jbloch 24.02.2013 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2013 Pomiar tak samo wiarygodny jak cała reszta. +6/+4 na DZ poziomym, po 6 godzinach pod koniec grudnia... Brawo. Nie ma w tym nic dziwnego , jak się ma dobrze zrobiony kolektor poziomy, w tak dobrych warunkach jak ja mam.Wiem że to bolesne dla niektórych instalatorów, że im nawet w tych zminimalizowanych odwiertach tak nie wychodzi.Pomiar jak pomiar z dokładnością di jednego 1*c.Widzę że nie możesz się jednak powstrzymać , przecież jak twierdzisz nie czytasz to co piszę , i miałeś nie dyskutować ze mną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aleksus 24.02.2013 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2013 co do zaworu 4 drogowego.Link jak to wygląda w 3d.Jest to co prawda pompa pw ale zasada działania taka sama.Tam ładnie widać jak działa ten zawórhttp://www.pl.pompyciepla.danfoss.com/Content/aebf1271-9458-401d-b0f6-7dc311c586d8_MNU17438897_SIT447.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jbloch 24.02.2013 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2013 Pomiar tak samo wiarygodny jak cała reszta. +6/+4 na DZ poziomym, po 6 godzinach pod koniec grudnia... Brawo. Zwróć jeszcze uwagę ,że u mnie pod Szczecinem, temperatury powietrza w grudniu 2011r na święta były około 10*c w dzień i około 5*c w nocy , w tym roku tem. oscylowały około 6*c w dzień, w nocy zdarzało sie poniżej zera , jak myślisz jaka temperatura mokrej gliny była na 2 m? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jbloch 24.02.2013 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2013 Witam. Tytułem doświadczenia wstawilem moją pompę /z zaworem/ do instalacji mojego nowego kolegi /co ma kapilarę/. ta sama instalacja, ten sam ciepłomierz i natychmiast zdecydowana poprawa. ciepłomierz pokazuje najczęściej 3,57 kW mocy /waha się od 3,38 do 3,72/ DZ 2/-1 ; GZ 41/32 /idzie przez buforek , tak jak było na poprzedniej pompie. Jest więc zdecydowanie lepiej. wzrost rzeczywistej mocy o ponad 1 kW. Nowy kolega jest bardzo zadowolony, ma prawie 50 % więcej ciepła niż dotychczas. Przy okazji zauważyłem,że sprężarka z kapilarą nie jest taka gorąca jak u mojej pompy. Jest tam taki jakiś elektrozawór /jak u alaksusa na zdjęciach/. po przejściu tego zaworu "gorący" gaz ma temp. jak zasilanie. nie ma więc co oddawac ciepła. Przy moim zaworze temp wyjścia ze sprężarki to nawet ponad 80*. czy to może być przyczyną, że kapilara ma taką mała moc? moze ten elektrozawór jest zbabrany? Jutro zamontuje pompę z kapilarą na moje stanowisko badawcze. Pozdrawiam Dzięki ci dorecki za twoje podejście do tematu , z korzyścią dla nas wszystkich .Ciekawi mnie jedna sprawa , skoro ciepłomierz pokazał ci 3,57 kw mocy przy parametrach dz 2/-1 i gz 41/32, to ile pokaże ciepłomierz przy dz 4/2 , i przy gz 30/26. Pytam bo po wykończeniu domu ,takie temperatury gz powinny mi spokojnie wystarczyć , myśle że moc pompy powinna być spokojnie ponad 4,5-5 kw..Moja sprężarka jest gorąca ale jaka to temperatura to nie wiem, ręke przy dotyku ciężko przytrzymać. Ja akurat w tej chwili to naprawdę nie mam kompletnie czasu (ani tak naprawdę potrzeby)zajmować się pc , załatwiam w tej chwili kredyt hipoteczny , jak załatwię , to biorę się za wykończenie domu, następnie muszę zrobić moją ,,kotłownie'' jak należy bo w tej chwili to taka trochę ,,tymczsówka''. Chyba zrobię taki układ(bufor) jak zalecają chińczycy do tej pc, wszystko dlatego że na początku sezonu grzewczego pc bardzo szybko dochodzi do wysokich temperatur zasilania ( podłoga nie jest w stanie tak szybko odebrać ciepła wyprodukowanego przez pc), mimo że w tej chwili zasila prawie 600mb rury 16mm zatopionej w 12-14 cm betonu.A tak zasile podłogówkę z bufora tem 30* przez zwykły mieszacz i myślę że mimo że bufor nie jest zalecany do pc , to przy tej pc jednak osiągnę spokojnie cop ponad 3, nawet teraz , kiedy mam najniższe temperatury dz, .Co prawda nie mam potrzeby jakiś kombinacji ,skoro pc naprawdę grzeje mi dom jak należy , ale jak się da coś poprawić to czemu nie spróbować.Całość