Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

POMPA CIEPŁA - zużycie prądu

Gość Gosc***

Recommended Posts

• Odpowiedzi 13,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

.... To skoro zużycie pokazuje prawidłowo to i produkcję i COP też pokazuje prawidłowo.

.....

Skad takie przekonanie graniczące z pewnoscią? Na pewno zlicza energie na defrosty, na zasilanie dodatkowych pomp obiegowych? Jedynym pewnym pomiarem jest odczyt z zewnętrznego ciepłomierza jezeli chodzi o energię wytworzoną, i pomiar z zewnetrznego licznika uwzgleniającego wszystkie odbiory czyli oprócz samej PC równiez pompy obiegowe jezeli takie są dla energii pobranej. Po podzieleniu tych faktycznych pomiarów otrzymamy najbardziej wiarygodny wynik jaki mozemy uzyskac.

Jeśli pompa miałaby pokazywać produkcję i zużycie prawidłowo, to w danych technicznych powinna być informacja o dokładności i błędzie pomiarowym. Bez tego te dane to estymowana statystyka.

A czemu producent miałby kłamać lub naciągać prawdę? Ano dlatego, że taki użytkownik na grupie lub na jakiejś rodzinnej imprezie będzie potem mówił jakie super hiper scop ma jego pompa.

Kolejna sprawa, jak się maja te dane z produkcji do rzeczywistości? Sprawdzał to w ogóle ktoś? Jaki interes miałby producent pompy w tym żeby pokazać w sterowniku prawdziwe dane?

Dobre pytanie. Sprawdziłem u siebie. COP z danych katalogowych mojej pompy gruntowej dla W10W50 to 3,5. W praktyce za pierwsze 2 miesiące pracy jest SCOP 3,3 a SCOP kotłowni 2,5 (sporo dogrzewałem grzałką, aż dopracowałem sterownik).

Edytowane przez humidorek

Tak trochę w temacie poboru prądu - dysponujecie może danymi odnośnie poboru prądu swoich pomp na podgrzanie CWU?

U mnie pompa 7kW, Rodzina 2+2, grzeję baniak 120l do 45st.

Jeśli wierzyć w dane z aplikacji Aristona dziennie zużywam 5 kWh na podgrzanie wody.

Ustawiłem kilka dni temu strefy (godziny nocne i do południa) z obniżoną temp. do 30 st. i jakoś specjalnie nie przełożyło się to na zmniejszenie zużycia.

150 kWh miesięcznie - trochę dużo jak na 4 osoby?

EDIT: 180l

sorry moje niedopatrzenie

Edytowane przez tomasziolkowski

Może ten zbiornik 120l jest za mały i pompa musi częściej się uruchamiać, żeby dogrzać ją do odpowiedniej temperatury. Dodatkowo możliwe, że i powierzchnia wężownicy w tak małym zbiorniku jest za mała.

U mnie 2+1 w lecie wychodzi ok. 70-80kWh, w zimie jest to bliżej 120-130kWh. Zbiornik zintegrowany 230l z cyrkulacją.

Przecież bez podania ile tej wody się zużywa, to informacja o ilości energii potrzebnej do ogrzania nie ma sensu, przydał by się jeszcze licznik wody za zbiornikiem ;-). U mnie w miesiącach letnich schodziło ~70kWh na CWU na 2+2, zbiornik ~190l. Z tym że do CWU mam podpiętą zmywarkę. Grzeję do 47-41oC, brak cyrkulacji.

Skoro rok ma się ku końcowi a to temat o zużyciu prądu przez PC to u mnie wygląda to tak:

PC Atlantic 8kW, zbiornik CWU 200l, 4 osoby na pokładzie, dom 156m2, ocieplenie solidne, WM z reku (zhender 350).

W domu wszystko na prąd, nie ma żadnych innych stałych źródeł ciepła (kominków, klimy, piecy itp).

Zużycie PC na ogrzewanie oraz CWU w roku 2022 to: 3221 kWh

Tak trochę w temacie poboru prądu - dysponujecie może danymi odnośnie poboru prądu swoich pomp na podgrzanie CWU?

Dzisiaj u mnie dość nietypowy dzień bo pompa grzała 4 razy wodę ( dzieciaki i małża się kąpały w ciągu dnia no i rano ruszyła jak zawsze) , total z dzisiaj to 8,174 kWh ( w końcu uruchomiłem Domoticz) a wyglądało to tak :

Total_power_PC.jpg

a temperatura :

Temp_CW.jpg

a tutaj zużycie za kilka dni ( pierwszy dzień nie reprezentatywny bo wtedy uruchamiałem Domoticz'a , a w środę grzałem kozą wodę więc stąd tak niski pobór) :

PC_Power_days.jpg

Mam obiegówkę sterowaną gradientem temperatur jak pamiętam mój zbiornik multi ma 150l

Edytowane przez gogush

Podsumowanie 2022r.

Pobór prądu przez PC na CO i CWU. Podlicznik pafal przed PC

Startów sprężarki co 549

Liczba godzin pracy sprężarki co 798

Startów sprężarki cwu 785

Liczba godzin pracy sprężarki cwu 348

Taryfa I 507kWh

Taryfa II 1273kWh

Łączny pobór energii przez PC 1780 kWh.

Wyprodukowanej energii 7234(co+cwu)

Średnio miesięcznie na cele cwu zużywamy ok 80-100kWh prądu.