Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompa ciepła - chińszczyzna z kompresorem Panasonic - proszę o opinie

amir

Recommended Posts

Straszenie brakiem autoryzowanych jest , jak dla mnie ( człowieka mającego dwie przeciwsobne dłonie i znającego się na technice ) jest po prostu śmieszne.

Chciałem na tym zarabiać, ale padło na co innego: o ile chińszczyzna może być na kiepskich podzespołach, o tyle kilka polskich firm robi to samo: kupuje sprężarkę Copelanda, wymienniki Swep, automatykę Carela, słowem wszystko z oferty Alfaco, wkłada to do swojego pudełka w sposób wysoko - jakościowy, w efekcie otrzymujemy pewną pompę na świetnych podzespołach i to grubo poniżej dychy. Brakuje dwóch rzeczy: bardzo szczegółowej dokumentacji i oprogramowania OPEN SOURCE. Tym samym producent mógłby powiedzieć: nie martw się tym, że jestem firmą garażową z kapitałem 50 KPLN. Nawet jak zniknę, za sprawą dokumentacji i z pomocą społeczności "ulepszającej" oprogramowanie, rękami własnymi lub technika chłodnictwa poradzisz sobie z każdą ewentualnością. Bo nawet jeśli będę musiał wymienić np. sterowany zawór, który to od dawna nie jest produkowany, to mam możliwość zmiany parametrów sterowania w software'rze. Niektórzy producenci już idą w tym kierunku, mam nadzieję, że któryś pójdzie na całość.

• Odpowiedzi 813
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

pawel 1024

trzeba by chociaż ze trzy strony wstecz przeczytać.Tam znajdziesz więcej informacji, a udowadniać nie będę bo to nie mój interes, Mijki 121 oferuje pompę z gwarancją dłuższą niż firma ma doświadczenia w produkcji tych że pomp ciepła.Nie rozumiem ludzi którzy przychodzą tu nie mając nic wspólnego z głównym tematem i produkują jakieś bezsensowne wpisy.Sami panowie instalatorzy nie mieli do czynienia z tymi Chinskimi firmami o których my tu piszemy(Ps wiem ,ze MIKI kupił powietrzna do testów).To jak napisać ze VW jest tak samo dobry jak Mercedes bo jest z DE ;)

pawel 1024

trzeba by chociaż ze trzy strony wstecz przeczytać.Tam znajdziesz więcej informacji, a udowadniać nie będę bo to nie mój interes, Mijki 121 oferuje pompę z gwarancją dłuższą niż firma ma doświadczenia w produkcji tych że pomp ciepła.Nie rozumiem ludzi którzy przychodzą tu nie mając nic wspólnego z głównym tematem i produkują jakieś bezsensowne wpisy.Sami panowie instalatorzy nie mieli do czynienia z tymi Chinskimi firmami o których my tu piszemy(Ps wiem ,ze MIKI kupił powietrzna do testów).To jak napisać ze VW jest tak samo dobry jak Mercedes bo jest z DE ;)

Ciekawe jest to co mówisz :)

Albo podchodzisz wybiórczo albo poważnie.

Nie wiem czy wiesz ale firma FUJITSU produkuje klimatyzacje itp.. od ilu lat???

Co do działu produkowanego przez atlantica - hydrobox-a - to sprawdź od ilu lat altantic produkuje m.in. kotły itp.

A potem pisz swoje historie :)

miki ale to ty odwracasz kota ogonem.Oświeć mnie trochę bo nawet sama firma się tym nie chwali.Patrz strona 11 naszego wątku czym ona się szczyci-Może Marketing Nawalił .Firma Atlantic używa jednostek zewnętrznej od fjuitsu,ale pompa ciepła składa się z dwóch jednostek a tą wewnętrzną robi sama.O co wam chodzi bo nie rozumie?. Wiem ze chinol jest beeee ale kosztuje 4 mniej.A jestem 100% PEWIEN ze 4 chinoli pochodzi dłużej niż 1 atlantic.A i części dużo zostanie ;)

Arturo72

Czy ty masz problem z czytaniem ze zrozumieniem?Podaj jeden argument za tym ze te pompy o których mowa są podróbkami innych firm.BA owa firma posiada nawet swojej patenty w tej dziedzinie:bash:

Idąc tym tokiem rozumowania,to nasze polskie firmy też produkują podrabiane pompy.

Kończę tą pyskówę .Napisze coś sensownego jak podłączę moje cudo :bye:

I to jest w tym najlepsze :) Przekonujesz, że chińska pompa nie ustępuje wykonaniem, jakością i trwałością firmowym odpowiednikom a tymczasem jeszcze jej na oczy nie widziałeś :o:o:o

No tak, ale ja mam działającą chińską PC ,wszystko jest ok,mogę powiedzieć ,że raczej nie ustępuje ( a jeśli już to naprawdę niewiele), a cały czas próbujesz mi wmówić że jest bee,że na pewno szybko się zepsuje , a tymczasem powiedz widziałeś kiedyś działającą chińską PC typy gruntówka?

Bo działające klimy chińskie to na pewno widzisz codziennie .

Ja przekonuje :bash: Czy ja gdzieś napisałem,ze tam pompa jest lepsza od twojej atlantica, itp.Chyba jesteś jeszcze zaspany jak czytasz te posty:P

Zwracam uwagę ze to może być dobra alternatywa.Kupujący ma wybór i nie musi wydawać 15-30 tys zł za pompy.A jak już w końcu doczytasz to znajdziesz osoby ogrzewające tymi pompami.

pawel 1024

trzeba by chociaż ze trzy strony wstecz przeczytać.Tam znajdziesz więcej informacji, (...)

Co prawda w tej dyskusji nie mam zdania, życie samo zweryfikuje czy zakup chińskiej pompy to dobry pomysł, ale jedno muszę sprostować.

aleksus zwrot "Established in 2001, Guangzhou JinLun Electric Equipment Co., Ltd. is a professional manufacturer of heat pumps.' Oznacza tylko tyle, że spółka powstała w 2001, a co wtedy produkowała o ile w ogóle, bo to też przecież też nie jest oczywiste, to już pozostaje w sferze domysłów. Całe to zdanie to ogólnik. Jedyne co można z tekstu wywnioskować to że spółka powstała w 2001 i teraz zajmuje się głównie produkcją różnych pomp ciepła. Oczywiście nic w tym złego, ale powoływanie się, namiętnie że ma dużo dłuższe doświadczenie w produkcji pomp ciepła od Atlantica jest domysłem i moim zdaniem nadinterpretacją.

"Established in 2001, Guangzhou JinLun Electric Equipment Co., Ltd. is a professional manufacturer of heat pumps."

Strona tego chińczyka jest do zrobienia w dwa dni. Nie ma zdjęć hal i produkcji a jedynie WIZUALIZACJA biurowca, nie ma na zdjęciach ludzi a jedynie martwa natura. Są rzekome certyfikaty czy tam jakieś patenty, ale nie można powiększyć -wszystko całkowicie rozmyte i niewyraźne. Adres też nie jest zbyt konkretny. Pompy mogą sami kupować i tylko przerzucać towar...

Wole kupić towar od domokrążcy, bo mam w ręku i widzę co biorę, nie chrzani o gwarancji, latach powstania firmy itp. Tam jest jasne -gwarancja do furtki, jakość - widziały gały co brały.

Oczywiście każdy sam decyduje za siebie, lecz nie każdy sam obiektywnie może coś ocenić nie mając wiedzy lub rozeznania i szczególnie jak inni powiedzą że "bierz - ja potwierdzam że od wielu lat produkują, mają doświadczenia i własne patenty".

To jest tylko moje zdanie. Uważam że produkt jest owiany tajemnicą i niepewny co do praktycznie wszystkiego, a zdanie polecających jest mało wiarygodne - nie muszę chyba tłumaczyć dlaczego...

Edytowane przez pawel_1024

• 3 weeks później...
Pomóżcie koledze:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?179078-Najtańsze-pompy-ciepła-powietrze-woda-(AW)-Wasze-doświadczenia&p=5652601&viewfull=1#post5652601

Ja poradziłem złożyć reklamację u sprzedawcy i napisać do producenta o wyjaśnienie sytuacji,dlaczego tak się dzieje.

Zależy u kogo kupił/

Jeśli w EU, to może się dogada.

Sam w 70% jestem przekonany do chińskiej. Jak coś nawali, to najwyżej wsiądę w auto ze złomem i pojadę do Berlina.

Po Naszemu będę tam gadać.

To masz szansę na pozytywne załatwienie sprawy,gorzej z klientami z innych regionów Polski ;)

Autostradą nie ma problemu. Facet który tym handluje w Berlinie gada po polsku. Czy będą problemy z serwisem? Nie wiem. Faktura będzie, raczej nie powinno być problemu.

Z drugiej strony powietrzne to chyba jednak trochę bardziej skomplikowane urządzenia. W tym wypadku raczej byłbym skłonny iść w kierunku sprzedawcy z Bielska.

W zamiarze mam gruntówkę. Jednak nic nie jest przesądzone.

