Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jeszcze nierealna kuchnia - prośba o pomoc.

vilya

Recommended Posts

witam. Jeszcze nie zaczęłam budowy, nawet nie mam projektu - na razie tylko projekt koncepcyjny i mam problem z kuchnią. Nie wiem jak ją ustawić. Ze względu na koszty kuchenka ma być na ścianie z kominkiem a zlew jak najbliżej wc. Chcę miec lodówkę side by side - jeszcze nie wiem jaką ale patrzyłam na rozmiary tzn szerokości i z reguły są to wielkości około 91 cm. Na side by side do zabudowy na pewno mnie nie stać. Chcę mieć również piekarnik i mikrofalę w słupku. Myślałam żeby przesunąć zlewozmywak bliżej okna. Błagam poradźcie bo muszę ostatecznie zaakceptować koncepcję a nie wiem czy kuchnię będę dała radę ustawić. Okna są na wysokość 80 cm.

kuchnia.JPG

kuchnię masz ogromną, nie wiem dlaczego decydujesz się na tak niewygodne ustawienie zlewu i kuchenki. Wyobraź sobie przenoszenie garnka z makaronem do odcedzania, a pod nogami plączą ci się dzieci.

Ponieważ to projekt, przemyśl zmianę położenia komina wentylacyjnego w spiżarce i podłączenie do niego kuchenki.:

http://img268.imageshack.us/img268/5846/kuchnian.jpg

będziesz mieć daleko od lodówki do zlewu czy kuchenki. Ja zrobiłam półwysep tak, by do zlewu był dostęp z dwóch stron.

Kombinowałam ze stołem/barkiem, ale przy tych ograniczeniach, które stawiasz nie udało mi się go umieścić

zrobiłabym jak w pkt. pierwszym, z przestawionym kominem (ewentualnie zrobiła długie doprowadzenie przewodu od komina pod okap). Wówczas przy oknie można zrobić blat lub mały półwysep z miejscami do siedzenia.

Albo ustawienie mebli w U na scianie z oknem - tak aby przenosić gorące garnki między płytą a zlewem nad blatem.

Powiem wprost co nie odpowiada mi w umiejscowieniu twojej kuchni - widok z salonu na część roboczą, najbardziej brudną, czyli okolice zlewu. Może jesteś pedantką i zlew będzie zawsze pusty. Ale ja nie jestem i część roboczą wolałabym ukryć za załomem muru, a z z salonu jedynie widzieć lodówkę i wysoką zabudowę. Ewentualnie stół.

Masz na ścianie kominek, a więc miejsce najbardziej wyeksponowane w salonie, najbardziej reprezentacyjne, a za kominkiem od razu widok na kuchnię. Powiedzmy masz przyjęcie i w trakcie znosisz brudne naczynia ze stołu. Przy gościach będziesz ładować zmywarkę? Raczej nie, dopiero jak sobie pójdą. A tymczasem brudne naczynia będą tłem dla płonącego kominka.

Można też i tak:

http://img197.imageshack.us/img197/9027/kuchniaw.jpg

duża kuchnia, a wedle twojej propozycji vilya w ogóle nie widać jej rozmiarów - pole robocze jest mega ciasne i w dodatku w najciemniejszym kącie (z moich doświaczeń i obserwacji wynika, że najcześciej się pracuje między płytą a zlewem). do tego wyciągnięcie czegokolwiek z lodówki powoduje, że trzeba pokonać tor przeszkód w postaci zupełnie niepotrzebnego blatu (wyobrażam sobie że wyciągam z lodówy ciężką michę i potykam się albo o barek albo o niewsunięty przez kogoś stołek, dzięki czemu nie ma się jak obrócić swobodnie). że strasznie do tej lodówki daleko, to sam(a) już dostrzegłeś/aś.

w projekcie elfir średnio podoba mi się ta spiżarka, ale pole robocze jest pomyślane idealnie - przestrzeń między zlewem a płytą jest pod oknem - sporo tam miejsca, jest dobre naturalne światło, lodówka też jest dosyć daleko, ale nic nie tarasuje dostępu do niej i po sąsiedzku jest sporo blatu. no i przede wszystkim - nie ma wrażenia, że to ciasna blokowa kuchnia tylko konkretne pomieszczenie.

chodzi o to że kuchenkę chcę mieć tam gdzie jest na planie bo blisko komina wentylacyjnego i nie będzie brzydkiej rury.Co do zlewu macie rację przesunąć go muszę ale chyba bym go zostawiła na tej ścianie żeby nie widać go było z salonu. Tylko nie wiem co z oknem bo ono jest na wysokości 90 cm i nie wiem wtedy jak z baterią? Lodówka na pewno musi być daleko od kominka. Raczej zmian już w konstrukcji nie przewiduję - i tak zmieniłam wcześniejsza koncepcję dodając tą wnękę na lodówkę bo wcześniej jej nie było a zmiany musiałyby wiązać się ze zwiększeniem powierzchni domu a na to już pozwolić sobie nie mogę bo i tak przekroczył on to co pierwotnie zakładaliśmy.