Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Wszystkie 3 to ZnAl i generalnie w cenach jakich szukasz niczego innego nie znajdziesz.

Musisz chyba zaryzykować.

Może akurat u Ciebie nie ujawnią się te wszystkie wady które ujawniają się u 60-70% użytkowników.

Ok. to w takim razie jakich producentow klamek mam szukac? Powiedzmy te 150zl od biedy moglbym przelknac, ale wolalbym wydac raczej polowe tego.

• Odpowiedzi 5,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Bo pion pionowi nierowny :D Bez przesady. Jeszcze sie nie zdarzylo, zeby ktoregokolwiek profesjonalnego fachowca, czy montera poziomnica pokazywala inaczej niz moja - tak w pionie, poziomie, jak i plaszczyzny w ogole. Badziewia z biedronki nie uzywam, a pionu i tak sie akrylem nie wyrownuje, tylko opaskami, a liczy sie plaszczyzna.

Zreszta po to jest etap pomiarow, by sprawdzic piony i plaszczyzny oraz wskazac klientowi, gdzie bedzie konieczne akrylowanie, a gdzie bedzie git.

Ad. 1 Ja podpowiadałbym Ci tę opcję ze względu na "biel bielszą od innych". Drzwi wyglądają na droższe niż są w rzeczywistości. Można powiedzieć że jest to lekko wyższa klasa niż średnia.

Nie musisz od razu rozkuwać całego otworu - wystarczy podkuć w miejscu gdzie są zawiasy czy puszka zamka.

Czy mógłbym prosić o kontakt, mail, telefon na priv.

Chętnie umówiłbym się na wycenę drzwi.

Jestem z Wrocławia.

[QUOTE=Roger7;6623879]Witam

Szukam białych (najlepiej śnieżnobiałych), prostych, gładkich, nowoczesnych drzwi (...)

Roger7, a również szukam takich drzwi i zastanawiam się właśnie nad Asilo Linate 1.

Widzę, że jesteś obeznany w temacie, więc może orientujesz się, czym różnią się białe Linte1 od Marconi1? Przy fornirowanych rozumiem, układ poziomy lub pionowy usłojenia, ale przy białych, gładkich?

I jak o jest I, a jaka II grupa wykończeń? ( I - fornir, II-lakier?)

Może rozwiejesz moje wątpliwości, zanim dotrę do salonu? ;)

Edytowane przez martahp

Zalezy mi na dlugim prostokatnym (a nie owalnym) szyldzie i w miare prostej, geometrycznej klamce, j.w. ten Hermes. Kolor jednak nie stare zloto (bedzie za ciemny), tylko cos jasniejszego - np. patyna.

Sytuacja sie robi krytyczna, bo na dniach mam miec montaz pozostalych skrzydel.

Stare złoto w oryginale jest jednolitą barwą wynikającą z lakierowania aluminium,. Patyna w moim odczuciu wygląda ciemniej. Druga sprawa, ze to zależy z którego kontenera zostanie wyjęta, po powtarzalność azjatyckiego produktu jest krótkookresowa..

ok. stare zloto kolorystycznie za slabo sie odcina - patyna bedzie lepiej. Jakie firmy, poza azjatyckimi polecasz?

Znalazlem np. Domino Palermo, ale nie maja tego koloru (M3)

Roger7, a również szukam takich drzwi i zastanawiam się właśnie nad Asilo Linate 1.

Widzę, że jesteś obeznany w temacie, więc może orientujesz się, czym różnią się białe Linte1 od Marconi1? Przy fornirowanych rozumiem, układ poziomy lub pionowy usłojenia, ale przy białych, gładkich?

Przy malowanych Linate1 i Marconi1 niczym się nie różnią - wg producenta :)

Forniry tak jak piszesz - układ poziomy albo pionowy.

Podział na grupy I i II jest podany w katalogu na samym końcu

http://www.asilo.pl/katalog/

Bo pion pionowi nierowny :D Bez przesady. Jeszcze sie nie zdarzylo, zeby ktoregokolwiek profesjonalnego fachowca, czy montera poziomnica pokazywala inaczej niz moja - tak w pionie, poziomie, jak i plaszczyzny w ogole. Badziewia z biedronki nie uzywam, a pionu i tak sie akrylem nie wyrownuje, tylko opaskami, a liczy sie plaszczyzna.

Zreszta po to jest etap pomiarow, by sprawdzic piony i plaszczyzny oraz wskazac klientowi, gdzie bedzie konieczne akrylowanie, a gdzie bedzie git.

Klienci w 90% na budowach mają właśnie takie poziomice z "biedronki" lub inne marnej jakości i tu na pewno nie masz racji.

Opaskami od strony stałej pionu nie wyrównasz i jeśli tak myślisz to znaczy że zamontowałeś co najwyżej kilka sztuk drzwi i wydaje Ci się że jesteś w tym dobry.

Przypomniałeś mi o śmiesznym spotkaniu jakie miało miejsce gdzieś kiedyś na budowie... Otóż montażysta twierdził że przy ościeżnicach regulowanych w ogóle nie jest potrzebna poziomica do montażu. Twierdził że ościeżnicę zakłada zawsze na styk i zakłada opaski także na styk a pion reguluje zawiasami... Ha ha ha ha.... Dodam że była to firma budowlana która działa na rynku od kilku dobrych lat. I ciekawe ile setek drzwi zamontowali w ten sposób. Sam nie wiem czy śmiać się czy płakać nad fachowością i wiedzą niektórych "pseudo fachowców".

Edytowane przez Robespierre
Przy malowanych Linate1 i Marconi1 niczym się nie różnią - wg producenta :)

Forniry tak jak piszesz - układ poziomy albo pionowy.

Podział na grupy I i II jest podany w katalogu na samym końcu

http://www.asilo.pl/katalog/

Potwierdzam: Drzwi Linate 1 i Marconi 1 nie różnią się kompletnie niczym poza kierunkiem usłojenia. Konstrukcja w obu przypadkach jest identyczna.

Czy mógłbym prosić o kontakt, mail, telefon na priv.

Chętnie umówiłbym się na wycenę drzwi.

Jestem z Wrocławia.

Nie jestem na tym forum dla "łapania" klientów...

We Wro jest kilka firm handlujących tym produktem. Termin wszędzie taki sam, ceny bardzo podobne. Co najwyżej obsługa mniej lub bardziej miła. ;)

We Wro jest kilka firm handlujących tym produktem. Termin wszędzie taki sam, ceny bardzo podobne. Co najwyżej obsługa mniej lub bardziej miła. ;)

To dopytam się jeszcze.

Czy żeby móc zamontować Asilo z ościeżnicą regulowaną i zawiasami ukrytymi, wystarczy aktualna szerokość otworów drzwiowych 89-90 i podkucie na zawiasy?

Czy musi być min. 90 cm ?

Robespierre masz racje z tymi opaskami - zapomnialem o stronie stalej. Sek w tym, ze ja drzwi nie montowalem, bo ja od tej strony klienckiej jestem :)

Niemniej jednak przy pomiarach klientowi mozna sprawdzic wszystkie otwory - takze pod katem plaszczyzn i pionow scian.

[QUOTE=Roger7;6623879]Witam

Szukam białych (najlepiej śnieżnobiałych), prostych, gładkich, nowoczesnych drzwi (...)

W grupie pierwszej jest śnieżna biel i piętnaści fornirów modyfikowanych.

W grupie drugiej są cztery dodatkowe kolory kryjące i pięć kolorów modyfikowanych w gatunkach drewna mniej chodliwego na rynku a przez to mniej popularnego i droższego w zakupach.

W cenniku od razu rzuca się w oczy iż dopłata za drugą grupę jest kosmiczna (ok. 30-32%) dlatego oferta ASILO jest atrakcyjna rynkowo ale raczej w tej pierwszej grupie. Po dopłacie za wariant droższy nie są już tak konkurencyjni na rynku.

Robespierre masz racje z tymi opaskami - zapomnialem o stronie stalej. Sek w tym, ze ja drzwi nie montowalem, bo ja od tej strony klienckiej jestem :)

Niemniej jednak przy pomiarach klientowi mozna sprawdzic wszystkie otwory - takze pod katem plaszczyzn i pionow scian.

Wiem że jesteś po tej drugiej stronie "poziomicy" i dlatego dziwię się nieco że tak usilnie mnie poprawiasz.

Uwierz że na pomiarze nie da się jeszcze przewidzieć jak mocno w danym miejscu będzie odstawać opaska od ściany - tu żadna poziomica nie wystarczy - nawet laserowa.

Dochodzą jeszcze krzywizny produktów które są "w normach" i ideału nigdy nie dostaniesz.

Krzywizny wychodzą praktycznie zawsze nawet jeśli klient twierdzi że jego ekipa była najlepszą na świecie i cały czas ich pilnował z lampą halogenową.

Przy białych drzwiach - tak popularnych teraz - widać wszystko - nawet szczelinki 1-2 mm... I klienci ich nie akceptują praktycznie nigdy.

Jeśli drzwi są w ciemnym kolorze to taka szczelinka nie rzuca się w oczy nawet jak ma 3-5 mm i wtedy klienci to zostawiają bez akrylu.

Dlatego jeśli klient pyta co dla niego jest bezpieczniejsze to powtórzę to jeszcze raz: bezpieczniej ostatnią warstwę farby położyć już po montażu listew i drzwi.

I jeszcze na koniec mojego wywodu:

Jak myślisz jak zareaguje kierownik budowy na pomiarze jeśli powiem przy kliencie i przy nim że ściany są krzywe i że montaż wyjdzie tak sobie lub że ktoś będzie to musiał poprawić??

Jak myślisz kto "zgarnie z liścia"?? Kierownik od klienta czy ja od kierownika a może zbiorę od jednego i drugiego bo przecież się nie znam...(??)

Ha ha - już to sobie wyobrażam.

:wave:

Edytowane przez Robespierre

dwumetrowa lata bez problemu kazda krzywizne sciany wylapiesz, ale za krzywizne osciezy juz nie odpowiadam :p

A szczerze mowiac jeszcze nie slyszalem o kierbudzie, ktory by na pomiar drzwi przyszedl. Moze przy inwestycjach deweloperskich, to tak, ale wowczas tez jest i inna gadka, i inne normy jakosciowe (zona pracuje w firmie budowlanej, ktora procz drog i mostow czasem sie para deweloperka).

Czy pomiar i ew. sprawdzanie poziomów jest po czy przed wyceną?

@Olleo, _dokładne_ skontrolowanie płaszczyzny jest do zrobienia, ale to b. czasochłonne (godzina-dwie na domek?), i chyba klient powinien za to zapłacić (ekstra, sądzę że taka dokładność w standardzie nie jest oczekiwana/praktykowana). Pytanie tylko po co, chyba nikt nie "przetynkuje" powtórnie ścian.

@Robe, wiesz coś o nowości w Asilo, tj. ościeżnicy ukrytej (Discret)? Strasznie się na to ucieszyłem (Asilo to mój typ, może i nowe skrzydło Zero), ciekaw jestem czy są jakieś praktycznie opinie o tym.

Edytowane przez grzeniu666
To dopytam się jeszcze.

Czy żeby móc zamontować Asilo z ościeżnicą regulowaną i zawiasami ukrytymi, wystarczy aktualna szerokość otworów drzwiowych 89-90 i podkucie na zawiasy?

Czy musi być min. 90 cm ?

Powinno wystarczyć. Z czego masz ściany?? Murowane czy z G-K?? Z G-K jest większy problem bo są profile ze stali ale w murowanej często spokojnie lekkie podkucie na puszki wystarcza.

dwumetrowa lata bez problemu kazda krzywizne sciany wylapiesz, ale za krzywizne osciezy juz nie odpowiadam :p

A szczerze mowiac jeszcze nie slyszalem o kierbudzie, ktory by na pomiar drzwi przyszedl. Moze przy inwestycjach deweloperskich, to tak, ale wowczas tez jest i inna gadka, i inne normy jakosciowe (zona pracuje w firmie budowlanej, ktora procz drog i mostow czasem sie para deweloperka).

"Kierownik budowy" to najczęściej ktoś z rodziny kto dorywczo zajmuje się tą budową i jest tzw "wszystko wiedzącym" i "najmądrzejszym" fachowcem w galaktyce. :)

Zawsze wtrąci swoje pięć groszy i zawsze wytknie Ci Twój błąd pomijając przy tym kilka swoich.

Olleo cały czas spieramy się o coś o czym tak naprawdę nie masz pojęcia. Sam twierdzisz że swoją wiedzę opierasz na wiedzy którą posiadłeś na swojej budowie - ja natomiast mam już 17-to letnie doświadczenie w mojej branży i widziałem i słyszałem takie bajki których przytaczanie wymagałoby założenia osobnego wątku. Dajmy już temu spokój. Do niczego to nie prowadzi. Każdy ma swoje normy i im bliżej wykończenia domu tym dokładność powinna wzrastać. Niestety poprzednicy zawsze mają większe luzy w normach i efekt nie zawsze jest taki jakiego oczekuje klient.

Czy pomiar i ew. sprawdzanie poziomów jest po czy przed wyceną?

@Olleo, _dokładne_ skontrolowanie płaszczyzny jest do zrobienia, ale to b. czasochłonne (godzina-dwie na domek?), i chyba klient powinien za to zapłacić (ekstra, sądzę że taka dokładność w standardzie nie jest oczekiwana/praktykowana). Pytanie tylko po co, chyba nikt nie "przetynkuje" powtórnie ścian.

@Robe, wiesz coś o nowości w Asilo, tj. ościeżnicy ukrytej (Discret)? Strasznie się na to ucieszyłem (Asilo to mój typ, może i nowe skrzydło Zero), ciekaw jestem czy są jakieś praktycznie opinie o tym.

Na pomiary nikt nie wozi łat, laserowych przyrządów mierniczych, czy kątomierzy. No chyba że klient od razu powie że nie ufa swoim wykonawcom.

Mamy zazwyczaj poziomice ale tylko do pobieżnego skontrolowania - generalnie zakładamy iż ściany wykonano zgodnie z normami. W innym przypadku odbierałbym pracę osobom które mają to wykonać. Monterzy przy montażu mierzą to bardzo, bardzo dokładnie i idealne ustawienie ościeżnicy trwa sporo czasu.

Wykrycie krzywizny po malowaniu które Olleo proponuje wcześniej i tak już nic nie daje. Klient i tak już nie wyrówna ściany. O co więc się spierać. Trzeba zrobić wszystko aby ukryć błędy murarskie i tyle.

Discret to tańsza odpowiedź na potrzeby rynku. Towar dość łatwy w montażu ale krzywizny ścian są tu wykluczone. Ściana nie może mieć odchyłki więcej niż 1 mm bo będzie "brzydko". ;)

Powinno wystarczyć. Z czego masz ściany?? Murowane czy z G-K?? Z G-K jest większy problem bo są profile ze stali ale w murowanej często spokojnie lekkie podkucie na puszki wystarcza.

Tak, są to ściany z silki, 11 cm grubości. Jak się obrobi otwory - skuje tynk, który na nich zalega, powinno być te 90 cm szerokości.

To co mnie martwi, to że na 3 drzwiach na jednym boku trzeba będzie bardzo mocno przyciąć opaski, które w Asilo mają 8 cm szerokości. Bo miejsca jest tylko na 2 cm :(

grzeniu666, bez jaj, to nie rocket science! przystawiasz 2m poziomnice z lewej i z prawej strony - skontrolowanie pionu i plaszczyzn, to jest 5s na strone i 15s na przystawienie poziomo na 3 wysokosciach. Co Ty chcesz 2h mierzyc?
Robespierre, swietnie, ze 17 lat masz doswiadczenia, ale dziwie sie wobec tego, ze nie wolisz oszczedzic za cene 10-15 min roboty montazystom i pomoc podjac klientom decyzji - czy mozna malowac przed montazem, czy tez trzeba pozniej szpachlowac. Moj stolarz popelnil ten sam szkolny blad i musialem latac dziury nad oscieznica, bo zaufalem mu, tak jak ludzie tutaj Tobie. Edytowane przez Olleo