moich prac i ekspolatacji pc w takim układzie będe opisywał na forum, może postaram się wrzucić jakiś monitoring na internet, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chcialbympompe 24.02.2013 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2013 codziennie załączam na pól dosłownie godziny grzałkę , że by podgrzać wodę z 30-paru stopni jakie mam z pc do jakieś 45* , także mi starcza z nadwyżką do potrzeb. Czegoś tu nie rozumiem. Z tego co piszesz, to masz zasobnik wpięty szeregowo z obiegiem CO (bez zaworu 3 drożnego). W takim razie kiedy podgrzejesz zasobnik grzałką do 45 stopnie to pracujący obieg CO wychładza zasobnik i podaje blisko 45 stopni na podłogówkę... Poza tym jakiej mocy jest ta grzałka, że w pół godziny podgrzewa 300l o 15 stopni? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 24.02.2013 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2013 na początku sezonu grzewczego pc bardzo szybko dochodzi do wysokich temperatur zasilania ( podłoga nie jest w stanie tak szybko odebrać ciepła wyprodukowanego przez pc), mimo że w tej chwili zasila prawie 600mb rury 16mm zatopionej w 12-14 cm betonu. Przypomnij może jaką masz deltę na gz, temperatura na zasilaniu to jedno, a powrót to drugie. Bufor przemyśl jeszcze parę razy, bo poza stratami, kosztem i mniejszym cop nic Ci pozytywnego nie da jeśli masz 100% podłogówki. Jak działa, to nie ruszaj. Chińczycy tak mają, że czasem zrobią coś nie wiedząc dokładnie do czego to może służyć i przykład ich schematu właśnie to pokazuje, więc się nim kompletnie nie sugeruj. Zamiast niepotrzebnego bufora lepiej zrób monitoring. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jbloch 24.02.2013 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2013 Czegoś tu nie rozumiem. Z tego co piszesz, to masz zasobnik wpięty szeregowo z obiegiem CO (bez zaworu 3 drożnego). W takim razie kiedy podgrzejesz zasobnik grzałką do 45 stopnie to pracujący obieg CO wychładza zasobnik i podaje blisko 45 stopni na podłogówkę... Poza tym jakiej mocy jest ta grzałka, że w pół godziny podgrzewa 300l o 15 stopni? Zasobnik grzeje wieczorem po wyłączeniu pc , 45 *c jest w górnej części zasobnika , bo tam ,występuje zjawisko rozwarstwienia wody, jak pracuje pc to grzeje mi do wiekszej tem. niż 30* .Wieczorem następuje większy rozbiur wody( jednak 4 osoby dorosłe się myją i 1,5 dziecko) i w nocy załączm pc jak a zasobniku nie ma już 45* wężownica jest na dole zbiornika, a tam jednak wchodzi woda z sieci która nie ma więcej teraz jak 6* Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jbloch 24.02.2013 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2013 Przypomnij może jaką masz deltę na gz, temperatura na zasilaniu to jedno, a powrót to drugie. Bufor przemyśl jeszcze parę razy, bo poza stratami, kosztem i mniejszym cop nic Ci pozytywnego nie da jeśli masz 100% podłogówki. Jak działa, to nie ruszaj. Chińczycy tak mają, że czasem zrobią coś nie wiedząc dokładnie do czego to może służyć i przykład ich schematu właśnie to pokazuje, więc się nim kompletnie nie sugeruj. Zamiast niepotrzebnego bufora lepiej zrób monitoring. Delta gz jest teraz na poziomie 5*, mam 100% podłogówki , ale dojdzie jeszcze pare metrów ściennego..Bufor przemyślałem ,wiele razy, i raczej na pewno zrobię, mnie naprawdę w takim układzie cop3 zadowoli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chcialbympompe 24.02.2013 11:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2013 Wieczorem następuje większy rozbiur wody( jednak 4 osoby dorosłe się myją i 1,5 dziecko) Nie wiem jak taka ilość osób może się umyć wodą z 300l zasobnika podgrzanego (w górnej części) do 45 stopni Czy podawane zużycie prądu obejmuje pracę grzałki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zigobar 24.02.2013 11:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2013 Dziwna sprawa z tymi PC. Niby jeden model, a najwyrażniej mają montowane sprężarki o różnej mocy pobieranej (a zatem i różnej wydajności?). Np.:"aleksus" ma rotacyjną, 5,4 kW chłodniczej, czynnik R417A, pobierana 1,3 kW (bez obiegówek)."jbloch" ma rotacyjną, 6,1 kW chłodniczej, czynnik R410A, pobierana 1,7 kW (z obiegówkami). Na dodatek istnieją wersje z kapilarą, jak i z TZR. Może TZR zaczęli montować niedawno? aleksusParametry fabryczne jakie podałeś wcześniej niby się zgadzają, ale dla mocy pobieranej 1,7 kW. Zakładając, że COP=3 (dla B0/W35) jest prawdziwy, to przy pobieranej 1,3 kW, grzewcza wychodzi 3,9 kW, a nie 5,1 kW. DoreckiPodałeś pobieraną 1,7 kW. Czy to moc bez obiegówek?Jaki masz czynnik chłodniczy w Twojej PC?Jaka jest moc pobierana (bez obiegówek) i jaki czynnik w PC Twojego kolegi? jblochJaką masz moc pobieraną bez obiegówek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 24.02.2013 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2013 Delta gz jest teraz na poziomie 5*, mam 100% podłogówki , ale dojdzie jeszcze pare metrów ściennego..Bufor przemyślałem To deltę na gz masz dobrą, instalację też taką jak trzeba, więc jest ok. Nie za bardzo rozumiem co chcesz uzyskać przez bufor skoro teraz masz dobrze - z buforem lepiej nie będzie. Nie widzę ani jednej zalety bufora dla Twojej instalacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jbloch 24.02.2013 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2013 Nie wiem jak taka ilość osób może się umyć wodą z 300l zasobnika podgrzanego (w górnej części) do 45 stopni Czy podawane zużycie prądu obejmuje pracę grzałki? Normalnie pod prysznicem , nie podane zużycie prądu tylko przez pc i obiegówki, całość zużycia prądu zamieściłem fak vat, sprawdź sobie,woda ze zbiornika cwu nie podbija mi temperatury zasilania podłogówki , ponieważ przed załączeniem pc , jak chodzi pompka obiegowa gz to sterownik pokazuje tem 21-22 *c , więc pc po uruchomieniu podgrzewa tem wody w zasobniku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jbloch 24.02.2013 14:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2013 Dziwna sprawa z tymi PC. Niby jeden model, a najwyrażniej mają montowane sprężarki o różnej mocy pobieranej (a zatem i różnej wydajności?). Np.: "aleksus" ma rotacyjną, 5,4 kW chłodniczej, czynnik R417A, pobierana 1,3 kW (bez obiegówek). "jbloch" ma rotacyjną, 6,1 kW chłodniczej, czynnik R410A, pobierana 1,7 kW (z obiegówkami). Na dodatek istnieją wersje z kapilarą, jak i z TZR. Może TZR zaczęli montować niedawno? aleksus Parametry fabryczne jakie podałeś wcześniej niby się zgadzają, ale dla mocy pobieranej 1,7 kW. Zakładając, że COP=3 (dla B0/W35) jest prawdziwy, to przy pobieranej 1,3 kW, grzewcza wychodzi 3,9 kW, a nie 5,1 kW. Dorecki Podałeś pobieraną 1,7 kW. Czy to moc bez obiegówek? Jaki masz czynnik chłodniczy w Twojej PC? Jaka jest moc pobierana (bez obiegówek) i jaki czynnik w PC Twojego kolegi? jbloch Jaką masz moc pobieraną bez obiegówek? Raczej powiedzmy ta sama marka pc , a różne modele. Nie wiem jaka moc pobiera pc bez pompek, mam na podliczniku pc + pompki obiegoewe . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aleksus 24.02.2013 15:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2013 Ja bym napisał ta sama marka oraz te same dane które zostały podane przez producenta.Na froncie pompy mamy te same tabliczki znamionowe. Jak by nie patrzeć ten bojler u ciebie troszkę wspomaga c.o,Ile to jest?trochę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zenon1 24.02.2013 15:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2013 jbloch trafiłeś widocznie na dobry model skoro ogrzewasz drugi sezon cały dom ,energii zużywasz na PC w rozsądnych granicach i jesteś zadowolony.Sam planowałem 7 kW Meeting ale widzę że inni koledzy mają problemy z prawidłową pracą Meetinga 7kW z Panasonikiem.Mam info .że 7 i 12 kW firmy Clitech dobrze się sprawuje -ale te dane nie potwierdzone w drugim miejscu.Trochę dziwne że stosowane jest kilka rozwiązań w 7kW Meeting?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aleksus 24.02.2013 15:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2013 ale te Citech wypisz wymaluj meeting.Nawet te same sterowniki..Sorry ale według mnie to jest w 99% ten sam produkt.Wszystko na jeno kopyto.Jak ma być tanio w zakupie i potrzebujesz 6-7kw to niestety musisz kupić taką z symbolem 12kw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zenon1 24.02.2013 15:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2013 Tak też planuję ja i mój kolega-12 kW 3faz. - ale jak widzę Wasze trudności z Meetingiem [kapilary???] to trzeba się zastanowić ile ta 12kW może mieć rzeczywistej mocy w naszych warunkach- 8kW???Jako COP ?itp- to wszystko nie wiadome do końca.Nie ma na forum kogoś kto używa 12 kW??? i zdał by relacje z jej pracy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zigobar 24.02.2013 16:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2013 Raczej powiedzmy ta sama marka pc , a różne modele. Nie wiem jaka moc pobiera pc bez pompek, mam na podliczniku pc + pompki obiegoewe . Dlaczego różne modele? Przecież wszystkie mają oznaczenie MDS20D, a z "zewnątrz" różnią się zastosowanym czynnikiem chłodniczym. Zgadza się? Teoretycznie powinny mieć te same osiągi, ale czy tak jest faktycznie? Mamy czterech użytkowników tego modelu i jest okazja "wyczaić" różnice między nimi, to dlaczego tego nie zrobić? Może ta na R410A jest faktycznie trochę lepsza? Przy okazji można poznać różnicę między osiągami faktycznymi, a tymi w tabelce. To będzie przydatne każdemu zainteresowanemu tymi PC. Zobaczymy co kolega "Dorecki" pomierzy. Co do mocy pobieranej, to wystarczy jak podasz tylko moc, z jaką pracują: Obiegówka DZ Obiegówka GZ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aleksus 24.02.2013 18:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2013 (edytowane) Tak też planuję ja i mój kolega-12 kW 3faz. - ale jak widzę Wasze trudności z Meetingiem [kapilary???] to trzeba się zastanowić ile ta 12kW może mieć rzeczywistej mocy w naszych warunkach- 8kW??? Jako COP ?itp- to wszystko nie wiadome do końca. Nie ma na forum kogoś kto używa 12 kW??? i zdał by relacje z jej pracy. Napisz do chinola zapytanie.Chcesz 3 fazową z copelandem scrollem na pokładzie, mam mieć TZR oraz gaz R410A oraz zapytaj o cop. Mogę się założyć ze cena w granicy 2 tys usd jak nie wyżej. GZ max 32/26 DZ 2*C/-0,5 Edytowane 25 Lutego 2013 przez aleksus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dorecki 24.02.2013 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2013 (edytowane) witam.tak więc Panie i Panowie powiem krótko: ŻENADA. Dla przypomnienie; meeting 7 kW pompa z kapilarą, sprężarka panasonic 2V32S225AUA:DZ 0/-3 ; GZ 22/26 ; moc 2,53 kW ; przepływ GZ 0,728l/h; ciśnienie 1; pobór prądu tylko sprężarka 1,15 kWh COP 2,2DZ 5/2 ; GZ 25/30; moc 3,04; przepł. 0,728 l/h; ciś. 1,2 ; prądu 1,16 COP 2,7 -to interesuje kol. jbloch=najlepsza efektywność;DZ 9/5; GZ 28/34; moc 2,67 ; przepływ 0,666 l/h; ciś. 1,3; prądu 1,26 COP 2,12DZ 15/10 ; GZ 34/41 moc 3,56; przepł. 0,31 l/h; ciś. 1,55; prądu 1,42; COP 2,5DZ 25/20 GZ 41/49 moc 4,25 ; przepł. 0,31 l/h ; ciś. 2 ; prądu 1,69; COP 2,51;czy zrobić jeszcze jakiś test z innymi danymi ? co zauważyłem: DZ musi pracować na rożnicy ok 5 stopni; nie wiem jaki ma przepływ ale skoro u kol.jbloch jest delta 2 stopnie, to znaczy że bardzo mało pobiera ciepła z gruntu . chyba jest taka zależność: jeśli duży przepływ , to różnica temperatur mała /4 czy 5 stopni;jeśli przepływ mały to róznica może byc nawet 8 stopni = czyli pompa pobiera dużo ciepła z DZ.GZ - jeśli mała temperatura zasilania to spreżarka mało pobiera pradu, daje więcej kW mocy/ jw COP 2,7 = realne/ niestety grzanie na małym przepływie GZ- jak na etykiecie pompy 160 l/h powoduje znaczny wzrost poboru prądu. a przepływem 160 l/h co można ogrzać?? na tej próbie z pompy wychodziło 46* , a grzejnik był ledwo letni/może ze 35*/.myślę, że dobrze byłoby mieć bufor i cwu grzać nocną taryfą.Chciałbym przetestować inną 'normalną" pompę ciepła. /gruntową/ ma ktoś możliwość "pożyczyć" na 1 wieczór? dla kol.aleksus podobna sprawa DZ 2/-1 GZ 29/35 mocy 2,29 kW ; Pozdrawiam Edytowane 24 Lutego 2013 przez Dorecki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts