klakierzyca 24.11.2011 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2011 Witam Serdecznie Tydzień temu dostałam pozwolenie na budowę (po kilkuletnim oczekiwaniu) także zaczynam się przymierzać. Działka znajduje się pod Krakowem. Bardzo długa ale wąska, a kawałek, który przekwalifikowali mi na budowlaną jest w takiej niby dolince (działka w bocznym przekroju ma kształt skoczni narciarskiej) Działka jest wysunięta troszkę z lini innych domostw i znajduje się głębiej w polach. Zalezy mi więc by dom NIE MIAŁ DUŻYCH OKIEN WYCHODZĄCYCH NA TARAS. Okna muszą znajdować się wysoko. Przez cały dzień oglądałam strony z projektami i nie znalazłam takiego domu. 85-110 metrów i ani więcej ani mniej żeby do wejścia wchodzić PO SCHODACH. Musi on być bezpieczny.Nie wiem, wysoka podmurówka. Musi to być zaprzeczenie domu parterowego z oknami przy ziemi. Czy ktoś z Państwa widział kiedykolwiek taki projekt? Pytam również orientacyjnie o ceny. Mamy z mężem, córką i zieciem jeden wspólny kredyt na mieszkanie. Nie pamietam jak to dokladnie jest ale chyba Oni są kredytobiorcami ale kredyt jest na nas. Podejrzewam więc, że przy minimalnym wkładzie naszym tj jakieś 10 tysięcy dadzą nam góra 150-200 tysięcy kredytu. Pytanie- do jakiego etapu dojdziemy mając tyle pieniędzy? Jedyne co zdążyliśmy zrobić to załatwić ( ) geodetę (800 zł) a doprowadzenie wody i pradu przed nami. Dom ma byc PROSTY.Kształt prostokąta z najprostszym dachem. Mam znajomych górali, więc ma nadzieję, że w większości będę mogła na nich liczyć po trochę mniejszej cenie niż obca ekipa. Wodę i prąd przeprowadzamy oczywiscie na wiosnę i potem zamierzamy ruszyć z budowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Eskaa 24.11.2011 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2011 Według mnie najlepiej byłoby zamówić projekt indywidualny. Są tacy, którzy budują sami i za 200 tyś mają gotowy mały domek a innym 200 tyś zabraknie na ssz. Trudno ocenić co zrobicie za 100-200 tyś nie znając projektu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klakierzyca 24.11.2011 19:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2011 Dziękuję A w jakiej cenie jest projekt indywidualny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Eskaa 24.11.2011 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2011 Nie wiem czy można mówić o jakiejś jednej konkretnej kwocie, pewnie ceny są różne. Kiedyś chciałam zamówić projekt indywidualny na mały, prosty domek parterowy za który architekt chciał 6 tyś. Nie jest to duża kwota , bo gotowy projekt kosztuje około 1500, 2000 , ale drugie tyle można wydać za adaptację projektu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 24.11.2011 22:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2011 Po co taras robić więc od strony, od której nie chce się okien? Może żle zabieracie sie do szukania projektu?Wrzuć mapke z opisem, gdzie jest spadek. Przy działce ze spadkiem dużo kosztować cię będą fundamenty. Wydaje mi się, że ok 40 tyś. Ja buduje prosty i energooszczędny domek i zakładam, że stan deweloperski będę miała za 200 tyś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klakierzyca 24.11.2011 23:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2011 (edytowane) taki schemat działki wysyłam, bardzo amatorsko zrobiony ale zależało mi na czasie przyznam szczerze, a chyba każdy zorientuje się o co chodzi. Działka jest wąska i bardzo długa. Całośc ma ponad 26 arów. Z tego co zauwazylam w okresach powodziowych woda płynąca z prawej strony zatrzymywała się na domku gospodarczym i troche niżej, w dole było sucho. I tak zainwestujemy w jakieś drenaże http://naforum.zapodaj.net/thumbs/2d3da9fd435f.jpg W planach było wyburzenie pomieszczenie gospodarczego i wybudowanie na skarpie ale ... z racji tego, że jak pisałam wyżej w okresach kiepskiej aury zbiera się tam woda a po drugie dochdzą koszty w tysiącach za poprowadzenie wody, prądu, gazu itp Edytowane 24 Listopada 2011 przez klakierzyca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 24.11.2011 23:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2011 Doświetlenie pomieszczeń od strony sąsiada najlepiej zrobić w formie górnych świetlików (cos podobnego będzie miał forumowicz robert skitek - poszukaj jego dziennika budowy) http://archinspire.com/wp-content/uploads/2011/02/roof-top-windows-modern-house-interior-structure7.jpghttp://img267.imageshack.us/img267/121/azienkal.jpg Niestety, w gotowych projektach domów nie znajdziesz czegoś takiego. Sąsiad jest od południa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klakierzyca 25.11.2011 00:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2011 (edytowane) nie. Na szczęście nie od południa. Tak mamy : http://naforum.zapodaj.net/thumbs/b636eeed8635.jpg a teraz wkleję zdjęcia działki jakie znalazłam na dysku.Może coś rozjaśnią. http://img339.imageshack.us/img339/6730/domek1v.jpg Uploaded with ImageShack.us http://img193.imageshack.us/img193/6705/domekkkk.jpg Uploaded with ImageShack.us http://img40.imageshack.us/img40/4660/domek4.jpg Uploaded with ImageShack.us Tam gdzie widać kompostownik po lewej stronie, zbity z bali jest granica działki naszej i sasiada. http://img802.imageshack.us/img802/1862/domekkkkkkkk.jpg Uploaded with ImageShack.us http://img545.imageshack.us/img545/3749/domekkkkkkk.jpg Uploaded with ImageShack.us sąsiedztwo. Jak widać, wszyscy są raczej na górze, tylko my wypuszczamy się w głąbhttp://img254.imageshack.us/img254/9367/domek8.jpg Uploaded with ImageShack.us Edytowane 25 Listopada 2011 przez klakierzyca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klakierzyca 25.11.2011 01:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2011 I jak widzicie, ten fragment pod dom jest trochę w dołku. Zależy mi więc, aby dom był wysoki tj. żadnych okien do ziemi, taras tylko na górze, dojście do drzwi wejściowych po schodkach parterowe okna wysoko, ponad zasięgiem wzroku stojącego na zewnątrz pod oknem. Projektu takiego nie widziałam ani jednego. Żadne nowoczesne w grę nie wchodzą. Zależy mi na sielskim klimacie. A jak wyglada sprawa z budowaniem domu przez taką ekipę górali, oni to robią z projektu czy jak to oni - świstek mają w nosie i robią z doświadczenia, intuicyjnie. No dom który chcę, ma być prosty i tani. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tfor 25.11.2011 05:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2011 (edytowane) pod Krakowem to okolice Michałowic? Te tereny coś mi znajome. Nie rozumiem pewnej sprawy. Piszesz, że masz pozowlenie na budowę. Na co? Bo pozowlenie to się dostaje już na konkretny dom. Może masz WZiT i tam masz opisane jakie sa warunki zabudowy. A obserwowaliscie teren po roztopach? czy nie jest tak czasem, ze woda idzie dołem i dlatego wszyscy się budują wyzej? Edytowane 25 Listopada 2011 przez tfor Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klakierzyca 25.11.2011 09:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2011 (edytowane) mamy tę działkę 40 lat, bywaliśmy w zimie, lecie, na wiosne, jesień i nawet w okresie powodziowym nie widziałam tam stojącej wody. Jak pisalam takie ubite błoto po deszczowych okresach jest ale zatrzymuje się kilkanascie metrów od potencjalnego domu. Ty też spod Krakowa? Przepraszam, tak potocznie to nazwałam. Chodzi o przekształcenie kawała działki na działkę budowlaną. Na marzec mamy zaklepany termin przeprowadzenia wody i prądu. Niestety chyba trzeba bedzie postawić słup bo jest za wąsko i kable w ziemi nie maja wystarczającej odleglosci od siebie :/ a wydaje mi się, że ludzie pobudowali sie na górze z racji pól, które uprawiają. Na górze dom, na dole pole. Poza tym jeden dom teraaz powstał na naszej wysokości 2 działki dalej. Edytowane 25 Listopada 2011 przez klakierzyca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tfor 25.11.2011 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2011 (edytowane) pochodzę z Krakowa (28 lat tam mieszkałem) ale mieszkam od 10 lat w Warszawie i od dwóch lat buduje poza Warszawą. Kiedyś Krakó był fajny i tani. A teraz droższy od Warszawy, zwłaszcza usługi. Na południu tak dzielą działki na paski rozdajac dzieciom . Sam ma tam działkę 75 arów budowlane (15 km od Krakowa), ale wąski na 40 metrów i pod górę. Czekam jak deweloperka sie poszerzy i dadzą przyzwoitą cenę. A tak nawiasem mówiąc 15 km od Krakowa to juz wieś, a 15 km od Warszawy to jeszzce dzielnica. Edytowane 25 Listopada 2011 przez tfor Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 25.11.2011 13:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2011 sielskiego domku w gotowcach na wąską działkę nie znajdziesz. Poza tym słowo sielski kłóci się z wysokim posadowieniem. Bo sielski to znaczy nawiązujący do wiejskich klimatów. A wiejskie domy były niskie i rozłożyste. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 25.11.2011 13:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2011 Szalony pomsył z taką budowa domu w dolinie. Od wieków ludzie stawiali domy na wzniesianiach bo było latwiej bezpieczniej, ale u nas teraz jest wolność każdy może postawić co cche i gdzie a potem płakać że dom odpłyną z wraz z nadejściem wiosny. A kanalizacje to jak z tego domu odprowadzisz ? Pod gore nie popłynie. W warunkach co masz nie ma określonej lini zabudowy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klakierzyca 25.11.2011 19:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2011 Co do cen w Krakowie się stuprocentowo zgadzam. Są mega wysokie. I patrz też na zarobki w Krakowie a w Warszawie. Jest różnica. Moja siostra mieszka pod Warszawą a ja w Krakowie. I mam porównanie. Moim marzeniem jest wyniesienie się stąd bo z roku na rok jest coraz gorzej...ale niestety - "jak sie nie ma co sie lubi ... " Jak pisałam wyżej, jeden sąsiad na mojej linii się wybudował i "stoi" .Nie jest to jakiś wielki dół. Nie ma tam terenów zalewowych. Myślicie, że za duże ryzyko? Po to tu jestem żeby się podowiadywać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 25.11.2011 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2011 I tak , myśląc o budowie, musisz zrobić badania geotechniczne. Niech geolog ci określi nośność gruntów i poziom wody Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Raźny 26.11.2011 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2011 Po pierwsze. U mnie na mocno wschodnim Mazowszu za indywidualny projekt architekt zażyczył sobie za około 100 -120m2 domu parterowy z poddaszem użytkowym 4500zł. Rzecz jasna dom z klasycznymi rozwiązaniami bez mocno stylistycznych fajerwerków. Ale znajomy znajomego za indywidualny płaci u innego poniżej 4000zł też te okolice. Po drugie. Jeśli się zdecydujecie na budowę to. Nim znajdziecie architekta porozmawiaj z audytorem energetycznym. On już wstępnie po Waszych "oczekiwaniach" powie Wam czego unikać w domu i dlaczego to robić a w co zainwestować i dlaczego. Potem z wiedzą od niego do architekta ustalić co się chce i do Audytora (jak nie wiecie gdzie go znaleźć w okolicy to polecam kontakt z Asoltem z tego forum) znowu aby policzył Wam ile będzie kosztowała szacunkowa eksploatacja domu - dosyć dokładna. I czytać forum! Lepiej nie walczyć z żywiołami. Pod stosuj się pod nie to i taniej i lepiej będzie. "Płyń z prądem" Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iwa.k 27.11.2011 22:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2011 Rzeczywiście trudno znależć gotowy projekt sprostający tym wymaganiom. Duże tarasowe drzwi i okna z salonu na taras to w zasadzie standard we wszystkich projektach. Tym jednak nie ma co się przejmować, bo okna można zawsze zmniejszyć, czy nawet zamórować bez zmian w projekcie, ważne jest żeby zostawić salon dostatecznie widnym np. okna na drugą stronę. Projekt domu indywidualny będzie sporo kosztował, warto jeszcze poszukać w gotowych, może w kategori domy nowoczesne znajdzie się coś pasującego. Jak pisze mój przedmówca trudno wycenić koszt domu bez znajomości projektu, ale 100m2 można wybudować systemem gospodarczym pod klucz za 200 tyś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Eskaa 28.11.2011 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2011 (edytowane) Rzeczywiście trudno znależć gotowy projekt sprostający tym wymaganiom. Duże tarasowe drzwi i okna z salonu na taras to w zasadzie standard we wszystkich projektach. Tym jednak nie ma co się przejmować, bo okna można zawsze zmniejszyć, czy nawet zamórować bez zmian w projekcie, ważne jest żeby zostawić salon dostatecznie widnym np. okna na drugą stronę. Projekt domu indywidualny będzie sporo kosztował, warto jeszcze poszukać w gotowych, może w kategori domy nowoczesne znajdzie się coś pasującego. Jak pisze mój przedmówca trudno wycenić koszt domu bez znajomości projektu, ale 100m2 można wybudować systemem gospodarczym pod klucz za 200 tyś. Projekt indywidualny ok. 5 tyś, gotowy ok.2 tyś i adaptacja też ok.2 tyś czyli wielkiej różnicy nie ma. Czasem zmiany w gotowym projekcie są tak duże, że lepiej zdecydować się na projekt indywidualny. Jak to okna można "zamórować" bez zmian w projekcie? Edytowane 28 Listopada 2011 przez Eskaa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek R 28.11.2011 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2011 mam wrażenie , że próbujesz sobie wybudować bunkier tylko nie bardzo wiem po co , jeśli chcesz zachować prywatność załóż okna z roletami , które o zmierzchu będą się automatycznie opuszczać , masz wokół zieleń i chcesz sobie okna zamurować .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts