mateusz75 29.11.2011 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2011 w końcu muszę zmienić oświetlenie w domu , bo w długie jesienne wieczory zaczyna mnie wykańczać Może macie jakieś uniwersalne porady, może link, używam standardowych żarówek energooszczędnych które generalnie dają "trupi" kolor" jak na dworcu:(. Druga rzecz to ocieplenie domu to następna rzecz ale tutaj nie będę zaśmiecał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 29.11.2011 15:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2011 (edytowane) Uzywasz tanich świetlówek no-name, stąd ten "trupi kolor". Świetlówki firmowe (Osram, Phillips) mają napisane zarówno temp. barwową światła (w Kelwinach) jak i strumień świetlny (tak się to chyba nazywa?) wyrażony w lumenach.Producenci starają się by światło możliwie wiernie odwzorowywało ciepłą barwę żarówek (2700 K) lub czystobiałą barwę światła słonecznego (6000-10000 K). Tutaj przykład źródła światła o tej samej mocy i natężeniu, ale rożnej barwie (akurat przykład diod LED):http://oswietlenieled.c0.pl/wp-content/uploads/2011/03/light-color-temperature_LED.jpgPierwsze z lewej to kolor światła żarówki, kolejne to światło halogenów A im więcej producent będzie zapewniał lumenów z jednego Wata tym żarówka/świetlówka/dioda będzie mocniej świeciła. http://solaris18.blogspot.com/2009/07/strumien-swietlny-lumeny-czyli-pojecia.html Ponadto świetlówki firmowe wyposażone są w elektroniczne stateczniki, zapobiegając "mruganiu" świetlówek oraz powodując ich natychmiastowe rozjarzenie do mocy maksymalnej (tanie świetlówki potrafią powoli się rozjaśniać, sprawiając jakiś czas wrażenie półmroku). Ja mam kupione świetlówki no name w Biedronki, które są rewelacyjne i nie odbiegają parametrom (wg. wrażenia subiektywnego) od Osrama. Ale też kilka tanich z Paraktikera, które są okropne. Edytowane 29 Listopada 2011 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mateusz75 05.12.2011 10:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2011 spróbuję, duży dzięks, myślę że tak czy inaczej muszę dodać dodatkowe oświetlenie, jakieś lampki co by w długie wieczory dawały fajny klimat, może masz info gdzie w Wawie albo w sieci szukać? pozdr!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 05.12.2011 12:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2011 Może kup po prostu lampki stojące tzw. stołowe i poustawiaj na komodach, stolikach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts