Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

a czy moglibyście powiedzieć czy drzwi Porta Koncept (okleina Portadur ciemny orzech, konstrukcja drewniana-płyta stolarska, trzy zawiasy, szyba hartowana) z ościeżnicą Porta System to dobry wybór? czy wart swojej ceny i zakupu?

Wszystko zależy od tego na co Cię stać i ile przeznaczyłeś kasy na drzwi.

Dobrym podejściem jest ustalenie pułapu cenowego który nas interesuje i porównanie drzwi w tym zakresie. Np. 1000-1200... W przeciwnym wypadku drzwi będzie masa do wyboru i na pewno nie obejrzysz wszystkich możliwości które są akurat dla Ciebie... Dodatkowo zastanawiając się nad wyborem wykończenia też należy zadać sobie pytanie w jaki sposób będziemy ich używać. Bo jeśli masz zamiar "nie certolić się z nimi i walić w nie odkurzaczem..." tak jak to napisała kakarzynka na poprzedniej stronie wątku, to lepiej kup drzwi w dobrym laminacie. Drzwi w fornirach są raczej delikatniejsze... Choć ładniejsze i dlatego także często kupowane.

Zawsze porównuj ceny kompletu: skrzydło + ościeżnica + montaż + VAT = ???

W produkcie który wskazałeś zamontowano właśnie te liche zawiasy o których pisałem parę linijek wcześniej... No ale jak nie ma wyboru to trudno - trzeba będzie z tym żyć.

Pozdrawiam.

• Odpowiedzi 5,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Faktycznie, można samemu zamontować, albo ktoś, ktokolwiek nieco się zna, bo nie ma tutaj aż takiego skomplikowanego montażu. Jednak w przypadku porty, gdy zrobia to autoryzowani montażyści - dostajemy o rok dłuższą gwarancję. A to juz atut nie do przebicia.

właśnie mi dzisiaj wstawiają 12 par, tyle że z okleina naturalna. Jutro mogę powiedziec, czy ewentulanie było warto.

Edytowane przez Dzejson

właśnie mi dzisiaj wstawiają 16 par, tyle że z okleina naturalna. Jutro mogę powiedziec, czy ewentulanie było warto.

W ostatnim tygodniu miałem spięcie z Klientem - nie zaakceptował koloru skrzydeł w okleinie naturalnej. Nawet nie różniła się drastycznie, ale tak jakoś - nie przypadła do gustu. Oczywiście producent odpowiedział odmownie, wiec jesli ktos jest zainteresowany to mam od ręki 4 skrzydła Cordoba w naturalnej okleinie Dąb1 (kolor naturalny)

Do Dzejson:

No i trzeba mieć na to czas...

:)

Pozdrawiam i życzę "mądrej, fachowej" ekipy.

:)

W ostatnim tygodniu miałem spięcie z Klientem - nie zaakceptował koloru skrzydeł w okleinie naturalnej. Nawet nie różniła się drastycznie, ale tak jakoś - nie przypadła do gustu. Oczywiście producent odpowiedział odmownie, wiec jesli ktos jest zainteresowany to mam od ręki 4 skrzydła Cordoba w naturalnej okleinie Dąb1 (kolor naturalny)

Same skrzydła??

Nie ma do tego ościeżnic?? Jeśli są to jakie... (??)

Ja mam drzwi w całym domu z firmy Moric, jestem z nich bardzo zadowolona:)

Gratuluję - to na prawdę dobre drzwi...

Ościeżnice przyjechały wcześniej i zostały zamontowane (Klient miał własną ekpię). Dłuższa historia :) a zaczęło się od małego spóźnienia ...

Współczuję Klientowi - jakiś - przepraszam za słowo "palant" obiecał, że dostarczy nowe, lepsze i super szybko. A ja jestem pewien, że to wcale nie będzie tak słodko. Gdybym był pewien, że nowe będą lepsze, to sam bym je zaproponował.

Ale było - minęło. Grunt, że mogę spojrzeć w oczy Klientowi. Może bez dumy, ale mogę bo rozstaliśmy się w zgodzie..

Hmmm... No cóż szkoda.

A zaczęło się pewnie tak niewinnie: "30-letni dąb A pojechał do fabryki X, a 36-letni dąb B pojechał do fabryki Y. Chłopaki w X zrobili skrzydła a Ci z Y zrobili ościeżnice z tym że są szybsi więc zrobili to dwa tygodnie wcześniej, za co dostali odpowiednie premie... Klient się ucieszył, lecz jego radość trwała dość krótko... Dokładnie dwa tygodnie."

ja nie polecam drewnianych, niestety u nas 2 z 7 drzwi się przez pierwsze pol roku powykrzywialo (czy moze raczej ich framugi) i trzeba bylo poprawiac

wygladaja super, ale ile przy nich bylo zachodu, to nasze

drugi raz wybralbym inne

Jakiego producenta były te drzwi??

Ile kosztowało skrzydło a ile ościeżnica??

Więc tak:

Jestem po montażu, nie jestem rozczarowany, można powiedzieć, że na 95% zadowolony.

Ekipa, ktora robiła montaż naprawde zrobiła to bardzo solidnie, zero obić na scianach, jedno malutkie draśnięcie na ościeżnicy. więcej ubytków spowodowanych czynnikiem ludzim przy montażu nie stwierdziłem. Miałem też możliwość wybrania koloru silikonu, przy zabezpieczeniu ościeżnicy w łazienkach (!) Na górze wzór A9, na dole K3. Razem 12szt. Całość w okleinie naturalnej wenge, portowskie klamki kwadratowe. Drzwi wyglądają rewelacyjnie, okleina świetnie spasowana, kolorystycznie identyczne we wszystkich skrzydłach, nie ma szczelin - jak na razie - i mam wielką nadzieję że ich nie będzie. Jedno skrzydło mam z systemem przesuwnym, i tutaj muszę stwierdzić, że nie jest ona w systemie porta elegance, czyli nie ma 8cm ościeżnic, więc jeśli się dokładnie przyjżeć jakas minimalną różnice można dostrzec. Sam system przesuwu bez zastrzeżeń.

