Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompa ciepła - chińszczyzna z kompresorem Panasonic - proszę o opinie

amir

Recommended Posts

Aleksus gratulacje że powoli dochodzisz do poprawnej pracy pompy.

Śledzę temat kilka miesięcy-sam jestem w trakcie wyboru PC i dobrze jest wiedzieć że nie koniecznie-pompa musi kosztować krocie.

Tak jak piszesz rzetelne sprawozdania innych[min. jbloch]-pozwolą na wyrobienie sobie opinii - co PC-Chińczyk potrafi.

Powodzenia- czekamy na dalsze wieści.

• Odpowiedzi 813
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

moja pc daje większe temperatury na gz -dziś miałem 37/32, także grzeje dom bezproblemowo , od 11,01 do teraz 406 kw zużyła na swoją pracę , a dom ciągle mocno nieukończony, duże straty ciepła.Tylko ja jak wybierałem pc podeszłem do tematu tak -skoro dom mam mieć 3l z kawałkiem , to zaokrągliłem do 4 ,skoro pc ma mieć 7kw , z takich czy innych względów przyjąłem że da 5 kw, więc mi wystarczy . I jak na razie się sprawdza , a to czy cop taki czy siaki to w tej chwili sprawa drugorzędna , ważne, ważne ile płacę za energię , a na razie koszta bardzo przyzwoite.A że u mnie nie ma gazu , to w porównaniu do śmieciucha to moja pc to ,po prostu bardzo wygodna sprawa . Dzięki Doreckiemu widzę że jeszcze można z tej pc trochę więcej wycisnąć ,trzeba trochę nad tym popacować,przetrzeć szlak dla innych.Mam parę koncepcji ,tylko na razie nie mam czasu, po sezonie grzewczym spróbuje powalczyć , choć nie mam takiej potrzeby ,to tak z ciekawości, bo to co teraz pc daje mi wystarcza.

Dlaczego by się nie miała sprawdzić? Ta lektura powinna dać do myślenia ,jak ktoś się uprze na kupno powinien wziąć poprawkę na moce podawane przez producenta!. Wczoraj pogoniłem pompę przez 16h:( Rezultat taki jak oczekuję od pompy tz.ciepło w domu).Koszt 9zł (21kw/h) dziennie.

Lada dzień przybędzie nam więcej użytkowników.Mam nadzieje że przedstawią rzetelne sprawozdanie z pracy ich pomp.

Myślę że bedziesz bardziej zadowolony z pc jak doprowadzisz docieplenie domu do końca , bo ja jestem trochę dalej z moim dociepleniem , teraz wystarcza mi około 8 godzin pracy pc na dobę , jak były mrozy -13/-15 to musiałem gonić pc dłużej gdzieś tyle co ty teraz.Wiesz ja sobie myślę że mam większy przepływ na dz bo delta tylko 2* , przez to osiągam wyższe tem. na gz.

Witam.

Widzę światełko w tunelu.

Jestem po wymianie gazu i czyszczeniu instalacji. co za syf tam był.po odpaleniu pompy zupełnie inna praca.

wieczorem napiszę więcej, jeśli będzie nadal chodzić..

Pozdrawiam

Daj znać co dokładnie robiłeś.Szukałem dzisiaj w moim regionie jakiś kumaty serwis.Kiepściutko,kiepściutko już widzę jak marudzą ze mają 100km drogi do mnie.Ale jak może pomóc to też będę robił

Witam.

Kol aleksus.

to jest Twój pierwszy sezon z ogrzewaniem domu?

na następną zimę będzie o niebo lepiej. Nie zniechęcaj się do pompy 7,5 kW.

Mój nowy znajomy jest jeszcze zadowolony . to 2 sezon w domu. ma temp. 21-22 stopnie /wszędzie podłogówka/

teraz rozpala raz dziennie kominek w celu uzyskania gorącej wody /cwu/ ; pompa ma z temp.50* problemy i dużo prądu pobiera

/mówi ,że wtedy pod 2 kWh/ , ale wtedy nie grzeje podłogówki. setrownik niestety nie pozwala na taki zmiany; musialby chodzić do pompy

i ręcznie zamykać zawory, woli więc ustawic kominek i jest ok.

oczywiście zdam relację z moich doświadczeń. jak uporamy się z wilgocią w instalacji "freonowej" i może coś będzie można polepszyć.

Pozdrawiam

Mój też drugi sezon z meetingiem, tylko ja nie mam kominka, wodę można rozwiązać stosując sterownik compit r 324, a może lepiej przełączać zawór recznie raz dziennie wystarczy przy dużym zasobniku na cwu, może lepiej ręcznie przełączyć niż palić w kominku - mniej roboty .

Witam.

Pompa pracuje stabilnie. z mocą ok. 4,5 kW przy 45/40* /mam grzejniki/; przepływ + - 700-500 l/h zależy od głowic na grzejnikach.

DZ podaję około 11/8 * przy dość dużym przepływie/ale nie wiem ile/.

Widziałem na ciepłomierzu moc nawet 6,2 kW /ale przy większym DZ /na chwilę/.

COP między 2,8 a 3,2 więc nie jest najgorzej.

U Kolegów myślę, ze większy , bo macie podłogówkę . szacuję między 3,5 do 4.

i moc też macie na pewno większą , bo niższe temperatury.

Jak u mnie podawałem DZ -2/-5* to moc była tylko 2,5 kW; przy *5/+2* moc rzędu 3,2- 3,5 kW.

Więc nie jest źle.

Dziwię się dlaczego chińczyki podają przepływ 150 litrów/godzinę na grzejniki - widziałem przy tym przepływie deltę temperatur 25*;

ale tak możnaby ładować chyba tylko bufor. może niedługo spróbuję tak zrobić.

jeszcze raz będziemy wymieniać filtr, aby doczyścić się z ew. wilgoci.

czujka za zaworem rozprężnym pokazuję od +3 do -6. zawór najczęściej jest obszroniały; rurka do wymiennika /nieizolowana/ także.

Jak to wygląda u Was? czy tam zaglądacie?

Pozdrawiam

p.s. aleksus a co u Ciebie z pompą,że chcesz serwisu?

Edytowane przez Dorecki

Daj znać co dokładnie robiłeś.Szukałem dzisiaj w moim regionie jakiś kumaty serwis.Kiepściutko,kiepściutko już widzę jak marudzą ze mają 100km drogi do mnie.Ale jak może pomóc to też będę robił

Dokładniej gdzie mieszkasz?

Sam pochodzę z woj. Pomorskiego i mam tam kolegów z branży, może coś wymyślę...

Witam.

Dziwię się dlaczego chińczyki podają przepływ 150 litrów/godzinę na grzejniki - widziałem przy tym przepływie deltę temperatur 25*;

ale tak możnaby ładować chyba tylko bufor. może niedługo spróbuję tak zrobić.

Jak kupowałem pompę to pytałem się o c.w.u.Dostałem tylko schemat

504806738_995.jpg

Witam

Kol.aleksus. sprawdź czy zawór jest oszroniały - znaczyłoby,że działa prawidłowo.

Mój nowy znajomy też ma podobne zdanie, że za mała moc pompy , bo nie podwyższa zdecydowanie temperatury,jedzie na 30 stopniach;

ale w domu wystarczająco ciepło. jest więc "na styk", ale to nic złego...dom jest już docieplony prawidłowo.

więc u Ciebie na pewno poprawi się jak wszystko dokończysz i wiatr nie będzie hulał.

spróbuj co będzie jak przymkniesz przepływ GZ na 150-200 l/h. na zaworze będzie to około 2-3 mm ruszona wajha /od całkowitego zamknięcia - więc

bardzo małe otwarcie. jeśli temp.zacznie natychmiast znacznie wzrastać ,to znaczy, że jest ok.

a mała moc może być tylko wrażeniem . czemu nie puszczasz pompy 24h/dobę ? po jakims czasie można byłoby zejść na niższą temperaturę zasilania,bo dom się wygrzeje, a każdy stopień mniej , to oszczędność prądu.

Pozdrawiam

p.s. u mojego brata jak włączył ogrzewanie na początku października, to pompa jeszcze nie wyłączyła się ani razu; ma wprawdzie z inwerterem, i sama sobie reguluje moc.

Edytowane przez Dorecki

Witam

Kol.aleksus. sprawdź czy zawór jest oszroniały - znaczyłoby,że działa prawidłowo.

Mój nowy znajomy też ma podobne zdanie, że za mała moc pompy , bo nie podwyższa zdecydowanie temperatury,jedzie na 30 stopniach;

ale w domu wystarczająco ciepło. jest więc "na styk", ale to nic złego...dom jest już docieplony prawidłowo.

więc u Ciebie na pewno poprawi się jak wszystko dokończysz i wiatr nie będzie hulał.

spróbuj co będzie jak przymkniesz przepływ GZ na 150-200 l/h. na zaworze będzie to około 2-3 mm ruszona wajha /od całkowitego zamknięcia - więc

bardzo małe otwarcie. jeśli temp.zacznie natychmiast znacznie wzrastać ,to znaczy, że jest ok.

a mała moc może być tylko wrażeniem . czemu nie puszczasz pompy 24h/dobę ? po jakims czasie można byłoby zejść na niższą temperaturę zasilania,bo dom się wygrzeje, a każdy stopień mniej , to oszczędność prądu.

Pozdrawiam

p.s. u mojego brata jak włączył ogrzewanie na początku października, to pompa jeszcze nie wyłączyła się ani razu; ma wprawdzie z inwerterem, i sama sobie reguluje moc.

Toż racje masz , moja pc daje mi teraz 36-37 *C po około 6 godzinach pracy , choć 32-33* osiąga bardzo szybko ,dom mi grzeje jak należy ,ale mam dalej posunięte prace z ociepleniem niż aleksus . Po wykończeniu domu nie sądze żeby mi było potrzebne więcej na zasilaniu jak te 30*C, także zapas mocy jeszcze będe miał na większe mrozy.Ciekawostka jest taka, że mam jeszcze prostsza pc od waszych sprężarka +parownik + kapilara (brak zaworu)wymiennik DZ +wymiennik GZ po dwa termistory na wymiennikach+ termistor tem.powietrza+płytka elektroniki + sterownik pokojowy + dwie pompki obiegowe , i to cała moja pc , prościej już chyba nie może być, a mimo to dość skuteczna w działaniu.

A jak zsumujesz te dwie pompy ciepła, tj. pobór mocy, to jak wypada ogólny COP (moc grzewcza "na rurach" do grzejników, wspomniane 4,5kW, dzielone przez sumę poboru mocy PC gruntowej i zasilającej ją PC powietrznej)???

Zrobiłeś taki bilans?

Jak się nie myle to dorecki zasila meetinga pc powietrzną po to aby sprawdzic rzeczywistą moc przy różnych temperaturach DZ , po to aby sprawdzić czy warto np. wykonać odwierty pod dz