adanko77 21.11.2011 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2011 Witam wszystkich, mam nadzieję, że pomożecie mi rozwiązać problem, z ktorym nie mogę sama sobie poradzićOtóż jestem na etapie adaptacji projektu i jeśli chodzi o ogrzewanie raczej kieruje się w strone pompy ciepła. W związku z tym chciałabym z projektu usunąc komin (to jakas oszczędność na korzyść pompy). Ale, jeśli w trakcie budowy z jakiegos powodu zmienię zdanie ( co do pompy), czy bez komina będę mogła wstawić piec gazowy? Dom ma 150 m2 powierzcni, budowany bezie z bk 24 + 15 cm styropian. Na całości planuję podłogówkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
desmear 21.11.2011 18:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2011 niestety kocioł gazowy MUSI mieć komin. chyba nie chcesz, żeby spaliny ładowały Ci się do domu.natomiast komin można wykonać w różnych technologiach. możesz murować, ale nie musisz.ja zastosowałem komin z kwasówki, jedyne o co musiałem zadbać na etapie murowania to dziura w wylanym stropie (przepust żeby potem nie trzeba było kuć) i kołnierz na dachu (przepust dachowy). sam komin został wykonany na końcu (po tynkach) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ryhu82 21.11.2011 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2011 Nie trzeba komina, może wychodzić przez ścianę, ale trzeba spełnić odpowiednie warunki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 21.11.2011 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2011 piec kondensacyjny z zamkniętą komora spalania do 21 W może mieć wyjście przez ścianę przewodem koncentrycznym powietrzno-spalinowym.Ja tak planuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
desmear 22.11.2011 07:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2011 Nie trzeba komina, może wychodzić przez ścianę, ale trzeba spełnić odpowiednie warunki. ale to także jest komin, tylko inaczej zrealizowany, nie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adanko77 22.11.2011 08:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2011 piec kondensacyjny z zamkniętą komora spalania do 21 W może mieć wyjście przez ścianę przewodem koncentrycznym powietrzno-spalinowym. Ja tak planuję. dzięki za odpowiedz, właśnie o takie rozwiązanie mi chodziło. Dopytam tylko, czy w zbudowanym, juz domu "taką dziurę przez scianę" da sie zrobic? CZy sa tez jakies inne kryteria, ktore trzeba spełnic? (np odleglosc od okien?) Czy to jest w ogole praktyczne rozwiązanie (np nie brudzi elewacji, nie niszczy dachu)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
desmear 22.11.2011 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2011 http://kominflex.com.pl/content/wyprowadzenie-spalin-przez-%C5%9Bcian%C4%99-budynku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 22.11.2011 22:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2011 adanko - w ścianie wybić dziurę to nie problem Na pewno nie zwracałeś na to wcześniej uwagi, ale na starszych osiedlach, gdzie kiedyś królował węgiel czasem można spotkać właśnie takie przewody wychodzące ze ścian, gdy właściciele przerabiali kotłownie. Ale pomieszczenie, gdzie będzie stał kocioł gazowy musi mieć wentylację. Z tym, że zrobienie kratki wentylacyjnej tez nie jest problemem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts