Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompa ciepła - chińszczyzna z kompresorem Panasonic - proszę o opinie

amir

Recommended Posts

pyt. do kol. Vid - jak pc ma przyłącza 1 cal , to ciepłomierz też musi mieć też otwór 1 cal?Czy jak będzie mniejszy to nie będzie dławił przepływu?. Pytam, bo muszę kupić ciepłomierz , a te tańsze mają przyłącza 3/4 cala.

Witam

Opór ciepłomierza zależy w głównej mierze od konstrukcyjnej wartości przepływu nominalnego. Dobrze zależność tę widać na wykresie zawartym w poniższym -przykładowym pliku;

http://heating.danfoss.com/PCMPDF/VDSHJ502_Sonometer_1100-DS-1303_lores.pdf

Dla ciepłomierzy o nominalnym przepływie 2,5 m3/h opór będzie niewielki - rzędu 50mb, dla mniejszych nawet rzędu 1000mb (10m), czego zwykła żadna pompa obiegowa nie udźwignie, a jeśli tak to ogromnym kosztem.

Pozdrawiam

• Odpowiedzi 813
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam.

Pompa meeting z kapilarą pracuje grzejąc cwu.

Mili Państwo! Widziałem wiec uwierzyłem. Ma 7 kW mocy , a nawet 7,5 !!!

na następujących parametrach: DZ 43/37 * -przy przepływie ok. 1000l/h;

GZ 58/45 * przy przepływie ok. 450 l/h.

ciśnienie ok 2,5 pobór prądu ok.2,24 kWh z dwoma pompami obiegowymi /ok.150W/.

Zastanawiam się, czy nie połączyć pracy dwóch meetingów; jedna jako c.o. plus zasilanie DZ drugiej, a druga do produkcji cwu.

pompy mam więc bez dodatkowego nakładu finansowego.

Z przepływani pompy jest tragedia - 1000 l/h uzyskałem na pompie obiegowej wilo 1-8 lub grundfos UPE 8 metrów podnoszenia.

Kol.jabloch: czy działasz coś w zakresie montażu ciepłomierza?

Pozdro

DZ 43* ??? :jawdrop:

Czy poza Aleksusem ktoś jeszcze miał wadliwego Meetinga i się nie dogadał z Chińczykiem w kwestii naprawy? (Aleksus - chyba takie kwestie deregulacji itp. obejmuje gwarancja?)

Jaki jest typowy COP tych pomp? Ktoś podawał ok. 3,2 dla temp. GZ koło 40'C, czyli zgodnie z danymi technicznymi?

Edytowane przez maciejzi

Hmmm czy ona jest wadliwa?To co pamiętam,to każdy z udzielających się użytkowników ma swojej pompy z kapilarą,,Nazwałbym to raczej (uboga,okrojona itp.)COP na pewno poniżej 3

Chyba to jednostkowy przypadek - w całym Internecie nikt więcej na metinga nie narzeka :-) Przynajmniej nie zauważyłem :-)

Podobno teraz montują zawory termiczne Emmersson do gruntowych i elektroniczne do powietrznych.

• 2 weeks później...