Owczar 11.01.2024 13:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 24h na dobę to zdecydowanie za dużo. Co to za pompa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 11.01.2024 15:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia (edytowane) Moja za 4 dni od niedzieli do środy zjadła 88kWh plus 14kWh grzałki.Tylko CO.Pc PW, to tani chińczyk. Edytowane 11 Stycznia przez klaudiusz_x Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcin813 11.01.2024 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 24h na dobę to zdecydowanie za dużo. Co to za pompa? Pompa to Panasonic Aquarea KIT-WC07J3E5. Doczytałem, ze włączanie się sprężarki raz na godzinę jest poprawnym działaniem.https://globenergia.pl/czy-to-juz-taktowanie-ile-razy-na-godzine-powinna-sie-wlaczac-pompa-ciepla Inne moje pytanie jest takie: czy mogę ustawić najniższą możliwą temperature (22C) i nie bać się o stan pompy przy tak silnych mrozach jak ostatnio? Budynek jest niezamieszkały, chce jedynie zapobiec zamarznięciu wody w instalacji podłogówki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcin813 11.01.2024 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia U mnie od niedzieli włącznie do dziś zjadła 110kWh, a była ustawiona na 25-27. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gargi12 12.01.2024 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 24h na dobę to zdecydowanie za dużo. Co to za pompa? Pompa to Panasonic Aquarea KIT-WC07J3E5. Doczytałem, ze włączanie się sprężarki raz na godzinę jest poprawnym działaniem.https://globenergia.pl/czy-to-juz-taktowanie-ile-razy-na-godzine-powinna-sie-wlaczac-pompa-ciepla Inne moje pytanie jest takie: czy mogę ustawić najniższą możliwą temperature (22C) i nie bać się o stan pompy przy tak silnych mrozach jak ostatnio? Budynek jest niezamieszkały, chce jedynie zapobiec zamarznięciu wody w instalacji podłogówki. Ustaw sobie grzanie prostą 23C jak mam ja i będzie oki w środku mam 17C poczytaj parę stron wcześniej też się użytkowników pytałem a wł masz sporo bo sporo defrostów i tu się wlicza wł i wył sprężarki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gargi12 12.01.2024 09:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia U mnie od niedzieli włącznie do dziś zjadła 110kWh, a była ustawiona na 25-27. U mnie chodzi w tańszej taryfie w środku mam 17C Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gargi12 12.01.2024 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia Od początku styczniowych mrozów mam średnie zużycie w ok. 27 kWh na dzień. Zastanawiam się, czy to dużo Nie grzeje CWU, bo budynek jest niezamieszkały, ale utrzymuje temperature 25C bo jest napełniona podłogówka. Pompa Panasonic Aquarea 7kW. W pomieszczeniach jest 20C. Zauważyłem też, że sprężarka włącza się 24 razy na dobę, co najmniej od 2 dni. Pompę taką samą mam i pracując w harmonogramie pobiera 50-60kwh tygodniowo wg aplikacji jaki metraż ogrzewania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zoomclub 12.01.2024 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia Posiadam pompę VWL105/5AS w instalacji hybrydowej z kotłem gazowym. Dom 220m2 -> 100% podłogówka. 20 cm styro, okna 3 szybowe, instalacja podzielona na 2 strefy (góra i dół) z buforem 100 l. Jestem przerażony zużyciem. Jeszcze nie mieszkamy a dla temperatury zadanej 19 stopni pompa w ostatnich dnaich (wiem ze bylo zimno) ale potrafiła wziąć nawet 60kw (bez ciepłej wody). Standard dla niej przy temperaturach -3, -5, -8 to ok 50kw. To jest masakra. Szukam kogoś kto pomółgby mi sprawdzić co jest tego przyczyną, co zostało zawalone, czy to ustawienia czy samo wykonanie. Jak czytam przy tych samych domach jakie ludzie maja zuzycia to mi się wierzyć nie chce, bo potrafią mieć 2 krotnie niższe zuzycie ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magdaseb 15.01.2024 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia Może zapodaj w stopce, jaki dom, jaka pompa? Jeżeli to świeży dom, to jak najbardziej zużycia mogą być prawidłowe, poza tym brak zysków bytowych... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
