Gość Madzia555 18.03.2004 07:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2004 Sezon sie rozpoczal a maz na wyjazdach sklada pieniazki na koncie A ja sie martwie jak to przy budowie. Mam kilka pytan do Was szanowni forumowicze w zwiazku z tym: 1. Czy przy murowaniu scian 15 cm dodane do wysokosci docelowej pozwoli na swobodne rozprowadzenie rurek, ogrzewania podlogowego w lazienkach itp. tak zeby potem podlogi lezaly na jednym poziomie ?? 2. Budujemy trojwarstwowo z ceramiki. Maz wytargowal dobre ceny na cegly. Powiedzcie czy U220 (murowane na 25cm) na sciane wewnetrzna i K3 na oslonowa to dobre rozwiazanie i te same ceglu do scian wewnetrznych? 3. Chcemy budowac - najpierw mur nosny z kotwami, potem na to nalozyc wejne i dopiero murowac oslonowke. Jak sie przymocowuje welne do sciany przy takim montazu?? Przeciez nie chyba na samych kotwach - nie obwiesi sie?? 4. Na kotwy maz chce nakladac kawalki styropianu 3cm tak zeby odsunac welne od oslonowki i w ten sposob zrobic szczeline powietrzna. A ja sie boje ze w tej szczelinie to sie jakies robale zagniezdza i nie bedzie zadnej sily co by je zniechecila pozniej do mieszkania tam... 5. Czy kotwy trzeba robic z jakiejs konkretnej stali - maz chce zwykle prety fi6 malowac farba(minia) i twierdzi ze to wystarczy i ze mu pasuje bo sie dobrze ksztaltuja. Acha - i czy ilosc kotew 1 co metr - i co drugi rzad pustakow to nie za rzadko ?? Dobra - tak na razie to najgorsze co mi spac nie daje. Dzieki za kazda podpowiedz ) Pozdrowienia! Madzia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inwestor 18.03.2004 07:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2004 Madzia555Ustosunkuję się tylko do punktu 1 bo nie mam doświadczenia przy budowie ściany 3W.Pierwsza sprawa to nie napisałaś czy chodzi ci o pietro czy o parter nad piwnicą czy też parter i podłogę na gruncie. Jeśli chodzi o parter i podłogę na gruncie to nie musisz nic dodawać do wysokości ścian kontrolujesz tylko aby chudziak znalazł się na odpowiednim poziomie pod poziomem "0". Zwykle przy podłogówce wodnej stosuje się izolacje 10...12cm styropianu FS20, lub FS30 do tego ok. 7...8cm jastrychu cementowego grubości pozostałych warstw możesz pominąć. Wynika więc z tego że będziesz potrzebować ok 17...20cm. Grubość warstwy izolacji termicznej (styropianu) zależy od rodzaju wykończenia podłogi. Przy podłogach na gruncie i nad nieogrzewanymi piwnicami zasada jest taka aby opór cieplny izolacji termicznej był 10 razy większy od oporu warstw leżączych nad rurkami grzewczymi (łącznie z oporem cieplnym dywanów, paneli itp). Przy obliczeniu grubości warstwy nie liczę oczywiście okładziny podłogowej panele w zależności od rodzaju 8...15mm terakota ok.10...15mm. W przypadku podłogi nad piwnicą oraz na poddaszu oczywiście musisz zwiekszyć wysokość ścianPozdrawiam P.S.Jeszcze jedna sprawa w łazienkach wskazane jest niewielkie obniżenie poziomu podłogi o ok. 1cm (lub zastosowanie progu) W ten sposób w przypadku awarii woda nie wyleje się na mieszkanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Madzia555 18.03.2004 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2004 Faktycznie - nie napisalam jaki to jest etap budowy - strasznie przepraszam. Chodzi mi o pietro nad piwnica oraz o poddasze. Madzia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aqwa 18.03.2004 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2004 Ad 5 kotwy można zrobić z pręta fi 6 ocynkowanego. jest co prawda trwardszy ale lepiej zabezpieczony niż minia.Ad 4 Robale sie nie zagnieżdżą jeżeli mury będą szczelne.Pozdrawiam Marek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz M. 18.03.2004 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2004 Wełnę do kotew mocuje się specjalnymi grzybkami plastikowymi. Nie klei się jej do ściany. Przynajmniej u mnie tak to było robione. O szczelinie powietrznej krążą różne poglądy na Forum. Ja przyjąłem, że musi być i że trzeba zapewnić jej przewietrzanie, przez otwory w ścianie osłonowej u dołu i góry (dlatego paski te styropianu raczej dajcie pionowo, żeby powietrze mogło hulać) zabezpieczone siateczkami przed robactwem, przynajmniej tym grubszym. Nawet jak coś wlezie, wełny zjeść nie powinno, a przez tynk do środka domu też nie przelezie. A gdyby wlazło i jednak przeszkadzało, to można od czasu do czasu wpuścić przez te otwory przewietrzające trochę Cyklonu B Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Madzia555 18.03.2004 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2004 No wlasnie o takich puszkach wentylacyjnych myslimy. Czyli mowisz ze raczej nic nie wlezie... no dobra... zaufam Co do tego styropianu to beda raczej niezobowiazujacej wielkosci kawalki/kwadraty - 15/15... Powietrze bedzie mialo gdzie przechodzic. Ale ciekawia mnie te 'grzybki' - czyli kolkujesz welne do muru??? Nie rozumiem chyba... Madzia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz M. 18.03.2004 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2004 U mnie wełnę nabijało się na kotwy, a potem na te kotwy zostały nałożone owe "grzybki", które docisnęły wełnę do ściany (ale tak z umiarem, nie możne wełny za mocno zgnieść). Nie było oddzielnego kołkowania wełny. U mnie kotwy były chyba trochę gęściej niż normalnie - niestety nie pamiętam dokładnie co ile maxów - bo ściana osłonowa jest częściowo z łupanego piaskowca, ale podobno zawsze w ścianie 3W robi się tylko na "grzybki". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość PL 18.03.2004 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2004 Ta szczelina do przewietrzania to wszytko piękne.Tylko po co izolacja jak pomiędzy nią a izolowanym murem, będzie hulać mroźny wiatr ? PL Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aqwa 18.03.2004 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2004 Po to żeby zabrał ze sobą parę wodną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz M. 18.03.2004 13:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2004 Dokładnie. Wiatr za mocno nie pohula (na pewno nie więcej niż człowiekowi pod zapiętym płaszczem), a jak wełna będzie mokra, to tak jakby jej nie było, albo jeszcze gorzej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Madzia555 18.03.2004 13:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2004 Wiatr bedzie hulal miedzy sciana oslonowa a izolacja, a sciana oslonowa nie sluzy do izolacji cieplnej budynku tylko raczej izolacji od warunkow atmosferycznych itp... Madzia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anekri 18.03.2004 13:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2004 2. Budujemy trojwarstwowo z ceramiki. Maz wytargowal dobre ceny na cegly. Powiedzcie czy U220 (murowane na 25cm) na sciane wewnetrzna i K3 na oslonowa to dobre rozwiazanie i te same ceglu do scian wewnetrznych? Pozdrowienia! Madzia Tak z ciekawości A jaka to jest dobra cena U220?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Qgiel 18.03.2004 14:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2004 Ad 2. Ta ściana przy założeniu 10 cm wełny wewnątrz bedzie miała U=0.286, czyli typowo dość. Gdybyś przykleiła wełnę 12 cm do pustaka i wykończyła odpowiednim tynkiem, obeszło by się bez ścianki osłonowej, którą i tak będziesz tynkować, bo K3 nie jest specjalnie piękna. U=0.289 dla tej wersji. A co do otworów w ścianie.....to fakt, że mroźne powietrze będzie osuszało wełne, ale co bedzie, jak nadejdą dni słotne i bardzo wilgotne ? Pamietać należy, że to wentylacja w domu ma za zadanie usuwać wilgoć, a nie " oddychajace" ściany. Nie upieram sie jednak przy swoim stanowisku, bo to tylko teoretyczne rozważanie ( to jeśli idzie o dziury w ścianie ) . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Qgiel 18.03.2004 14:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2004 Acha, budując dwuwarstwowo likwiduje się wszelkie mostki cieplne, a tak to kotwy troche mrozu przeniosą do ściany wewnetrznej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacek63 18.03.2004 14:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2004 Ale dzieciak rowerem nie rozjedzie otynkowanego styropianu lub wełny . Każdy chwali swoje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 18.03.2004 15:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2004 >> Tak z ciekawości A jaka to jest dobra cena U220??? Na U mamy 1.70 na K3 1.40 - cegla biegonicka. Madzia555 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Madzia555 18.03.2004 15:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2004 Ad 2. Ta ściana przy założeniu 10 cm wełny wewnątrz bedzie miała U=0.286, czyli typowo dość. Gdybyś przykleiła wełnę 12 cm do pustaka i wykończyła odpowiednim tynkiem, obeszło by się bez ścianki osłonowej, którą i tak będziesz tynkować, bo K3 nie jest specjalnie piękna. U=0.289 dla tej wersji. A co do otworów w ścianie.....to fakt, że mroźne powietrze będzie osuszało wełne, ale co bedzie, jak nadejdą dni słotne i bardzo wilgotne ? Pamietać należy, że to wentylacja w domu ma za zadanie usuwać wilgoć, a nie " oddychajace" ściany. Nie upieram sie jednak przy swoim stanowisku, bo to tylko teoretyczne rozważanie ( to jeśli idzie o dziury w ścianie ) . Welne w sciane klade 14 (2*7). Co do tynkowania to po przemieszkaniu w bloku 30 lat mam wreszcie ochote na ceramike, a welna zawsze mi sie z ceramika kojarzy. Styropian kojarzy mi sie tylko z podstawkami pod mieso w markecie i chinska knajpa... A dzieciaki nie uderza rowerem bo mi sie parte (nad piwnica) zaczyna na wysokosci 1.30 Madzia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Qgiel 18.03.2004 15:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2004 Madziu, nie sugerowałem wcale użycia styropianu. Wełną również w ten sposób można ocieplać. Pytałaś o opinie, to ją dostałaś, a zrobicie zgodnie ze swoimi zamierzeniami. Bo najważniejsze w tym wszystkim jest to, abyście sie dobrze czuli w swoim domu i mieli przekonanie, że to jest to co chcecie. W każdym razie nie zmarzniecie w takich murach. Pozdrawiam i życzę powodzenia w budowaniu ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Madzia555 18.03.2004 16:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2004 W każdym razie nie zmarzniecie w takich murach. Pozdrawiam i życzę powodzenia w budowaniu ) Fajnie to slyszec... dzieki za ludzkie podejscie, bo po tych wszystkich targach z dostawcami bede chyba musiala tydzien w teatrze posiedziec zeby odzyskac wiare w ludzi A co z ta wysokoscia posadzek? Jak Wy to mierzyliscie? U mnie w projekcie niestety 'zapomniano' o takich drobiazgach - projekt byl pare razy zmieniany no i w koncu architektom odechcialo sie nanosic szczegoly... Pozdrowienia! Madzia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts