adam_mk 05.02.2024 22:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego Trochę ostatnio podczytałem o problemach z PC i rachunkach grozy.ZNOWU na bazie populizmu MUSI zarobić jakiś krewny czy znajomy króliczka...Czyli - jest jak zawsze. Komuś się coś udało - trzeba go oskubać!Chodzi o CERTYFIKACJĘ pomp ciepła, bo podobno dalekowschodni badziew za bajońskie kwoty jest oferowany z refundacją czystego powietrza czy jakoś tak.No to...Wybierze się tego... krewnego, który z kapitałem założycielskim 5zł jakiś instytut certyfikacji otworzy i za spore opłaty zacertyfikuje.Plebs się uspokoi, zarobi ten, kto ma zarobić a wytnie się tych, co się ich nie lubi (bo nie opłacili).Normalne, kurwa, w tym państewku z kartonu rządzonym przez polskojęzycznych wielbicieli menory itp. Jak się ktoś z tym co piszę nie zgadza - niech zobaczy inne nasze "certyfikacje".Np. ... leków i szczepionek, żywności itp.Całe instytuty mamy do... akceptowania nadesłanych kwitów BEZ jakiejkolwiek weryfikacji ich treści. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
trapper 07.02.2024 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego (edytowane) Trochę ostatnio podczytałem o problemach z PC i rachunkach grozy. ZNOWU na bazie populizmu MUSI zarobić jakiś krewny czy znajomy króliczka... Czyli - jest jak zawsze. Komuś się coś udało - trzeba go oskubać! Chodzi o CERTYFIKACJĘ pomp ciepła, bo podobno dalekowschodni badziew za bajońskie kwoty jest oferowany z refundacją czystego powietrza czy jakoś tak. No to... Wybierze się tego... krewnego, który z kapitałem założycielskim 5zł jakiś instytut certyfikacji otworzy i za spore opłaty zacertyfikuje. Plebs się uspokoi, zarobi ten, kto ma zarobić a wytnie się tych, co się ich nie lubi (bo nie opłacili). Normalne, kurwa, w tym państewku z kartonu rządzonym przez polskojęzycznych wielbicieli menory itp. Jak się ktoś z tym co piszę nie zgadza - niech zobaczy inne nasze "certyfikacje". Np. ... leków i szczepionek, żywności itp. Całe instytuty mamy do... akceptowania nadesłanych kwitów BEZ jakiejkolwiek weryfikacji ich treści. Adam M. Śmiem się nie zgodzić. Jeśli chodzi o obowiązkową ceryfikację / badania żywności (np. HACCP) to jest to nadzorowane przez Sanepid i to działa. Problem stanowią na przykład wszystkie certyfikaty tak zwanej żywności ekologicznej, które nie mają jakiejkolwiek podstawy prawnej a nawet definicji prawnej - formalnie jest to naklejka potwiedzająca zgodność ze standardem stworzonym przez instytucję prywatną. W praktyce takie papierki wydawane są tak jak napisałeś. W przypadku pomp ciepła / instalacji pomp ciepła obecnie nie ma żadnych wymogów prawnych jeśli chodzi o efektywność energetyczną. Można komuś zrobić instalację o współczynniku efektywności sezonowej SCOP na poziomie nieco powyżej 1 (1kWh ciepłą z 1 kWh energii) i też będzie to zgodne z prawem. Tak więc jest spore pole do naciągania. Wprowadzenie ceryfikacji może dotyczyć zarówno samych urządzeń jak i całych instalacji. W praktyce możne wymusić na przykład, żeby wszystkie instalace z pompą ciepła miały SCOP wyższy od 3.5 (1kWh ciepłą z 3,5 kWh energii). Tym niemniej oznacza to dodatkowe koszty dla producenta pomp lub instalatora, obowiązkowe audyty etc... no i co jak ktoś świadomie chce się zdecydować na instalację o niższej efektywności... Edytowane 7 Lutego przez trapper Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 07.02.2024 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego Styczeń 421kWh na samo CO.W tym 14kWh samymi grzałkami.Chińska tania pc PW. Śląskie, 125m² po podłogach z dziurami w izolacji.CWU, zwykłym bojlerem.Nie podaję. Wentylacja nadal grawitacyjna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rem123 16.02.2024 08:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego [ATTACH=CONFIG]468173[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]468174[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]468175[/ATTACH]Dzień dobry, Pompa Blaupunkt 10kW, dom 130m2 pow. użytkowej, ocieplony styropianem 17 cm, podłogówka i kaloryfery 50/50. Bardzo duże zużycie prądu np w Styczniu 2400kWh. Temp komfortowa 22C, temp ekonomiczna 21C. podłogówka w łazience na górze ciągle chłodna. Sugerowane ustawienia przez dostawcę - Hymon - temp grzania 45°C, temp włączania grzałki 2°C, Zmiana tych ustawień do temp grzania do temp. grzania 38°C, temp. włączania grzałki -10°C obniżyło zużycie prądu o połowę, jednak nadal pompa nie może rozpędzić temp grzania do wyższej niż 29°C...Pomocy! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 16.02.2024 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego Zmiana tych ustawień do temp grzania do temp. grzania 38°C, temp. włączania grzałki -10°C obniżyło zużycie prądu o połowę, jednak nadal pompa nie może rozpędzić temp grzania do wyższej niż 29°C...Pomocy! To nowy dom? Podłogówka wcześniej wygrzana? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pytajnick 16.02.2024 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego [ATTACH=CONFIG]468173[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]468174[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]468175[/ATTACH] Dzień dobry, Pompa Blaupunkt 10kW, dom 130m2 pow. użytkowej, ocieplony styropianem 17 cm, podłogówka i kaloryfery 50/50. Bardzo duże zużycie prądu np w Styczniu 2400kWh.! Oja cierpie dolę...wszamała więcej niż moja przez rok. Podaj jak najwięcej parametrów domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysztof_x 16.02.2024 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego Te 40 stopni przy +7 to też trochę przesada, jak układ jest mieszany to co obniża temperaturę która idzie na podłogę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magdaseb 16.02.2024 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego (edytowane) [ATTACH=CONFIG]468173[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]468174[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]468175[/ATTACH] Dzień dobry, Pompa Blaupunkt 10kW, dom 130m2 pow. użytkowej, ocieplony styropianem 17 cm, podłogówka i kaloryfery 50/50. Bardzo duże zużycie prądu np w Styczniu 2400kWh. Temp komfortowa 22C, temp ekonomiczna 21C. podłogówka w łazience na górze ciągle chłodna. Sugerowane ustawienia przez dostawcę - Hymon - temp grzania 45°C, temp włączania grzałki 2°C, Zmiana tych ustawień do temp grzania do temp. grzania 38°C, temp. włączania grzałki -10°C obniżyło zużycie prądu o połowę, jednak nadal pompa nie może rozpędzić temp grzania do wyższej niż 29°C...Pomocy! Wydaje mi się, że bez pompy, czystym prądem z cop 1 nie powinno tyle pójść na ogrzewania. Chyba że faktycznie wygrzewanie posadzek. Podaj więcej parametrów budynku. Ale ty podajesz całościowe zużycie, a nie tylko PC. Moze ktoś ci się podłączył... Edytowane 16 Lutego przez magdaseb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 19.02.2024 22:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego (edytowane) Ejj bo mam pytanie ktoś napisał że da się 2400kWh opędzlować w styczniu... mój monoblok i cała chałupa opędzlowała 1090kWh. On jakoś żartuje kabatet prowadzi?Też miałem taką przygodę odpaliłem pompę ciepła i od razu 10 pętli (150m2) jedziemy, pewnie jakieś 1500m nie daje rady w salonie 17*C, ktoś mądry dopiero powiedział masz pompę 1 wentylatorową odpal na start 5 pętli i dodawaj po 1 szt. co 24h. Masz pompę 2 wentylatorową to odpal max 9 pętli.Mnie przekonał bo w chałupie ciepło. Edytowane 19 Lutego przez marcinbbb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pytajnick 29.02.2024 17:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego W lutym PC zjadła 212 kWh na CO i CWU, czyli 103 kWh mniej niż w zeszłym roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 29.02.2024 21:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego W lutym PC zjadła 212 kWh na CO i CWU, czyli 103 kWh mniej niż w zeszłym roku. Moja opędzlowała 504kWh ale w chałupie 23*C i 75m2 z 1952r i kolejna połowa z 2020r. Rekuperacja niestety wyłączona, wszędzie podłogówka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 29.02.2024 22:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego Luty 189kWh na samo CO tanią chińską pompą PW.125m², woj śląskie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
exetterenak 01.03.2024 07:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca U mnie za luty 275kWh na Co+CWUDom i PC w stopce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
e_nygma 01.03.2024 12:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca Luty co cwu 238 kwh Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michancia 01.03.2024 16:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca U Mnie luty co i cwu 410kWh, temperatura w domu 22.5* U syna luty co i cwu 255kWh, dom 175m2 ( w tym garaż 30m2 ) prawie 500m3, ściany cegła Eder+20cm grafit, sufity 30cm wełna, podłogi 16cm EPS, w całości podłogówka, wentylacja grawitacyjna, temperatura w domu 22.5*. PC all in one 7kW wpięta bezpośrednio. Teraz (koniec lutego ) wystarczy trochę słońca i pompa cały dzień się nie załącza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Redakcja 03.03.2024 08:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca Dzień dobry, szukamy rekordzistów w niskim zużyciu energii przez pompę ciepła. Chcemy walczyć z mitami na temat rachunków grozy W planie artykuły i filmy, stąd prośba o Wasze doświadczenia. Prośba o prywatną wiadomość. Dziękujemy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dbx 03.03.2024 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca by uniknąć tematu rachunków grozy można posłuchać co człowiek opowiada:https://wolnemedia.net/kupil-pompe-ciepla-i-teraz-mowi-o-oszustwie/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
a.gwozdz 03.03.2024 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca (edytowane) CO + CWU styczeń- 720 kwhluty - 320 kwh cały sezon - 1840 kwh (od października) By uniknąć rachunków grozy trzeba niestety się trochę tematem zainteresować, instalatorzy mają tendencję do bezpiecznego (dla siebie) ustawienia PC żeby nie wracać bo zimno klientowi, a ze jest wtedy drożej no to instalator za to nie płaci. Niestety żeby dobrze ustawić PC trzeba trochę czasu poświęcić i przeanalizować jej pracę w różnych temperaturach w naszym domu i wprowadzić konieczne poprawki w np. krzywej. Samo się nie zrobi. Edytowane 3 Marca przez a.gwozdz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 04.03.2024 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca Nie wiem czy rekordzista ale nie narzekam ... https://pvmonitor.pl/i_user.php?idinst=10883#/pc0 Dzień dobry, szukamy rekordzistów w niskim zużyciu energii przez pompę ciepła. Chcemy walczyć z mitami na temat rachunków grozy W planie artykuły i filmy, stąd prośba o Wasze doświadczenia. Prośba o prywatną wiadomość. Dziękujemy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 04.03.2024 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca U mnie luty (CO+CWU) - 247 kWh. W domu temperatura powyżej 22,5 stopnia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts