Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jak to jest z tym humusem?

Recommended Posts

łopatką? matko święta!

jak sobie pomyślę, że ten zwał ziemi co mam w ogrodzie miałbym usypać łopatką, to... aż mi coś w łopatkach strzela!

Ostrówkiem to se zgarniesz na taką głębokość jak trzeba i potem będziesz miała więcej żyznej ziemi do ogrodu. Łopatką to wydłubiesz raczej tylko niezbędne minimum. Więc chyba na jedno wychodzi, bo potem będziesz dokupywać ziemię do łogrodu...

chyba, raczej

Jeżeli planujesz murowanie ścian fundamentowych z bloczków to i tak trzeba usunąć sporo ziemi aby murarze mogli jakoś sie poruszać. W praktyce wychdzi na to, że całą objętość ziemi spod domu trzeba usunąć (najpierw humus, a na druga kupkę resztę piachu). Taka sytuacja jest często kiedy dom nie jest zbyt duży, wtedy odległości pomiędzy poszczególnymi ściankami są na tyle małe, że szybciej jest wszystko wybrać niż grzebać powoli łyżką ostrówka).

U mnie skończyło się na tym, że usunąłem całą ziemię wewnątrz domu i na zewnątrz w odległości ok 1m, aby można było od razu położyć uziom otokowy i zaizolować ściankę po wymurowaniu i narzuceniu rapówki.

Efekt końcowy był taki, że do zasypania fundamentów pod chudziak poszło 13 kamazów żółtego piachu (kopalnianego z wykopów - ważne aby nie był to piach z rzeki - u nas z Wisły, bo się nie da dobrze zagęścić)

U mnie skończyło się na tym, że usunąłem całą ziemię wewnątrz domu i na zewnątrz w odległości ok 1m, aby można było od razu położyć uziom otokowy i zaizolować ściankę po wymurowaniu i narzuceniu rapówki.

)

Uziom jest lepiej zatopic w lawach uwazajac aby bednarka albo pret byl oblany co najmniej 5cm z kazdej strony betonem. Nie rdzewieje.

Karol N

Gość PL

Łopatą ?

Dajmy na to, że usuwasz 50 cm, na powierchni 100 m2, to daje 50 m3 ziemi. Jeszcze trzeba to wywieźć na taczkach.

Jeśłi planujesz budowę za kilka lat i teraz zaczniesz to może być.

PL

ja będę sama łopatką machała :D

Droga Magi

Raczej zapomnij o machaniu samej łopatką. :o To robota na kilku tęgich chłopa. Zastanów się dobrze samodzielna robota wcale się nie kalkuluje. Najlepiej zamówić ostrówek jakieś 45 zl/h i w pół dnia z dojazdem będzie po robocie łącznie z rozplantowaniem ziemi po dzialce. 8) Dziewczyno sama się zakatujesz i ciężko to odchorujesz. Nie mówiąc już że możesz nie dać rady. A nawet jak dasz radę to jak później będziesz wyglądać z rękami wyciagniętymi do kostek. :o

Pozdrawiam

Również odradzam ręczną robotę. Koszt koparki nie jest duży (na początku budowy to każda wydana stówka przeraża, ale przywykniesz do wydawania grubych tysięcy... ;-)

Jeśli na prawdę chcesz oszczędzić to widziałem raz taki patent że w ogóle się nie wybiera humusu tylko kopie się ławy bezpośrednio z poziomu gruntu. Potem nasypujesz na to jeszcze trochę piachu na podsyp i właściwie może być... To jednak zależy jaką masz ziemię. Jeśli humusu masz niewile a ziemia bardziej leśna to można (moim zdaniem), w przeciwnym przypadku bym nie ryzykował...

pozdrawiam

• 1 month później...
A ja mam troszkę inne pytanie o humus: wiem już, że zedrzeć to cholerstwo trzeba :wink: Czy może go ściągnąć ta sama kopara, która przyjedzie do wykopania dziur pod fundamenty? Pytam, bo naczytałam się tu o Ostrówkach i Caterpillarach, a może da się to zrobić za jednym razem? Pomóżta, bo za kilka dni kopara! :o