a.gwozdz 15.01.2024 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia (edytowane) Pytanie dotyczące grzania w trakcie ostatnich mrozów (-17)PC chyba doszła do kresu swoich możliwości utrzymywała ~39 stopni gdzie krzywej wyszło 41.Temperatura w domu nieznacznie się obniżyła o ~1 stopień z ~22,5 do 21,2 (miałem za nisko włączanie grzałki ustawione) Teraz pytanie czy te 67Hz przy grzaniu w takiej temperaturze to jej kres ??Przy grzaniu CWU dobija z Hz do 88 ale to przy niżej temperaturze w obiegu CWU wraz ze wzrostem temperatury zasilania i powrotu Hz się obniżają,Fakt że w takich temperaturach poniżej -10 nie grzałem nigdy CWU W te 2 dni wciągnęła po 53kwh / dzień Edytowane 15 Stycznia przez a.gwozdz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michancia 16.01.2024 06:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia Tak może być, że przy mrozach -17* I temperaturze 39-40* na grzejnikach to dla PC 7kW może być już jej max I więcej nie wyciągnie. Dom ma wtedy zapotrzebowanie na ciepło w granicach 6kW, a ona tyle daje przy +2*.Gdybyś miał podłogówkę i niższą temperaturę zasilania coś tam więcej można wyciągnąć. Ale u kolegi też 7kW przy podłogówce i zasilaniu 35* też temperatura w domu spadała.U mojego syna 7kW dawała radę, ale u niego przy tych mrozach wystarczało na podłogę 31* a temperatura w domu mu się trzymała stabilnie 21.8* . Zapas na pompie jeszcze był, można było podnieść zasilanie, ale nie było potrzeby. A brała mu w granicach 32-35kWh doba.Także widać, że im mniejszą temperatura zasilania, tym pompa osiągnie większą moc.Co innego mój T-CAP, ta to może przedszkole grzać. Dopiero w tych warunkach pokazuje swoje możliwości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 16.01.2024 07:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia (edytowane) PC chyba doszła do kresu swoich możliwości utrzymywała ~39 stopni gdzie krzywej wyszło 41. Jaka była temperatura powrotu? Jak różnica była >= dt z ustawień, to zwiększ przepływ. Edytowane 16 Stycznia przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Techno 16.01.2024 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia (edytowane) Chyba raczej zmniejsz deltę , albo ustaw ,żeb grzała wg max.przepływu a nie delty.Przepływ zostaw jaki był fabryczny ( chyba 0x96) ,pompa sama go dobierze. Temperatura wody zasilającej na wykresie to twoja temperatura powrotu... Inna sprawa ,że te wykresy ze Service clouda to kaszana. Edytowane 16 Stycznia przez Techno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
a.gwozdz 16.01.2024 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia (edytowane) mam ograniczony w konf max przepływ do 0x67 co daje niecałe 26 l/min ale na CO jeszcze tyle nie widziałem (ograniczyłem żeby buczenie obiegówki nie było uciążliwe)pompa leci w zasadzie w 96% czasu na przepływie ~15l/min pomijając grzanie CWU i defrosty delta ustawiona 6 stopniw tym przypadku temp zasilania i wyjścia były 35,75 / 39,5 (z wykresu)obniżyłem temp włączenia grzałki teraz powinno być lepiej, ale trzeba poczekać na -15 i mniej, Bardziej pytanie dotyczyło faktu że nie dawała rady a sprężarka szła "tylko" na 67 Hz, przy niższej temp (zasilanie/powrót) wkręca się wyżej (sprężarka) - co powoduje że nie może / potrafi wejść na 80 lub 90 Hz tak jak przy CWU i dogrzać ...... ? Najwyższa zaobserwowana częstotliwość przy CWU to było właśnie 92Hz Edytowane 16 Stycznia przez a.gwozdz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Techno 16.01.2024 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia (edytowane) Pompa ma zaszyte w fw z jaką częstotliwością przy jakiej temperaturze zewnętrznej ( i pewnie też temperatury wyjściowej) ma działać. Tam skok chyba jest co cztery stopni , czyli np , (w granicach +2 do -1 z taką częstotliością , od -2 do -5 wyższą , itd) , może po prostu gdyby było jeden stopień niżej pompa już by dawała radę bo częstotliwość byłaby już o następny krok większa.... Stąd można też spróbować " przekalibrować" czujnik temperatury zewnętrznej w menu serwisowym. No i grzejniki , stąd wyższa delta ... Edytowane 16 Stycznia przez Techno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
a.gwozdz 16.01.2024 11:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia (edytowane) No niby można przekalibrować ale czy to ustawienie nie jest pewnego rodzaju zabezpieczeniem PC/sprężarki żeby w takich warunkach/parametrach nie pracowała z taką wysoką częstotliwością ?? Nie mam zamiaru grzebać aż tak, chodziło po prostu o to co napisałeś - to jest odpowiedz na moje pytanie. Nie wiem dlaczego tak jest ale nie mam zamiaru próbować oszukiwać czujnik i "wysadzić coś w powietrze", obniżyłem temperaturę wejścia do zabawy grzałki i gdyby taka temp się znowu pojawiła po prostu wspomoże się grzałką, brakowało ~1kw imho, więc grzałka powinna się włączać na 20min w godzinie. tak by dobić do tych 41 stopni. Zobaczymy czy jeszcze doczekam w tym sezonie takich temperatur. Żona zadowolona była bo grzejniki się ciepłe zrobiły jak puszczam w nie 32stopnie to ledwo ledwo, w domu ciepło ale marudzi że grzejniki zimne z tego co pamiętam OZC z ciepło właściwe wychodziło w okolicach 6kw w -20, wydaje się że nie trzeba tyle, grzałka wg tabel doboru PC miała się włączać od -9 tymczasem do -13 nie ma potrzeby z moich obserwacji utrzymuje temp. w domu na obecnej krzywej. Edytowane 16 Stycznia przez a.gwozdz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Techno 16.01.2024 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia Wiesz , ta sama sprężarka jest w pompie 9kW ( zresztą nie tylko sprężarka , tylko cała pompa oprócz fw w sterowniku) , tylko tam w firmware program ma zafiksowane dwa kroki do przodu , czyli jeśli u ciebie przy -15 jest 67Hz , to w 9kW przy tej samej temperaturze jest już 82Hz , żeby produkować zamiast 7kW te 9kW... A chińczyk to jeszcze z tej samej sprężarki zrobi 12kW i będzie przy -15 zapitlała 100Hz... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 16.01.2024 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia Chyba raczej zmniejsz deltę , albo ustaw ,żeb grzała wg max.przepływu a nie delty. Zmniejszenie delty jeszcze obniży temperaturę zasilania, więc jaki ma sens? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Techno 16.01.2024 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia Jak byś miał pompę to byś wiedział , że żeby pompa produkowała tą samą moc to przyspieszy obiegówką , czyli to co chciałeś. Nie da się w Panasonicu H i wyżej po prostu zwiększyć przepływ... Pompa sama go reguluje ( W F i wcześniejszych to chyba biegi objegówki na stałe były). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
a.gwozdz 16.01.2024 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia Wiesz , ta sama sprężarka jest w pompie 9kW ( zresztą nie tylko sprężarka , tylko cała pompa oprócz fw w sterowniku) , tylko tam w firmware program ma zafiksowane dwa kroki do przodu , czyli jeśli u ciebie przy -15 jest 67Hz , to w 9kW przy tej samej temperaturze jest już 82Hz , żeby produkować zamiast 7kW te 9kW... A chińczyk to jeszcze z tej samej sprężarki zrobi 12kW i będzie przy -15 zapitlała 100Hz... tak właśnie podejrzewałem że może górą jest obcięta żeby była 7KW a nie 9KW ....... czyli z dołu powinna 7 i modulować się identycznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts