug:

Kolorowa mozaika też fajniutka taka wesoła i energetyczna, do łazienki dla chłopaków by pasowała

:wiggle:

tylko ja bym chyba dała do niej większe niż 10x10 płyteczki.

Pani od wizualizacji też mi to dziś zaproponowała ;)

A te Rako 15/15 albo 20/20 - co o tym myślisz?

I taniej będzie :wiggle:

Pani jeszcze mówi że po jednej stronie będzie się za dużo działo - wanna, geberit, czerwone półki nad wanną i geberitem , szafeczki nad geberitem i prysznic w rogu. A po przeciwnej stronie tylko lustro i umywalki i chyba tam przeniosę kaloryfer, do tego bez płytek tylko pomalowane farbą.

Ja nie miałam z tym problemu - ale osądzić mogę jak zobaczę wizualki .

A tu się zbliża długi weekend i wszystko się przesunie w czasie :(,

Chyba sama próbuję to sobie narysować ;)

Skibusia wysłałam Ci priv :)

Bardzo fajna i do tego proste białe płyteczki 10x10 i będzie ok. W zasadzie jeśli boisz się kosztów, to znajdź jakieś białe większe płytki i one tez na pewno się super zgrają z mozaiką, bo to ona będzie główną ozdobą.

Koszty nie wyjdą tak źle bo nie będzie płytek po przeciwnej stronie i w rogu przy drzwiach też pójdzie farba ;)

Do tej pory myślałam że będzie ok - ale pani mi tu sugeruje że małe kwadraty wprowadzą oczopląs :o

Nawet nie chcę myśleć ile urządzenie go będzie was kosztowało, ale prawda jest taka, że można to robić stopniowo, latami i będzie ten ogród z wami dojrzewał.

oj my tez nie chcemy myśleć :lol2:

I już wiemy że teraz pójdzie tylko kostka i trawa, i chcę dokładnie wytyczyć już rabaty - a roślinki ......zobaczymy ;)

Koniecznie pomyślcie o systemie nawadniającym, bo inaczej się zarobicie na amen.

myśłimy , myśłimy - bez tego ani rusz - w ogóle nie wchodzi w grę jakieś ręczne podlewanie http://www.matrax.net/forum/images/keny/glupek1.gif

A ja polecam zrobienie systemu nawadniającego w gotowym, rozrastającym się ogrodzie. Chyba, że macie 100% pewność że plany będą zrealizowane, nic się nie zmieni itd. :).

.

Póki co zobaczymy jak będziemy stać z kaską, ale nawadnianie chcieliśmy tez zrobić od razu - dlatego zależy mi na opracowaniu tego projektu tak żeby go już później w ogóle nie zmieniać :yes:

Cieszę sie że wpadłaś :hug:

Co tam słychac Yokasiu ?

Aga ja jeszcze w sprawie mozaiki to są dość duże te kwadraciki prawda, ile centymetrów. Ja mam w dwoch łazienkach mozaiki trawertynu ta mniejsza 2.3 cm bardzo mi sie podoba ta druga 4,6 niekoniecznie (jak na mój gust jest taka malo delikatna). I właśnei tę większa mam obudowana wannę i powiem Ci tak bardzo mi się ona podobala jak ja kupowalam, tak bardzo chciałam ją mieć, a teraz co na nia patrzę to ............................... Takie moje sugestie.

I wiesz ja co prawda nie mam nic przeciwko plytkom 10x10, ale nie pomyślalam, że one maja byc do tej mozaiki, ja bym wzięła wieksze :)

Tyle pobytu na forum, tyle róznych inspiracji, a tu człowiek nie może się zdecydować, ja Ciebie doskonale rozumiem. W pewnym momencie to nas przerasta. ja np bardzo dzisiaj żałuję, że nie wzięłam projektanta wnętrz, w koncu w stosunku do kosztów domu to nie są wielkie pieniądze, a jednak taki projektant jest w stanie dużo doradzić :)

Różaneczniki mogą być od strony północnej ? Mam dwie (puste) donice przed drzwiami i bym coś do nich chęnie upchnęła ...

Różaneczniki mogą rosnąć w cieniu. Ale donice musiałyby być ocieplone. Inaczej korzenie będa przemarzały zimą.