Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Do czego mają służyć u mnie te progi? Mam na myśli 2-3 cm próg. Jak zamknę drzwi, to bedą zamknięte, tzn. nie bedzie słychać co kto mówi w pokoju, nie będzie hulał mi wiatr pod drzwiami, nie bedzie przeciągów w przypadku otwartego okna w pokoju. Przede wszystkim chodzi mi o ciszę. Jeśli jestem w swoim pomieszczeniu to nie chcę by do mnie docierały odgłosy z innych pomieszczeń.

Pozdrawiam.

• Odpowiedzi 5,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jeśli chodzi o hałas to rzeczywiście zamontowanie progów stałych jest skutecznym sposobem odcięcia się od niego. Większość producentów może Ci także zaproponować opadającą uszczelkę którą montuje się pod skrzydłem. Uszczelka ta w momencie zamykania skrzydła opada i zamyka dolną szczelinę pod skrzydłem (Uwaga!!! Jeśli podłoga nie jest idealnie równa to uszczelka może nie dać zamierzonego efektu.)

Pytanie tylko... Czy hałasy tworzone przez domowników są aż tak głośne i czy trzeba się tak mocno izolować(??). Hmmm... To już jest sprawa indywidualna. Osobiście pamiętam że gdy byłem dzieckiem i zasypiałem to lubiłem słuchać tychże hałasów... Krzątania się mamy po kuchni... Rozmów rodziców... itp. Działało to na mnie bardzo kojąco.

Wiatr wiatrem ale uważaj abyś nie strzeliła gola do własnej bramki. Wentylacja jest bardzo ważna (szczególnie w nowym domu). Uszczelnienie wszystkich pokoi to brak ruchów powietrza w domu i szybkie zawilgocenie ścian - pojawienie się grzybów i innych paskudztw - które szybko przeniesie się na płuca domowników.

Kiedyś stosowano progi ale bardziej ze względów konstrukcyjnych. Obwód był zamknięty anie było uszczelek. Teraz 70% obwodu ościeżnicy ma uszczelkę.

Moje rady dla Ciebie:

- skrzydła wypełnione we wnętrzu przynajmniej w 70% (np drewno, płyta wiórowa otworowa lub pełna, MDF, HDF)

- brak progów

- szczelina pod skrzydłem 4-6 mm (uszczelka opadająca w tym momencie będzie zbędna - zresztą można ją dołożyć w dowolnym momencie... Lecz skrzydła trzeba będzie zawieźć do producenta )

- przy montażu zwróć na płaskość skrzydła (na przyleganie skrzydła do uszczelek na ościeżnicy) - ale uważaj bo Polska Norma PN przewiduje iż skrzydło nie musi być idealnie proste

- zwróć uwagę aby opaski ościeżnicy na styku ze ścianą na całym obwodzie były uszczelnione - np masą akrylową

...w tym momencie osiągniesz swój cel.

Pozdrawiam.

jest jeszcze jedna kwestia przy montażu progów szczególnie w małych pomieszczeniach i szczelnych oscieznicach: przy zamkniętych oknach (szczelnym zamkniętym pomieszczeniu) zamykając drzwi tworzymy nadciśnienie które powoduje "cięższe" zamykanie się drzwi, to występuje tez często i bez progów (np. mam tak w dziesięciometrowym pokoju, std. ościeznica porta system ze std szczeliną pod drzwiami, przy uchylonym oknie zamykanie drzwi idealne - po zamknięciu okna wyraźny opór powietrza)

Witam,

Mam problem, mianowice szerokość jednego otworu na drzwi wynosi u mnie 100cm co jest niestety za dużo by zamontować tam standardowe drzwi 90. Co można poradzić na taki problem? wolałabym nie zmniejszać otworu, gdyż ściany są już pomalowane a taki zabieg łączyłby się z dużym bałaganem (dorobienie ściany, równanie, znowu malowanie). Wiem, że można zakupić drzwi na wymiar, ale niestety jest to droga sprawa. Słyszałam o czymś takim jak dodatkowy ramiak, ale nie wiem na jakiej zasadzie to działa i czy sprawdziłoby sie u mnie.

Pozdrawiam

Za dużo? A skąd taka informacja. To najbardziej uniwersalna szerokość otworu na drzwi 90.

Oczywiście producenci dla tanich ościeżnic regulowanych wymagają 98cm, ale już dla stałych 101-102cm. O jakich drzwiach myślisz?

Mam pytanie dotyczace drzwi wewnetrznych a raczej drewna z jakiego one sa robione

Chce zamowic drzwi u stolarza w zwiazku z tym ze mam jakies niewymiarowe otwory drzwiowe i dostalam odpowiedz ze robi drzwi z drewna sosnowego? U drugiego stolarza tez dowiedzialam sie ze z sosnowego i jakos mnie to nie przekonuje Czy drzwi drewniane zawsze sa sosnowe malowane tylko na konkretny kolor?

Uwaga na drzwi od Pana Fizi z Żor.

Producent drzwi forniorwanych kóry klientów zamawiających poniżej 20 szt ma głęboko w d.... . Jeśli chcecie zamówić sobie kilka sztuk i czekać na nie krócej niż 2-3 miesiące - NIE POLECAM. Wszystko trzeba sprawdzać szczegółowo przy odbiorze a w szczególności kolor i akcesoria typu listwy dookoła futryny, jakieś śruby do montażu itp. Wszystko do docinania na miejscu - IKEA. Za takie pieniądze należałoby się trochę przyłożyć.

Właściciel po złożeniu zamówienia nie odbiera telefonów, jest nieosiągalny, przciąga termin realizacji. Wolałabym kupić prostsze drzwi w castoramie niż bujać się tym człowiekiem i ponosić dodatkowe koszty. Przecież ekipy montażowe nie mogą czekać w nieskończoność.

W mebelkach z IKEI nic nie trzeba docinać... :)

Wszystko jest idealnie docięte i gdyby tak właśnie wszyscy robili drzwi to byłby ideał.

Co do terminów - to w większości zakładów stolarskich tak się dzieje. Szczególnie w sezonie.

Castorama pewnie byłaby szybsza ale jakość żenująca.

. Wszystko trzeba sprawdzać szczegółowo przy odbiorze a w szczególności kolor i akcesoria typu listwy dookoła futryny, jakieś śruby do montażu itp.

Klient ze śląska miał złe wyobrażenie o drzwiach. Standard ekonomiczny (do 2 tys zł) przy stałych futrynach ma zwykle opaski "luzem", które trzeba docianać na miejscu. Są za i przeciw takiego rozwiązania - na pewno wymaga to dokładności od montazysty. No ale.. jak klient chce zamontować drzwi za pół ceny przy pomocy pana Stasia który kładł mu karton-gips.. to bywa to trudne.

Docinane listwy są w większości przypadków - i w duzych firmach ogólnokrajowych i w małych stolarniach.

Tu zaszwankowała wyraźna komunikacja na etapie zamawiania drzwi..

Mam jeszcze jedną uwagę ogólną dotyczącą drzwi wewnętrznych.

Ostatnie dwa okresy letnie były bardzo mokre - poziom wilgotności sięgał w domach 70-80% (wiele za dużo).

W połączeniu z dość słabą wentylacją (w starych domach) lub pracami wykończeniowymi (w nowych domach) skutkuje to napuchnięciem skrzydeł i widocznymi wybrzuszeniami. W ostatnim okresie obserwowałem sporo reklamacji tego typu i chyba to dzieje się nie tylko u mnie, ale i ogólnie, bo słyszę że fabryki zaczynają przy reklamacjach sprawdzać wilgotność skrzydła.

Stąd rada: przed montażem zadbajcie o to, by w domu faktycznie było już sucho,po pracach mokrych i pierwszych malowaniach. Nie naciskajcie o jak najszybszy montaż, szczególnie jak nie ma jeszcze uruchomionego ogrzewania, bo jak nic - odbije się to na drzwiach.

kup techniczne, stalowe - są białe i w lakierze. Kosztują max 300 zł.

Widziałam kiedyś w magazynie wnętrzarskim wnętrze z takimi drzwiami stalowymi, tylko lakierowanymi na rożne kolory - każdy pokój dziecka miał swój kolor.