Redis 25.11.2011 16:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2011 Witam Interesuje mnie sprawa jak w temacie. Może ktoś posiada doświadczenie i udzieli rad, jak się do tego najlepiej zabrać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciek01 29.11.2011 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2011 Yyyyy ...Daj szansę, zadaj pytanie ...Jaki jest stan istniejący a co chcesz osiągnąć, a co za tym idzie jaki jest zakres prac ??? Pozwolenie czy zgłoszenie ??? Pozwolenie - czy jest MPZP a jesli tak to czy przewiduje funkcję mieszkalną wielorodzinną. Jeśli planu nie ma to wystąpienie o DOWZ, projekt, pozwolenie na budowę. Jeśli zgłoszenie, to tak czy inaczej przydałaby się inwentaryzacja budynku. Chyba że jest niewielki i sam ogarniasz koncepcję przebudowy. Po przebudowie na zgłoszenie może byc konieczny wniosek o zmiane sposobu użytkowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Redis 04.12.2011 11:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2011 maciek01 , dziękuję za zainteresowanie! Jestem dopiero na etapie rozpoznawania tematu. Mam na oku budynek wystawiony na sprzedaż jako opuszczony pensjonat. Tej jego dawnej roli nie widzę jednak w aktualnych realiach. Myślę, że może przerobienie go na budynek z kilkoma lokalami mieszkalnymi miało by większy sens. Na kilka pytań już znalazłem odpowiedzi na Forum, a dalsze będę miał na pewno w miarę zagłębiania się w temat. Jeżeli jednak ktoś już przeszedł taką drogę i ma jakieś wskazówki, to chętnie je poznam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 04.12.2011 13:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2011 Przede wszystkim potrzebujesz opinii na temat stanu technicznego. Pensjonat stał pusty - jak długo? Czy był w tym czasie ogrzewany? Może ma jakieś wady? Popękane instalacje, zawilgocone/popękane mury, jaki jest stan dachu? Ekspert odpowie czy jest sens naprawiać albo ile mniej więcej naprawy mogą kosztować. Wystawiający na sprzedaż być może ma dokumentacje techniczną? Albo przynajmniej rzuty kondygnacji? Warto rzucić okiem, czy układ wewnętrzny pozwala na wyodrębnienie jedno i dwulokalowych mieszkań z osobnymi łazienkami i kuchnią/aneksem. Bo pokoiki mogą być małe a duża ilość ścian nośnych uniemożliwić jakiekolwiek elastyczne rozwiązania wnętrz. Czy jest podpiwniczony? Piwnica ułatwi rozprowadzenie nowych, brakujących pionów do łazienek i kuchni. Można tam wstawić piec i zrobić centralne ogrzewanie dla wszystkich mieszkań. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Redis 08.12.2011 08:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2011 Elfir dzięki za rady Pensjonat kilkanaście ostatnich lat stał pusty. Nie był ogrzewany i wymaga wielu nakładów. Według mnie stan nie jest tragiczny, ale czekam, że może uda mi się załatwić jego dokuentację, aby ułatwić ekspertowi ocenę możliwości przerobienia. Nie mam jeszcze koncepcji rozwiązania tematu ogrzewania lokali, jeżeli okaże się, że zmiana funkcj budynku jest możliwa i uzasadniona ekonomicznie. Może poradzicie coś w tym temacie. Dawniej budynek ogrzewany był piecem gazowym C.O. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 08.12.2011 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2011 Pytanie czy ty chcesz mieszkania wynajmować czy sprzedawać? Jak wynajmować, to poszłabym w ogrzewanie indywidualne, u każdego w domu mały piecyk gazowy (ale to wychodzi drożej)Jak sprzedawać, to można robić centralne i niech się potem wspólnota mieszkaniowa rozlicza sama. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
funiu88 08.12.2011 17:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2011 a masz dostęp do sieci gazowej ? czy zbirnik zewnętrzny wolisz postawić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cyan 06.01.2012 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2012 witajPoprawne procedury w takich przypadkach wyglądają następująco:1. Zanim rozpoczniesz cokolwiek robić wystąp o warunki zabudowy lub wypis i wyrys z miejscowego planu. Miejsce załatwienia sprawy - Urząd Miasta.Wypis lub warunki zabudowy powiedzą Ci dokładnie co w danym miejscu można wykonać i jakie są do tego wytyczne.2. Najmij projektanta. Projekt musi zawierać: inwentaryzację, projekt właściwy - czyli wszystkie niezbędne zmiany w budynku, ekspertyzę budowlaną - jest niezbędna przy zmianie sposobu użytkowania. Projekt budynku wielorodzinnego musi zostać również zatwierdzony przez odpowiedniego rzeczoznawcę ppoż.3. Jeśli inwestycja nie wyjdzie poza obrys budynku to mapa do celów projektowych nie jest wymagana i nie trzeba jej zlecać geodecie.Jeśli masz jakieś pytania - pisz. [email protected]pozdrawiamAnna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts