Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

POMPA CIEPŁA - zużycie prądu

Gość Gosc***

Recommended Posts

Ok już nie będę pisał . Przykro że tak uważacie że śmiecę . Pozdrawiam

Napisałeś w temacie o zużyciu prądu.

A że redakcja pozwala na zaśmiecanie wątku (co ma miejsce bardzo często) i jeszcze wyraża aprobatę, to robi się śmietnik jak na FB.

Napisz w odpowiednim dziale.

Wracając do tematu.

Grudzień 343kWh na samo CO. Po podłogach 125m²

CWU zwykłym bojlerem elektrycznym.

woj. śląskie

Edytowane przez klaudiusz_x

• Odpowiedzi 13,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Za cały 2023 żużyto 2541kWh energii elektrycznej. Wynik odnosi się do praktycznie pierwszego sezonu grzewczego. PC odpalona w październiku 2022. Wynik podaję łącznie, bo brak mi rozbicia na CO i CWU. Dane z licznika ORNO WE-520

Pewnie dałoby się wykręcić lepszy wynik ale dom ma bardzo małe zyski bytowe od światła słonecznego. Budynek (szkielet drewniany) w cieniu drzew. Za to latem nie wymaga chłodzenia ;)

Według świadectwa energetycznego. Eu=24,05; Ek=13,56; Ep=40,68.

OZC wychodziło 5.3kW dla 22C@-20C

Koszt instalacji w 2022r = 33000PLN za całość. Dofinansowanie 11000PLN zwrotu (Moje Ciepło). Koszt inwestycji 22000PLN

- PC od Konceptus , można powiedzieć że garażowa, bardzo prosta w budowie i sterowaniu. Ma obsolutne minimum co potrzebne do działania

- dom wg Wt2021

- 133m²

- 100% ogrzewanie podłogowe

- 21 szt pętli ogrzewania na dwóch rozdzielaczach

- III strefa klimatyczna

- gruntowa pompa ciepła on-off o mocy 8,4kW + wymiennik poziomy. To jest 5szt sond helikoidalnych zakopanych na -2m pod powierzchnią terenu. Każda sonda to spirala o długości rury 100mb i średnicy 20mm (16mm wewnątrz)

- PC połączona przez wymiennik ciepła do instalacji CO (równolegle). Na CO pracuje IBO AMG 25-40/180 za wymiennikiem

- wymiennik ciepła pracuje na CWU (zasobnik higieniczny) przez wężownicę o pow. 5.4m2

- temperatury w domu 21* do 22*, grzanie akumulacyjne w 2 taryfie (G12w), zadane na podłogę 29*, delta 5*

- CWU 45*

- w budynku rekuperacja ustawiona na 100m³/h - rekuperator z wymiennikiem obrotowym, wilgotność w przedziale 40% do 60%

Podsumowanie 2023 na CO+CWU poszło 3,1 MWh odczyt z podlicznika

Panasonic uważa że 2,76 MWh - 2,086 MWh na CO i 0,674 MWh na CWU)

Ciut mniej niż cały pierwszy rok (maj.22-ma.j23 = 3,3 MWh), najprawdopodobniej z uwagi że krzywa ostatecznie została dograna w połowie grudnia 2022, oraz ze zmiany grzania CWU.

Temp. cały czas ~22,5 stopnia / garaż ~20 stopnia

Edytowane przez a.gwozdz

To i Ja się pochwalę.

Moje

grudzień 725kWh, wskazanie pompy 615kWh. Cały 2023- 4023kWh ( panas 3410kWh)

U syna dom 175m2 ( garaż 30m2), ocieplenie 17, 20,30cm.

grudzień 395kWh, wskazanie pompy 335kWh.

Zużycia za cały rok brak, bo mieszka od października 2023, ale pompa pracowała cały rok i to się pokrywa teraz. Powinien się zamknąć w 2000kWh.

Witam

Sezon 2023/2024 rozpoczęty od 2 pażdziernika

Dane z podliczników tylko CO

pażdziernik PC 166,3 kWh + grzałka 5,27 kWh = 171,57 kWh

listopad PC 539,8 kWh + grzałka 60,79 kWh= 600,59 kWh

grudzień PC 673,6 kWh + grzałka 163 kWh = 836,6 kWh

zatem od początku sezonu 1606,76 kWh

Cały rok 2023 to 3815,32 kWh (CO) i 370 m3 gazu na CWU, solary zainstalowane 16 pażdziernika praktycznie nie działały ( na sterowniku141 kWh energii uzyskanej)

Dla ciekawostki sterownik na pompie pokazuje zużycie 3303 kWh...

Od 15.12.22 do 01.01.24 on-off 2649, praca 4299, praca grzałki 164 h i to było tylko do defrostów (w sumie 508,75 kWh).

Pozdrawiam!

W domu 22,5-23 st.C.

Za sam grudzień:

Zużycie

CO: 375 kWh

CWU: 118 kWh

Produkcja:

CO: 1475 kWh

CWU: 290 kWh

COP:

CO: 3,93

CWU: 2,46

W sumie to liczę zwykle pełnym sezonem grzewczym, ale rocznie u mnie wyszło w 2023:

Zużycie:

CO: 1901 kWh

CWU: 1083 kWh

Produkcja:

CO: 7584 kWh

CWU: 2878 kWh

Jeżeli chodzi o COP to:

CO: 3,99

CWU: 2,66

SCOP: 3,42

U mnie jak zwykle tragicznie, ale lepiej niż w 2022, na tyle lepiej że mam nadzieję załapać się na 10% zniżkę za zużycie nieprzekraczające 90% w odpowiednim okresie.

Pompa bierze poniższe dane z wyjścia impulsowego z podlicznika, więc nie wiem czy poprawnie rozbija na CO i CWU, ale całkowite zużycie się zgadza.

+---------------+----------+------+----------+------+----------+------+| Okres         | Zużycie  | COP  | Zużycie  | COP  | Zużycie  | SCOP ||               | CO       | CO   | CWU      | CWU  | CO + CWU |      |+---------------+----------+------+----------+------+----------+------+| Grudzień 2023 | 571      | 2,68 | 179      | 1,53 | 751      | 2,39 |+---------------+----------+------+----------+------+----------+------+| cały 2023     | 2754     | 2,76 | 1973     | 1,65 | 4727     | 2,06 |+---------------+----------+------+----------+------+----------+------+

Nie masz cos skopane w tej tabelce - za cały rok gorszy SCOP niż za sam grudzień ?!?

Pewnie CWU mu zaniza caloroczne SCOP.

Tak, ten SCOP to jest po prostu wyliczony zwykłą średnią, powinna być średnia ważona, ale nie chciało mi się tego robić, i bez tego widać że jest po prostu źle.

Generalnie jak na podłogówkę to tragedia - ta pompa jest taka słaba czy jak ?

Nie wiem co masz na mysli pisząc "słaba", mocy na pewno jej nie brakuje, natomiast jest na pewno przewymiarowana, a poza tym może po prostu gówniana.

W każdym razie mój przypadek jest opisany tu, więc zapraszam tam gdyby ktoś chciał poczytać i może coś dodać.

Od początku styczniowych mrozów mam średnie zużycie w ok. 27 kWh na dzień. Zastanawiam się, czy to dużo

Nie grzeje CWU, bo budynek jest niezamieszkały, ale utrzymuje temperature 25C bo jest napełniona podłogówka. Pompa Panasonic Aquarea 7kW. W pomieszczeniach jest 20C.

Zauważyłem też, że sprężarka włącza się 24 razy na dobę, co najmniej od 2 dni.