Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 5,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ale będzie wyglądać przejrzyściej. Znajomi maja wszystkie drzwi w przedpokoju pełne i dokładali światła bo było jak w piwnicy :)

Witam,

Należy brać pod uwagę , że szyba , zawsze nadaje drzwiom lekkości , a tym samym pomieszczenie również zyskuje na wyglądzie. Szczególnie istotne jest to w sytuacji gdzie pomieszczenia są wąskie i niedoświetlone.

Pozdrawiam

Grzegorz

Doradca KOSTAR

NapoliS1P2.jpg

Ale będzie wyglądać przejrzyściej. Znajomi maja wszystkie drzwi w przedpokoju pełne i dokładali światła bo było jak w piwnicy :)

Rozumiem, że to jest mieszkanie...? W domach jednorodzinnych by doświetlić przedpokoje lub korytarze stosuje się tak zwane (tu mogę się mylić) "doświetla". To ta mała szybka nad drzwiami, która może występować też w większym rozmiarze.. Ma za zadanie wpuszczać do przedsionka jak najwięcej światła dziennego. Pozdrawiam..

972fcc2d2e071beae0820df26a172157,10,19,0.jpg

• 4 weeks później...

Witam,

jestem na etapie końcowych ustaleń z firmą, która ma mi wymienić drzwi wewnętrzne (4 szt.) i klatkowe w mieszkaniu w bloku.

Byłabym bardzo wdzięczna, gdyby ktoś znający się na temacie spojrzał obiektywnie na temat i się wypowiedział, bo nie wiedzieć czemu naszły mnie wątpliwości.

Dokładnie wczoraj ustaliliśmy za całość 10 500 zł, w tym: demontaż starych, montaż, regulowane ościeżnice. Fornir dębowy, kolor: bielony dąb. Duży koszt robią tu drzwi klatkowe, bo sama ościeżnica do nich (grubość muru 43 cm) to 1500 zł. Drzwi wewnętrzne wychodzą ok. 1700 zł/szt.

Firma Barański, konstrukcja (drzwi wewnętrzne) w załączeniu, model w załączeniu. Firma dobrze znana w moim regionie, widziałam te drzwi, zresztą u mnie w biurze je mamy i widzę je codziennie. Jak to się mówi "porządne":rolleyes: Zawsze chciałam mieć białe, ale jak zobaczyłam białe u nich to wydały mi się takie jakieś plastikowe.... Link do katalogu dla zainteresowanych:

http://www.baranskidrzwi.pl/katalog_wewnetrzne.html

A teraz pytanie za 100 pkt: WARTO?

Colos 226.jpgkonstrukcja-skrzydla-classic-plus.jpg

Edytowane przez angy

Sluchajcie, mam pytanie o sam zakup drzwi wewbetrznych: czy kupilibyscie drzwi poprzez sklep internetowy? Jesli nie, to dlaczego?

Nie. Dlatego, że:

- odpowiedzialność za pomiar spada na Ciebie

- w razie reklamacji procedura odsyłania towaru jest mało wygodna.

- wg mnie internet może trochę przekłamywać kolory, wzory - nie ma to jak zobaczyć na żywo.

Bo na miejscu mam drzwi z montażem gratis,to samo się tyczy paneli.Koszt zakupu w necie niższy,ale montaż trzeba zapłacić i wychodzi na to samo albo drożej :yes:

Nie taki gratis. Drzwi/panele z montażem kupisz jako usługę budowlaną na 8 % Vat. W internecie, bez montażu towar ma VAT 23%. W tej różnicy często zawiera się część kosztów montażu.

Ok dzieki za odpowiedzi...

A jesli sytuacja jest taka, ze sklep sprzedaz drzwi oferuje z pelna usluga tylko w konkretnym miescie - czyli mam i pomiar i montaz. Calosc wychodzi taniej niz w sklepie stacjonarnym.

Fakt, kolorow nie zobacze, ale w teorii moge zobaczyc w innym sklepie, a zamowic juz w necie. Nurtuje mnie tylko fakt ewentualnej reklamacji?

Myslicie, ze moga byc problemy?

Zamówiłam drzwi - miały być gładkie, malowane na biało.

Przyszły. I teraz nie wiem, co oznacza pojęcie "drzwi malowane".

Wydawało mi się, że te drzwi maluje się po zbudowaniu (złożeniu). A one wyglądają jakby były zbudowane z malowanej płyty (chyba malowanej?), bo na krawędziach widać brązową płytę wiórową niestarannie maźniętą farbą.

Sprzedawca upiera się ze przy białym kolorze łączenia na krawędzi będą widoczne.

Serio?

Na dodatek sprzedawca zamontował ościeżnice innej firmy niż drzwi i różnią się strukturą (drzwi mają takiego jakby "baranka", jak po malowaniu wałkiem)

Zamawiałaś w internecie?;p

A poważnie.. to nie brzmi dobrze. Montuję drzwi bardzo różnych firm. Od kilkuset zł do 2-3tys. za komplet. I w tanich pewne rzeczy są dopuszczalne (tzn są normą wynikającą z małego nakładu pracy).

W moim odczuciu co jak co - ale surowa płyta nie powinna być widoczna. Chyba że przed zakupem zaakceptowałaś wzór na ekspozycji..

Nie widziałam wzoru na ekspozycji tylko w katalogu. I nie zamawiałam u producenta tylko pośrednika.

Nie zamawiałam drzwi z wysokiej półki i nie są one jakieś tragiczne. Moim zdaniem są niestarannie wykonane.

Po prostu zastanawiam się kiedy te drzwi się maluje?

I czy faktycznie na malowanych jest struktura baranka? Bo mnie to wygląda na takie wykończenie jakie jest na płytach pilśniowych, z których robi się tylną ściankę szafek z płyt meblowych albo dna szuflad. I się zastanawiam czy te drzwi czasem nie są w okleinie.

Przez te niewykończone krawędzie drzwi wyglądają jakby były tam brudne. Boję się też, że w tych miejscach będzie farba schodzić, kiedy się będzie chwytało za skrzydło a nie za klamkę.

Edytowane przez Elfir

No wlasnie ten baranek mnie martwi bo nie swiadczy dobrze o lakierowaniu. Wg mnie drzwi maluje się po złożeniu/ a ościeżnice w częściach. Ale wyobrażam sobie wyjątki. Edytowane przez finlandia
Literówki-smartfonówki...

Sluchajcie, mam pytanie o sam zakup drzwi wewbetrznych: czy kupilibyscie drzwi poprzez sklep internetowy? Jesli nie, to dlaczego?

Witam,

Może z perspektywy producenta, napiszę kilka słów o tym dlaczego warto kupować produkty poprzez wyspecjalizowane salony:

Tego typu salon , a tak naprawdę ludzie , którzy są zaangażowani w sprzedaż drzwi to połowa sukcesu zadowolenia klienta . Profesjonalny salon to profesjonalni montażyści i fachowe doradztwo , a to jest już połowa sukcesu . Jako Kostar współpracujemy z wieloma Salonami sprzedaży i lata doświadczeń i bieżąca obserwacja pozwala nam stwierdzić , że profesjonalny Dystrybutor to zadowolony klient :) Oczywiście bardzo ważne jest , aby produkt był bardzo dobrej jakości , ale to już zmartwienie nas producentów :)

Pozdrawiam

Grzegorz

Doradca KOSTAR

Edytowane przez PPH KOSTAR

No wlasnie ten baranek mnie martwi bo nie swiadczy dobrze o lakierowaniu. Wg mnie drzwi maluje sue po zlozeniu/ a iscueznice w czesciach. Ale wyibrazam sobue wyjątki

Można spotkać różne rozwiązania , ponieważ wszystko zależy od konkretnej konstrukcji skrzydeł drzwiowych. Z pewnością malowanie drzwi w całości jest o wiele bardziej pracochłonnym procesem , niż malowanie w elementach. Efekt finalny też się oczywiście różni.

Pozdrawiam

Grzegorz

Doradca KOSTAR

Czyli to normalne , że drzwi maluje się przed złożeniem? Gdyby mi sprzedawca o tym powiedział, kupiłabym inne drzwi (pewnie gdzie indziej) :(

Dla mnie logicznym jest, że maluje się finalny produkt. Nie wpadłabym na to, ze można robić inaczej.

Ja widuję raczej malowane po złożeniu w całość. Nie wiem co na to Grzegorz - bardziej zna etap produkcji.. (ościeżnica to zupełnie inna sprawa - docina się później).

Tylko z tego niewiele wynika. Każda firma ma swój standard. Ten który opisujesz ja bym określił jako kiepski. U jednego z bardzo uznanych producentów mam dwie opcje białego - np. jedna to białe, ale z wyraźną strukturą słoi. Za dopłatą ok 100zl mam do wyboru białe, idealnie gładkie..

W innej firmie zdarza się że w felcu są dokleiki z okleiny - zupełnie jakby komuś materiału brakowało i robił łatkę :( - ale różnica w cenie między tymi producentami sięga 100%.

Witam,

Może z perspektywy producenta, napiszę kilka słów o tym dlaczego warto kupować produkty poprzez wyspecjalizowane salony:

Tego typu salon , a tak naprawdę ludzie , którzy są zaangażowani w sprzedaż drzwi to połowa sukcesu zadowolenia klienta . Profesjonalny salon to profesjonalni montażyści i fachowe doradztwo , a to jest już połowa sukcesu . Jako Kostar współpracujemy z wieloma Salonami sprzedaży i lata doświadczeń i bieżąca obserwacja pozwala nam stwierdzić , że profesjonalny Dystrybutor to zadowolony klient :) Oczywiście bardzo ważne jest , aby produkt był bardzo dobrej jakości , ale to już zmartwienie nas producentów :)

Pozdrawiam

Grzegorz

Doradca KOSTAR

Rozumiem, ze sklep internetowy to nie sa zaangazowani ludzie z pojeciem o stolarce i profesjonalni montazysci? Te agrumenty do mnie nie trafiaja jakos..To czy ktos potrafi dobrze doradzic widac juz po paru minutach rozmowy - i naprawde zdarza sie, ze sprzedawcy w salonach maja blade pojecie o czym mowia.

Bardziej martwi mnie kwestia reklamacji, bo to rzeczywscie moze byc klopotliwe, jesli nie bede mogla podjechac na miejsce. Z drugiej strony, poprzednie drzwi reklamowalam juz przy usludze montazu, kontakt z salonem mialam tylko mailowy i telefoniczny - wiec moze obawy sa bezpodstawne?

Ja widuję raczej malowane po złożeniu w całość. Nie wiem co na to Grzegorz - bardziej zna etap produkcji.. (ościeżnica to zupełnie inna sprawa - docina się później).

Tylko z tego niewiele wynika. Każda firma ma swój standard. Ten który opisujesz ja bym określił jako kiepski. U jednego z bardzo uznanych producentów mam dwie opcje białego - np. jedna to białe, ale z wyraźną strukturą słoi. Za dopłatą ok 100zl mam do wyboru białe, idealnie gładkie..

W innej firmie zdarza się że w felcu są dokleiki z okleiny - zupełnie jakby komuś materiału brakowało i robił łatkę :( - ale różnica w cenie między tymi producentami sięga 100%.

Można przyjąć , iż produkt wysokiej jakości jest malowany w całości , szczególnie w drzwiach białych , gdzie nie chcemy widzieć poszczególnych połączeń elementów drzwi . Oczywiście mogą zdarzać się wyjątki , ale osobiście nie spotkałem się z produktem malowanym w elementach , który byłby zaliczany do tzw. klasy Premium

Pozdrawiam

Grzegorz

Doradca KOSTAR

Rozumiem, ze sklep internetowy to nie sa zaangazowani ludzie z pojeciem o stolarce i profesjonalni montazysci? Te agrumenty do mnie nie trafiaja jakos..To czy ktos potrafi dobrze doradzic widac juz po paru minutach rozmowy - i naprawde zdarza sie, ze sprzedawcy w salonach maja blade pojecie o czym mowia.

Bardziej martwi mnie kwestia reklamacji, bo to rzeczywscie moze byc klopotliwe, jesli nie bede mogla podjechac na miejsce. Z drugiej strony, poprzednie drzwi reklamowalam juz przy usludze montazu, kontakt z salonem mialam tylko mailowy i telefoniczny - wiec moze obawy sa bezpodstawne?

Oczywiście nie można z góry negować tego rodzaju sprzedaży, zwłaszcza w dobie , gdzie sprzedaż online jest czymś naturalnym Jeżeli sklep internetowy posiada salon wystawowy i sprzedawcy mają styczność z produktem , a także posiadają wystarczającą wiedzę na jego temat, to nie musimy się obawiać , iż wiedza sprzedawcy jest bardzo ogólna i może być niewystarczająca do zapewnienia najwyższej jakości sprzedaży produktu.

Pozdrawiam

Grzegorz

Doradca KOSTAR

do KOSTARa

" Może z perspektywy producenta, napiszę kilka słów o tym dlaczego warto kupować produkty poprzez wyspecjalizowane salony "

Może i tak, ale ktoś musi zapłacić za wystawki, utrzymanie salonów i ich pracowników. Nie neguję tego bo sam wolę zobaczyć "na żywo" jednak coś za coś.

Byłem zainteresowany Państwa drzwiami konkretnie modelem ROMA, ale czar prysł po usłyszeniu w sklepie kwoty za 8 par :) Wiadomo że za jakość trzeba płacić choć i z tym bywa różnie,nie mówię że u Państwa bo nie miałem okazji się przekonać zresztą raczej mało kto miał choćby z tego powodu że sporo taniej wychodzą drzwi DEWRO i wiele innych "solidnych" marek. Sami pochodziliśmy po wystawkach, salonach, sklepach i wiemy że np kolor bejcowana brzoza w dwóch różnych salonach to inna para kaloszy :) więc nie tylko w internecie jest rozbieżność kolorów. Jedziemy jeszcze do Częstochowy zobaczyć ostatni salon i decyzja musi zapaść w końcu jakie te drzwi :)

Edytowane przez Salah