Sam w 70% jestem przekonany do chińskiej. Jak coś nawali, to najwyżej wsiądę w auto ze złomem i pojadę do Berlina

Proponuję poczytać na forum, w necie na temat chińskich i serwisu. Można się czasem niemalże pośmiać z kabaretu, chociaż dla tych z problemem to kabaret raczej nie jest. Jak problem pojawia się w środku zimy w mrozy, to nie tak łatwo "wypiąć", wrzucić w auto i pojechać. Proszę poczytać jak zajęte są wtedy te fabryczne serwisy itd...

Sam miałem propozycje współpracy odnośnie chińczyków i ceny w stosunku do krajowych nie były znaczące. Osobiście nie zamierzać z tym mieć nic wspólnego.

Polecam porównać różnice w cenach z kompletną usługą, ale kompletną i jak z materiałem to z materiałem.

Udzielam się w temacie, bo byłem proszony o pomoc bo serwis kazał wezwać sobie kogoś z instalatorów pomp np. Nibe, bo czasu ani chęci Panowie nie mieli. To nie tylko ja słyszałem od klientów... proszę potwierdzić sobie moje słowa gdziekolwiek, chyba że Pan już o tym wie, bo zerknąłem tylko na temat pobieżnie i nie w całości...

Odnośnie pytania ze stopki - duży rozrzut od pieca na wszystko do PC. Ale skoro myśli Pan o rekuperatorze, jest 20 cm styropianu i to ciepłego, ciepłe okna i nawet GWC, to raczej nie z przypadku i wie Pan czego chce, co Pan chce mieć w domu i jak obsługiwać... :)

Edytowane przez Instaltechnic

Autostradą nie ma problemu. Facet który tym handluje w Berlinie gada po polsku. Czy będą problemy z serwisem? Nie wiem. Faktura będzie, raczej nie powinno być problemu.

Z drugiej strony powietrzne to chyba jednak trochę bardziej skomplikowane urządzenia. W tym wypadku raczej byłbym skłonny iść w kierunku sprzedawcy z Bielska.

W zamiarze mam gruntówkę. Jednak nic nie jest przesądzone.

Czy będą problemy z serwisem?A po co ci serwis-za dużo masz kasy?PC gruntowe z najprostszymi sterownikami są o wiele mniej skomplikowane od PC powietrze woda. Jako użytkownik chińskiej PC gruntowej,moge ci powiedzieć że nie sprawia mi żadnych kłopotów , a jeśli mi się coś zepsuje (raczej mało prawdopodobne) to wszystko jest dostępne w standartowej ofercie hurtowni zajmujących się chłodnictwem-oprócz sterownika-a cena PC jest naprawdę przystępna.

Proponuję poczytać na forum, w necie na temat chińskich i serwisu. Można się czasem niemalże pośmiać z kabaretu, chociaż dla tych z problemem to kabaret raczej nie jest. Jak problem pojawia się w środku zimy w mrozy, to nie tak łatwo "wypiąć", wrzucić w auto i pojechać. Proszę poczytać jak zajęte są wtedy te fabryczne serwisy itd...

Sam miałem propozycje współpracy odnośnie chińczyków i ceny w stosunku do krajowych nie były znaczące. Osobiście nie zamierzać z tym mieć nic wspólnego.

No tak następny instalator tzw. markowych PC wmawia mi że chińskie PC są beee,zaraz mi będzie wmawiał że moja chińska PC nie grzeje , i w ogóle pewnie już jest zepsuta i nic z tym się nie da zrobić -może kolega instaltechnik uważa że PC to takie kosmiczne technolgie że bez oryginalnych części to już nic się nie da zrobić , ale prawda jest taka że to naprawdę proste urządzenia,niewiele bardziej rozbudowane przeciętnej lodówki-a te przynajmniej mi -się jakoś nie psują mimo że chińskie były, a i serwisów żadnych do nich nie potrzebowałem.

No tak następny instalator tzw. markowych PC wmawia mi że chińskie PC są beee,zaraz mi będzie wmawiał że moja chińska PC nie grzeje , i w ogóle pewnie już jest zepsuta i nic z tym się nie da zrobić -może kolega instaltechnik uważa że PC to takie kosmiczne technolgie że bez oryginalnych części to już nic się nie da zrobić , ale prawda jest taka że to naprawdę proste urządzenia,niewiele bardziej rozbudowane przeciętnej lodówki-a te przynajmniej mi -się jakoś nie psują mimo że chińskie były, a i serwisów żadnych do nich nie potrzebowałem.

nic nie będę wmawiał :) a jedynie zwracam uwagę na pewne fakty - podkreślam fakty co do serwisu. Co do jakości wykonania to można w parze z chińską PC kupić również np. chińskie auto i nie wierzyć w te zdjęcia z crash testów, bo to na pewno bujda i photoshop... :D Auto tańsze o połowę i TAK SAMO DOBRE.