Odnoście montażu, to dopilnowałem, aby dali pianke w miarę możliwości jak najwięcej, aby dodatkowo je wygłuszyć. Piane wpuszczali więc dwuetapowo, po ustabilizowaniu się pierwszego "wtłoczenia". Zastrzeżenia mam tylko do kilku ościeżnic, ponieważ w górnych rogach zauważyłem mikroszczelinki - i te odjęte 5% to w zasadzie za ten szkopuł. Montażysta stwierdził także, iz te zawiasy nie są do końca 3D, w porównaniu z zawiasami z invado, sam widziałem, że regulacja odchylenia nie jest do końca precyzyjna. Rozetki mają tendencję do przekręcania się, i z tego co powiedział mi montarzysta górna rozetka przy klamce nie ma bolców , wiec aby wyeliminować skręcanie trzeba zastosować do środka nieco silikonu.

Po za tym obawiam się, iż mogę mieć problemy podczas zdejmowania skrzydła, no ale zobaczymy jak to bedzie. Ogólnie uznam że wybrałem słusznie jak za te pieniądze.

Edytowane przez Dzejson

Okleina dąb jest naturalną oleina, natomiast np venge, przech to modyfikowane, i tutaj różnice są praktycznie minimalne

No i bardzo dobrze... Teraz już tylko kompletacja mebli i można się wprowadzać do upragnionego domu. :)

Pozdrawiam.

P.S.

Co do piany "pawie" na całym obwodzie to nie jest to najlepszy pomysł... Jak tylko coś zacznie się dziać z ościeżnicami to reklamację dorzucą na 100% (ODPUKAĆ!!!). Pewnych przemyślanych technologicznie rozwiązań nie należy modyfikować bo bardzo łatwo przedobrzyć. Wystarczyło uszczelnić wszystkie szczelinki między opaskami a murem i hałas na pewno tamtędy nie przedostawałby się do pokoi.

Lepszym pomysłem jest wstrzyknięcie piany w miejsca zalecane przez producenta a pozostałe puste miejsca wypełnić wełną mineralną... Choć wg mnie to lekki przerost formy nad treścią. Drzwi wewnętrzne rzadko miewają konstrukcję czymkolwiek wygłuszaną.

Hmmm... Ciekawi mnie o jakich mikroszczelinkach piszesz??

Edytowane przez Robespierre

Rozglądam się za drzwiami wewnętrznymi. Muszą być proste, minimalistyczne, bezprzylgowe, w miare solidne. Wizualnie bardzo mi się podobają np. Entra Horus H11, tyle że jestem z Górnego Śląska, a najbliższy salon znajduję w Warszawie :( Wiecie może czy bliżej mnie gdzieś je można dostać? Co ewentualnie innego podobnego znacie coś innego w tym stylu. Cena najchętniej gdzieś w rejonach 1,5-2 tys (do zrobienia?). Niżej wspomniane Entry.

http://pics-1.hub30.com/6046/310/5e66c021/e.jpg

Do Madeleine:

Ten model był wykonywany na tzw pełnej konstrukcji.

Pytanie o jakich hałasach mówisz (??). O jakim natężeniu hałasu (??).

Możliwe że potrzebujesz specjalnie wygłuszonych drzwi, tzw akustycznych... Hmmm...

Hałas może przenikać w różnych miejscach: pod skrzydłem, pomiędzy skrzydłem a ościeżnicą - jeśli skrzydło nie jest proste, pomiędzy ościeżnicą a murem - raczej przy ościeżnicach stałych.

to moje drzwi na poddaszu

do sypialni - pełne

http://img52.imageshack.us/img52/5743/p1100747.jpg

i do łazienki (kolor ścian korytarza do przemalowania)

http://img228.imageshack.us/img228/7821/p1100748.jpg

Inka wiem , że juz pytałam o twoje drzwi, ale tak mi sie podobają, że mam zamiar zamówić sobie takie same :) tylko zastanawiam się czy "mój" stolarz będzie wstanie wykonać je tak ładnie jak twój:) Ps: Czy mogłabym prosić o kilka bardziej szczegółowych zdjęć na prywatnego emaila [email protected] i przy okazji jeśli to nie tajeminca to podnie ceny jednego skrzydła.

POzdrawiam :)

Do Madeleine:

Ten model był wykonywany na tzw pełnej konstrukcji.

Pytanie o jakich hałasach mówisz (??). O jakim natężeniu hałasu (??).

Możliwe że potrzebujesz specjalnie wygłuszonych drzwi, tzw akustycznych... Hmmm...

Hałas może przenikać w różnych miejscach: pod skrzydłem, pomiędzy skrzydłem a ościeżnicą - jeśli skrzydło nie jest proste, pomiędzy ościeżnicą a murem - raczej przy ościeżnicach stałych.

Hałasy - no wszelkie. W poprzednim mieszkaniu miałam drzwi drewniane z przeszkleniami, ściany z porothermu i po zamknięciu drzwi było cicho. Teraz ściany z lepiej izolującej silki, drzwi pełne... i kicha. Słychać wszystko. Zamontowane poprawnie. Ościeżnice regulowane, wszystko ładnie przylega, nierówności brak. Dołem szpara może na 1cm.