Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

POMPA CIEPŁA - zużycie prądu

Gość Gosc***

Recommended Posts

• Odpowiedzi 13,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

jasiu to lepiej żebym nie podawał ilości spalonego brykietu z dużą dokładnością

?

chyba to bardziej jest uczciwe co?

nie ekscytuj się tym twoim zużyciem bo nie bierzesz pod uwagę ile % energii dostarczasz kominkiem...

w mojej chałupie spalenia 1 kg brykietu niewiele by zmieniło ale u ciebie robi znaczne oszczędności ...

jakoś nam przestało się spieszyć na 3króli chyba

igor ja mam spad i mi się robi lodowisko nie wiem jak to rozwiązać

mógłbym jednostkę przesunąć i podłaczyć skropliny do kanalizy i te 20-25 cm rurki dobrze zaizolować -podobno głupi pomysł

ja też mam spad, i rozwiązałem to tak, że pod pompę dałem taką płytką miskę, i spad skierowałem tam gdzie ja chciałem, i nie mam problemu. dziś pompę postawiłbym dalej od domu, blisko płotu, wtedy w ogóle bym się nie przejmował de frostem :)

Z powodu braku warunków na gaz planuje zakup pompy ciepła ( jakiejś do 9kW mocy cieplnej ) , . Dom parterowy z poddaszem użytkowym ( parter 105m2 poddasze drugie tyle tylko że pod skosami, garaż i pomieszczenie gospodarcze w bryle 36m2 ogrzewane tylko do 15 stopni ) Konstrukcja domu 24Ytong + 15 cm stryropian, dach 30cm wełna, dach skośny 37stopni, wstępnie roczne zapotrzebowanie na energię cieplną wyszło mi około 15000 kWh (energii cieplnej), Chciałbym pompę z pionowym źródłem ciepła ( nie mam zbyt wiele miejsca na działce ) grunt to mokry piasek tak od 3 do 50m . Do tego planuję rekuperację

Co byście polecili ? zastanawiałem się nad pompą Buderusa WPS 7,8,9, Exotherm, Ecopower 9, - czy takie wystarczą ?

Na jakie koszty za wykonanie kotłowni ze źródłem powinienem się przygotować ? ( czytam że można by pompę ze źródłem na glikol mieć za 35-40 tyś )

Na jakie koszty za wykonanie kotłowni ze źródłem powinienem się przygotować ? ( czytam że można by pompę ze źródłem na glikol mieć za 35-40 tyś )

ja mam w bardzo podobnej cenie wykonane

na początek - to policz to dokładnie...to podstawa - potem szukaj PC pod projektowe obciążenie cieplne

potem możemy kontynuować dyskusję ;)

:yes:

wynik wyszedł z OCZ zaznaczam, że były w nim uwzględnione straty z tytułu wentylacji na poziomie 30% ale redukowane o 70% z tytułu sprawności rekuperacji. Szczytowe obciążenie cieplne przy różnicy temperatur na poziomie 42 C wyszedł około 6 KW Edytowane przez leniwybudowniczy

A ja mam takie laickie pytanie nowicjusza

Mam Dimplexa SI 11 TE odwiety 207 m glina+ iły + wapienie, dość mokro,

Mam dom który w tej chwili wykańczam- 200 m2 + 36 m2 nie ogrzewanego garażu w bryle

Ściany zewnętrzne Ytong 400 24cm + 20cm grafitowego styro 0,31 swisspor

wewnętrzne Silka

Okna w warstwie ocieplenia U= 0,8 + HS 1,0

podłoga 18-20 cm styro termoorganika podłogówka po całości co 10 cm

Dach skosy 20-23 cm pianki Icyene czy jak się to pisze -murłata ocieplona obu stronnie - polecam piane!

Dach- podłoga poddasza 15 -17 piany j.w. + płyta 22 mm

nie mam jeszcze wejścia na poddasze więc ono nie zostało jeszcze ocieplone, nie ma mostka ze schodami( są kupione u=0,63) planowo ok 20 cm wełny toprock +folia

Myśle jeszcze o zakupie foli alu z przekładką poliuretanową przed gipsami, z pewnością w łazience i raczej tam gdzie jest 15 cm piany - warto?

Ale do rzeczy, PC uruchomiona w zeszły czwartek - mieliśmy dość silne mrozy ok -5-10 w dzień do -17 w nocy

Dom wygrzałem do stabilnej temperatury 17-18 st

Pompa pożera mi patrząc na dzień wczorajszy dziennie 45-50 KWh już bez podnoszenia już temp

Wszyskie dziurki po klamkach, kominy, dopływy powietrza do kominka zatkane, ciągnie jedynie od garażu bo drzwi są takie jak na budowie, na tyle ile się dało uszczelnione

Codziennie coś tam jeszcze wynajduje i staram się uszczelnić.

Wczoraj zauważyłem że mam w niektórych miescach szczeline pomiędzy ociepleniem fundamentu a ociepleniem właściwym domu - a ten błąd pewnie tez swoje połyka.

Martwi mnie zużycie prądu, czy to normalne w trakcie wykańczania wnętrz? być może wygrzewanie domu bo to dopiero tydzień -tyle pożera - ale temp już nie rośnie. Nie ma zysków bytowych ale i nie ma CWU

PC działa mi narazie tylko standardowej taryfie i włącza się co 1,5h , po Nowym chciałbym przejść na dwie i ustawić PC na grzanie w taniej

Co możecie poradzić?

Rosomak jak tak czytam o Twoim domu to wiele, rzeczy mam podobnie zrobionych, podobnie ocieplonych (dach chyba słabiej niż Ty) jeszcze nie mam do końca styropianu.. brakuje paru metrów i w domu mam 20,5-21 st i pompa pożera około 25-30kwh (w tym także cwu)

może po prostu u ciebie musi się dopiero naładować posadzka.. wyrówna się po paru dniach..

powierzchnia domu po podłogach u mnie podobna do Twojej, garaż mam nieogrzewany 42m2..

tyle, że wydmuch z reku mam puszczony w garaż a nie na zewnątrz..

wydmuchuje mi na tyle ciepłe powietrze, że w garażu przy -10 czy 0oc mam 9-10oC więc jestem zadowolona:) i tym sposobem póki co nie potrzebuje żadnego grzejnika.. myślałam, że będzie mi bardziej się wychładzał garaż..

ostatnie 3 dni co+cwu

2012-12-11 zużycie 27,2 / 14,32 na 100m2

2012-12-12 zużycie 26,8 / 14,11 na 100m2

2012-12-13 zużycie 31 / 16,32 na 100m2 gdzie dziś było -10, -12oC w nocy a w dzień wczoraj utrzymywało się -5

Edytowane przez Kamila i Marcin