Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Robespierre, dzięki za wskazówki! Jeśli uznam za wizualnie dobre, podejmę wyzwanie :) Jeszcze postaram się sobie ten pomysł zwizualizować (wcale nie mam pewności czy brak ościeżnicy byłbym zaletą, pewnie zależy to mocno czy odcieniem będę się "wtapaiał" w ścianę czy przeciwnie).

Gzes, sprzedawcę Dewro mam chyba niedaleko, pewnie odwiedzę i może zagadam (choć gogle o sara leon milczą). Piudesign wątpię aby gdzieś u mnie na wiosce było ;) Dzięki.

• Odpowiedzi 5,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam

Mam pytanie która firma ma w swojej ofercie drzwi które pochodzą z tej samej serii a różni je rodzaj zawiasów, chodzi mi oto aby na parterze zamontować z krytymi zawiasami a w sypialniach na piętrze tańsze z odkrytymi

Porta ma takie. U mnie montuja teraz Natura Koncept Elegance (bezprzylgowe), ale jedne, do piwnicy będą z tej serii, ale przylgowe.

Sprawdź sobie: Natura Koncept (przylgowe) i Natura Koncept Elegance (bezprzylgowe).

http://www.porta.com.pl/natura_koncept,p1,m65,s0.html

http://www.porta.com.pl/natura_koncept_elegance,p1,m360,s0.html

Robespierre, dzięki za wskazówki! Jeśli uznam za wizualnie dobre, podejmę wyzwanie :) Jeszcze postaram się sobie ten pomysł zwizualizować (wcale nie mam pewności czy brak ościeżnicy byłbym zaletą, pewnie zależy to mocno czy odcieniem będę się "wtapaiał" w ścianę czy przeciwnie).

Gzes, sprzedawcę Dewro mam chyba niedaleko, pewnie odwiedzę i może zagadam (choć gogle o sara leon milczą). Piudesign wątpię aby gdzieś u mnie na wiosce było ;) Dzięki.

...możesz pierwszy mieć takie ościeżnice i takie drzwi. :)

http://www.google.pl/#sclient=psy&hl=pl&source=hp&q=leon+sara+d&aq=0L&aqi=&aql=&oq=&pbx=1&bav=on.2,or.r_gc.r_pw.&fp=365868b0337fedad&biw=1264&bih=599 coś tam widać... drugi link.

lub tu masz więcej info o tym:

http://www.leon.info.pl/main/leon_premium.html

Jeśli będziesz wtapiał to lepiej aby jej nie było. ;)

Witam

Mam pytanie która firma ma w swojej ofercie drzwi które pochodzą z tej samej serii a różni je rodzaj zawiasów, chodzi mi oto aby na parterze zamontować z krytymi zawiasami a w sypialniach na piętrze tańsze z odkrytymi

m.in. Dewro, Lutostański, Jagdor, Korona, Stolmat, ... I myślę że naprawdę jeszcze wiele innych.

Witam!

Czy ktoś się orientuję jak wypadają te firmy jakościowo...? Oraz jakie mają ceny na swoje produkty.

Napisałem o ceny lecz to kilka dni trwa, a tu może ktoś mieć tą wiedzę.

Z góry dzięki za odpowiedzi

http://www.drew-gor.pl

http://drzwi24.com

Dewro jednak też nie! Nie zauważyli na tym małym zdjęciu że szkło jest zlicowane z kasetonem. :(

No chyba że w innej technologii... W oparciu o hartowane szkło 8 mm. Różnica polegać będzie na tym że szkło nie będzie zlicowane z płaszczyzną skrzydła a lekko zagłębione. Z daleka drzwi będą podobne ale z bliska to jednak coś zupełnie innego... Kryształków też nie chcą wklejać.

Bertolotto stosuje pewne rozwiązania których skopiowanie nie jest proste a już na pewno nie tanie.

Za to ich lubię. :)

Jak już pisałem wcześniej fajnie by było jakby szkło było zlicowane ale nie jest to priorytet. Podoba mi się ogólny wygląd drzwi, znaczy się zakrzywione szkło(i ekko przyciemnione z jednej strony)oraz przylepione kryształki.

Dlaczego nie chcą wklejać kryształków ?. A jak bym poprosił o przygotowanie samych zagłębień potrzebnych do przyklejenia kryształków to by przygotowali ?

Zauważyłem że trzeba pisać jeden zbiorczy post a nie każda sprawa z osobna więc:

GZES - kontrola jakości polega na tym że jest w fabryce odpowiedni człowiek, który sprawdza drzwi przed zapakowaniem, ma sprawdzić wszelkiego rodzaju widoczne uszkodzenia, czy niedociągnięcia w produkcji. Ma odpowiedzialność, jeśli zaaprobuje do wywozu wadliwy towar to będzie za to odpowiadał finansów, więc także w jego interesie leży żeby nie przepuszczać towaru.

Sprawa druga to mierzenie wypaczenia, nikt nie napisał jak to się robi, a mierzy się na całej długości skrzydła, więc tak naprawdę często te wypaczenie się niweluje i wg normy mieści się w tolerancji.

MagdaBartek i Matilde1 - bardzo mi przykro że tak pechowo trafiłyście, kwestia jaka firma jak dba o swoją sieć, w firmie w której pracuję na co dzień wszyscy są na prowizji, nawet magazynierzy, każdy musi się znać na swojej działce inaczej nikt nic nie zarobi i przepadnie. Nie wyobrażam sobie sytuacji że reprezentując siebie, firmę i markę, mogę źle obsłużyć klienta, czy mieć problem z odpowiedzią na pytanie.

Robespierre -

1. przez ponad 5 lat pracowałem z klientami indywidualnymi, bywało różnie, ale żaden klient nie sprawdzał mi kartką papieru czy wszystkie szczeliny są równe, tak samo nikt mi nie mierzył suwmiarką klamek czy są idealnie takie same.

Niestety na budowach bywa czasami bardzo ciekawie i wcale nie oznacza to olewki i niższej jakości.

2. co do górnego zawiasa, wkręca się go i wykręca nic więcej na tym polega regulacja, co do zawiasów Porty nie chce mi się wklejać zdjęć na stronie jest katalog on-line można je sobie obejrzeć

3. co do cięcia opaski w porcie nie wolno ciąć tylko zawiasowej, zdarzały się sytuacje (na budowach) że dostawaliśmy pozwolenie na wycinanie otworów w skrzydłach bez utraty gwarancji.

Jak już pisałem wcześniej fajnie by było jakby szkło było zlicowane ale nie jest to priorytet. Podoba mi się ogólny wygląd drzwi, znaczy się zakrzywione szkło(i ekko przyciemnione z jednej strony)oraz przylepione kryształki.

Dlaczego nie chcą wklejać kryształków ?. A jak bym poprosił o przygotowanie samych zagłębień potrzebnych do przyklejenia kryształków to by przygotowali ?

Nie chcą wklejać materiałów obcych gdyż nie wiadomo jak one będą pracować w przyszłości. Czy nie będą się odklejać, itp. Same zagłębienia zapewne przygotują ale projekt ich rozmieszczenia będziesz musiał przygotować sam.

Hmmm... Na zdjęciu nie widać lekko zaciemnionej szyby... :) ale jakby co to i taka się znajdzie. :)

Kiedys krytykowałam na forum Portę opisując historię znajomego, a teraz sama będę mieć drzwi tej firmy. Dlaczego? Ponieważ to chyba jedyne drzwi, które mi się naprawdę spodobały pod względem wyważonych proporcji modelu jaki chciałam mieć. Chciałam drzwi bezprzylgowe, z wąziutkimi szybkami, jasny dąb, w okleinie naturalnej.

I te z Porty najbardziej przypadły mi do gustu - Natura Koncept Elegance (A9).

W salonie wydawały się naprawdę solidne i starannie wykonane.

Dziś kończą mi je montować. Na razie jestem zachwycona - są piękne :)

Zobaczymy, czy za jakiś czas nie będę narzekać...

Czy moze ktoś ma takie drzwi? Jak sie sprawują?

Za jakiś czas - 3h 42 minuty :D

No. Masakra.

Obejrzałam dokładni. Fornir odchodzi na 3 skrzydłach (na razie). Jedne jeszcze nie zamontowane, czekają na wykończenie łazienki, więc muszę jeszcze te jedne rozpakować i sprawdzić.

Jest 7 sztuk drzwi i jedna ościeżnica bez drzwi. Wiec 3 na pewno lub nawet 4 do wymiany. No bo co zrobią? Przyślą kogoś, kto będzie to naprawiał????

Panowie od montażu spisali się rewelacyjnie. Tym bardziej, ze musieli wywalić wszystkie poprzednie ościeżnice. Dodatkowo poprzycinali i zamontowali wszystkie listwy przypodłogowe. Wiec na montaż nie mogę narzekać. Ale Porta dała ciała.

Witam!

Czy ktoś się orientuję jak wypadają te firmy jakościowo...? Oraz jakie mają ceny na swoje produkty.

Napisałem o ceny lecz to kilka dni trwa, a tu może ktoś mieć tą wiedzę.

Z góry dzięki za odpowiedzi

http://www.drew-gor.pl

http://drzwi24.com

Witam Ponownie!

Rozumiem, że nikt nie posiada żadnej wiedzy na ten temat...?

Czy możecie polecić coś innego no i jak z cenami...? :oops:

To nie jest raczej wina montażu tylko wada fabryczna skrzydła... :( Panowie powinni przyjechać i to pomierzyć.

Przyjechali, pomierzyli i powiedzieli że odkształcenia mieszczą w dopuszczalnych normach..... Dość luźne chyba mają te normy..... Niestety nie ma mnie na miejscu więc chwilowo nie powalczę :(

http://img830.imageshack.us/img830/9972/16062011559.jpg

http://img52.imageshack.us/img52/7898/16062011560.jpg

Edytowane przez nielot2

No. Masakra.

Obejrzałam dokładni. Fornir odchodzi na 3 skrzydłach (na razie). Jedne jeszcze nie zamontowane, czekają na wykończenie łazienki, więc muszę jeszcze te jedne rozpakować i sprawdzić.

Jest 7 sztuk drzwi i jedna ościeżnica bez drzwi. Wiec 3 na pewno lub nawet 4 do wymiany. No bo co zrobią? Przyślą kogoś, kto będzie to naprawiał????

Panowie od montażu spisali się rewelacyjnie. Tym bardziej, ze musieli wywalić wszystkie poprzednie ościeżnice. Dodatkowo poprzycinali i zamontowali wszystkie listwy przypodłogowe. Wiec na montaż nie mogę narzekać. Ale Porta dała ciała.

Pan Robert zaraz napisze że to niemożliwe. Że przecież kontrola jakości to by wychwyciła... I że na pewno gość który to przyklejał teraz za to zapłaci gotówką...

Niestety reguła się potwierdza. Towary produkowane massowo nigdy nie będą tak dobre jak towary produkowane indywidualnie. Choć bywają wyjątki i od tej reguły...

Skrzydła powinny zostać wymienione na nowe lub zabrane na produkcję w celu wymiany całego ramiaka na nowy.

...tego powinniście się domagać bo przyklejanie na miejscu to farsa a nie naprawa. W jednej to bym może i pozwolił dokleić ale nie we wszystkich!

Przyjechali, pomierzyli i powiedzieli że odkształcenia mieszczą w dopuszczalnych normach..... Dość luźne chyba mają te normy..... Niestety nie ma mnie na miejscu więc chwilowo nie powalczę :(

Te zdjęcia wyglądają nieco lepiej niż to pierwsze ogólne... Ale jak wrócisz to sam to zmierz. Zaopatrz się w poziomice o długości ok 180-200 cm i przyłóż do tej wklęsłej strony. Nie dociskaj! Zmierz na środku ugięcie skrzydła. Jeśli będzie pow. 5 mm tzn że jest krzywe i do wymiany.

Witam Ponownie!

Rozumiem, że nikt nie posiada żadnej wiedzy na ten temat...?

Czy możecie polecić coś innego no i jak z cenami...? :oops:

W opisie produktu napisali: "Kasetony z drewna klejonego" i to mi najbardziej nie pasuje. Ta technologia jest słabiutka. Kasetony na 99% się skurczą lub popękają.

Powinny być ze sklejki lub np MDF-u pokrytego fornirem. Taki kaseton jest stabilny i nie wiele może się z nim dziać.

Edytowane przez joliska
Istnieje multi-cytat. Zobacz 1. z prawej w pasku narzędzi pod postem:)

Te zdjęcia wyglądają nieco lepiej niż to pierwsze ogólne... Ale jak wrócisz to sam to zmierz. Zaopatrz się w poziomice o długości ok 180-200 cm i przyłóż do tej wklęsłej strony. Nie dociskaj! Zmierz na środku ugięcie skrzydła. Jeśli będzie pow. 5 mm tzn że jest krzywe i do wymiany.

To nie szybko zmierzę sam.... Ale Ci mierzący powiedzieli że jak jest juz powyżej 4mm to do wymiany. A tu się niby mieści w tej granicy. Dla mnie to jednak i tak chore jest. Wygląda to jakby ktoś na siłę drzwi odciągał od ościeżnicy.... No ale czego wymagać od drzwi za 250zł....

To nie szybko zmierzę sam.... Ale Ci mierzący powiedzieli że jak jest juz powyżej 4mm to do wymiany. A tu się niby mieści w tej granicy. Dla mnie to jednak i tak chore jest. Wygląda to jakby ktoś na siłę drzwi odciągał od ościeżnicy.... No ale czego wymagać od drzwi za 250zł....

Uważam iż tani produkt powinien być tak samo dokładnie wykonany jak drogi. Można go zrobić z tańszych materiałów ale jednak zgodnie z normami i zasadami.

Jeśli produkt zakłada wygięcie np 1 cm to niech to napiszą w katalogu. A tak co chwilę ktoś zadaje pytanie dlaczego jedne drzwi kosztują 200 a inne 2000, byłoby jasne dlaczego...

Drzwi są po to aby oddzielać jedno pomieszczenie od drugiego. Takie krzywe skrzydło nie spełnia tego podstawowego wymogu!

Pan Robert zaraz napisze że to niemożliwe. Że przecież kontrola jakości to by wychwyciła... I że na pewno gość który to przyklejał teraz za to zapłaci gotówką...

Niestety reguła się potwierdza. Towary produkowane massowo nigdy nie będą tak dobre jak towary produkowane indywidualnie. Choć bywają wyjątki i od tej reguły...

Skrzydła powinny zostać wymienione na nowe lub zabrane na produkcję w celu wymiany całego ramiaka na nowy.

...tego powinniście się domagać bo przyklejanie na miejscu to farsa a nie naprawa. W jednej to bym może i pozwolił dokleić ale nie we wszystkich!

Dziś był pan od reklamacji. Obejrzał, zrobił zdjecia. Będą nam zabierać drzwi (3 szt., te jeszcze nie zamontowane są OK), wysyłac do Porty i już Porta ma sie nimi zająć. Czas oczekiwania 2-3 tyg.

Są ważniejsze rzeczy i staram się o tym nie myśleć. Dziś juz się tak nie denerwuję. Oby tylko takie problemy były. W każdym razie mam nadzieję, ze cos z tymi drzwiami zrobią i będzie spokój(a nie np. okaże się, ze jeszcze w transporcie coś uszkodzili i znów trzeba będzie czekac...)

Poprzednie drzwi też były z Porty, zwykłe, w sztucznej okleinie. Wstawiane chyba w 2004/05 roku. Nikt sie z nimi nie cackał. Przezyły demolkę w domu, demontaż i dwukrotny montaż, uderzenia i trzaskanie, stały gdzieś w garażu przez 3 miesiące... A te, nowe i od razu do wymiany. No nic.

Dziś był pan od reklamacji. Obejrzał, zrobił zdjecia. Będą nam zabierać drzwi (3 szt., te jeszcze nie zamontowane są OK), wysyłac do Porty i już Porta ma sie nimi zająć. Czas oczekiwania 2-3 tyg.

Są ważniejsze rzeczy i staram się o tym nie myśleć. Dziś juz się tak nie denerwuję. Oby tylko takie problemy były. W każdym razie mam nadzieję, ze cos z tymi drzwiami zrobią i będzie spokój(a nie np. okaże się, ze jeszcze w transporcie coś uszkodzili i znów trzeba będzie czekac...)

Poprzednie drzwi też były z Porty, zwykłe, w sztucznej okleinie. Wstawiane chyba w 2004/05 roku. Nikt sie z nimi nie cackał. Przezyły demolkę w domu, demontaż i dwukrotny montaż, uderzenia i trzaskanie, stały gdzieś w garażu przez 3 miesiące... A te, nowe i od razu do wymiany. No nic.

Co możecie powiedzieć o drzwiach zewnętrznych firmy Wiatrak?

W opisie produktu napisali: "Kasetony z drewna klejonego" i to mi najbardziej nie pasuje. Ta technologia jest słabiutka. Kasetony na 99% się skurczą lub popękają.

Powinny być ze sklejki lub np MDF-u pokrytego fornirem. Taki kaseton jest stabilny i nie wiele może się z nim dziać.

To może zapytam tak co jest sosnowego godnego uwagi....?